3p
Rekord magas munkanélküliség és rekord alacsony támogatottságú elnök. Brüsszel és Berlin kétségbeesetten próbál segítő kezet nyújtani Párizsnak, csak hogy Marine Le Pen hatalomra kerülését megakadályozzák.

Franciaországban rekordszintre, 3 millió 461 ezerre emelkedett a regisztrált munkanélküliek száma októberben. Mindez, párosulva egy népszerűtlenségi rekordokat döntögető elnökkel, nem egy szerencsés párosítás a kormányozhatóság szempontjából.

Francois Hollande kormánya egy igazi reform- és cselekvésképtelen béna kacsa lett, amelyet most a német kormány és a brüsszeli bürokrácia kétségbeesetten próbál mozgástérhez és levegőhöz juttatni. Berlin és Brüsszel ki nem mondott, de határozott célja, hogy az euró-szkeptikus Marine Le Pen hatalomra kerülését megakadályozzák.

A Bizottság nem büntet és haladékot is ad

A Bizottság bár látja, hogy Franciaország esetében a 2015-ös költségvetés miatt a túlzottdeficit-eljárás megindítása vagy új szakaszba léptetése indokolt lenne, de jövő márciusig haladékot adott, hogy az ország megtegye a szükséges lépéseket ennek elkerülése érdekében. Franciaország korábban már két éves haladékot kapott a költségvetési hiány leszorítására, de így sem tudják tartani a hiánycélt.

A Bizottság pontosan érzékeli, hogy „a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján Franciaország nem tett hatékony lépéseket a hiány mérséklésére”. Ez finom körülírása annak, hogy gyakorlatilag semmilyen érdemleges lépés nem történt az utóbbi időszakban. Külön kitér a közlemény arra is, hogy Párizs az idén csak a GDP 0,3 százalékával javítja strukturális egyenlegét, holott a pénzügyminiszterek tanácsa 0,8 százalékot javasolt.

Közel 3,5 millióan állás nélkül

A Bizottságon belül mindenesetre komoly indulatokat kelt a lebénult Franciaország. Míg Jean-Claude Juncker elnök a nagypolitikai megfontolások miatt a bársonyos elbánás híve, két, gazdaságért felelős alelnöke, Jyrki Katainen és Valdis Dombrovskis kemény szankciókat és a mindenkire érvényes szabályok betartását követelik a színfalak mögött.

A német kormány (mértékkel) segíteni próbál

November 27-én egy német és egy francia tudós vezette csoport egy jelentést tett le az asztalra, amely az euró-övezet „stagnációs csapdájára” figyelmeztet.  Főbb javaslataik egyensúlyt próbálnak teremteni egy francia munkaerő-piaci reformcsomag plusz három éves bérbefagyasztás és egy új német befektetési program között. A jelentés egyben egy kísérlet is arra, hogy a két ország gazdasági csapásirányát összehangolja.

Mindazonáltal Gabriel német gazdasági miniszter sietett elutasítani a jelentés egyik fő javaslatát, hogy Németország az elkövetkező három évben 24 milliárd euró értékben hajtson végre közberuházásokat.  Berlin csupán 10 milliárdos infrastruktúra-fejlesztő csomagot tud a szent cél érdekében fölajánlani, mert számításaik szerint csak az tudná garantálni a jövő évi kiegyensúlyozott büdzsét.

Ez pedig a német költségvetéssel először fordulna elő az elmúlt negyven évben és ez bizony nem akármilyen fegyvertény lenne a berlini kormányzat számára. A franciák kimentésére viszont ez a jelek szerint nem lesz elegendő.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nagyon nagyot szakítanak az ingatlanosok – dollárban
Mester Nándor | 2024. július 13. 15:04
Hihetetlenül megnőtt a kereslet a különféle szakértők iránt a kereskedelmi ingatlanok felfutó piacán. Legalábbis az Egyesült Államok egyik déli tagállamában.
Makro / Külgazdaság Hatalmas leépítésbe kezd az európai óriáscég
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 11:31
Az Unilever, az egyik legnagyobb globális fogyasztási cikkeket gyártó vállalat bejelentette, hogy 2025 végéig az európai irodai dolgozók mintegy harmadát leépíti. 
Makro / Külgazdaság Infláció: „a kedvező kép mögött sötét árny húzódik meg” – A hét videója
Bózsó Péter – Dobos Zoltán – Izsó Márton | 2024. július 12. 19:02
A Központi Statisztikai Hivatal júniusra 3,7 százalékos pénzromlást mért, a nyugdíjasok inflációja hasonlóan, 3,6 százalékon alakult. A folyamatos üzemanyagár-emelkedések híre ellenére az intézet az elmúlt hónapban mégis azok árának csökkenését mérte. A Privátbankár Árkosár-felmérés helyesnek bizonyult, de kellemetlen meglepetést hozott az Mfor Nyugdíjas Árkosár-felmérés. Rejt-e veszélyeket a maginfláció emelkedése? Milyen hatással lesz a pénzromlás ütemére a hét elején bejelentett, 400 milliárdos megszorító csomag, és a benne rejlő adóemelés? A hét videójában erről beszélgettek kollégáink, Bózsó Péter és Dobos Zoltán.
Makro / Külgazdaság Rossz a kedve az amerikai fogyasztóknak
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 17:22
Javulást vártak az elemzők, ehelyett sorozatban negyedik hónapja romló hangulatindexet mért a Michigani Egyetem.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely a második újraszámláláson is győzött
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 11:20
A regnáló főpolgármester az első újraszámlálás után kialakult 41 szavazatos különbségét 293-ra növelte.
Makro / Külgazdaság Örülhetnek a franciák - az infláció 2,2 százalékra mérséklődött júniusban
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 10:31
Az előző hónapban a drágulás mértéke még 2,3 százalék volt.
Makro / Külgazdaság Nem korrigált a statisztikai hivatal: 5,2 százalékkal kisebb a kibocsátás
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 08:30
Igaz, munkanaphatással korrigálva csak 4,9 százalékkal csökkent az ipar termelése, de a legtöbb feldolgozóipari alágban visszaesett a kibocsátás májusban.
Makro / Külgazdaság Mi lesz a dollárral és a forinttal? Megkezdődtek a találgatások
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 11. 19:11
Az amerikai elnökjelöltek vitája után a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy ha most hétvégén lennének a választások, akkor Donal Trump visszatérhetne a Fehér Házba. Mit hozna ez a gazdaságban?
Makro / Külgazdaság Veszélybe kerülhet Orbán Viktor álma
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 14:21
Visszafogott a kereslet az elektromos autók iránt, ezért fontos akkuipari beruházásokat fújhatnak le. Mi lesz így a magyar akkugyártó nagyhatalmi tervekkel?
Makro / Külgazdaság Vészjósló tendencia: kiderült, hány kórházi ággyal kell beérnie a betegeknek a magyar egészségügyben
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 13:11
Hét százalékkal csökkent 10 év alatt az Európai Unióban a kórházi ágyak száma, amely az EU statisztikai hivatala, az Eurostat 2022-ben elvégzett, csütörtökön közzétett felmérésében ismertetett legutóbbi adatok szerint 2,3 millió volt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG