<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Harmincöt helyett húsz euró költőpénzt kapnak a jövőben a menedékkérők Olaszországban, és várhatóan jóval kevesebben járhatnak majd nyelvtanfolyamra és pszichológushoz. Az országba érkezők száma eközben jelentősen csökken: idén a líbiai parti őrség az útrakelők felét visszafordította.
Menedékkérők a szicíliai Pozzallo kikötőjében, 2018. július 16-án. EPA/FRANCESCO RUTA

Drasztikusan csökkenti a menedékkérőknek járó juttatásokat Olaszország. Matteo Salvini belügyminiszter rendelete szerint a napidíjat 20 euróra mérséklik az eddigi 30-35, egyes esetekben 45 euróról. Erre a célra eddig csaknem hárommilliárd eurót költött az olasz kormány évente.

Szűkítik az integrációt segítő szolgáltatások elérhetőségét is: a jövőben csak azok járhatnak olasz nyelvtanfolyamra vagy pszichológiai kezelésre, akik már kaptak tartózkodási engedélyt. A menedékkérőknek olykor több mint két évet kell várniuk egy ilyen engedélyre.

"Nagyobb lesz az ellenőrzés és kevesebb a kiadás. Ahogy megígértük, végre változtatunk a bevándorláspolitikán” – közölte az olasz belügyminiszter. A szigorítás, amit már korábban bejelentettek, de csak most rendeltek el, 136 ezer menedékkérőt érinthet.

"Egyedül hagytuk az olaszokat"

A német külügyminiszter szerint érthető, hogy Olaszország bekeményít. „Túl sokáig hagytuk egyedül az olaszokat a menekültkérdésben” – jelentette ki Heiko Maas, aki az Észak-Afrikában létrehozandó uniós menekülttáborokkal kapcsolatban már szkeptikusabban nyilatkozott. 

„Miért mennének oda az emberek, ha a menedékkérelmüket nagy valószínűséggel úgyis elutasítják?” – tette fel a kérdést. Szerinte ezek az emberek továbbra is illegális módon akarnak majd bejutni az EU-ba, és új útvonalakat fognak keresni.

Az uniós és tagállami vezetők a június végi EU-csúcson döntöttek arról, hogy megvizsgálják az uniós menekültközpontok létrehozásának lehetőségét Észak-Afrikában. Líbia már jelezte, hogy nem hajlandó helyet adni ilyen létesítményeknek.

Egyre kevesebben jönnek

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai azt mutatják, hogy jelentősen csökken az Európára nehezedő migrációs nyomás. A szervezet szerint az első félévben 45 700 menedékkérő és migráns jutott el Európába a Földközi-tengeren keresztül, ami ötször kevesebb, mint 2016 azonos időszakában, amikor a legtöbben jöttek, és kevesebb mint fele a tavalyi értéknek. A mostani állapot a menekültválság kezdete, 2014 előtti viszonyoknak felel meg, áll a jelentésben.

Hasonló trendet jeleznek a Nemzetközi Migrációs Szervezet adatai is: az Olaszországban partra szálló menedékkérők száma például ötödére, 85 ezerről 17 ezerre csökkent az első fél évben. Ugyanakkor még mindig sokan veszítik életüket út közben: az idén csaknem 1500 menekült halt meg.

Az útra kelők felét visszafordították

A visszaesés a többi közt a szigorodó uniós politikának, az egyes tagországok (például Olaszország) észak-afrikai alkuinak, és a valószínűleg emiatt hatékonyabb líbiai határellenőrzésnek köszönhető.

Az olasz ISPI elemzőintézet kutatása szerint idén a migránsoknak csupán fele ért el Európába Líbiából, ami jelentős csökkenés a tavalyi 86 százalékhoz képest. Az útra kelők 44 százalékát a líbiai parti őrség visszavitte – 2017-ben 12 százalék volt ez az arány –, 4,5 százalékuk pedig életét vesztette útközben vagy eltűnt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ukrán visszavonulás, Moszkva a negyven fölöttieket is várja a hadseregbe – A háború 94. napja
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 17:39
Szeverodonyeckben az ukránok szerint komoly harcok folynak, Putyin nyugati államfőkkel tárgyalt.
Makro / Külgazdaság Hiperszonikus cirkálórakétával kelti a félelmet Oroszország
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 15:55
Ezer kilométeres távolságra is elért a Cirkon.
Makro / Külgazdaság Oroszok állítják: Limant teljes egészében elfoglalták
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 13:46
Újabb terület orosz kézen. 
Makro / Külgazdaság Megint úgy utazunk, mint a járvány előtt. Újratöltött a turizmus
Elek Lenke | 2022. május 28. 11:40
Ha nem is olyan a világ, mint volt, de költéseinkben közelítünk. 
Makro / Külgazdaság Így trükközik Putyin, hogy enyhítse a szankciós károkat
Mester Nándor | 2022. május 28. 11:17
Itt a párhuzamos export. Főleg Kína lehet a segítség.
Makro / Külgazdaság K&H: 64 milliárdot fizettek be idén az ATM-ezők
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 10:00
Az automatás készpénzbefizetés nagyon népszerűvé vált az elmúlt évek során.
Makro / Külgazdaság Tömeges kirakatperre készülhet a Kreml, hogy igazolja az inváziót
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 09:20
Nürnberget emlegetik, és a nácitlanítást akarják alátámasztani.
Makro / Külgazdaság Még Zelenszkij is elismerte, hogy nagy baj van. Reggeli háborús összefoglaló.
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 07:30
Az ukránok visszavonulásra kényszerülhetnek, Joe Biden komolyan megvádolta Putyint, Oroszország "teljes körű győzelmet tervez" egy hírügynökség szerint.
Makro / Külgazdaság Putyin hamarosan fontos csatát nyerhet - napi háborús hírek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 19:03
Méterről méterre, de haladnak előre az oroszok, Putyin mégis hajlandó lenne fogolycseréről, sőt az ukrán kikötők megnyitásáról is tárgyalni - legalábbis ezt állította ma. Háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ukrajnai háború – miért is van hazánk még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen? - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. május 27. 18:43
Oroszország ukrajnai inváziója megrendítette a globális rend alapjait, a konfliktus mértéke és kimenetele még nem világos. A háború feltárta Oroszország politikai, hírszerzési és katonai gyengeségeit, egyben aláásta Moszkva pozícióját mind globálisan, mind a posztszovjet térben.  A konfliktus már tovagyűrűzött Ázsiára, és felerősítette a Kína és az Egyesült Államok közötti nagyhatalmi versenyt. Az amerikai közvélemény és a republikánus párt támogatása Ukrajna irányába egyre csökken, ahogy a Biden-kormány növeli a segélyeket.  De miért is tartja Orbán Viktor miniszterelnök hazánkat még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen?  Káncz Csaba videó-interjúja.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG