BUX
35 050.92
-1.25%
-444.00
OTP
9 720.00
+0.21%
+20.00
MOL
2 000.00
-1.96%
-40.00
RICHTER
6 760.00
-2.59%
-180.00
MTELEKOM
384.00
-0.13%
+0.00
 
2019. október 12. 09:15

Donald Trump amerikai elnököt aligha fogják tudni leváltani viselt dolgai miatt az amerikaiak – de választhatnak jövő ősszel demokratapárti elnököt. Önjelöltekből nincs hiány, közülük ketten látszanak esélyesnek. Elemzők szerint kevésbé a programjuk érdekli a demokraták híveit, a fő kérdés inkább az, hogy képes-e az adott jelölt legyőzni Donald Trumpot.

Fotó: MTI/AP/Pablo Martinez Monsivais

Eredetileg húsznál is többen próbálkoztak, míg október 15-én, a jelöltek negyedik országos televíziós vitáján, várhatóan 12-en próbálják meg vonzó fellépéssel, hatásos érveléssel megnyerni a vitákat figyelemmel kísérő 14-15 millió választót. Az országos reflektor-fénybe az állhat, akit reprezentatív közvélemény-kutatások legalább két százalékon mérnek és aki legkevesebb 130 ezer szavazótól kapott egyéni anyagi támogatást.

Elemzők szerint kevésbé szövegük, programjuk érdekli a demokraták híveit. A fő kérdés az, hogy képes-e az adott jelölt legyőzni Donald Trumpot.

Biden vezet

Az október közepi felméréseken Joe Biden, Barack Obama egykori alelnöke vezetett szűken, 26 százalékos támogatottsággal Elisabeth Warren szenátor előtt, aki 24 százalékon állt. Ketten a párt két fő irányzatát képviselik: Biden, Obama sikeres kormányzásának részese, ismert, tapasztalt, középutas politikus. Nem ígér új, drámai programokat, hanem azt mondja, hogy Amerika Trump riasztó országlása után visszatér a megszokott, demokratikus gyakorlathoz, a most kettészakított társadalom ismét tud majd békében együttműködni.

Joe Biden, az Egyesült Államok korábbi alelnöke, demokrata elnökjelölt szelfizik egy szavazóval kampánykörútján. Fotó: EPA / CJ Gunther

Gond viszont, hogy Biden, aki korábban kétszer is sikertelenül pályázta meg az elnöki posztot, idén betölti a 77. évét, így fellépésein nem mindig azt és úgy mondja, amit és ahogyan kellene.

Trump nyilvánvalóan fő ellenfelének tekinti, azért indította meg ellene, remélt ukrán és kínai segítséggel is, eszközökben nem válogató hadjáratát. Nincs bizonyíték arra, hogy Biden fia, aki üzletelt mind Ukrajnában, mind Kínában, törvénysértést követett volna el – de Trump súlyos vádjai azért nem maradnak teljesen hatástalanul.

A progresszív szárny

Elisabeth Warren korábbi tekintélyes harvardi jogász-professzor hat éve szenátor. Bidennel ellentétben pártja progresszív szárnyát képviseli. Ő dolgozta ki Obama fogyasztóvédelmi jogszabályait, most átfogó reformokat hirdet a szociális egyenlőtlenségek csökkentésére, a korrupció leküzdésére. Kitűnő, hatásos szónok, 70 évnél jóval fiatalabbnak látszik.

Bernie Sanders egy kampányrendezvényen (MTI/AP/John Minchillo)

Nem mondható el ez utóbbi Bernie Sandersről, aki Warrentől is balra állva demokratikus szocialistaként határozza meg magát. Különösen sok fiatal támogatja, mert ígéretei között szerepel (Warren programjához hasonlóan) az átfogó egészségbiztosítás, az ingyenes közoktatás, amit a leggazdagabbakra kivetett különadóból finanszírozna.

Sanders betöltötte 75. évét és nemrég szívinfarktuson esett át. Jóllehet megígérte, nyílt kérdés, tudja-e majd folytatni kampányát. Sanders kiesése csökkentheti Biden esélyeit, hiszen a progresszív választók akkor Warrent fogják támogatni.

Futottak még...

A több reménybeli elnökjelölt között vannak törvényhozók csakúgy, mint milliárdosok. Lévén, hogy népszerűségüket tíz százalék alatt mérik, egyiknek sem látszik komoly esélye arra, hogy megszerezze a jelöltségét, bár népszerű Kamala Harris, Kalifornia volt főügyésze. Az indiai és Puerto Rico-i, tudós szülőktől származó jogász Trump egyik leghatásosabb bírálója.

A Demokrata Párt elnökjelöltjének kiválasztását továbbra is havonta megrendezett TV-viták segítik, majd a februárban kezdődő előválasztásokon dől el a kérdés. Négy állam szavazásai után a március eleji „szuper kedden” további 13 államban választanak, várhatóan akkor dől el, ki száll harcba Donald Trumppal.

A küzdelem különösen heves lesz, hiszen ezzel párhuzamosan folyik majd a demokraták által az elnök leváltására indított eljárás. Sikeréhez bizonyos számú republikánus szenátor támogatására is szükség van. Annak megszerzése nem valószínű – de Trump egyre képtelenebb kül- és belpolitikai lépéseinek tükrében nem is teljesen lehetetlen.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Pánik után: csak egy ágazatban látják még sötétebbnek a magyar gazdaság jövőjét
- | 2020. május 25. 06:34
Májusban – vélhetően a kormányzat által bejelentett járványügyi lazítás hatására – szinte minden ágazati és a fogyasztói bizalmi index is egyharmadát ledolgozta áprilisi drámai zuhanásának, az iparban azonban még tovább erősödött a pesszimizmus.
Makro / Külgazdaság Irán és Izrael a kibertérben vetélkedik – lebénult a kikötő
Káncz Csaba | 2020. május 24. 16:59
Napjainkban a geopolitikai csatározások egyik központi eleme a kritikus infrastruktúrák megbénítása. Az izraeli kibertámadást követően az iráni kikötő legalább három napra teljesen lebénult, számítógépei elsötétültek, a kapuk előtt feltorlódtak a teherautók, ahogyan a kikötőben veszteglő hajók is elzárták az utat a tenger felé.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ötből négy fertőzött könnyen átvészeli a koronavírust
Privátbankár.hu | 2020. május 24. 13:18
Június másodikától ismét lehet használni az iskolaépületeket, például kiscsoportos oktatásra, ennek nincs felső létszáma. Az Operatív Törzs mai tájékoztatóján elhangzott az is, hogy a koronavírus-fertőzöttek 80-85 százaléka meg sem betegszik, vagy magától meggyógyul.
Makro / Külgazdaság Indulnak a misék a franciáknál, jön az alapjövedelem a spanyoloknál
Privátbankár.hu | 2020. május 24. 10:01
Két hónapos szünet után újraindulhattak a misék Franciaországban, miután egyre inkább visszaszorul a járvány. Spanyolországban júniustól bevezetik az alapjövedelmet. Nemzetközi összefoglalónk következik.   
Makro / Külgazdaság 486-ra nőtt a koronavírusos elhunytak száma itthon, de egyre kevesebb az aktív fertőzött
Privátbankár.hu | 2020. május 24. 07:22
Életét vesztette újabb 4 krónikus beteg.
Makro / Külgazdaság A túlélés a tét – súlyos hatással lehet a vírusválság a lelki egészségre
Wéber Balázs | 2020. május 24. 06:07
Olaszországban ötből négy embernek külső segítség kell ahhoz, hogy lelkileg megbirkózzon a koronavírus-járvány következményeivel. Nem csak a bezártság okozott és okoz megterhelést, hanem a létbizonytalanság, a megélhetés elvesztése is. Többen öngyilkosok lettek, ez azonban csak a jéghegy csúcsa.
Makro / Külgazdaság Itt a vége: becsődölt az egyik legnagyobb autókölcsönző
Privátbankár.hu | 2020. május 23. 19:20
A világ egyik legrégibb autókölcsönző cége is áldozatul esett a koronavírus-járványnak: a Hertz amerikai és kanadai cége nem bírt az adósságával.
Makro / Külgazdaság Alapjövedelmet kapnak a spanyolok és beindulhat a turizmus
MTI | 2020. május 23. 17:08
A spanyol kormány szerint már túl van a nehezén az ország, júniustól alapjövedelmet kapnak a háztartások és júliustól fogadják a külföldi turistákat is.
Makro / Külgazdaság Nem mindenki kér a német-francia mentőcsomagból
MTI | 2020. május 23. 15:37
Olcsó hitelekkel lendítenék fel az európai gazdaságot az osztrák-svéd-dán-holland négyes, amelyek elutasítják a német-francia terveket.
Makro / Külgazdaság Palkovics László: Már egymillió emberen segített a kormány
MTI | 2020. május 23. 13:30
Palkovics László innovációs miniszter szerint már legalább egymillió emberen segítettek valamilyen formában, de a közmunkás is több lehet.
hírlevél