4p
Donald Trump amerikai elnököt aligha fogják tudni leváltani viselt dolgai miatt az amerikaiak – de választhatnak jövő ősszel demokratapárti elnököt. Önjelöltekből nincs hiány, közülük ketten látszanak esélyesnek. Elemzők szerint kevésbé a programjuk érdekli a demokraták híveit, a fő kérdés inkább az, hogy képes-e az adott jelölt legyőzni Donald Trumpot.
Fotó: MTI/AP/Pablo Martinez Monsivais

Eredetileg húsznál is többen próbálkoztak, míg október 15-én, a jelöltek negyedik országos televíziós vitáján, várhatóan 12-en próbálják meg vonzó fellépéssel, hatásos érveléssel megnyerni a vitákat figyelemmel kísérő 14-15 millió választót. Az országos reflektor-fénybe az állhat, akit reprezentatív közvélemény-kutatások legalább két százalékon mérnek és aki legkevesebb 130 ezer szavazótól kapott egyéni anyagi támogatást.

Elemzők szerint kevésbé szövegük, programjuk érdekli a demokraták híveit. A fő kérdés az, hogy képes-e az adott jelölt legyőzni Donald Trumpot.

Biden vezet

Az október közepi felméréseken Joe Biden, Barack Obama egykori alelnöke vezetett szűken, 26 százalékos támogatottsággal Elisabeth Warren szenátor előtt, aki 24 százalékon állt. Ketten a párt két fő irányzatát képviselik: Biden, Obama sikeres kormányzásának részese, ismert, tapasztalt, középutas politikus. Nem ígér új, drámai programokat, hanem azt mondja, hogy Amerika Trump riasztó országlása után visszatér a megszokott, demokratikus gyakorlathoz, a most kettészakított társadalom ismét tud majd békében együttműködni.

Joe Biden, az Egyesült Államok korábbi alelnöke, demokrata elnökjelölt szelfizik egy szavazóval kampánykörútján. Fotó: EPA / CJ Gunther

Gond viszont, hogy Biden, aki korábban kétszer is sikertelenül pályázta meg az elnöki posztot, idén betölti a 77. évét, így fellépésein nem mindig azt és úgy mondja, amit és ahogyan kellene.

Trump nyilvánvalóan fő ellenfelének tekinti, azért indította meg ellene, remélt ukrán és kínai segítséggel is, eszközökben nem válogató hadjáratát. Nincs bizonyíték arra, hogy Biden fia, aki üzletelt mind Ukrajnában, mind Kínában, törvénysértést követett volna el – de Trump súlyos vádjai azért nem maradnak teljesen hatástalanul.

A progresszív szárny

Elisabeth Warren korábbi tekintélyes harvardi jogász-professzor hat éve szenátor. Bidennel ellentétben pártja progresszív szárnyát képviseli. Ő dolgozta ki Obama fogyasztóvédelmi jogszabályait, most átfogó reformokat hirdet a szociális egyenlőtlenségek csökkentésére, a korrupció leküzdésére. Kitűnő, hatásos szónok, 70 évnél jóval fiatalabbnak látszik.

Bernie Sanders egy kampányrendezvényen (MTI/AP/John Minchillo)

Nem mondható el ez utóbbi Bernie Sandersről, aki Warrentől is balra állva demokratikus szocialistaként határozza meg magát. Különösen sok fiatal támogatja, mert ígéretei között szerepel (Warren programjához hasonlóan) az átfogó egészségbiztosítás, az ingyenes közoktatás, amit a leggazdagabbakra kivetett különadóból finanszírozna.

Sanders betöltötte 75. évét és nemrég szívinfarktuson esett át. Jóllehet megígérte, nyílt kérdés, tudja-e majd folytatni kampányát. Sanders kiesése csökkentheti Biden esélyeit, hiszen a progresszív választók akkor Warrent fogják támogatni.

Futottak még...

A több reménybeli elnökjelölt között vannak törvényhozók csakúgy, mint milliárdosok. Lévén, hogy népszerűségüket tíz százalék alatt mérik, egyiknek sem látszik komoly esélye arra, hogy megszerezze a jelöltségét, bár népszerű Kamala Harris, Kalifornia volt főügyésze. Az indiai és Puerto Rico-i, tudós szülőktől származó jogász Trump egyik leghatásosabb bírálója.

A Demokrata Párt elnökjelöltjének kiválasztását továbbra is havonta megrendezett TV-viták segítik, majd a februárban kezdődő előválasztásokon dől el a kérdés. Négy állam szavazásai után a március eleji „szuper kedden” további 13 államban választanak, várhatóan akkor dől el, ki száll harcba Donald Trumppal.

A küzdelem különösen heves lesz, hiszen ezzel párhuzamosan folyik majd a demokraták által az elnök leváltására indított eljárás. Sikeréhez bizonyos számú republikánus szenátor támogatására is szükség van. Annak megszerzése nem valószínű – de Trump egyre képtelenebb kül- és belpolitikai lépéseinek tükrében nem is teljesen lehetetlen.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szakértő: a mostani rezsicsökkentés hosszú távon nem fenntartható
Dobos Zoltán | 2024. május 18. 14:06
A Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia Béke honol az olajfák alatt? című kerekasztal-beszélgetésén az energiaszektor és a megújulóenergia-ipar képviselőivel arról beszélgettünk, mennyire felhasználóbarát az új megújulóenergia-szabályozás, a hálózatfejlesztés ki tudja-e szolgálni a megújulóenergia-fejlesztési célokat. Szóba kerültek a megújuló energia tárolási lehetőségei, hogy hogyan és miből tudják a cégek csökkenteni az energiaköltségeiket, illetve hogy miért nincs lehetőség az új Otthonfelújítási Program támogatásai keretében a fűtést napkollektorra, hőszivattyúra korszerűsíteni.
Makro / Külgazdaság Bulgária bemutatott a Gazpromnak
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 10:59
Több mint 400 millió eurós kártérítést követel a Gazpromtól a bolgár állami gázvállalat, amiért 2022 áprilisban hirtelen felfüggesztették a földgázszállítást.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor barátai is egyre szorosabb orosz és kínai fogásban
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:34
Az új szerb kormány május 2-án tette le az esküt. Összetétele azt mutatja, hogy Belgrád még inkább elkötelezte magát a Moszkvával és Pekinggel való szorosabb kapcsolat mellett. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG