4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Donald Trump amerikai elnököt aligha fogják tudni leváltani viselt dolgai miatt az amerikaiak – de választhatnak jövő ősszel demokratapárti elnököt. Önjelöltekből nincs hiány, közülük ketten látszanak esélyesnek. Elemzők szerint kevésbé a programjuk érdekli a demokraták híveit, a fő kérdés inkább az, hogy képes-e az adott jelölt legyőzni Donald Trumpot.
Fotó: MTI/AP/Pablo Martinez Monsivais

Eredetileg húsznál is többen próbálkoztak, míg október 15-én, a jelöltek negyedik országos televíziós vitáján, várhatóan 12-en próbálják meg vonzó fellépéssel, hatásos érveléssel megnyerni a vitákat figyelemmel kísérő 14-15 millió választót. Az országos reflektor-fénybe az állhat, akit reprezentatív közvélemény-kutatások legalább két százalékon mérnek és aki legkevesebb 130 ezer szavazótól kapott egyéni anyagi támogatást.

Elemzők szerint kevésbé szövegük, programjuk érdekli a demokraták híveit. A fő kérdés az, hogy képes-e az adott jelölt legyőzni Donald Trumpot.

Biden vezet

Az október közepi felméréseken Joe Biden, Barack Obama egykori alelnöke vezetett szűken, 26 százalékos támogatottsággal Elisabeth Warren szenátor előtt, aki 24 százalékon állt. Ketten a párt két fő irányzatát képviselik: Biden, Obama sikeres kormányzásának részese, ismert, tapasztalt, középutas politikus. Nem ígér új, drámai programokat, hanem azt mondja, hogy Amerika Trump riasztó országlása után visszatér a megszokott, demokratikus gyakorlathoz, a most kettészakított társadalom ismét tud majd békében együttműködni.

Joe Biden, az Egyesült Államok korábbi alelnöke, demokrata elnökjelölt szelfizik egy szavazóval kampánykörútján. Fotó: EPA / CJ Gunther

Gond viszont, hogy Biden, aki korábban kétszer is sikertelenül pályázta meg az elnöki posztot, idén betölti a 77. évét, így fellépésein nem mindig azt és úgy mondja, amit és ahogyan kellene.

Trump nyilvánvalóan fő ellenfelének tekinti, azért indította meg ellene, remélt ukrán és kínai segítséggel is, eszközökben nem válogató hadjáratát. Nincs bizonyíték arra, hogy Biden fia, aki üzletelt mind Ukrajnában, mind Kínában, törvénysértést követett volna el – de Trump súlyos vádjai azért nem maradnak teljesen hatástalanul.

A progresszív szárny

Elisabeth Warren korábbi tekintélyes harvardi jogász-professzor hat éve szenátor. Bidennel ellentétben pártja progresszív szárnyát képviseli. Ő dolgozta ki Obama fogyasztóvédelmi jogszabályait, most átfogó reformokat hirdet a szociális egyenlőtlenségek csökkentésére, a korrupció leküzdésére. Kitűnő, hatásos szónok, 70 évnél jóval fiatalabbnak látszik.

Bernie Sanders egy kampányrendezvényen (MTI/AP/John Minchillo)

Nem mondható el ez utóbbi Bernie Sandersről, aki Warrentől is balra állva demokratikus szocialistaként határozza meg magát. Különösen sok fiatal támogatja, mert ígéretei között szerepel (Warren programjához hasonlóan) az átfogó egészségbiztosítás, az ingyenes közoktatás, amit a leggazdagabbakra kivetett különadóból finanszírozna.

Sanders betöltötte 75. évét és nemrég szívinfarktuson esett át. Jóllehet megígérte, nyílt kérdés, tudja-e majd folytatni kampányát. Sanders kiesése csökkentheti Biden esélyeit, hiszen a progresszív választók akkor Warrent fogják támogatni.

Futottak még...

A több reménybeli elnökjelölt között vannak törvényhozók csakúgy, mint milliárdosok. Lévén, hogy népszerűségüket tíz százalék alatt mérik, egyiknek sem látszik komoly esélye arra, hogy megszerezze a jelöltségét, bár népszerű Kamala Harris, Kalifornia volt főügyésze. Az indiai és Puerto Rico-i, tudós szülőktől származó jogász Trump egyik leghatásosabb bírálója.

A Demokrata Párt elnökjelöltjének kiválasztását továbbra is havonta megrendezett TV-viták segítik, majd a februárban kezdődő előválasztásokon dől el a kérdés. Négy állam szavazásai után a március eleji „szuper kedden” további 13 államban választanak, várhatóan akkor dől el, ki száll harcba Donald Trumppal.

A küzdelem különösen heves lesz, hiszen ezzel párhuzamosan folyik majd a demokraták által az elnök leváltására indított eljárás. Sikeréhez bizonyos számú republikánus szenátor támogatására is szükség van. Annak megszerzése nem valószínű – de Trump egyre képtelenebb kül- és belpolitikai lépéseinek tükrében nem is teljesen lehetetlen.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
Makro / Külgazdaság Ennek láttán aligha emeli meg a kalapját Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:16
A magyarok több mint háromnegyede előnyösnek tartja az EU-tagságot.
Makro / Külgazdaság Lecsapja Magyar Péter az Orbán Viktor által feladott magas labdát?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 05:43
Az éves infláció márciusban tovább csökkent, ám az előző havinál mindössze 0,1 százalékponttal alacsonyabb érték nem indokolja Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kommentárját. Hiszen még így is több európai ország fogyasztóiár-indexe lett alacsonyabb, mint ahányé magasabb. Hogy pontosan hol is áll Magyarország e rangsorban, valamint a jegybanki alapkamatok és a reálkamatok összevetésében, az kiderül lapunk legfrissebb Privátbanki Európai Inflációs Körképéből.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Bóka János az uniós pénzekről
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 13:46
Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament (EP) nyers politikai nyomásgyakorlásra használják a Magyarország elleni uniós eljárásokat, amihez a magyar baloldal tevőlegesen hozzájárult - közölte az Országgyűlés európai ügyek bizottsága keddi ülésén az európai uniós ügyekért felelős miniszter.
Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG