BUX
33 134.87
+3.59%
+1 149.00
OTP
9 500.00
+1.77%
+165.00
MOL
1 930.00
+4.38%
+81.00
RICHTER
6 175.00
+5.29%
+310.00
MTELEKOM
365.00
+1.95%
+7.00
 
2019. november 5. 08:50

Kim Kardashian lobbitevékenysége is jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az Amerikai Képviselőház elsöprő többséggel szavazta meg az örmény népirtást elismerő határozatot. Erdogan török elnök válaszul az őslakók kiirtását, a rabszolgaságot és a kizsákmányolást vetette az amerikaiak szemére. Káncz Csaba jegyzete.

Kim Kardashian az idei Creative Arts Emmy Awards ünnepségen Los Angelesben szeptember 14-én. EPA/NINA PROMMER

A mai, mediatizált világban a celebritásoknak olyan kisugárzásuk van, amelyet a politika sem tud figyelmen hagyni. Ilyen személyiség például Jürgen Klopp, a Liverpool edzője, aki messze a legnépszerűbb német az Egyesült Királyságban.

A hárommillió lakosú kis Örményország pedig már régóta fölfigyelt az amerikai – de apja révén örmény származású – Kim Kardashian West televíziós személyiségre, akinek 62,2 millió követője van Twitteren, 150.9 millió pedig az Instagramon.

Kardashian útja a nagypolitikába

Márpedig Jerevánnak egy befolyásos celebritásra is szüksége volt régóta dédelgetett politikai céljának eléréséhez Washingtonban, amely az örmény népirtás elfogadtatására irányult.

1915. április 24-én az Oszmán Birodalom irányítói az örmény közösség több száz szellemi és politikai vezetőjét őrizetbe vetették. Közülük sokakat kivégeztek, másokat pedig száműztek. Az ezt követő, éveken át tartó erőszakos eseményekben mintegy 1,5 millió örményt gyilkoltak meg. Jelenleg a világ több, mint harminc állama ismeri el népirtásként az eseményeket.  Ankara persze ezt tagadja, szerinte 300-500 ezer örmény halhatott meg, és ők is az I. világháború következtében.

Kim Kardashian már korábban is többször megszólalt a témában.

Ruanda, Darfur és a Holokauszt előtt történt ez. Lehet, nem történt volna meg a többi népirtás, ha a nemzetek elismernék az örmény genocídiumot

írta egy blogbejegyzésében még 2011-ben. 2015 tavaszán a Jerevánba látogató Kardashian nővéreket már személyesen fogadta Hovik Abrahamjan miniszterelnök.

Áttörés a Képviselőházban

Az elmúlt hónapokban Kardashian lobbitevékenysége új dimenzióba lépett, személyesen tárgyalt Örményország vezető személyiségeivel, több amerikai kongresszusi képviselővel és Trump vejével – egyben a Fehér Ház tanácsadójával –, Jared Kushnerrel. Egy hónapja újra Jerevánban tárgyalt örmény politikusokkal, egyben divatcége termelésének Örményországba helyezéséről.

Az évek óta tartó lobbizás eredménye nem maradt el, hiszen múlt héten az Amerikai Képviselőház elsöprő többséggel, 405:11 arányban szavazta meg azt a határozatot, amely elismeri az örmény népirtást. Erdogan török elnök viszont iszonyatosan dühbe gurult és kijelentette:

Ezt a vádaskodást a népünk elleni legnagyobb sértésnek vesszük. A török parlament remélhetőleg jogos választ ad erre a történelmi realitásoknak ellentmondó határozatra.

Erdogan egyben az amerikai történelem sötét fejezeteit hozta fel, az őslakók kiirtását, a rabszolgaságot és a kizsákmányolást vetve az amerikaiak szemére.

Budapest és Jereván

Káncz Csaba

Ez a politikai fejlemény hazánk számára sem érdektelen, hiszen a világ első keresztény államával, Örményországgal, hét éve megszakadtak a kétoldalú diplomáciai kapcsolataink.

Mint emlékezetes, az örmény társát baltával megölő azeri katonát a magyar kormányfő személyes döntésének eredményeképpen Budapest 2012-ben kiadta Bakunak, akit ott rögtön előléptettek és szabadon engedtek. A magyar keleti nyitás stratégia keretében a politikai súlypont a térségben Azerbajdzsánra helyeződött, amelyet még Orbán Viktor nevezett „mintaállam”-nak 2014 novemberében, a stratégiai szerződés aláírásakor.

Érdemes azért egy pillantást vetnünk erre a mintaállamra: Azerbajdzsánban 1995 óta nem tartottak egyetlen szabad választást sem, a 2013-as elnökválasztáson pedig véletlenül egy nappal korábban hirdettek eredményt. A 2015-ös általános választáson már az ellenzék főbb pártjai nem is voltak hajlandók részt venni, a külföldi újságírók pedig nem kaptak beutazó vízumot az eseményre.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság Vizsgálódik az Európai Bizottság – von der Leyen is megszólalt
Privátbankár.hu / MTI | 2020. március 31. 22:17
Az Európai Bizottság megvizsgálja a magyar parlamentben által hétfőn elfogadott, a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt és annak kormányzati végrehajtását - közölte Eric Mamer, az uniós bizottság vezető szóvivője a testület online tartott sajtótájékoztatóján kedden.
Makro / Külgazdaság Aki elveszíti a munkáját, az találjon gyorsan újat - üzente a kormány
Vég Márton | 2020. március 31. 20:15
A kormány szerint a munkavállalók bérét most is épp eléggé védik, így nem szükséges, hogy az állam átvállalja a cégektől a bérköltségek bizonyos hányadát.
Makro / Külgazdaság Ismét jelentősen emelkedett az olaszországi halottak száma
MTI | 2020. március 31. 19:09
Több mint nyolcszázzal nőtt az új típusú koronavírus-járványban elhunytak száma az elmúlt 24 órában Olaszországban. A járvány halottainak a száma így elérte a 12 428-t - közölte az olasz polgári védelmi hatóság.
Makro / Külgazdaság Egyre félelmetesebb a helyzet New Yorkban
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 18:24
Egy éjszaka alatt 14 százalékkal ugrott a fertőzöttek száma – jelentette be az állam kormányzója.
Makro / Külgazdaság Ezek a rendeleti kormányzás első intézkedései
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 17:09
A kormány a tegnapi szavazáson megkapott jogkörének segítségével kihirdette az egyes eljárásjogi intézkedések első körét.
Makro / Külgazdaság A nap képe: így működik home office-ban a brit kormány
Wéber Balázs | 2020. március 31. 16:50
Múlt héten Boris Johnson is benyelte a koronavírust, azóta távvezérlésben irányítja a brit birodalmat.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: szupervulkánként robbanhat India
Káncz Csaba | 2020. március 31. 13:14
Az indiai kormány megnyitotta a koronavírus útját a nagyvárosokból a nyomorban tengődő falvak irányába. Márpedig a 800 millió, vidéken élő indiai egészségügyi ellátásáért felelős személyzet háromnegyede képesítetlen. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: megvannak a részletes adatok a magyarországi elhunytakról!
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 13:01
Nem kellett túl sokat várni a részletes adatokra a közlemény megjelenése után.
Makro / Külgazdaság Területi adatokról még nem, de az elhunytakról több információt kapunk
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 12:41
Fontos újítás, hogy ezentúl a koronavírus hivatalos oldalán fel fogják tüntetni az elhunytak számán kívül a nemüket, a korukat és azt a krónikus alapbetegséget, amelyben a betegség előtt is szenvedtek.
Makro / Külgazdaság Nőttek az ipari termelői árak - februárban
MTI | 2020. március 31. 10:02
3,8 százalékkal.
Friss
hírlevél