<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Kína megkezdi stratégiai eszközök lefoglalását Afrikában, ahogyan egyre több állam képtelen visszafizetni a korrupt megaprojektekre felvett adósságot. Washington új stratégiát jelentett be Peking és Moszkva feltartóztatására. Párizs újgyarmatosító játszmája az urán körül forog. Káncz Csaba jegyzete.

Afrika külső adóssága tavaly 2001 óta a legmagasabb szintet érte el és a Világbank jelentése szerint napjainkban a kontinens 18 országa szembesül akut adósságválsággal vagy állnak annak szélén. Ez átalakítja a kontinens geopolitikai dinamikáját is, hiszen a Johns Hopkins Egyetem felmérése szerint 2000 és 2017 között a kínai kormány és bankjai 143 milliárd dollár értékben hitelezte Afrika kormányait és állami vállalatait.

A kínai újgyarmatosító terjeszkedés tipikus módszere Afrikában is érvényesül: megegyeznek a helyi korrupt politikai elittel túlárazott megaprojektről (vasút-, kikötő-, útépítés) és a léprecsalt állam végzetes adósrabszolgaság csapdájába kerül. Ugyanez a mechanizmus működik a tervezett és soha meg nem térülő Budapest-Belgrád vasútvonal esetében is, amelyről már két éve megírtuk,hogy a tucatnyi sebből vérző, több száz milliárdos projektet vizsgálva úgy tűnik, mintha a magyar kormány valójában a kínai érdekeket képviselné.

Kezdődik az einstand

Ilyen kínai adósságcsapdában vergődik csupán az Indo-Pacifikus térségben már 16 állam, de a hullám most elérte Afrikát is. Tavaly szeptemberben Peking már rátette a kezét Zambia nemzetközi repülőterére, mert az ország nem tudta törleszteni adósságait. Ezekben a hetekben pedig Kína felkészül Kenya jól menő Mombasa kikötőjének elrabrálására, amint várhatóan a kenyai vasúttársaság nem tudja törleszteni adósságát a kínai Eximbank felé.

Washington egyre feszültebben figyeli Kína nyomulását a kontinensen, ezért a múlt hónapban egy új „stratégiát” jelentett be Afrika irányába. Kína mellett Oroszország katonai nyomulásának feltartóztatása is a cél, hiszen mára Moszkvának 10 afrikai országgal vannak aktív katonai kapcsolatai, úgy mint: Kongó, Szudán, Líbia, Madagaszkár, Angola, Guinea, Bissau-Guinea, Mozambik, Zimbabwe és a Közép-Afrikai Köztársaság. Az új amerikai stratégia keretében ezért aktívabb katonai műveletek jönnek: az elmúlt hetekben az USA már csapatokat dobott át Gabonba, a december 30-i vitatott kongói választást követően, hogy „megvédjék az amerikai érdekeltségeket erőszakos tüntetések esetén”. Két napja pedig az amerikai drónok páratlan keménységgel csaptak le a szomáliai iszlamista hordákra.

A németországi központú, 2007-ben életre hívott amerikai Afrika-parancsnokságon (AFRICOM) mintegy 7200-an szolgálnak, miközben a különleges erők 1200 zöldsapkása lehet állandó jelleggel az afrikai terepen. A csapatok egyik legfőbb célját már 2008-ban megfogalmazta Robert Moeller, az AFRICOM egyik vezetője, aki kijelentette: „csapataink célja az afrikai természeti erőforrások szabad áramlásának biztosítása a világpiacra”.

Párizs játszmája az uránnal

Káncz Csaba

Párizs és Berlin a ’G5 Száhel’ nevű anti-terror szövetség támogatása mögé rejtik nemzeti hatalmi érdekeik érvényesítését. A németek már 900 katonát állomásoztatnak a Száhel övezetben, ebből 40-et Nigerben, ahol tavaly novemberben nyitották meg támaszpontjukat. A térségben 4500 katonát állomásoztató franciákat meg aztán végképp nem kell félteni, ha Nyugat-Afrikáról van szó.

Párizs évek óta próbálja megváltoztatni kommunikációját Nyugat-Afrika felé, hangsúlyozva, hogy a gyarmati korszak (Françafrique) hozzáállásának vége, azaz már nincsenek színfalak mögötti korrupt paktumok sötét afrikai diktátorokkal. Nos, ez szépen hangzik, egészen addig, amíg meg nem kapargatjuk a felszínt. Franciaország áramellátásának több, mint 75 százalékát adják a nukleáris erőművek és az urán szállítások nagy részéért a nyugat-afrikai Niger felel. A francia Areva cég 87 százalékban állami tulajdonban van és ez a vállalat Niger négy legnagyobb urán bányájából háromnak a többségi tulajdonosa. Az pedig bizonyára csupán a véletlen műve, hogy Mahamadau Issoufu, Niger elnöke korábban az Areva alkalmazásában állt.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ördögi körbe került volna Irán?
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 19:53
Oroszország már dolgozik az európai uniós olajársapkára reagáló válaszával, Irán ördögi körbe zárta magát, az ENSZ-ben egy nürnbergi típusú törvényszék létrehozását tervezik. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Putyin "árnyékflottát" gyűjtött az olajszankciók elleni harcra
Litván Dániel | 2022. december 5. 19:21
Ha a nyugati cégek nem szállítják az ársapkánál drágábban az orosz olajat, akkor majd megteszik ők maguk. De mivel? Titokban összevásárolt tankhajókkal.
Makro / Külgazdaság Betörtek a tüntetők a mongol kormányzat épületébe
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 18:34
Tüntetők törtek be hétfőn a mongóliai kormányzat épületébe és felgyújtották az ulánbátori főtéren álló fenyőt. Az akció résztvevői a főtérre vezető utakat is megkísérelték eltorlaszolni.
Makro / Külgazdaság Ritka kivétel: Oroszország nekik kedvezményt ad
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 17:35
Oroszország a jövőben kedvezményes áron fog olajat szállítani Pakisztánnak - közölte hétfőn a pakisztáni energiaügyi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Elstartolt Nicolas Sarkozy volt francia elnök fellebbviteli pere
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 16:55
Hétfőn megkezdődődött a párizsi fellebbviteli bíróságon a befolyással való üzérkedéssel és korrupcióval gyanúsított Nicolas Sarkozy volt francia köztársasági elnök pere.
Makro / Külgazdaság Felszámolná a Lordok Házát a brit Munkáspárt
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 16:26
Kormányra kerülése esetén a Munkáspárt felszámolja a brit parlament felsőházát, a Lordok Házát mint nem választott kamarát - jelentette be hétfőn a legnagyobb brit ellenzéki erő vezetője.
Makro / Külgazdaság Újságírók perelik be a Pegazus gyártóját
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 15:59
Igaz, nem Magyarországon, hanem Amerikában. 
Makro / Külgazdaság Az elnök és családja 30 éve zsebre tette az országot
Káncz Csaba | 2022. december 5. 15:38
Ramon elnök három évtizede uralja kemény kézzel a geopolitikai törésvonalon fekvő közép-ázsiai országot. Fia a főváros polgármestere, lánya vezeti az elnöki adminisztrációt, egy veje a jegybank helyettes vezetője, és egy sógor irányítja az ország legnagyobb bankját. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mit hoz a jövő év az orosz-ukrán háborúban? Káncz Csabát kérdezzük a Klasszis Klubban
Wéber Balázs | 2022. december 5. 15:07
A II. világháború óta nem látott biztonsági válságot okoz Európában a több mint kilenc hónapja zajló orosz-ukrán háború. De mire számíthatunk jövőre?  
Makro / Külgazdaság A nap képe: teleragasztották Pintér Sándor minisztériumának vécéjét
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 14:36
Ismeretlen tettesek árulkodó matricákkal ragasztották tele a Belügyminisztérium toalettjét. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG