3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Kínai Kommunista Párt kongresszusa elé került éves gazdasági jelentésben az alapadatok messziről bűzlenek, miközben a szakpolitikai célok egymás ellen dolgoznak. Kína rohamos lassulásával most egy negyven éves társadalmi szerződés kérdőjeleződik meg alapjaiban, amely bizony nem jó előjel a kommunistáknak. Káncz Csaba jegyzete.
Kozmetika: kongresszusi tagok a Tiananmen téren Pekingben. EPA/WU HONG

Kedden kezdődött és tíz napig tart Kínai Kommunista Párt (KKP) éves kongresszusa. A 89 millió tagú KKP-nak 3000 tagja vesz részt az eseményen. A fő kommunikációs cél az amerikai aggodalmak csillapítása, meggyőzni Washingtont arról, hogy Peking komolyan gondolja a gazdaság reformját.

A nagy PR-manőver

Hszi Csin-ping elnöknek a Nyugat felé kettős manővert kell eljátszania: egyrészt az idei évre tervezett 6,0-6,5 százalékos növekedést stabilnak és erősnek kell beállítani, míg Kína csúcstechnológiai eredményeit gyengébbnek, mint valójában. A gazdaság növekedési erejére vonatkozó PR-gyakorlatot viszont egyre nehezebb eljátszani, miközben a nyugati világot a szellemi tulajdon szisztematikus kínai eltulajdonítása ügyében is meg kellene nyugtatni valamiképpen. A kínai gazdaság rohamos lassulása a világgazdaság számára is brutális hír, hiszen Kína adja a világ össztermelésének 16 százalékát, ráadásul 2013 óta a globális növekedés 36 százalékáért felel.

Káncz Csaba

A Rabobank elemzője eközben átrágta magát a kongresszus elé került éves gazdasági jelentésen.  Michael Every szerint nemcsak, hogy messziről bűzlenek az alapadatok, de a szakpolitikai célok egymás ellen is dolgoznak. A jelentés egy helyen az adósság további növekedéséről beszél, más helyen az adósságcsökkentésről szónokol.  Prudens monetáris politikát céloz meg, miközben további kamatvágásokért kardoskodik, mindezt stabil jüan árfolyam mellett.

Az elmúlt évtized ingatlanpiaci lázának eredményeképpen az országban már 65 millió lakás áll üresen, holott a lakás a kínai lakosság vagyonának mintegy felét teszi ki, mindez az elmúlt években jelentősen elszálló jelzáloghitel-állomány mellett. A legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő, az Evergrande egy hete jelentette be, hogy minden lakást 10 százalékos diszkonttal árul majd a gyenge kereslet miatt.  A cég agyaglábakon áll, hiszen 208 milliárd dollárnyi kötelezettséget tart nyilván mérlegén, ebből 43 milliárd idén jár le.

Amikor felbomlik egy szerződés

Hszi elnök egyszerre kínai nacionalista és elkötelezett maoista. Erősen hisz abban, hogy a kommunista pártnak vaskézzel kell kézben tartania a hatalmat és az ország erőforrásait, hogy elkerülje a szovjet kommunista párt sorsát.  Márpedig a kínai gazdasági adatok Patyomkin-paravánja mögötti aggasztó folyamatoknak komoly belpolitikai vetületük van.

Teng Hsziao-ping elnök 1978-as globális nyitása óta a KKP egy ki nem mondott társadalmi szerződéssel uralta az ország lakosságát: a Párt egy gazdasági csodát fog menedzselni, amely több száz millió embert emel majd a középosztályba, cserébe pedig az óriási ország lakossága elfogadja a politikai szabadságjogok KKP által rájuk kényszerített csorbítását.  Nos, Kína rohamos lassulásával ez a negyven éves szerződés most alapjaiban kérdőjeleződik meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG