<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Egyre több kínai diák fordul el az amerikai egyetemektől a két ország feszült viszonya miatt. Az elmaradó hallgatók pedig nehéz helyzetbe hozzák az érintett intézményeket, olyannyira, hogy többségük a kieső tandíjbevétel miatt biztosítási kötvényeket kényszerül vásárolni. Ugyanakkor ami veszteség az amerikai egyetemeknek, az nyereség Anglia, Ausztrália és Kanada felsőoktatási intézményeinek; az USA-tól elpártoló diákok egyre inkább őket választják.

Biztosítási ügynökök a campusokon

Egyre több amerikai egyetem tervez biztosítási kötvényt vásárolni a közeljövőben, a fokozódó kínai-amerikai feszültség miatt ugyanis azzal számolnak, hogy jelentős számban maradnak majd el külföldi diákok az USA felsőoktatási intézményeiből.

Az elmúlt két tanévben mintegy tíz százalékkal csökkent a beiratkozott külföldi – többségében Kínából és Indiából érkező - diákok száma az Egyesült Államok egyetemein, ez pedig az amerikai gazdaság számára 5 és félmilliárd dolláros bevételkiesést okozott - írja a Financial Times internetes kiadása.

Amerikai oktatási szakemberek attól tartanak, hogy a kereskedelmi háború eszkalálódásával még tovább csökken majd a beiratkozó külföldi diákok száma.

Az Illinois Egyetemen Urbana-Champaign-ban működő két főiskolája - a Gies Üzleti Főiskola és a Műszaki Főiskola - 2018-ban már 60 millió dollár értékű biztosítási kötvényt vásárolt az USI Insurance Services-től. Az egyetem lépése azonban csak akkor kifizetődő igazán, ha mindkét kollégium 18,5 százalékos bevételkiesést realizál a csökkenő számú kínai beiratkozó miatt.

Anthony Ackerman, az USI biztosítási brókere elmondta, hogy a társaság jelenleg is tárgyalásokat folytat további hat amerikai egyetemmel a csökkenő hallgató létszám okozta gazdasági hátrány kivédése miatt. "Mi fog történni az amerikai egyetemekkel, ha Kína egyszer úgy dönt, hogy korlátozni fogja hallgatóinak Amerikába utazását?" – tette fel a kérdést biztosítási szakember.

Anglia, Ausztrália és Kanada lehet a haszonélvező

Júniusban a kínai kormány már figyelmeztette az USA-ba készülő egyetemi diákokat és felsőoktatásban dolgozókat, hogy a vízumkiadás amerikai megszigorítása miatt problémák adódhatnak az ott tartózkodásban.

Ettől az időponttól a rövidebb időtartamú amerikai vízumok kiadása miatt az Egyesült Államok egyetemei már kevésbé népszerűek a kínai diákok és szüleik körében, mint korábban.

Ami pedig Amerikának veszteség, az nyereség Angliának, Ausztráliának és Kanadának. Legalább is az ottani felsőoktatási intézményeknek, az Egyesült királyság egyetemeire idén mintegy 30 százalékkal több kínai diák jelentkezett, mint a 2018-as évben. Ugyanebben az időszakban a kanadai felsőoktatási intézmények is 15 százalékos hallgatói bővülést regisztráltak a kínai diákok részéről.

Megszorítás az állami egyetemeken

Kína az Egyesült Államokban tanuló hallgatók legnagyobb kibocsájtója, az összes Amerikában tanuló külföldi diák egyharmadát valójában ők teszik ki. Az amerikai oktatási szolgáltatások exportja az ötödik helyen állt 2018-ban, már ami a kultúra területét illeti, értéke a hivatalos adatok szerint megközelítette a 45 milliárd dollárt. Az oktatás pedig azon kevés ágazat egyike, ahol Amerika egyáltalán kereskedelmi többlettel rendelkezik Kína felé - mondta Dick Stratz, a kaliforniai egyetemi közgazdaságtan professzora.

Gaurav Khanna, a San Diego-i Kaliforniai Egyetem adjunktusa ara figyelmeztetett, hogy leginkább az állami fenntartású felsőoktatási intézményeket sújtja a külföldi hallgatók elmaradása. A legtöbb egyetem költségvetési támogatásának visszavágásával kényszerül szembenézni, ráadásul egyfajta kereszttámogatás formájában a külföldi diákok tandíja segítette eddig a rosszabb anyagi helyzetben lévő amerikai hallgatók egyetemre jutását – mondta a közgazdász oktató.

Több, elsősorban a kínai hallgatók között népszerűnek számító amerikai egyetem számolt be csökkenő érdeklődésről intézménye iránt. A Michigani Állami Egyetem felvételi irodája idén már kevesebb jelentkezőt regisztrált, mint tavaly. Hasonló adatokat közölt az Indianai Egyetem is.

Sok szülő érzi most úgy, hogy a feszült kínai-amerikai viszony veszélyezteti gyermekeik jövőjét, a képzési lehetőségek egyértelműen szűkülnek és hogy egyszerűen lehetetlen lesz így kellő munkatapasztalatot szerezni az Államokban - mondta Bao Xianmin, aki egy olyan intézet munkatársa Kína egyik keleti tartományában, amely a hallgatók felkészülését segíti a külföldi egyetemekre történő jelentkezésre.

Mint mondja, ebben az évben a náluk felkészülő hallgatók mintegy fele végül a kanadai egyetemeket választotta, annak ellenére, hogy az érintett amerikai egyetemek már megküldték részükre a befogadási nyilatkozatot.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Káros és szembemegy Orbán Viktor „zöld” nyilatkozataival a belengetett reptérfejlesztési stratégia
Mester Nándor | 2021. október 17. 06:07
Több sebből vérzik az az elképzelés, hogy felpörgessék a vidéki légikikötők forgalmát. Az áruforgalmat inkább vasútra kellene terelni a szakértők szerint, a jóval nagyobb utasforgalomhoz több és jobb helyi turisztikai szolgáltatások szükségesek.
Makro / Külgazdaság Nemcsak Covid ellen kell oltani: 3,6 milliárdos vakcinaszerződést kötött az NNK
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 17:33
Bár a hírek folyamát uralja a koronavírus és az ellene folytatott küzdelem, a háttérben más kórokozók ellen is harcolnia kell a Nemzeti Népegészségügyi Központnak. 
Makro / Külgazdaság Megvan, ki vállalja a felelősséget a CDU kudarcáért
MTI | 2021. október 16. 15:32
Armin Laschet pártelnök kijelentette, hogy egyedül őt terheli felelősség azért, hogy a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) több mint hét évtizedes fennállása leggyengébb eredményét érte el a szeptember végi németországi parlamenti választásokon.
Makro / Külgazdaság Először 1000 felett az elhunytak napi száma Oroszországban
MTI | 2021. október 16. 13:45
Oroszországban az elmúlt 24 órában a koronavírus-járvány kezdete óta először haladta meg az ezret a fertőzés nyomán kialakult Covid-19 betegségben elhunytak száma - közölte szombaton a szövetségi operatív törzs.
Makro / Külgazdaság 48 milliárdért húztak be közbeszerzést Mészáros Lőrincék
Székely Sarolta | 2021. október 16. 12:20
A Nemzeti Fejlesztési Programiroda tendereit győzőtt a Mészáros Lőrincék vezette konzorcium. Észak-Magyarországon kaptak munkákat. 
Makro / Külgazdaság Ellenzékbe vonul Andrej Babis
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 09:20
Andrej Babis cseh kormányfő pénteken bejelentette: nem fogja elfogadni Milos Zeman köztársasági elnök megbízatását a kormányalakításra, és az általa vezetett ANO mozgalom, amely elveszítette a hétvégi képviselőházi választásokat, ellenzékbe vonul.
Makro / Külgazdaság Komor hangulatban az amerikaiak – az elemzők sem erre számítottak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 17:32
Némileg romlott a fogyasztói hangulat októberben az Egyesült Államokban a Michigan egyetem felmérése szerint, miközben a szakértők javulást vártak.
Makro / Külgazdaság Közelebb araszolt a kancellársághoz Olaf Scholz
MTI | 2021. október 15. 16:58
Eredményesek voltak az előzetes egyeztetések, elkezdődhetnek a konkrét koalíciós tárgyalások a német szociáldemokraták, a Zöldek és a liberálisok között.
Makro / Külgazdaság Putyin elképesztő durvasággal osztotta ki az ukrán vezetést
Káncz Csaba | 2021. október 15. 15:50
A Kreml nyílt levele elképesztő stílusban száll bele Zelenszkij elnökbe és politikustársaiba, akiket válogatott szidalmak között nemzeti identitás nélküli opportunistáknak nevez.  Ukrajna integrálódik az európai légtérbe – és a WizzAir már be is jelentette, hogy 26 új járatot indít Ukrajnából az EU különböző országaiba.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Megemeli a kőolajexport vámját novembertől Oroszország
MTI | 2021. október 15. 13:50
Tonnánként 8,4 dollárral.
hírlevél
depositphotos