4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Egyre több kínai diák fordul el az amerikai egyetemektől a két ország feszült viszonya miatt. Az elmaradó hallgatók pedig nehéz helyzetbe hozzák az érintett intézményeket, olyannyira, hogy többségük a kieső tandíjbevétel miatt biztosítási kötvényeket kényszerül vásárolni. Ugyanakkor ami veszteség az amerikai egyetemeknek, az nyereség Anglia, Ausztrália és Kanada felsőoktatási intézményeinek; az USA-tól elpártoló diákok egyre inkább őket választják.

Biztosítási ügynökök a campusokon

Egyre több amerikai egyetem tervez biztosítási kötvényt vásárolni a közeljövőben, a fokozódó kínai-amerikai feszültség miatt ugyanis azzal számolnak, hogy jelentős számban maradnak majd el külföldi diákok az USA felsőoktatási intézményeiből.

Az elmúlt két tanévben mintegy tíz százalékkal csökkent a beiratkozott külföldi – többségében Kínából és Indiából érkező - diákok száma az Egyesült Államok egyetemein, ez pedig az amerikai gazdaság számára 5 és félmilliárd dolláros bevételkiesést okozott - írja a Financial Times internetes kiadása.

Amerikai oktatási szakemberek attól tartanak, hogy a kereskedelmi háború eszkalálódásával még tovább csökken majd a beiratkozó külföldi diákok száma.

Az Illinois Egyetemen Urbana-Champaign-ban működő két főiskolája - a Gies Üzleti Főiskola és a Műszaki Főiskola - 2018-ban már 60 millió dollár értékű biztosítási kötvényt vásárolt az USI Insurance Services-től. Az egyetem lépése azonban csak akkor kifizetődő igazán, ha mindkét kollégium 18,5 százalékos bevételkiesést realizál a csökkenő számú kínai beiratkozó miatt.

Anthony Ackerman, az USI biztosítási brókere elmondta, hogy a társaság jelenleg is tárgyalásokat folytat további hat amerikai egyetemmel a csökkenő hallgató létszám okozta gazdasági hátrány kivédése miatt. "Mi fog történni az amerikai egyetemekkel, ha Kína egyszer úgy dönt, hogy korlátozni fogja hallgatóinak Amerikába utazását?" – tette fel a kérdést biztosítási szakember.

Anglia, Ausztrália és Kanada lehet a haszonélvező

Júniusban a kínai kormány már figyelmeztette az USA-ba készülő egyetemi diákokat és felsőoktatásban dolgozókat, hogy a vízumkiadás amerikai megszigorítása miatt problémák adódhatnak az ott tartózkodásban.

Ettől az időponttól a rövidebb időtartamú amerikai vízumok kiadása miatt az Egyesült Államok egyetemei már kevésbé népszerűek a kínai diákok és szüleik körében, mint korábban.

Ami pedig Amerikának veszteség, az nyereség Angliának, Ausztráliának és Kanadának. Legalább is az ottani felsőoktatási intézményeknek, az Egyesült királyság egyetemeire idén mintegy 30 százalékkal több kínai diák jelentkezett, mint a 2018-as évben. Ugyanebben az időszakban a kanadai felsőoktatási intézmények is 15 százalékos hallgatói bővülést regisztráltak a kínai diákok részéről.

Megszorítás az állami egyetemeken

Kína az Egyesült Államokban tanuló hallgatók legnagyobb kibocsájtója, az összes Amerikában tanuló külföldi diák egyharmadát valójában ők teszik ki. Az amerikai oktatási szolgáltatások exportja az ötödik helyen állt 2018-ban, már ami a kultúra területét illeti, értéke a hivatalos adatok szerint megközelítette a 45 milliárd dollárt. Az oktatás pedig azon kevés ágazat egyike, ahol Amerika egyáltalán kereskedelmi többlettel rendelkezik Kína felé - mondta Dick Stratz, a kaliforniai egyetemi közgazdaságtan professzora.

Gaurav Khanna, a San Diego-i Kaliforniai Egyetem adjunktusa ara figyelmeztetett, hogy leginkább az állami fenntartású felsőoktatási intézményeket sújtja a külföldi hallgatók elmaradása. A legtöbb egyetem költségvetési támogatásának visszavágásával kényszerül szembenézni, ráadásul egyfajta kereszttámogatás formájában a külföldi diákok tandíja segítette eddig a rosszabb anyagi helyzetben lévő amerikai hallgatók egyetemre jutását – mondta a közgazdász oktató.

Több, elsősorban a kínai hallgatók között népszerűnek számító amerikai egyetem számolt be csökkenő érdeklődésről intézménye iránt. A Michigani Állami Egyetem felvételi irodája idén már kevesebb jelentkezőt regisztrált, mint tavaly. Hasonló adatokat közölt az Indianai Egyetem is.

Sok szülő érzi most úgy, hogy a feszült kínai-amerikai viszony veszélyezteti gyermekeik jövőjét, a képzési lehetőségek egyértelműen szűkülnek és hogy egyszerűen lehetetlen lesz így kellő munkatapasztalatot szerezni az Államokban - mondta Bao Xianmin, aki egy olyan intézet munkatársa Kína egyik keleti tartományában, amely a hallgatók felkészülését segíti a külföldi egyetemekre történő jelentkezésre.

Mint mondja, ebben az évben a náluk felkészülő hallgatók mintegy fele végül a kanadai egyetemeket választotta, annak ellenére, hogy az érintett amerikai egyetemek már megküldték részükre a befogadási nyilatkozatot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG