4p
Mivel Kanada tagja az angolszász hírszerzési hálózatnak, a lebukott kém károkozása nemzetközi kiterjedésű. Ortis Kínának politikai értesüléseket értékesített, a drogkartellek felé pedig olyan információkat adott el, amellyel lehallgatásbiztosan kommunikálhattak világszerte. Káncz Csaba jegyzete.
(Fotó: depositphotos.com)

A második világháború derekán megszületett az Egyesült Királyság és az USA titkosszolgálatai között a BRUSA COMINT (communications intelligence) egyezmény. 1946-47-ben aztán kibővült a szövetség Kanada, Ausztrália és Új-Zéland hírszerző ügynökségeivel. Így jött létre az 1948-ban megkötött titkos UKUSA megállapodás, illetve szövetség, amelynek tartalma és hatálya napjainkban is érvényes.

A globális megfigyelés rendszere

Az UKUSA szövetség fő koordinátora az USA Nemzetbiztonsági Ügynöksége (NSA). A szövetség alapító szervezetei: az angol GCHQ (Government Communications Head Quarters), a kanadai CSE (Communications Security Establishment), az ausztrál DSD (Defense Security Directorate) és az új-zélandi GCSB (General Communications Security Bureau).

A közösen működtett, úgynevezett Echelon-rendszer egyik ékes példája a mesterséges intelligencia nagy kiterjedésű használatának. Földi megfigyelő bázisok, hét tengeren működő kémhajók, tengeralattjárók és szigorúan titkos műholdak tucatjai „figyelik” 30 ezer kilométerrel a fejünk felett az egész emberiség globális kommunikációs hálózatának forgalmát. A rendszer egy kifejlett lehallgató rendszer, amely támogatja a fordítást, beszédfelismerést és a pár szavas kereséseket. A megfigyelők betekintést nyernek a telefonbeszélgetésekbe, e-mailekbe és rádióadásokba.

Kínaiul is beszél

Amikor tehát két hete őrizetbe vették a kanadai szövetségi rendőrség, az RCMP (a Royal Canadian Mounted Police névből összeálló betűszó) hírszerzési egységének vezetőjét, akkor az egész angolszász világ titkosszolgálati hálózata megrázkódott. A 47 éves Cameron Ortist most azzal vádolják, hogy a Titkosszolgálati Törvényt három ponton, a Büntető Törvénykönyvet pedig két ponton sértette meg. Ortisnak „szigorúan titkos” minősítésű anyagokhoz volt hozzáférése, amellyel nemcsak szabadon járhatott-kelhetett Kanada 20 (!) különböző hírszerző ügynökségének anyagai között, hanem az Echelon-rendszer legtöbb anyagához is hozzáfért.

A nyomozás most két szálon folyik. Ortis állítólag titkos anyagokat adott át a kínaiaknak – márpedig Ottawa és Peking között mostanság rendkívül feszült a kétoldalú politikai viszony. Kína sok kémet mozgat Kanadában, akik az Állambiztonsági Minisztérium és a kínai Kommunista Pártnak dolgozó United Front Work Department elnevezésű ügynökség (UFWD) felügyelete alatt dolgoznak. Ortisnak ráadásul van kelet-ázsiai szakmai háttere és a LinkedIn profilja szerint beszél kínaiul is.

Káncz Csaba

Szuper telefonok drogbáróknak

A másik, még erősebb szál egy kanadai cégikon, a BlackBerry okostelefonjait érinti, amelyet Ortis információi alapján egy sötét hátterű vancouveri cég feljavított, így képessé vált lehallgatásbiztos kommunikációra. Ezt aztán a gyanú szerint eladták mexikói, amerikai és ausztrál drogkartell főnökök számára. A kliensek között szerepelt Mexikó hírhedt Szinaloa drogkartellje, de mintegy 10 ezer feljavított készüléket eladtak ausztrál drogkereskedőknek is.

A kanadai közszolgálati adó (CBC) információi szerint egy 2018-as elkapott email vezetett Ortis ügyének felgöngyölítéséhez. Ebben ugyanis felajánlotta szolgálatait a vancouveri Phantom Secure Communications vezetőjének, Vincent Ramos-nak, aki azóta már szintén rács mögött van. Az ausztrál rendőrség még 2016-ban kapott el egy feljavított BlackBerry telefont és azon 10 kilogramm kokaint rendeltek egy Los Angeles-i drogkereskedőtől. Ez aztán előbb Ramos letartóztatásához, majd később Ortis őrizetbe vételéhez vezetett.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság És akkor felrobbant egy lift – a CIA és az ukrán szolgálatok titkos játszmái
Wéber Balázs | 2024. március 3. 05:43
Az amerikai hírszerzés eleinte bizalmatlan volt az ukrán nemzetbiztonsági szervekkel. Miután azonban titkos információk tömegét kapta meg tőlük az oroszokról, a kapcsolat egyre szorosabb és kölcsönösen előnyös lett. Emiatt Washington még a „szabálysértő” likvidálásokat is elnézte Kijevnek.          
Makro / Külgazdaság Csakis Orbán Viktor utasíthatta Novák Katalint a kegyelem megadására - véli Lengyel László
Csabai Károly | 2024. március 2. 17:58
Bár a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatóját a róla készült internetes szócikk közgazdászként jellemzi, a Klasszis Klub február 28-ai adásában vele folytatott beszélgetésben a legkevesebb szó a gazdaságról esett. Elvitte ugyanis a fókuszt a rendszerváltás utáni legnagyobb botrány, mely Novák Katalin köztársasági elnök lemondásához vezetett. Ha nem látta, vagy szeretné újra megnézni, itt és most megteheti.
Makro / Külgazdaság Virágok Navalnij sírján, balhé Németországban
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 17:34
Szombati háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Áll a bál Németországban, Olaf Scholz is vizsgálódna az oroszok által nyilvánosságra hozott hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:47
Az is problémás, amiről a német főtisztek beszéltek, de a legnagyobb kérdés az, hogyan kerülhetett Moszkvába egy ilyen felvétel.
Makro / Külgazdaság Megvan Ursula von der Leyen új kihívója, aki véget vetne a megszorításoknak
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:28
Az Európai Szocialista Párt egyhangúlag választott jelöltet az Európai Bizottság élére.
Makro / Külgazdaság Amerikai gépek zúgtak Gáza felett - videóval
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:14
Le is dobtak valamit.
Makro / Külgazdaság Háromhónapos gyereket is ölt egy orosz drón
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 15:23
Négy halott, nyolc sebesült Odesszában.
Makro / Külgazdaság Mi az: a lengyelek már a zsebükben érzik, a magyarok csak vágynak rá?
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 14:58
Megdöbbentő a különbség a lengyel és a magyar fogyasztói bizalmi index között, adja magát egy magyarázat.
Makro / Külgazdaság Lépett a parlament, már csak egy aláírás hiányzik a svéd NATO-csatlakozáshoz - de kié?
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 14:02
Felterjesztették jóváhagyásra a törvényt, most a Sándor-palotában parkol.
Makro / Külgazdaság Robbanás Szentpéterváron: hallgat az orosz védelmi minisztérium
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 11:53
Egy lakóházban történt robbanás, az egyik hírügynökség dróntámadásról írt, Szergej Sojguék eddig nem kommentálták az esetet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG