Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Nagy terjedelemben foglalkozik a kirgiz állami hírügynökség Orbán Viktor vizitjével. A magyar kormányfő a kirgiz elnök meghívására tesz háromnapos látogatást a közép-ázsiai országban, amely demokratikus jogok szempontjából meglehetősen zűrös helynek tűnik. Orbán Viktor erősítené a kapcsolatokat: a közös türk gyökerekre, valamint a keleti fejlődésre hivatkozik.
Szevasztok! Orbán Viktor és Szooronbaj Zseenbekov kirgiz elnök a Kircsin etnofalu megnyitóján Kirgizisztánban. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Vezető anyagként hozta Orbán Viktor tárgyalását Szooronbaj Zseenbekov kirgiz elnökkel az állami kirgiz hírügynökség, a Kabar angol nyelvű internetes oldala.

Izmosodó kapcsolatok

A tudósítás szerint a két vezető a két ország közötti „partnerségi kapcsolatok erősítéséről, a politikai dialógus segítéséről és a parlamentáris együttműködésről” tárgyalt, majd aláírt egy közös nyilatkozatot, valamint egy dokumentumot a turizmusról. (Ennek tartalmát nem ismertették.)

Forrás: kabar.kg


A Kabar megjegyzi, hogy a két ország között 1992 óta vannak diplomáciai kapcsolatok. Kitérnek arra is, hogy  a magyar kormány „az elmúlt években meghirdette a keleti nyitás politikáját, amelynek célja a kapcsolatok erősítése Oroszországgal és Kínával, valamint Közép-Ázsia országaival.”

A kirgíz hírügynökség egyébként külön hírbe hozta azt is, amikor a magyar miniszterelnök megérkezett az országba. A cikkhez galériát is mellékeltek. A képeken a többi közt az látható, ahogy a miniszterelnök felesége, Lévai Anikó oldalán kilép a repülőből, majd megkóstolja a fogadására felkínált tradicionális ételt.

Forrás: kabar.kg

A Kabar szintén külön anyagban hozza a magyar kormányfő felszólalását a türk nyelvű államok együttműködési tanácsán.

Európai türkök

Orbán Viktor - a tudósítás szerint - nem csak arról beszélt, hogy Magyarország  kész stratégiai szinten együttműködni Kirgizisztánnal és Üzbekisztánnal, hanem „büszkén hangsúlyozta, hogy a magyarok Attila, a hunok fejedelme leszármazottainak tartják magukat. Emiatt joggal hívhatják magukat európai türköknek.”

Forrás: kabar.kg

A magyar kormányfő szerint 2010 óta Magyarország nyitott a türk országok felé. Mint mondta, azok fantasztikus sikerei, gazdasági és politikai fejlődése miatt ma már dicséret, ha keleti népnek nevezik a magyarokat, az új világrendet pedig alapvetően a Keleten felemelkedő államok fejlődése határozza meg.

A magyar állam egyébként csaknem 600 állami ösztöndíjat fizet a türk országok nálunk tanuló diákjainak, és ezt a számot emelni fogja. A magyar Eximbank pedig 1,5 milliárd dolláros hitelkeretet nyitott meg a gazdasági együttműködésre.

Árpád vére, hej!

A kazah hírügynökség beszámol arról is, hogy a magyar kormányfő részt vett a III. Nomád Világjátékok megnyitóján, Orbán Viktor pedig Facebook-oldalán külön galériát szentelt a játékoknak. A galériának „az Árpád vére, hej!” címet adta.

Kirgizisztán egyébként itt van, mutatjuk:

Forrás: Google Maps

Az ország a Szovjetunió széthullása után, 1991-ben vált függetlenné, hivatalos nyelve a kirgiz és az orosz. Nyugati értelemben vett demokrácia szempontjából nem áll túl jól. Az amerikai székhelyű Freedom House jelentése szerint csak részben szabad (igaz, még így is jobb osztályzatot kapott szomszédjai többségénél.)

Korrupció, elnyomás

Bár a 2005-ös és 2010-es forradalom Kirgizisztánban megbuktatta az autoriter elnököket, és az ország áttért a parlamentáris kormányzásra, a kormányra került koalíciók instabilak maradtak, és továbbra is mindent áthat a korrupció.

A hatalmon lévő szociáldemokrata párt pedig az elmúlt években arra használta az igazságszolgáltatást, hogy elnyomja a politikai ellenfeleket és a civil társadalom kritikus hangjait. A nemzetközi szervezet a szabadság, a politikai jogok és civil jogok kategóriában is harmadik legrosszabb osztályzatot adta az országnak.

A Kabar hírügynökségtől egyébként azt is megtudhattuk, hogy a következő nomád világjátékokat valószínűleg Törökországban tartják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ha lassan is, de haladunk a korlátozások feloldása felé
Privátbankár.hu | 2021. január 16. 09:30
Több járványadat is biztatóan alakul, de hátradőlni még nem lehet.
Makro / Külgazdaság Tovább él-e a merkeli örökség? Fontos választás lesz ma Németországban
Wéber Balázs | 2021. január 16. 05:31
Bár lassan végéhez közeledik a Merkel-korszak, továbbra sem lehet tudni, ki fog majd a német politikát évtizedekig meghatározó kancellár helyébe lépni. Ma némileg tisztulhat a kép, ugyanis új elnököt választ a CDU. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint a verseny a Merkeltől jobbra álló Friedrich Merz, valamint a kancellár irányvonalát követő Armin Laschet között dőlhet el. Előbbi politikust a gazdasági, utóbbit a politikai elit támogatja.
Makro / Külgazdaság Joe Biden új, merész Kína-politikája
Káncz Csaba | 2021. január 15. 18:34
Biden új, Ázsiáért felelős politikai főnöke megértette a délkelet-ázsiai országok legnagyobb félelmét: nem akarnak éles választásra kényszerülni az USA és Kína között. Washingtonból származó értesülésünk szerint Janet Yellen pénzügyminiszter-jelölt az új adminisztráció egyik legbefolyásosabb tagja lesz, márpedig ő korábban kritizálta Trump kereskedelmi háborúját. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 1900 milliárd dollárt tolnak az amerikai gazdaságba
Király Béla | 2021. január 15. 16:55
Újabb amerikai gazdaságösztönző csomag jön, az elnöki hivatalt hamarosan elfoglaló Joe Biden 1900 milliárd dolláros csomag indítását kezdeményezte. A gazdaságösztönző lépések mellett a járvány megállítása az intézkedéscsomag legfontosabb célkitűzése.
Makro / Külgazdaság Az idősotthonokból 3400 fő jelezte hétvégére az oltási igényét
Privátbankár.hu | 2021. január 15. 12:10
A mai, igen rövid tájékoztatón a járványügyi adatokról és a tegnap bejelentett kínai vakcina várható érkezéséről volt szó. 
Makro / Külgazdaság Mekkora ütést kaptak a magyar szállodák a kijárási tilalom miatt?
Privátbankár.hu | 2021. január 15. 10:44
A vendégéjszakák száma 2019 novemberéhez képest 85 százalékkal, a belföldi vendégéjszakák száma a kiigazított adatok alapján az előző hónaphoz mérten 65 százalékkal csökkent
Makro / Külgazdaság Döntött az Európai Bizottság a Richter gyógyszeréről
Privátbankár.hu | 2021. január 15. 09:58
Eszerint a méhmióma kezelésére alkalmazott Esmya ezután csak olyan, menopauzát el nem ért nők méhmiómájának kezelésére használható, akik esetében a műtéti kezelés (ideértve a méhmióma embolizációját is) nem alkalmazható, vagy az nem volt sikeres. Az Esmya nem alkalmazható a méhmióma műtéti beavatkozást megelőző tüneti kezelésre.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: újabb 111 magyar áldozat
Privátbankár.hu | 2021. január 15. 08:59
1 513 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 349 149 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Milliárdokat mozgatott meg a kormány éjjel
Privátbankár.hu | 2021. január 15. 07:15
A csütörtök éjjel megjelent kormányhatározat ismét jelentős forrásokat csoportosított át az idei költségvetésben. 
Makro / Külgazdaság A világ legnagyobb focilufiját fújták, most kidurrantják
Marosi Gergely | 2021. január 15. 05:49
Költség- és bérplafon, névváltoztatások, távozó sztárjátékosok - véget ért az "arany dollárok" korszaka a kínai labdarúgásban. Kína a sportág történetének egyik legnagyobb pénzügyi lufiját fújta fel, de most kipukkantja azt. Hszi Csin-ping elnök és pártfőtitkár szenvedélye a labdarúgás; a kínaiak pénzt és energiát nem kímélnek, ha a futballfejlesztésről van szó, de megvalósul-e a grandiózus terv - esztelen költekezés nélkül?
Friss
hírlevél