<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Nagy terjedelemben foglalkozik a kirgiz állami hírügynökség Orbán Viktor vizitjével. A magyar kormányfő a kirgiz elnök meghívására tesz háromnapos látogatást a közép-ázsiai országban, amely demokratikus jogok szempontjából meglehetősen zűrös helynek tűnik. Orbán Viktor erősítené a kapcsolatokat: a közös türk gyökerekre, valamint a keleti fejlődésre hivatkozik.
Szevasztok! Orbán Viktor és Szooronbaj Zseenbekov kirgiz elnök a Kircsin etnofalu megnyitóján Kirgizisztánban. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Vezető anyagként hozta Orbán Viktor tárgyalását Szooronbaj Zseenbekov kirgiz elnökkel az állami kirgiz hírügynökség, a Kabar angol nyelvű internetes oldala.

Izmosodó kapcsolatok

A tudósítás szerint a két vezető a két ország közötti „partnerségi kapcsolatok erősítéséről, a politikai dialógus segítéséről és a parlamentáris együttműködésről” tárgyalt, majd aláírt egy közös nyilatkozatot, valamint egy dokumentumot a turizmusról. (Ennek tartalmát nem ismertették.)

Forrás: kabar.kg


A Kabar megjegyzi, hogy a két ország között 1992 óta vannak diplomáciai kapcsolatok. Kitérnek arra is, hogy  a magyar kormány „az elmúlt években meghirdette a keleti nyitás politikáját, amelynek célja a kapcsolatok erősítése Oroszországgal és Kínával, valamint Közép-Ázsia országaival.”

A kirgíz hírügynökség egyébként külön hírbe hozta azt is, amikor a magyar miniszterelnök megérkezett az országba. A cikkhez galériát is mellékeltek. A képeken a többi közt az látható, ahogy a miniszterelnök felesége, Lévai Anikó oldalán kilép a repülőből, majd megkóstolja a fogadására felkínált tradicionális ételt.

Forrás: kabar.kg

A Kabar szintén külön anyagban hozza a magyar kormányfő felszólalását a türk nyelvű államok együttműködési tanácsán.

Európai türkök

Orbán Viktor - a tudósítás szerint - nem csak arról beszélt, hogy Magyarország  kész stratégiai szinten együttműködni Kirgizisztánnal és Üzbekisztánnal, hanem „büszkén hangsúlyozta, hogy a magyarok Attila, a hunok fejedelme leszármazottainak tartják magukat. Emiatt joggal hívhatják magukat európai türköknek.”

Forrás: kabar.kg

A magyar kormányfő szerint 2010 óta Magyarország nyitott a türk országok felé. Mint mondta, azok fantasztikus sikerei, gazdasági és politikai fejlődése miatt ma már dicséret, ha keleti népnek nevezik a magyarokat, az új világrendet pedig alapvetően a Keleten felemelkedő államok fejlődése határozza meg.

A magyar állam egyébként csaknem 600 állami ösztöndíjat fizet a türk országok nálunk tanuló diákjainak, és ezt a számot emelni fogja. A magyar Eximbank pedig 1,5 milliárd dolláros hitelkeretet nyitott meg a gazdasági együttműködésre.

Árpád vére, hej!

A kazah hírügynökség beszámol arról is, hogy a magyar kormányfő részt vett a III. Nomád Világjátékok megnyitóján, Orbán Viktor pedig Facebook-oldalán külön galériát szentelt a játékoknak. A galériának „az Árpád vére, hej!” címet adta.

Kirgizisztán egyébként itt van, mutatjuk:

Forrás: Google Maps

Az ország a Szovjetunió széthullása után, 1991-ben vált függetlenné, hivatalos nyelve a kirgiz és az orosz. Nyugati értelemben vett demokrácia szempontjából nem áll túl jól. Az amerikai székhelyű Freedom House jelentése szerint csak részben szabad (igaz, még így is jobb osztályzatot kapott szomszédjai többségénél.)

Korrupció, elnyomás

Bár a 2005-ös és 2010-es forradalom Kirgizisztánban megbuktatta az autoriter elnököket, és az ország áttért a parlamentáris kormányzásra, a kormányra került koalíciók instabilak maradtak, és továbbra is mindent áthat a korrupció.

A hatalmon lévő szociáldemokrata párt pedig az elmúlt években arra használta az igazságszolgáltatást, hogy elnyomja a politikai ellenfeleket és a civil társadalom kritikus hangjait. A nemzetközi szervezet a szabadság, a politikai jogok és civil jogok kategóriában is harmadik legrosszabb osztályzatot adta az országnak.

A Kabar hírügynökségtől egyébként azt is megtudhattuk, hogy a következő nomád világjátékokat valószínűleg Törökországban tartják.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Újra rossz világ jön a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:41
Szerdától a 95-ös oktánszámú benzinért bruttó 25, míg a gázolajért 18 forinttal kell többet fizetnie annak, akit nem véd a kormányzati ársapka.
Makro / Külgazdaság Megint egy gyenge adat borzolhatja az Orbán-kormány kedélyeit
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:00
A külkereskedelmi egyenleg nagyobb mértékben romlott, mint ahogy azt a KSH becsülte.
Makro / Külgazdaság Vészjósló értesülés: útnak indult az orosz nukleáris tengeralattjáró
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 08:41
Állítólag a NATO hírszerzési jelentést küldött a tagországoknak, figyelmeztetve, hogy a K-329 Belgorod orosz nukleáris tengeralattjáró „eltűnt a bázisáról”.
Makro / Külgazdaság Lecsap az USA, ha Putyin beveti az atomfegyvert?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 07:13
Ezt jelentette ki vasárnap David Petraeus, a CIA volt igazgatója és nyugalmazott négycsillagos tábornok. Mutatjuk, mi történt az orosz-ukrán háborúban és annak kapcsán az elmúlt tizenkét órában.
Makro / Külgazdaság Megint rossz lóra tett Orbán Viktor?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 06:33
A baloldali Luiz Inácio Lula da Silva volt államfő nyerte váratlanul szoros eredménnyel az elnökválasztás vasárnap rendezett első fordulóját Brazíliában. Ellenfele az a jobboldali Jair Bolsonaro hivatalban lévő elnök lesz az október 30-án esedékes második fordulóban, akit a magyar kormányfő is a támogatásáról biztosított.
Makro / Külgazdaság Hiába szívja a fogát a dráguló energia miatt Európa? Akad, aki optimista
Kollár Dóra | 2022. október 2. 19:23
Emmanuel Macron a múlt héten egyszerű üzenetet fogalmazott meg azon francia vállalkozások számára, amelyek méregdrága energiaszerződések aláírására készülnek: ne tegyék. Az elnök úgy véli, hogy a cégeknek el kell utasítaniuk a piacokon kínált őrült árakat, és ragaszkodott ahhoz, hogy az európai kormányok el fogják érni, hogy a költségeket ésszerű szintre csökkentsék. Nem mindenki ilyen optimista.
Makro / Külgazdaság A háború kezdete óta először szólt Putyinhoz a pápa - nincs már egy orosz sem Limanban
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 18:04
A mai az első alkalom, hogy a pápa közvetlenül az orosz vezetőhöz intézett beszédet. Limanból teljesen kitakarították a megszállókat, máshol még heves harcok dúlnak. Elállt a gázszivárgás a felrobbantott vezetékeken. 221 napja tart a háború - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Az oroszok azt állítják: bizonyíték van arra, hogy a Nyugat robbantotta fel az Északi Áramlatot
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 16:12
Meg lehet javítani a felrobbantott gázvezetékeket, de sok idő és pénz kell hozzá az oroszok szerint. A kémfőnök azt állítja: közvetett bizonyítékokat látott arról, hogy a Nyugat hajtotta végre a terrorcselekményt.
Makro / Külgazdaság Szövetség Putyin ellen: szlovák nehézfegyvereket gyártanak Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 14:54
Németország, Dánia és Norvégia 16 darab szlovák Zuzana-2-es önjáró tarackot vásárol Ukrajna számára - közölte vasárnap a német védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Egy csapásra megrogyott a brit gazdaság - tényleg nem volt jó ötlet a masszív adócsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 12:38
A semmiből jött az új brit miniszterelnök adócsökkentési csomagja, és azonnal megrogyasztotta a brit gazdaságot - Liz Truss elismeri, hogy talán nem így kellett volna csinálni. Nem csoda: pár hét után máris bukásra áll a felmérések szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG