<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A török kormányzó párt által levédett nemzetközi kábítószer-csempész hálózat vezetője a korábbi miniszterelnök fia. A súlyos vádak miatt meredeken zuhan Erdogan elnök támogatottsága. Káncz Csaba jegyzete.

Káncz Csaba a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje az ellenzéki előválasztáson. A szerző nem tagja szerkesztőségünknek, külsősként publikál oldalainkon.

Sedat Peker, az Egyesült Arab Emirátusokba menekült török maffiafőnök videó-üzeneteivel tartja lázban Törökországot. Pekert korábban egyebek mellett gyilkosság és emberrablás, illetve bűnszervezet létrehozása miatt ítélték el.  

Az AKP mint bűnszövetkezet

Peker, a pán-török és turáni nézeteket valló maffiózó tavaly év elején menekült el otthonából, és az elmúlt három hétben súlyos vádakkal illetett jelenlegi, valamint korábbi politikusokat. A felvételeken elhangzó állítások szerint a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) magas rangú politikusai és törvényhozói gyilkosságokban, nemi erőszakban, és nemzetközi kábítószer-kereskedelemben érintettek.

Szakértők szerint a videók komoly károkat okozhatnak a kormányzó pártnak és az elnöknek. Fotó: MTI/AP/A török államfői hivatal sajtóirodája/Mustafa KamaciSzakértők szerint a videók komoly károkat okozhatnak a kormányzó pártnak és az elnöknek. Fotó: MTI/AP/A török államfői hivatal sajtóirodája/Mustafa Kamaci

A vádakat eddig érdemben nem tudták cáfolni a török politikusok, Peker pedig számos bizonyítékot mutat be videóiban, amelyeket alkalmanként már hatmillióan követnek. Vasárnapi – sorrendben hetedik – videóját már egy új helyszínen vette föl, mert állítása szerint Ankara kommandót küldött az elfogására, miközben testvérét, Atilla Pekert a hétvégén Törökországban letartóztatták.  

Peker a videóiban eleinte a Pelikan Csoportot támadta, ami Berik Albayrak (Erdogan egyik veje és korábbi pénzügyminisztere) köre, később azonban Suleyman Soylu belügyminiszter lett a fő célpontja. Állítása szerint Soylu előre jelezte neki, hogy a hatóságok a nyomában vannak, így el tudott menekülni az igazságszolgáltatás elől. 

Nyakig a drogcsempészetben

Sedat Peker egyik legsúlyosabb vádja, hogy hazája mára gyakorlatilag a világ egyik legnagyobb narkó-állama lett. A nagypolitika által levédett nemzetközi kábítószer-csempész hálózat egyik vezetője az Észak-Cipruson élő Elkan Yildirim, aki a korábbi miniszterelnöknek – és jelenleg a kormányzó AKP párt egyik vezetőjének –, Binali Yildirimnek a fia. Elkan Yildirim idén januárban és februárban kétszer is meglátogatta Venezuelát, hogy új szállítási útvonalat építsen ki, miután a kolumbiai hatóságok tavaly 4,9 tonna, Törökországba tartó kokaint foglaltak le.  

Peker állítása szerint napjainkban a caracasi kikötőből induló hajók a Dominikai Köztársaságban is vesznek föl illegális drogszállítmányokat. A maffiafőnök szerint hamarosan az amerikai hatóságok Panamában le fognak csapni ezekre a szállítmányokra, amelyek egyik célpontja a szíriai Latakia kikötője.  

Egy másik dermesztő állítás Peker részéről, hogy megnevezte az 1996-ban szolgáló belügyminisztert (Mehmet Agart) és egy korábbi titkosszolgálati tisztet (Korkut Ekent), mint akik felelősek két megoldatlan újságíró-gyilkosságért és három kurd politikus kivégzésének megrendeléséért.  

Ahmet Davutoğlu korábbi miniszterelnök – aki tavaly elhagyta az AKP pártot és Jövő Párt néven új politikai formációt hozott létre – szombati interjújában nem fogta vissza magát hazája közállapotaival kapcsolatban. A vezető politikus leszögezte: „Mára a korrupciónak szervezett rendje alakult ki. Ez egy kartell állam. Egy narkóállam, egy autokrácia”. 

Nagyobb trendek része 

Két nagyobb törökországi trend is hozzájárult a maffiafőnök mostani támadásához. Egyrészt az elmúlt években robbanásszerűen növekedett a fekete gazdaság részaránya a török nemzetgazdaságon belül. Rendőrségi források szerint Isztambulban a fekete pénzek mozgása tavaly elérte a 10 milliárd dollárt, míg öt évvel korábban ez még csak 3 milliárdon állt.

Másrészt Erdogan elképesztő mértékben kiterjesztette 2018-ban az elnöki hatalmát, ami az átláthatóság és számonkérhetőség rovására ment. Csakúgy, mint hazánkban, az ország első számú politikai vezetője fölött lényegében megszűnt a törvényhozás felügyeleti funkciója. Egy tavaly novemberi elhíresült eset során az ellenzék részleteket akart megtudni a kormányzati kiadásokról, mire Erdogan foghegyről odavetette: „nincsen időm ilyen dolgokról számot adni”.

Bár Peker eddig kerülte Erdogan nyílt támadását, szakértők szerint a videók így is komoly károkat okozhatnak a kormányzó pártnak és közvetlenül az elnöknek, mivel heteken keresztül nem született rájuk érdemi válasz, az elnök megkésett reakciója pedig már nem enyhíti a károkat. A súlyos vádak miatt meredeken zuhan a török elnök támogatottsága. 

Vissza a mocsárba

Valóban, az AKP a kormányra kerülése első éveiben azzal szerzett népszerűséget magának, hogy a politika és a maffia közötti összefonódás felszámolását ígérte, amely az 1990-es években több botrányhoz is vezetett. A jelenlegi ügy viszont arra világít rá, hogy az AKP két évtizedes uralom után ugyanabba a mocsárba süllyedt, mint amelynek felszámolását olyan hevesen ígérgette.

Árulkodó, hogy egy éve amnesztia keretében szabadult Alaattin Cakici maffiafőnök, aki tagja a hírhedt szélsőjobboldali Szürke Farkasoknak. A kiszabadításáért Develt Bahceli járt közbe, aki Erdogan ultranacionalista koalíciós partner-pártját, az MHP-t vezeti. Azzal, hogy Erdogan kiengedett egy elítélt gyilkost, sokak szerint bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy az MHP szerepe nő a kormánykoalícióban. Soylu belügyminiszter is közel áll az MHP köreihez.

Nem lehet tehát kizárni, hogy Peker kitálalása nemcsak személyes bosszúvágy, hanem belső politikai leszámolás eredménye is. De akárhogy is van, a maffiafőnök videói újabb sötét árnyat vetnek a török rezsim működésére.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csökkenhet-e az államadósság, miközben óriási hitelt vett fel az állam
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 17:23
Az államadósság és a múlt héten végrehajtott devizakötvény kibocsátások álltak a Trend FM Reggeli monitor című adásában elhangzó beszélgetés fókuszában. A dollárban és euróban kibocsátott értékpapírokból közel 4,5 milliárd euró értében vont be forrásokat a magyar állam, ami a heves közéleti vitát is kiváltott.
Makro / Külgazdaság Tárgyalás nélkül emeli a kormány 200 ezerre a minimálbért?
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 16:47
Legalábbis erre lehet következtetni Orbán Viktor Facebook-bejegyzéséből.
Makro / Külgazdaság Továbbra sem fizetik meg teljesen a gazdag országok a klímasegélyt, amit a szegényeknek ígértek
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 16:28
A legerősebb gazdaságok évi 100 milliárd dollárra vállaltak kötelezettséget. Ezt eddig egyszer sem sikerült elérni, és egy friss számítás szerint a következő öt évben sem lesz meg.
Makro / Külgazdaság Putyin pártja továbbra is nyeregben – de miért tiltakozik a moldovai külügyminiszter?
Káncz Csaba | 2021. szeptember 20. 15:07
Kifejezetten alacsony, 45 százalékos részvétel mellett az „Egyesült Oroszország” nevű állampárt ismét abszolút parlamenti többséget szerzett. Az EBESZ 1993 óta első alkalommal nem delegált megfigyelőket. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az ÁKK-vezér elejtett félmondata felerősíthet egy pletykát
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 14:47
Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója egy interjúban elmondta, hogy miért bocsátottak ki dollárkötvényeket, és a tranzakció motivációi kapcsán is árnyalta a képet.
Makro / Külgazdaság Új hidegháborútól tart az ENSZ-főtitkár
MTI | 2021. szeptember 20. 14:28
António Guterres az egyre feszültebbé váló USA-Kína kapcsolatok veszélyeire figyelmeztetett az AP-nek adott interjújában.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: 1,9 millió szülő 600 milliárd forintot kap 2022 elején
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 13:55
Orbán Viktor napirend előtti felszólalása nyitotta meg a parlamenti őszi félévet. Ebben több friss döntésről is beszámolt.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György a csehekkel példálózik
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 13:36
Miért van jobb helyzetben Csehország Magyarországnál? A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke erre kereste a válaszokat legújabb írásában.
Makro / Külgazdaság Már részletesebb győzelmi adatokat is közölt Putyin pártja
MTI | 2021. szeptember 20. 10:40
A szavazatok 80 százalékos összesítése után jött a frissítés, meglepő fordulat nincs.
Makro / Külgazdaság Most a gázolaj drágul soha nem látott szintre
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 09:51
Szerdától literenként átlagban bruttó 7 forinttal drágul a dízelüzemű autókba való üzemanyag, ezzel szemben a benzin 2 forinttal lesz olcsóbb. Aminek eredményeként a két fajta átlagára pontosan ugyanannyi lesz.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos