<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Előre kívánnak menekülni a nagy technológiai cégek, és a péntekre tervezett világméretű klímasztrájk előtt megpróbálnak olyan zöld vállalásokat tenni, mellyel talán elejét vehetik, hogy saját munkavállalóik is az utcára vonuljanak a megmozdulás részeként.
Fotó: depositphoto.com

Szabadnapot kaphatnak az alkalmazottak

Jeff Bezos, az Amazon vezérigazgatója, aki a társaság seattle-i központja előtt komoly tiltakozásra számíthat, csütörtökön bejelentette a cég új éghajlat-célkitűzéseit: a társaság 2040-re el kívánja érni a nettó nulla kibocsátást, és 2030-tól már csak száz százalékban megújuló energiát használna fel. Ezek a vállalások azonban csupán célkitűzések, az Amazon nevében ugyanis Jeff Bezos  arra már nem volt hajlandó, hogy a követelések teljesítését írásba is adja - írja internetes kiadásában a Financial Times.

A kívánalmak között egyébként szerepelt még az is, hogy az Amazon minél hamarabb hagyjon föl az olaj- és gázipari társaságokkal a fosszilis tüzelőanyag-kitermelés terén folytatott együttműködéssel, illetve ne támogassa adományokkal azokat a csoportokat és egyéneket, akik tagadják az ember által okozta éghajlatváltozás tényét. Más cégek ennél sokkal tovább mentek.

Olyan márkák, mint a Patagonia, vagy éppen a Ben & Jerry’s pénteken az összes üzletüket be szándékoznak zárni, hogy alkalmazottaik részt vehessenek a pénteki rendezvényen, mely a legóvatosabb becslések szerint is milliókat fog vonzani világméretekben. A demonstrációt az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó jövő heti csúcsa elé időzítették a szervezők; a cégek pedig azzal a dilemmával szembesülnek majd, hogy adjanak e kimenőt azoknak az alkalmazottaiknak, akik vélhetően majd saját cégük ellen fognak – igaz klímaügyben – tüntetni.

100 reklámügynökség is csatlakozik

Különösen a technológiai cégek kényszerülnek szembenézni ezzel a kihívással, mivel a Google, a Microsoft, a Facebook és az Amazon alkalmazottai körében igen komoly aktivitás tapasztalható ezen a téren. A Google csütörtök este jelentette be, hogy végrehajtotta a történelem talán legnagyobb volumenű vállalati vásárlását megújuló energiából. Ez több mint 40 százalékkal fogja megnövelni a cég megújulóenergia-portfólióját.

A megmozdulás szervezői azért kívánják a nagy cégek munkavállalóit bevonni  a tiltakozásba, mert így gondolják elérni egyik legfőbb célkitűzésüket, azt, hogy a globális vállalatok minél hamarabb szüntessék meg az éghajlatváltozást tagadó lobbisták és politikusok finanszírozását.

A jövő héten az ENSZ New York-i csúcstalálkozóján több mint 60 ország vezetője körvonalazza majd az új éghajlati vállalásokat. A párizsi klímamegállapodás részeként az aláírók kötelezettséget vállaltak arra, hogy a globális felmelegedést jóval 2 Celsius-fok alá tartják - ezt az ígéretet az éghajlatváltozás legszélsőségesebb következményeinek elkerülése érdekében tették.

Több mint 100 reklámügynökség, köztük a Saatchi & Saatchi, valamint az Ogilvy az alkalmazottaknak szabadnapot biztosított a pénteki klímasztrájk idejére, és hasonló döntést hozott New York város az állami fenntartású iskolák esetében, ott a diákok hagyhatják ki ezt a napot.

Ezen a héten több vállalat sietett bejelenteni, hogy a jövőben gyártott termékeik nagy részét már a környezetbarát technológiával és alapanyagokból állítják majd elő. Az Apple például új iPhone-ját részben újrahasznosított anyagokból fogja gyártani, míg az OVO energiaügyi cég és a Nestlé azon legújabb vállalkozások közé tartozik majd, amely 2030-ra, illetve 2050-re elköteleződtek a nettó nulla kibocsátás mellett.

Makro / Külgazdaság Zelenszkijhez fordultak a kárpátaljai magyarok
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:51
A magyar közösség képviselői ma a Kárpátaljai Megyei Tanács üléstermében felhívást fogalmaztak meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz a közösségüket ért provokációkkal és sértésekkel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Példátlan éhínség pusztíthat Szíriában az ENSZ szerint
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:31
Tizenkét évvel a szíriai polgárháború kezdete után soha nem látott éhínségre figyelmeztetett pénteken az ENSZ.
Makro / Külgazdaság Meglepő ok miatt mondhatott le XVI. Benedek pápa
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:01
A kínzó álmatlanság volt az elsődleges oka annak, hogy a néhai XVI. Benedek pápa 2013-ban lemondott - derült ki abból a levélből, amelyet a december végén elhunyt nyugalmazott pápa pár héttel a halála előtt küldött az életrajzírójának, és amelynek tartalmát pénteken megjelent számában ismertette a Focus című német hetilap.
Makro / Külgazdaság Duplázódott a németek olajszámlája, még mindig Oroszország a legnagyobb szállító
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 17:29
Több olajat importált Németország 2022 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban, az importszámla pedig csaknem duplájára emelkedett a német szövetségi gazdasági és exportellenőrzési hivatal, a BAFA jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Az oroszok szerint nincs lőszerhiány, nagyságrendekkel növelték a gyártást
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 16:44
Nem helytállók azok az ukrán és nyugati közlések, amelyek szerint lőszerhiány lépett fel az orosz fegyveres erőknél - jelentette ki pénteken Szergej Csemezov, a fejlett technológiájú ipari termékek gyártását és exportját támogató Rosztyeh állami vállalat vezérigazgatója a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva.
Makro / Külgazdaság Egy lépésre vagyunk a NATO-Oroszország háborútól
Káncz Csaba | 2023. január 27. 16:04
Biden tavaly tavasszal megígérte a nyilvánosságnak, hogy az USA nem küld „támadó felszerelést” és „tankokat” Ukrajnába, mert ez „kiválthatja a harmadik világháborút”. A tankok még meg sem érkeztek, már Kijev F-16-os vadászgépekkel való ellátásáról folyik a belső vita. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Jön a totális háború? F16-osokat kaphat Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 15:16
Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára pénteki Facebook-bejegyzésében utalást tett arra, hogy Ukrajna a közeljövőben nemzetközi partnereitől amerikai gyártású F-16-os vadászbombázó repülőgépeket is kaphat.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott Putyin Brüsszelből: maradnak a szankciók
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 14:31
Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel, 2023. július 31-ig meghosszabbítja az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket - közölte a testület pénteken.
Makro / Külgazdaság Holokauszt emléknap: a lengyel kormányfő szerint népirtás zajlik Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 13:37
A holokauszt áldozatai iránti tisztelet okán szembe kell szállni az Európa keleti részén, Ukrajnában ma zajló népirtással - hangsúlyozta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pénteken a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából közzétett Facebook-bejegyzésben.
Makro / Külgazdaság Továbbra is csúcson a foglalkoztatás
Király Béla | 2023. január 27. 12:41
A péntek reggeli KSH adatok igen pozitív képet festenek a munkaerőpiacról, vélik kommentárjukban a Magyar Bankholding elemzői. Véleményük szerint a negatív belső és külső tényezők egyelőre nem gyakoroltak érdemi hatást a foglalkoztatottságra.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG