BUX
36 085.77
+2.49%
+875.00
OTP
10 240.00
+5.19%
+505.00
MOL
2 014.00
+0.70%
+14.00
RICHTER
6 905.00
+1.25%
+85.00
MTELEKOM
395.00
+1.28%
+5.00
 
2019. szeptember 20. 13:52

Előre kívánnak menekülni a nagy technológiai cégek, és a péntekre tervezett világméretű klímasztrájk előtt megpróbálnak olyan zöld vállalásokat tenni, mellyel talán elejét vehetik, hogy saját munkavállalóik is az utcára vonuljanak a megmozdulás részeként.

Fotó: depositphoto.com

Szabadnapot kaphatnak az alkalmazottak

Jeff Bezos, az Amazon vezérigazgatója, aki a társaság seattle-i központja előtt komoly tiltakozásra számíthat, csütörtökön bejelentette a cég új éghajlat-célkitűzéseit: a társaság 2040-re el kívánja érni a nettó nulla kibocsátást, és 2030-tól már csak száz százalékban megújuló energiát használna fel. Ezek a vállalások azonban csupán célkitűzések, az Amazon nevében ugyanis Jeff Bezos  arra már nem volt hajlandó, hogy a követelések teljesítését írásba is adja - írja internetes kiadásában a Financial Times.

A kívánalmak között egyébként szerepelt még az is, hogy az Amazon minél hamarabb hagyjon föl az olaj- és gázipari társaságokkal a fosszilis tüzelőanyag-kitermelés terén folytatott együttműködéssel, illetve ne támogassa adományokkal azokat a csoportokat és egyéneket, akik tagadják az ember által okozta éghajlatváltozás tényét. Más cégek ennél sokkal tovább mentek.

Olyan márkák, mint a Patagonia, vagy éppen a Ben & Jerry’s pénteken az összes üzletüket be szándékoznak zárni, hogy alkalmazottaik részt vehessenek a pénteki rendezvényen, mely a legóvatosabb becslések szerint is milliókat fog vonzani világméretekben. A demonstrációt az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó jövő heti csúcsa elé időzítették a szervezők; a cégek pedig azzal a dilemmával szembesülnek majd, hogy adjanak e kimenőt azoknak az alkalmazottaiknak, akik vélhetően majd saját cégük ellen fognak – igaz klímaügyben – tüntetni.

100 reklámügynökség is csatlakozik

Különösen a technológiai cégek kényszerülnek szembenézni ezzel a kihívással, mivel a Google, a Microsoft, a Facebook és az Amazon alkalmazottai körében igen komoly aktivitás tapasztalható ezen a téren. A Google csütörtök este jelentette be, hogy végrehajtotta a történelem talán legnagyobb volumenű vállalati vásárlását megújuló energiából. Ez több mint 40 százalékkal fogja megnövelni a cég megújulóenergia-portfólióját.

A megmozdulás szervezői azért kívánják a nagy cégek munkavállalóit bevonni  a tiltakozásba, mert így gondolják elérni egyik legfőbb célkitűzésüket, azt, hogy a globális vállalatok minél hamarabb szüntessék meg az éghajlatváltozást tagadó lobbisták és politikusok finanszírozását.

A jövő héten az ENSZ New York-i csúcstalálkozóján több mint 60 ország vezetője körvonalazza majd az új éghajlati vállalásokat. A párizsi klímamegállapodás részeként az aláírók kötelezettséget vállaltak arra, hogy a globális felmelegedést jóval 2 Celsius-fok alá tartják - ezt az ígéretet az éghajlatváltozás legszélsőségesebb következményeinek elkerülése érdekében tették.

Több mint 100 reklámügynökség, köztük a Saatchi & Saatchi, valamint az Ogilvy az alkalmazottaknak szabadnapot biztosított a pénteki klímasztrájk idejére, és hasonló döntést hozott New York város az állami fenntartású iskolák esetében, ott a diákok hagyhatják ki ezt a napot.

Ezen a héten több vállalat sietett bejelenteni, hogy a jövőben gyártott termékeik nagy részét már a környezetbarát technológiával és alapanyagokból állítják majd elő. Az Apple például új iPhone-ját részben újrahasznosított anyagokból fogja gyártani, míg az OVO energiaügyi cég és a Nestlé azon legújabb vállalkozások közé tartozik majd, amely 2030-ra, illetve 2050-re elköteleződtek a nettó nulla kibocsátás mellett.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Jövőre is kitarthat a globális recesszió
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 20:49
Egyre több elemző gondolja így. 
Makro / Külgazdaság Lecsippent a kormány a sportkiadásokból
Székely Sarolta | 2020. május 26. 20:13
A koronavírus-járvány miatti válsághelyzet látszólag a sportkiadások átgondolására késztette a kormányt. A nem hivatalos sportbüdzsé megvágása ennek ellenére inkább csak szimbolikus, mint drasztikus.
Makro / Külgazdaság Előbb jöhetnek a budapesti enyhítések
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 19:56
A tervezettnél gyorsabban szabadulhat fel a főváros.
Makro / Külgazdaság Tovább lazítana az osztrák kancellár
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 19:28
Enyhítene a koronavírus-fertőzés visszaszorítása érdekében bevezetett korlátozásokon Sebastian Kurz.
Makro / Külgazdaság Két héten belül dönthetnek a veszélyhelyzet megszüntetéséről
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 18:47
Erről a Miniszterelnökség államtitkára beszélt. 
Makro / Külgazdaság Véres húst dobhat az iszlamistáknak a beszorult Erdogan
Káncz Csaba | 2020. május 26. 18:31
A gazdaságilag és külpolitikailag beszorult török elnök egyes jelek szerint pénteken robbanthat a Hagia Szophia ügyében. Ahogyan a Hidegháború évtizedeiben a török politikai vezetés az egyszerű embereket a kommunista veszéllyel riogatta, úgy most az iszlám tradícióinak megvédése a fő üzenet. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Szél Bernadett: itt van az új ágykapacitás-számítás!
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 17:10
A Magyar Helsinki Bizottság pert indított az Emberi Erőforrások Minisztériuma ellen, mert megtagadták tőlük a közadatokat, Szél Bernadettnek viszont sikerült kiszámolnia a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjára felkerült statisztikákból azt, hogy kinek van igaza az ágykapacitásokat illetően. 
Makro / Külgazdaság Elmaradt az izgalom az MNB-nél
Csabai Károly | 2020. május 26. 16:51
Merthogy a mai szeánszon a hazai jegybankárok a piaci várakozásoknak megfelelően nemcsak, hogy nem változtattak a kamatszinteken, hanem ezúttal új bejelentést sem tettek. A következő, június 23-ára ütemezett ülés azért lehet izgalmasabb, mert akkor ismerhetjük meg a friss inflációs jelentés keretszámait, amelyet sajtótájékoztatón kommentálhatnak az MNB illetékesei.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely: a költségvetés a magyar önkormányzati szektor csődjét jelenti
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 15:14
Meglehetősen pesszimista nyilatkozatot tett a főpolgármester. Karácsony Gergely szerint a kormánynak az elmúlt hetekben az önkormányzatok ellen folytatott küzdelme a jövő évi költségvetésben is visszaköszön.
Makro / Külgazdaság Jövőre is készenlétben a kormány: hatalmas összeget szánnak munkanélküli segélyekre
Székely Sarolta | 2020. május 26. 14:46
Az elmúlt egy évtizedben nem költött annyit a kormány munkanélküli ellátásra, mint amennyit a 2021-es költségvetésbe épített be. Az előirányzat emelkedése azonban nemcsak a munkanélküliség növekedésével van párhuzamban.
hírlevél