3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nem akármivel állt elő az amerikai védelmi minisztérium kutatóközpontja, ugyanis olyan drónokat fejlesztettek ki, amivel nehéz terepen is könnyen lehet navigálni, azaz tulajdonképpen menekülő embereket is le lehet velük vadászni.

A DARPA legújabb drónjának egyelőre ugyan még olyan fegyvere nincsen, amely darabjaira tudna szaggatni egy embert, az mindenképpen látszik, hogy az ügynökség fejlesztései új szintre léptek, hiszen ezzel már akár lerohant városokban is lehet felderítési akciókat végezni – írja a ZeroHedge.

Mit tudnak?

Az ezzel nyilvánvalóvá vált, hogy a DARPA ténylegesen emberölésre is képes drónok fejlesztésén dolgozik, ám egyelőre még inkább felderítési célból. A DARPA 2017 végén fejezte be a tesztelések első szakaszát, kiadott sajtóközleményükből kiderült, hogy több szituációban is jól vizsgáztak a drónjaik, így például képesek voltak:

  • nagy sebességgel repkedni emeletes házak és szűk sikátorok közt miközben azonosították a keresett személyt/eszközöket
  • egy kis ablakon keresztül berepülni egy épületbe, és onnan 3D-térképet adni
  • a lépcsőket és a kijáratokat azonosítani, majd azokon keresztül kirepülni

Komoly fejlesztések

A második fázis keretében az MIT laborjában azon dolgoznak, hogy könnyebbé tegyék a drónt, ugyanis így gyorsabban és pontosabban képes repülni, valamint az érzékelők egyszerűsítése is tervben van. Ahogy Nick Roy vezetőkutató fogalmazott, az első fázishoz képest most egy kamerából akarják a lehető legtöbbet kihozni.

Emellett a DARPA utasítására olyan programot írtak, amelynek segítségével a drón képes földrajzilag pontos képet adni a felderített területről, felismer utakat, épületeket, autókat és más objektumokat is, amelyekről aztán hazatérés után letölthető képet tud adni. Ráadásul miután a drón folyamatosan készíti a térképet repülés közben, így a küldetés elvégzése után képes visszarepülni a kiindulási pontra emberi beavatkozás nélkül.

Harmadszor pedig az UPenn kutatói munkájának köszönhetően sikerült lecsökkenteni a drón méretét és súlyát azért, hogy jobban tudjon mozogni beltérben. Ez olyannyira jól sikerült, hogy a közlemény szerint a drón képes volt a saját szélességénél csak pár centivel szélesebb ablakon berepülni, átnézni a szobákat, majd egy lépcsőházon keresztül a kijáraton át távozni.

Emellett az UPenn csapatának köszönhető az is, hogy a drón képes volt úgy ki- és berepülni épületekből, hogy közben követni tudott egy célszemélyt is – innen már tényleg nincsen messze az embervadászat.

Mi jön most?

A programért felelős kutatók szerint a következő lépésnek annak kell lennie, hogy a DARPA FLA projektjét átköltöztetik a katonai kutatókhoz Marylandbe, ahol potenciálisan embervadászatra és mentőakciókra is továbbfejleszthetik azt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Fizetős lehet a Facebook, cserébe nem lesz hirdetés
Privátbankár.hu | 2023. október 3. 09:57
A Meta azt tervezi, hogy az Európai Unióban bevezeti az Instagram és a Facebook hirdetésmentes és fizetős változatát - jelentette helyi idő szerint hétfőn a The Wall Street Journal című amerikai napilap.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor és Benjámin Netanjahu a példakép – Donald Trump már készül az elnökségre
Káncz Csaba | 2023. október 3. 09:33
Ha 2024-ben egy izolacionista republikánus párt győz, az fordulópontot jelenthet a második világháború végén létrejött, USA által uralt nemzetközi rend számára. Európa számára rémálom lenne Trump hipernacionalizmusa, a környezettel és az éghajlati válsággal szembeni apátiája és a  multilateralizmus iránti teljes megvetése. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 2296 milliárd forintos hiányt sikerült összehozni
Privátbankár.hu | 2023. október 3. 08:30
Előzetes adatok szerint 2296 milliárd forint, a GDP 6,3 százaléka volt a kormányzati szektor 2023. I. féléves hiánya. A 2023. II. negyedévi hiány 570 milliárd forintot tett ki, a GDP 3,1 százalékát - közölte a KSH.
Makro / Külgazdaság Mindenkinek megmutatja a forint, hogyan kell harcolni a világ legerősebb valutáival
Privátbankár.hu | 2023. október 3. 07:45
Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi devizapiacon hétfő kora estéhez képest.  
Makro / Külgazdaság Nagy bejelentést tett Zelenszkij az amerikai döntés után
Privátbankár.hu | 2023. október 3. 07:16
A háborús szankciók részeként október másodikától Bulgária, harmadikától Norvégia sem enged át orosz rendszámú autókat a határon. Háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Donald Trump megint a bíróságon járt, bukhatja a Trump-toronyházat a volt elnök
Privátbankár.hu | 2023. október 3. 06:42
Donald Trump is megjelent a cégei ellen üzleti csalás miatt indult polgári peres eljárás első tárgyalásán New Yorkban hétfőn.
Makro / Külgazdaság Most érdemes figyelni a frontról érkező híreket - kezd látható eredményeket hozni az ukránok taktikája
Litván Dániel | 2023. október 3. 05:46
Véres kudarc az ukrán ellentámadás? Ha a térképet nézzük, lehet. De nagyon úgy tűnik, hogy vészesen fogyóban vannak az orosz tartalékok, miközben az ukránok friss egységeket vonultatnak fel az egyik fontos frontszakaszon, tüzérségük pedig iszonyatos pusztítást végez.
Makro / Külgazdaság Elsőosztályú EU-tagságot szeretne az ukrán külügyminiszter
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 19:51
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Újabb háború jöhet? Vészjósló nyilatkozatot tett a szerb védelmi miniszter
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 18:41
Amennyiben parancsot kap rá, a szerb hadsereg be fog lépni Koszovó területére, Szerbia azonban mindent megtesz azért, hogy ne kerüljön erre sor - hangsúlyozta Milos Vucevic szerb védelmi miniszter hétfői sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Hamarosan Lisszabontól Luhanszkig tart majd az EU a német külügyminiszter szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 18:01
Az Európai Unió nemsokára Lisszabontól Luhanszkig terjed majd ki - jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter hétfőn Kijevben újságíróknak, az EU-tagországok külügyminisztereinek Ukrajnában tartott informális tanácskozása előtt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG