BUX
32 265.92
-1.00%
-326.00
OTP
9 100.00
+3.23%
+285.00
MOL
1 885.00
-5.75%
-115.00
RICHTER
6 085.00
-2.01%
-125.00
MTELEKOM
355.00
+0.00%
+0.00
 
2020. február 8. 14:00

Szombatig már csaknem 35 ezer koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Kínában, a halálos áldozatok száma pedig 700 fölé emelkedett. A vírus eddig 25 külföldi országba jutott el, Németországban például 16 fertőzöttet azonosítottak. Budapesten jelenleg hét, Vuhanból hazahozott embert tartanak karanténban, de nincs jele annak, hogy fertőzöttek lennének.

A légikísérők is védekeznek a bangkoki Don Mueang repülőtéren. Tajföldön 25 fertőzöttet találtak eddig. EPA/RUNGROJ YONGRIT

Miközben a korábbi két nap alatt csak enyhén, az elmúlt egy napban ismét jelentősebb mértékben, több mint háromezerrel nőtt a koronavírust hordozó betegek száma Kínában, írja a Spiegel.

Már külföldi áldozatok is vannak

Hivatalos közlések szerint szombatig a fertőzöttek száma 34 546-ra emelkedett, a halálos áldozatok száma pedig már 722. Az áldozatok többségét (699-et) a fertőzés „epicentrumában”, Hupej tartományban jegyezték fel. (Ennek a közép-kínai tartománynak a székhelye Vuhan, ahol kitört a vírus.)

Megvannak az első Kínában élő külföldi áldozatok is: Vuhanban egy hatvanéves amerikai, valamint egy hatvan év körüli japán férfi hunyt el. Utóbbi férfinak olyan tünetei voltak, amelyek a vírusra jellemzőek. A kínai hatóságok összesen 19 külföldi fertőzöttet tartanak számon az országban.

25 külföldi ország érintett

A vírus eközben már több mint két tucat országban ütötte fel a fejét. A BBC szerint 25 külföldi országban összesen 270 fertőzöttet regisztráltak – Németországban például 14-et, Franciaországban 11 –et, két helyen – Hong Kongban és a Fülöp-szigeteken – pedig egy-egy halálos áldozat is van.

Hong Kongban két hétre automatikusan karanténba helyeznek mindenkit, aki Kínából jön: az érkezők nem hagyhatják el szállodáikat vagy a kormány által fenntartott központokat, a helyi lakosoknak pedig otthon kell maradniuk. Aki megszegi az új szabályokat, pénz- és börtönbüntetést kaphat.

Nincs gyanús magyar

Budapesten a Dél-pesti Centrumkórházban jelenleg hét magyar állampolgárt tartanak karanténban, akiket korábban Vuhanból szállítottak haza repülővel. A mai a karantén hatodik napja. Nincs lázuk, ugyanakkor az elkülönítést a biztonság kedvéért tizennégy napig fenntartják.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa az MTI-nek azt mondta: a koronavírus-fertőzés gyanújának szigorú feltételei vannak, a Kínából, különösképpen Hupejből érkező, tizennégy napon belül lázzal, köhögéssel, tüdőgyulladás tüneteivel diagnosztizált embereknél merülhet fel.

Számomra nem gyanús az az ember, aki más távol-keleti országból érkezett, esetleg a láz tüneteit mutatja: nagy valószínűséggel influenzás

– jelentette ki.

Ötvenből egy ember hal bele

A vírus halálozási mutatója 2,1 százalék, azaz minden ötvenedik fertőzött hal bele. Az arány Wuhanban a legmagasabb, 4,9 százalék.

Ugyanakkor a valódi érték ennél jóval alacsonyabb lehet, mivel a fertőzöttek egy része sok esetben nem is tud arról, hogy fertőzött, és enyhe tünetekkel vagy tünetek nélkül vészeli át a vírust.

Gyász és harag

Eközben rég nem látott dühöt váltott ki a kínai közösségi médiában annak az orvosnak a halálhíre, aki már tavaly figyelmeztetett a koronavírus kitörésének veszélyére. Nyugati elemzők szerint ez akár politikai katasztrófát is jelenthet a kínai vezetés számára.

Li Wenliang, akit korábban rémhírterjesztéssel vádoltak a hatóságok, péntek éjjel hunyt el a koronavírus következtében, amelyet a betegek kezelése közben kapott el.

További részletek ebben a cikkünkben: Haragra gerjedtek a kínaiak, kutyaszorítóba kerülhet Peking.

Makro / Külgazdaság Megvan, mekkora lesz a készülő magyar gigamentőcsomag
Privátbankár.hu | 2020. április 4. 12:55
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter lapunk kérdésére elárult néhány információt a jövő hét elején bejelentésre kerülő, történelmi léptékű gazdasági mentőcsomagról. 
Makro / Külgazdaság Hat repülő hozott orvostechnikai eszközöket Budapestre
Privátbankár.hu | 2020. április 4. 11:43
Az egyik budapesti idősek otthonában történt megbetegedés miatt az országos tisztifőorvos úgy döntött, hogy ellenőrizni fogják az intézmények szigorító intézkedéseit, mert itt különösen veszélyes a vírus megjelenése.
Makro / Külgazdaság 1,1 millió főlé nőtt a korona-fertőzöttek száma globálisan
MTI | 2020. április 4. 09:05
Már több mint 58 ezren haltak bele a betegségbe, csak az USA-ban egy nap alatt több mint 1500 áldozatot szedett a vírus. Ausztria megszavazta a harmadik korona-segélycsomagot, most már senkit sem lehet az utcára tenni, ha a járványból kifolyólag nem tudja fizetni az albérleti díjat. A svédek több ezer halottra számítanak, Honduras elkezdte számba venni a földeket a lehetséges tömegsírokhoz. A brazil elnök mindeközben tovább bagatellizálja a helyzetet, és imádkozásra szólította fel országa lakosait.
Makro / Külgazdaság Még több halott, 31 lezárt város – újabb elkeserítő járványhírek jöttek
MTI | 2020. április 3. 21:46
Még Olaszországban sem igazán csitul a járvány, jó, ha stagnálnak a számok. Az USA-ban pedig további meredek emelkedés várható. Lezárták a 30 legnagyobb török várost. Romániában felfüggesztették a hiteltörlesztéseket és béreket vállal át a kormány.
Makro / Külgazdaság Másfél méterről adják át a postai küldeményeket – megjelentek Orbán rendeletei
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 20:58
Megjelent a Közlönyben három rendelet, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnök írt alá, és a koronavírus-járvánnyal foglalkoznak. A postai kézbesítés szabályait könnyítik, a postások nem vesznek majd fel aláírásokat, csak adatot egyeztetnek – legalább másfél méterről.
Makro / Külgazdaság A Pentagont is kezdi lebénítani a koronavírus-járvány
Káncz Csaba | 2020. április 3. 16:34
130 millió amerikai szerint a járvány már a biblikus végítélet jele. A Pentagon most szembesül azzal, hogy milyen szintű politikai feszültséget okoz egy atommeghajtású anyahajó legénységének befertőződése. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Baljós árnyak tornyosulnak az amerikai munkaerőpiac felett
MTI | 2020. április 3. 16:33
Erőteljesen, a vártnál jóval nagyobb mértékben csökkent a foglalkoztatottak száma márciusban az Egyesült Államokban.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ez a város már legyőzte a koronavírust
Wéber Balázs | 2020. április 3. 15:52
Vagy legalábbis megnyerte az első komoly csatát.
Makro / Külgazdaság „Nekem erre nincs időm!” - visszaszólt Orbán Viktor a kritikára
MTI | 2020. április 3. 14:55
Orbán Viktor miniszterelnök levelet írt Antonio Lopez-Isturiznak, az Európai Néppárt főtitkárának, amelyet Novák Katalin, a Fidesz alelnöke tett közzé Twitter-üzenetében.
Makro / Külgazdaság Milyen támogatásra számíthatnak a bérből élők? Összeszedtük a lehetőségeket
Székely Sarolta | 2020. április 3. 14:29
Számos, munkavállalók anyagi helyzetét is érintő javaslat került a kormány elé a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által összeállított javaslatcsomagban. Ám még ezeken kívül is hatalmas mozgástere van a kormánynak a támogatásokat illetően. Nagy kérdés, hogy a számos ötlet és példa közül melyiket ülteti át a hazai gyakorlatba a kormány, arra viszont jó esély mutatkozik véleményünk szerint, hogy valamilyen keretek között a bérekhez érkezhet állami támogatás. 
Friss
hírlevél