<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A magyar kormány már korábban eltörölte a koronavírus-járvány miatti korlátozások nagy részét, és egyelőre nem tervezi visszaállításukat. Más európai országokban viszont ismét szigorítanak vagy már szigorítottak is – igaz, ezek a korlátozások alapvetően a védettséggel nem rendelkezőket, közülük is főleg az oltást megtagadókat sújtják.

Bár magyar kormány kedden a veszélyhelyzet január 1-jéig történő meghosszabbítását kezdeményezte az Országgyűlésnél, egyelőre nem tervezi a korlátozások vagy azok egy részének visszaállítását.

Nincs szigorítás itthon, de... 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnapi Kormányinfón ezzel kapcsolatban azt mondta: a koronavírussal kapcsolatos számok nyilvánvalóan növekedni fognak, de várakozásaik szerint a fertőzésszámok ugrásszerű növekedését nem fogja hasonló arányban követni a kórházba kerülők és a halottak számának növekedése. Tehát a fertőzésszám növekedése várhatóan nem jár majd olyan kockázattal, mint a második és a harmadik hullámban.

Az azonban

nem kizárt – tette hozzá –, hogy a védettségi igazolvány jelentősége nőni fog, azaz bizonyos szolgáltatásokat ismét csak ezzel a dokumentummal lehet majd igénybe venni.

A kormány június végén, 5,5 millió beoltott elérése után oldotta fel az akkori korlátozások nagy részét: a kórházak és szociális intézmények kivételével megszűnt a kötelező maszkviselés, eltörölték az üzletekre vonatkozó létszámkorlátozásokat, és azóta védettségi igazolvány nélkül is lehet látogatni a vendéglátó üzleteket, szálláshelyeket, szabadidős létesítményeket, valamint az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényeket és előadásokat.

Ami pedig a megmaradt szigorításokat illeti:

a létszámkorlátozást a családi eseményeknél, magánrendezvényeknél 50-ről 100, lakodalmaknál 200-ról 400 főre emelték. A sport- és zenés-táncos rendezvényeken, valamint a zárt térben tartott vagy 500 főt meghaladó, szabadtéren tartott egyéb rendezvényeken pedig továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni.

De mi a helyzet külföldön? Ezt néztük meg három európai ország példáján.

Ausztria

A járvány újabb hulláma miatt az osztrák kormány jelentős szigorításokat vezetett és vezet be, amelyek azonban – a korábbi korlátozásokkal ellentétben – nagyrészt csak a védettséggel nem rendelkezőket, elsősorban az oltatlanokat fogják érinteni.

Az ő mindennapi életük jelentősen megnehezedik majd, ha továbbra sem hajlandók elfogadni a Covid elleni vakcinát.

Meccsre csak oltottak, Covid-gyógyultak vagy negatív tesztet bemutatók mehetnek Ausztriában. Szurkolók az Ausztria-Skócia vb-selejtezőn Bécsben 2021. szeptember 7-én. EPA/CHRISTIAN BRUNA
Meccsre csak oltottak, Covid-gyógyultak vagy negatív tesztet bemutatók mehetnek Ausztriában. Szurkolók az Ausztria-Skócia vb-selejtezőn Bécsben 2021. szeptember 7-én. EPA/CHRISTIAN BRUNA

A szigorítások három lépcsőben aktiválódhatnak a járványhelyzet romlásától függően. Az első fokozat akkor lép életbe, ha eléri a 10 százalékot az intenzív osztályok kihasználtsága, a második és a harmadik fokozat pedig 15, illetve 20 százalékos kihasználtság esetén aktiválódik.

Az első fokozat szeptember 15-től már életbe lépett: minden olyan helyen – mindennapi szükségletet fedező üzletek, közösségi közlekedés – kötelező az FFP2-maszk, ahol korábban bármilyen maszk elegendő volt.

Az oltatlanoknak ezen felül minden egyéb üzletben is maszkot kell hordaniuk.

A 3G-szabály – az adott szolgáltatást csak beoltottak, gyógyultak vagy negatív teszteredménnyel rendelkezők vehetik igénybe – már a 25 fős vagy a feletti rendezvényeknél is érvényes. (Korábban 100 fő volt a határ.) Az antigéntesztek érvényessége 48-ról 24 órára csökken, és szigorodnak az ellenőrzések.

A második fokozat aktiválódása után

a 2G-szabály – az adott szolgáltatást csak beoltottak és gyógyultak vehetik igénybe – az éjjeli bárokra és lokálokra, valamint az 500 fős vagy a feletti, ültetés nélküli rendezvényekre is vonatkozik majd.

A harmadik fokozat után pedig azokat a szolgáltatásokat, amelyeket jelenleg oltottak, gyógyultak vagy bármilyen negatív teszttel rendelkezők vehetnek igénybe, a jövőben csak oltottak, gyógyultak vagy negatív PCR-teszttel rendelkezők használhatnak – tehát az antigénteszt már nem lesz elegendő.

Ez azt jelenti, hogy

az oltást megtagadókat – hacsak nem gyógyultak vagy nem csináltatnak minden egyes alkalommal PCR-tesztet – kizárják szolgáltatások és közösségi helyek többségéből. Ide tartoznak a vendéglátóhelyek, a testi közelséggel járó szolgáltatások (például fodrászatok), a szálláshelyek, a 100 fős és a feletti rendezvények, a szabadidős és kulturális intézmények (a múzeumok, könyvtárak, könyvesboltok és archívumok kivételével), a vásárok, a kongresszusok és a sportintézmények.

A korlátozásokkal az osztrák kormány jelentős nyomás alá helyezi az oltatlanokat, hogy vegyék fel a Covid elleni vakcinát. És ugyanezt teszi számos más ország szerte a világon.

Németország

Németországban a tartományok részben szabad kezet kapnak a járványkezelésben. Általánosságban ugyanakkor elmondható, hogy az ismét bevezetendő vagy már bevezetett korlátozások mindenhol alapvetően az oltatlanokat érintik.

A szövetségi kormány és a tartományi kormányok megállapodása alapján

augusztus végén országszerte bevezették az úgynevezett 3G-szabályt – ez a beoltottakra (Geimpfte), gyógyultakra (Genesene) vagy tesztelt személyekre (Getestete) vonatkozik.

Ez azt jelenti, hogy a teljes oltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek korlátozás nélkül vehetnek részt zárt térben tartott rendezvényeken, mehetnek például moziba és múzeumba, a többiek viszont csak friss negatív teszttel tehetik meg ezt.

Egyre több tartományi kormány azonban ennél is szigorúbb előírást alkalmaz vagy mérlegel. Így

már terjed az úgynevezett 2G-szabály: az oltatlanok még friss negatív teszttel sem mehetnek például fodrászhoz vagy sportrendezvényre.

Helyi sajtójelentések szerint a 16 tartomány közül nyolcban vezettek be vagy terveznek bevezetni olyan szabályt, amely alapján az éttermek, színházak, szórakozóhelyek vagy bármely közösségi rendezvény szervezői, vezetői megtagadhatják a belépést az oltatlanoktól.

A legtöbb tartományban az adott intézmény, például egy szórakozóhely üzemeltetője önállóan döntheti el, hogy a 3G- vagy a 2G-szabályt érvényesíti.

A 2G-szabályt választóknak szigorúan kell ellenőrizni a vendégeket, de nagyobb szabadságot kínálhatnak nekik: nem kell megkövetelni tőlük a maszkviselést és a távolságtartást.

A szövetségi kormányok és a tartományi kormányok döntöttek arról is, hogy október 11-től már nem lesz ingyenes a gyorsteszt az oltástól elzárkózók számára.

Tervezik azt is, hogy nem pótolják többé közpénzből a kieső fizetést mindazok számára, akik azért kerülnek karanténba, mert nem rendelkeznek teljes oltással, holott az életkoruk és az egészségi állapotuk alapján beadathatták volna a vakcinát.

Franciaország

A nyugat-európai országban már nyáron jelentős korlátozásokkal sújtották az oltást megtagadókat.       

Aki nincs beoltva – illetve nem esett át a betegségen, és friss negatív tesztje sincs –, az azóta nem járhat étterembe, moziba vagy éppen bevásárlóközpontba, nem vehet részt nagy kulturális vagy sportrendezvényeken, illetve nem utazhat távolsági busz- és vonatközlekedésben.

A kórházakban és az idősotthonokban

oltási kötelezettséget vezettek be, amit később a gazdaság egyes ágaira is kiterjesztettek: minden olyan dolgozónak rendelkeznie kell a védettséget bizonyító igazolvánnyal, aki közvetlen kapcsolatban áll ügyfelekkel, vevőkkel.

Mindemellett ősztől már nem lesznek ingyenesek a PCR-tesztek. Ennek az intézkedésnek szintén az a célja, hogy kvázi rákényszerítsék az oltakozásra az ellenkezőket.

Ez a stratégia a jelek szerint bevált: a szigorítások bejelentése, július közepe óta jelentősen megnőtt az oltást felvevők száma. Az Our World in Data adatai szerint

Franciaországban jelenleg a lakosság 73,5 százaléka van részben vagy egészben „vakcinálva”, míg Németországban 66, Ausztriában 62, Magyarországon pedig 61 százalék ez az arány.

Makro / Külgazdaság Kínai hadgyakorlaton vesznek rész az orosz csapatok
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 20:06
Oroszország részt vesz a Kína által megtartandó Észak. Együttműködés 2023 kódnevű hadgyakorlaton - közölte pénteken a kínai védelmi minisztérium a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Több száz drónt kapott Irántól Oroszország
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 19:40
A pénteki nap történései röviden.
Makro / Külgazdaság Ebben nem sok szerepe van az Orbán-kormány vakcináinak - A hét videója
Gáspár András - Izsó Márton - Székely Sarolta | 2023. június 9. 19:14
A várakozásokat meghaladó mértékben lassult idehaza az infláció. Bár a gazdaságfejlesztési miniszter szerint működnek a kormányzat lépései az infláció ellen, valójában a mostani fejleményekhez vajmi kevés köze van ezeknek. A friss adat ugyanakkor növelte annak esélyét, hogy Orbán Viktor egy újabb célját pipálhassa ki. Az árakról, inflációról és a kötelező akciókról beszélget Gáspár András lapigazgató és Székely Sarolta felelős szerkesztő A hét videójában.
Makro / Külgazdaság Kiakadtak hazájában a cseh kormányra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 17:18
Élesen bírálta a cseh ellenzék pénteken a prágai képviselőházban Vít Rakusan belügyminisztert, aki előző nap az uniós belügyminiszterek luxemburgi tanácskozásán a kormány nevében egyetértett az Európai Unió migrációs rendszerének reformjával. Az új migrációs és menekültügyi csomag többek közt kötelező szolidaritási mechanizmust vezetne be az uniós tagállamok között.
Makro / Külgazdaság Egy hónap és kezdik telepíteni az orosz atomfegyvereket Fehéroroszországba
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:52
Július 7-8-án kezdődik meg az orosz atomfegyverek Fehéroroszországba telepítése - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a fehérorosz hivatali partnerével, Aljakszandr Lukasenkával pénteken Szocsiban folytatott megbeszélésén.
Makro / Külgazdaság Az orosz jegybank is meghozta a maga döntését
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:36
Az orosz jegybank a várakozásoknak megfelelően 7,5 százalékon tartotta az alapkamatot pénteken, egyúttal jelezte, hogy a magasabb inflációs kockázatok miatt nagyobb eséllyel emelhet kamatot a következő üléseken.
Makro / Külgazdaság Ha egyre olcsóbb a piacon a gáz, miért nem csökkennek a lakossági tarifák?
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:18
A vártnál kedvezőbb májusi inflációs adat hátteréről kérdezték az ATV Start műsorában munkatársunkat. Gáspár András lapigazgató arról is beszélt: egy kedvező adat alapján nem várható, hogy az MNB változtatna kamatcsökkentési stratégiáján. Ez persze nagy terhet ró a kamatkiadások növekedésén keresztül a költségvetésre, amelynek finanszírozása uniós pénzek híján egyébként is meglehetősen drága.
Makro / Külgazdaság Hatalmas hitelt kap az ukrán vasúttársaság
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:58
Kétszázmillió euró hitelt folyósít az ukrán vasúttársaságnak (UZ) az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Ukrajna és az Európai Unió vasúti szállítási összeköttetéseinek fejlesztésére.
Makro / Külgazdaság 11 ukrán hadifoglyot küldött Moszkva Magyarországra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:32
Ezt a miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt erősítette meg.
Makro / Külgazdaság Rossz hír jött az olasz iparról
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:16
Áprilisban a várt növekedés helyett csökkent az ipari termelés Olaszországban az előző hónaphoz képest - derült ki az olasz statisztikai hivatal, az Istat pénteken közzétett adataiból.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG