<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A magyar kormány már korábban eltörölte a koronavírus-járvány miatti korlátozások nagy részét, és egyelőre nem tervezi visszaállításukat. Más európai országokban viszont ismét szigorítanak vagy már szigorítottak is – igaz, ezek a korlátozások alapvetően a védettséggel nem rendelkezőket, közülük is főleg az oltást megtagadókat sújtják.

Bár magyar kormány kedden a veszélyhelyzet január 1-jéig történő meghosszabbítását kezdeményezte az Országgyűlésnél, egyelőre nem tervezi a korlátozások vagy azok egy részének visszaállítását.

Nincs szigorítás itthon, de... 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnapi Kormányinfón ezzel kapcsolatban azt mondta: a koronavírussal kapcsolatos számok nyilvánvalóan növekedni fognak, de várakozásaik szerint a fertőzésszámok ugrásszerű növekedését nem fogja hasonló arányban követni a kórházba kerülők és a halottak számának növekedése. Tehát a fertőzésszám növekedése várhatóan nem jár majd olyan kockázattal, mint a második és a harmadik hullámban.

Az azonban

nem kizárt – tette hozzá –, hogy a védettségi igazolvány jelentősége nőni fog, azaz bizonyos szolgáltatásokat ismét csak ezzel a dokumentummal lehet majd igénybe venni.

A kormány június végén, 5,5 millió beoltott elérése után oldotta fel az akkori korlátozások nagy részét: a kórházak és szociális intézmények kivételével megszűnt a kötelező maszkviselés, eltörölték az üzletekre vonatkozó létszámkorlátozásokat, és azóta védettségi igazolvány nélkül is lehet látogatni a vendéglátó üzleteket, szálláshelyeket, szabadidős létesítményeket, valamint az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényeket és előadásokat.

Ami pedig a megmaradt szigorításokat illeti:

a létszámkorlátozást a családi eseményeknél, magánrendezvényeknél 50-ről 100, lakodalmaknál 200-ról 400 főre emelték. A sport- és zenés-táncos rendezvényeken, valamint a zárt térben tartott vagy 500 főt meghaladó, szabadtéren tartott egyéb rendezvényeken pedig továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni.

De mi a helyzet külföldön? Ezt néztük meg három európai ország példáján.

Ausztria

A járvány újabb hulláma miatt az osztrák kormány jelentős szigorításokat vezetett és vezet be, amelyek azonban – a korábbi korlátozásokkal ellentétben – nagyrészt csak a védettséggel nem rendelkezőket, elsősorban az oltatlanokat fogják érinteni.

Az ő mindennapi életük jelentősen megnehezedik majd, ha továbbra sem hajlandók elfogadni a Covid elleni vakcinát.

Meccsre csak oltottak, Covid-gyógyultak vagy negatív tesztet bemutatók mehetnek Ausztriában. Szurkolók az Ausztria-Skócia vb-selejtezőn Bécsben 2021. szeptember 7-én. EPA/CHRISTIAN BRUNAMeccsre csak oltottak, Covid-gyógyultak vagy negatív tesztet bemutatók mehetnek Ausztriában. Szurkolók az Ausztria-Skócia vb-selejtezőn Bécsben 2021. szeptember 7-én. EPA/CHRISTIAN BRUNA

A szigorítások három lépcsőben aktiválódhatnak a járványhelyzet romlásától függően. Az első fokozat akkor lép életbe, ha eléri a 10 százalékot az intenzív osztályok kihasználtsága, a második és a harmadik fokozat pedig 15, illetve 20 százalékos kihasználtság esetén aktiválódik.

Az első fokozat szeptember 15-től már életbe lépett: minden olyan helyen – mindennapi szükségletet fedező üzletek, közösségi közlekedés – kötelező az FFP2-maszk, ahol korábban bármilyen maszk elegendő volt.

Az oltatlanoknak ezen felül minden egyéb üzletben is maszkot kell hordaniuk.

A 3G-szabály – az adott szolgáltatást csak beoltottak, gyógyultak vagy negatív teszteredménnyel rendelkezők vehetik igénybe – már a 25 fős vagy a feletti rendezvényeknél is érvényes. (Korábban 100 fő volt a határ.) Az antigéntesztek érvényessége 48-ról 24 órára csökken, és szigorodnak az ellenőrzések.

A második fokozat aktiválódása után

a 2G-szabály – az adott szolgáltatást csak beoltottak és gyógyultak vehetik igénybe – az éjjeli bárokra és lokálokra, valamint az 500 fős vagy a feletti, ültetés nélküli rendezvényekre is vonatkozik majd.

A harmadik fokozat után pedig azokat a szolgáltatásokat, amelyeket jelenleg oltottak, gyógyultak vagy bármilyen negatív teszttel rendelkezők vehetnek igénybe, a jövőben csak oltottak, gyógyultak vagy negatív PCR-teszttel rendelkezők használhatnak – tehát az antigénteszt már nem lesz elegendő.

Ez azt jelenti, hogy

az oltást megtagadókat – hacsak nem gyógyultak vagy nem csináltatnak minden egyes alkalommal PCR-tesztet – kizárják szolgáltatások és közösségi helyek többségéből. Ide tartoznak a vendéglátóhelyek, a testi közelséggel járó szolgáltatások (például fodrászatok), a szálláshelyek, a 100 fős és a feletti rendezvények, a szabadidős és kulturális intézmények (a múzeumok, könyvtárak, könyvesboltok és archívumok kivételével), a vásárok, a kongresszusok és a sportintézmények.

A korlátozásokkal az osztrák kormány jelentős nyomás alá helyezi az oltatlanokat, hogy vegyék fel a Covid elleni vakcinát. És ugyanezt teszi számos más ország szerte a világon.

Németország

Németországban a tartományok részben szabad kezet kapnak a járványkezelésben. Általánosságban ugyanakkor elmondható, hogy az ismét bevezetendő vagy már bevezetett korlátozások mindenhol alapvetően az oltatlanokat érintik.

A szövetségi kormány és a tartományi kormányok megállapodása alapján

augusztus végén országszerte bevezették az úgynevezett 3G-szabályt – ez a beoltottakra (Geimpfte), gyógyultakra (Genesene) vagy tesztelt személyekre (Getestete) vonatkozik.

Ez azt jelenti, hogy a teljes oltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek korlátozás nélkül vehetnek részt zárt térben tartott rendezvényeken, mehetnek például moziba és múzeumba, a többiek viszont csak friss negatív teszttel tehetik meg ezt.

Egyre több tartományi kormány azonban ennél is szigorúbb előírást alkalmaz vagy mérlegel. Így

már terjed az úgynevezett 2G-szabály: az oltatlanok még friss negatív teszttel sem mehetnek például fodrászhoz vagy sportrendezvényre.

Helyi sajtójelentések szerint a 16 tartomány közül nyolcban vezettek be vagy terveznek bevezetni olyan szabályt, amely alapján az éttermek, színházak, szórakozóhelyek vagy bármely közösségi rendezvény szervezői, vezetői megtagadhatják a belépést az oltatlanoktól.

A legtöbb tartományban az adott intézmény, például egy szórakozóhely üzemeltetője önállóan döntheti el, hogy a 3G- vagy a 2G-szabályt érvényesíti.

A 2G-szabályt választóknak szigorúan kell ellenőrizni a vendégeket, de nagyobb szabadságot kínálhatnak nekik: nem kell megkövetelni tőlük a maszkviselést és a távolságtartást.

A szövetségi kormányok és a tartományi kormányok döntöttek arról is, hogy október 11-től már nem lesz ingyenes a gyorsteszt az oltástól elzárkózók számára.

Tervezik azt is, hogy nem pótolják többé közpénzből a kieső fizetést mindazok számára, akik azért kerülnek karanténba, mert nem rendelkeznek teljes oltással, holott az életkoruk és az egészségi állapotuk alapján beadathatták volna a vakcinát.

Franciaország

A nyugat-európai országban már nyáron jelentős korlátozásokkal sújtották az oltást megtagadókat.       

Aki nincs beoltva – illetve nem esett át a betegségen, és friss negatív tesztje sincs –, az azóta nem járhat étterembe, moziba vagy éppen bevásárlóközpontba, nem vehet részt nagy kulturális vagy sportrendezvényeken, illetve nem utazhat távolsági busz- és vonatközlekedésben.

A kórházakban és az idősotthonokban

oltási kötelezettséget vezettek be, amit később a gazdaság egyes ágaira is kiterjesztettek: minden olyan dolgozónak rendelkeznie kell a védettséget bizonyító igazolvánnyal, aki közvetlen kapcsolatban áll ügyfelekkel, vevőkkel.

Mindemellett ősztől már nem lesznek ingyenesek a PCR-tesztek. Ennek az intézkedésnek szintén az a célja, hogy kvázi rákényszerítsék az oltakozásra az ellenkezőket.

Ez a stratégia a jelek szerint bevált: a szigorítások bejelentése, július közepe óta jelentősen megnőtt az oltást felvevők száma. Az Our World in Data adatai szerint

Franciaországban jelenleg a lakosság 73,5 százaléka van részben vagy egészben „vakcinálva”, míg Németországban 66, Ausztriában 62, Magyarországon pedig 61 százalék ez az arány.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Törökország nagy afrikai offenzívája – végre egy sikersztori
Káncz Csaba | 2021. október 19. 18:31
Beszorulva pénzügyileg és a főbb külpolitikai frontjain, Törökország aktív politikája Afrikában a kormányzat számára végre egy eladható sikersztori.  A kontinens az uralkodó AKP párt számára nem csak kiaknázatlan gazdasági lehetőségek ígéretét hordozza, hanem olyan területekre térhetnek vissza, ahol egykor az oszmán birodalom uralkodott.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az OTP a ludas a BUX csökkenéséért
MTI | 2021. október 19. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 281,03 pontos, 0,51 százalékos csökkenéssel, 54 356,89 ponton zárt kedden.
Makro / Külgazdaság Elhúzódó infláció elleni harcra számítanak Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. október 19. 16:31
Alapvetően a nyersanyagárak jelentős emelkedése miatt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének azt követő szavaiból, hogy a Monetáris Tanács újabb 15 bázisponttal, immár 1,8 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Erre a forint nagyot gyengült, az euróval szemben 2,5 egységet, amiből arra lehet következtetni, hogy a piaci szereplők a vártnál gyorsabb infláció miatt talán mégis nagyobb kamatemelést tartottak volna szükségesnek.
Makro / Külgazdaság Tartották magukat az ígéretükhöz Matolcsy Györgyék: itt az újabb kamatemelés!
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 14:00
A piaci várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal, 1,8 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot. Az indoklást a Monetáris Tanács 15 órakor megjelenő közleményéből ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Márki-Zay Péter sok elemét megtartaná az orbáni gazdasági modellnek, de korrupció nélkül
Vég Márton | 2021. október 19. 13:59
Márki-Zay Péter fő üzenete a korrupció felszámolása és a fideszes lopás megakadályozása. Értékrendje szerint nem az számít, hogy egy közbeszerzést rokon vagy fideszes cég nyer el, hanem az, hogy olcsó legyen.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő prognózist adott Orbán Viktor főtanácsadója
Csabai Károly | 2021. október 19. 11:29
A gazdaságpolitikai kérdésekben a kormányfőt képbe helyező Nagy Márton azt mondta, hogy a kormányzati költekezések miatt a negyedik negyedévben, illetve 2022 első három hónapjában a költségvetés hiánya a féléves GDP közel 16 százaléka lehet.
Makro / Külgazdaság Pénzmegvonással sújthatja Lengyelországot Brüsszel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 19. 11:09
Az uniós pénzek megvonásának lehetőségére utalt az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben Lengyelországgal kapcsolatban. A lengyel kormányfő szerint a pénzügyi zsarolás megengedhetetlen.
Makro / Külgazdaság Sok községben aggasztóan alacsony a foglalkoztatási ráta
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 10:21
A községek ötödében 60 százalék alatti volt ez a mutató 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: egyre többen vannak lélegeztetőn
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 09:31
A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb - közölte az operatív törzs. Egyre többen vannak kórházban.
Makro / Külgazdaság Izzasztó napja lesz ma Orbán Viktor legfontosabb szövetségesének
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 08:55
A lengyel alkotmánybíróság nagy port kavart döntéséről vitázik ma az Európai Parlament a lengyel kormányfő részvételével. Mateusz Morawiecki szerint Lengyelország EU-tag marad, de ragaszkodik a szuverenitásához.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos