<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

A magyar kormány már korábban eltörölte a koronavírus-járvány miatti korlátozások nagy részét, és egyelőre nem tervezi visszaállításukat. Más európai országokban viszont ismét szigorítanak vagy már szigorítottak is – igaz, ezek a korlátozások alapvetően a védettséggel nem rendelkezőket, közülük is főleg az oltást megtagadókat sújtják.

Bár magyar kormány kedden a veszélyhelyzet január 1-jéig történő meghosszabbítását kezdeményezte az Országgyűlésnél, egyelőre nem tervezi a korlátozások vagy azok egy részének visszaállítását.

Nincs szigorítás itthon, de... 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnapi Kormányinfón ezzel kapcsolatban azt mondta: a koronavírussal kapcsolatos számok nyilvánvalóan növekedni fognak, de várakozásaik szerint a fertőzésszámok ugrásszerű növekedését nem fogja hasonló arányban követni a kórházba kerülők és a halottak számának növekedése. Tehát a fertőzésszám növekedése várhatóan nem jár majd olyan kockázattal, mint a második és a harmadik hullámban.

Az azonban

nem kizárt – tette hozzá –, hogy a védettségi igazolvány jelentősége nőni fog, azaz bizonyos szolgáltatásokat ismét csak ezzel a dokumentummal lehet majd igénybe venni.

A kormány június végén, 5,5 millió beoltott elérése után oldotta fel az akkori korlátozások nagy részét: a kórházak és szociális intézmények kivételével megszűnt a kötelező maszkviselés, eltörölték az üzletekre vonatkozó létszámkorlátozásokat, és azóta védettségi igazolvány nélkül is lehet látogatni a vendéglátó üzleteket, szálláshelyeket, szabadidős létesítményeket, valamint az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényeket és előadásokat.

Ami pedig a megmaradt szigorításokat illeti:

a létszámkorlátozást a családi eseményeknél, magánrendezvényeknél 50-ről 100, lakodalmaknál 200-ról 400 főre emelték. A sport- és zenés-táncos rendezvényeken, valamint a zárt térben tartott vagy 500 főt meghaladó, szabadtéren tartott egyéb rendezvényeken pedig továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni.

De mi a helyzet külföldön? Ezt néztük meg három európai ország példáján.

Ausztria

A járvány újabb hulláma miatt az osztrák kormány jelentős szigorításokat vezetett és vezet be, amelyek azonban – a korábbi korlátozásokkal ellentétben – nagyrészt csak a védettséggel nem rendelkezőket, elsősorban az oltatlanokat fogják érinteni.

Az ő mindennapi életük jelentősen megnehezedik majd, ha továbbra sem hajlandók elfogadni a Covid elleni vakcinát.

Meccsre csak oltottak, Covid-gyógyultak vagy negatív tesztet bemutatók mehetnek Ausztriában. Szurkolók az Ausztria-Skócia vb-selejtezőn Bécsben 2021. szeptember 7-én. EPA/CHRISTIAN BRUNAMeccsre csak oltottak, Covid-gyógyultak vagy negatív tesztet bemutatók mehetnek Ausztriában. Szurkolók az Ausztria-Skócia vb-selejtezőn Bécsben 2021. szeptember 7-én. EPA/CHRISTIAN BRUNA

A szigorítások három lépcsőben aktiválódhatnak a járványhelyzet romlásától függően. Az első fokozat akkor lép életbe, ha eléri a 10 százalékot az intenzív osztályok kihasználtsága, a második és a harmadik fokozat pedig 15, illetve 20 százalékos kihasználtság esetén aktiválódik.

Az első fokozat szeptember 15-től már életbe lépett: minden olyan helyen – mindennapi szükségletet fedező üzletek, közösségi közlekedés – kötelező az FFP2-maszk, ahol korábban bármilyen maszk elegendő volt.

Az oltatlanoknak ezen felül minden egyéb üzletben is maszkot kell hordaniuk.

A 3G-szabály – az adott szolgáltatást csak beoltottak, gyógyultak vagy negatív teszteredménnyel rendelkezők vehetik igénybe – már a 25 fős vagy a feletti rendezvényeknél is érvényes. (Korábban 100 fő volt a határ.) Az antigéntesztek érvényessége 48-ról 24 órára csökken, és szigorodnak az ellenőrzések.

A második fokozat aktiválódása után

a 2G-szabály – az adott szolgáltatást csak beoltottak és gyógyultak vehetik igénybe – az éjjeli bárokra és lokálokra, valamint az 500 fős vagy a feletti, ültetés nélküli rendezvényekre is vonatkozik majd.

A harmadik fokozat után pedig azokat a szolgáltatásokat, amelyeket jelenleg oltottak, gyógyultak vagy bármilyen negatív teszttel rendelkezők vehetnek igénybe, a jövőben csak oltottak, gyógyultak vagy negatív PCR-teszttel rendelkezők használhatnak – tehát az antigénteszt már nem lesz elegendő.

Ez azt jelenti, hogy

az oltást megtagadókat – hacsak nem gyógyultak vagy nem csináltatnak minden egyes alkalommal PCR-tesztet – kizárják szolgáltatások és közösségi helyek többségéből. Ide tartoznak a vendéglátóhelyek, a testi közelséggel járó szolgáltatások (például fodrászatok), a szálláshelyek, a 100 fős és a feletti rendezvények, a szabadidős és kulturális intézmények (a múzeumok, könyvtárak, könyvesboltok és archívumok kivételével), a vásárok, a kongresszusok és a sportintézmények.

A korlátozásokkal az osztrák kormány jelentős nyomás alá helyezi az oltatlanokat, hogy vegyék fel a Covid elleni vakcinát. És ugyanezt teszi számos más ország szerte a világon.

Németország

Németországban a tartományok részben szabad kezet kapnak a járványkezelésben. Általánosságban ugyanakkor elmondható, hogy az ismét bevezetendő vagy már bevezetett korlátozások mindenhol alapvetően az oltatlanokat érintik.

A szövetségi kormány és a tartományi kormányok megállapodása alapján

augusztus végén országszerte bevezették az úgynevezett 3G-szabályt – ez a beoltottakra (Geimpfte), gyógyultakra (Genesene) vagy tesztelt személyekre (Getestete) vonatkozik.

Ez azt jelenti, hogy a teljes oltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek korlátozás nélkül vehetnek részt zárt térben tartott rendezvényeken, mehetnek például moziba és múzeumba, a többiek viszont csak friss negatív teszttel tehetik meg ezt.

Egyre több tartományi kormány azonban ennél is szigorúbb előírást alkalmaz vagy mérlegel. Így

már terjed az úgynevezett 2G-szabály: az oltatlanok még friss negatív teszttel sem mehetnek például fodrászhoz vagy sportrendezvényre.

Helyi sajtójelentések szerint a 16 tartomány közül nyolcban vezettek be vagy terveznek bevezetni olyan szabályt, amely alapján az éttermek, színházak, szórakozóhelyek vagy bármely közösségi rendezvény szervezői, vezetői megtagadhatják a belépést az oltatlanoktól.

A legtöbb tartományban az adott intézmény, például egy szórakozóhely üzemeltetője önállóan döntheti el, hogy a 3G- vagy a 2G-szabályt érvényesíti.

A 2G-szabályt választóknak szigorúan kell ellenőrizni a vendégeket, de nagyobb szabadságot kínálhatnak nekik: nem kell megkövetelni tőlük a maszkviselést és a távolságtartást.

A szövetségi kormányok és a tartományi kormányok döntöttek arról is, hogy október 11-től már nem lesz ingyenes a gyorsteszt az oltástól elzárkózók számára.

Tervezik azt is, hogy nem pótolják többé közpénzből a kieső fizetést mindazok számára, akik azért kerülnek karanténba, mert nem rendelkeznek teljes oltással, holott az életkoruk és az egészségi állapotuk alapján beadathatták volna a vakcinát.

Franciaország

A nyugat-európai országban már nyáron jelentős korlátozásokkal sújtották az oltást megtagadókat.       

Aki nincs beoltva – illetve nem esett át a betegségen, és friss negatív tesztje sincs –, az azóta nem járhat étterembe, moziba vagy éppen bevásárlóközpontba, nem vehet részt nagy kulturális vagy sportrendezvényeken, illetve nem utazhat távolsági busz- és vonatközlekedésben.

A kórházakban és az idősotthonokban

oltási kötelezettséget vezettek be, amit később a gazdaság egyes ágaira is kiterjesztettek: minden olyan dolgozónak rendelkeznie kell a védettséget bizonyító igazolvánnyal, aki közvetlen kapcsolatban áll ügyfelekkel, vevőkkel.

Mindemellett ősztől már nem lesznek ingyenesek a PCR-tesztek. Ennek az intézkedésnek szintén az a célja, hogy kvázi rákényszerítsék az oltakozásra az ellenkezőket.

Ez a stratégia a jelek szerint bevált: a szigorítások bejelentése, július közepe óta jelentősen megnőtt az oltást felvevők száma. Az Our World in Data adatai szerint

Franciaországban jelenleg a lakosság 73,5 százaléka van részben vagy egészben „vakcinálva”, míg Németországban 66, Ausztriában 62, Magyarországon pedig 61 százalék ez az arány.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Zelenszkij: azonnal fel kell venni Ukrajnát a NATO-ba
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:27
Gyorsított eljárásban.
Makro / Külgazdaság Tombol Ian: legalább 21 ember meghalt a hurrikán miatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 16:51
 A vihar most Dél-Karolina partjaihoz közelít.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter máris kijelentette: nem fogják támogatni a nemzeti érdekekkel ellentétes szankciókat
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 16:26
Ma elfogadták az Európai Bizottság négy elemből álló javaslatcsomagját.
Makro / Külgazdaság A német titkosszolgálat összenőtt a radikális csoportokkal?
Káncz Csaba | 2022. szeptember 30. 16:02
A német belföldi hírszerző szolgálat központi szerepe a szélsőséges közeg felépítésében jól dokumentált. A Szövetségi Alkotmánybíróság bírái már 2003-ban elutasították a neonáci NPD betiltását, amikor kiderült, hogy a fasiszta párt minden hetedik funkcionáriusa a titkosszolgálat fizetési listáján szerepel. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin: Örökre Oroszország részei lesznek a most annektált régiók
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 15:46
Megtörtént az aláírás, Oroszország négy új régiót tekint magához tartozónak. Ezúttal nem volt különösebb fenyegetőzés, de természetesen minden rosszért a Nyugatot tette felelőssé az orosz elnök.
Makro / Külgazdaság Stagnál a munkanélküliség az EU-ban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 15:06
Az euróövezetben és az Európai Unióban a júliusival megegyező volt az augusztusi munkanélküliség.
Makro / Külgazdaság Élőben nézné Putyin "ünnepi" beszédét? Itt megteheti!
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 14:18
Élő, egyenesben a Kremlből.
Makro / Külgazdaság Már az oroszok is elismerik, hogy nagy a baj Limannál - nincs túl jó napja a nagy bejelentésre készülő Putyinnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 14:05
Limannál nagyon súlyos az orosz erők helyzete, senki sem tudja, pontosan mit fog az elnök Oroszországhoz csatolni.
Makro / Külgazdaság Mégsincs recesszióban a brit gazdaság
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 13:36
A felülvizsgált adatok szerint növekedett a brit GDP a második negyedévben.
Makro / Külgazdaság Könnyen lehet, hogy éppen katonai puccs zajlik egy afrikai országban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 12:12
Fegyverropogást és robbanásokat jelentettek péntek reggel a nyugat-afrikai Burkina Faso fővárosából, Ouagadougouból. Helyszíni beszámolók szerint a város több fontos pontján katonák bukkantak fel, és leállt a televízió adása.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG