<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Franciaországban sokáig szinte stagnált az átoltottság, és megint egyre több lett a Covid-fertőzött. Aztán jött Emmanuel Macron, és brutális szigorításokkal sújtotta az oltatlanokat. Azóta megjött az oltakozási „kedv”, a járvány pedig lassul. A stratégia működni látszik, de százezrek tiltakoznak ellene az utcákon.  

Miközben számos uniós ország javában készül a koronavírus-járvány negyedik hullámára, és ismét korlátozásokat tervez az oltakozási hajlandóság növelése és a fertőzésszámok csökkentése céljából, addig Franciaország már a nyáron jelentősen növelte az átoltottságot, és – jelen állás szerint – megtörte az újabb hullámot.

Több oltás, kevesebb fertőzés

A nyugat-európai államban, ahol hónapokig alig nőtt a beoltottak száma a Covid-vakcinával szemben szkeptikusok miatt, az elmúlt mintegy másfél hónapban felpörgött az oltakozás. Az Our World in Data adatai szerint

a lakosság 71 százaléka – azaz 10-ből 7 ember – már felvette legalább az első oltást.

A nagyobb európai országok közül ennél lényegesen jobban csak Portugália (83 százalék) és Spanyolország (77 százalék) áll. A franciáknál alacsonyabb az átoltottság például az Egyesült Királyságban (70,5 százalék), Olaszországban (69,5 százalék), Németországban (64 százalék), Ausztriában (61 százalék) vagy éppen Magyarországon (59 százalék).

Az első oltásban eddig mintegy 48 millió francia részesült. A felnőtt lakosságon belül pedig 76 százalék kapta meg mindkét, 85 százalék pedig az első adagját.

Ezzel párhuzamosan – úgy tűnik – sikerült még időben megfékezni a negyedik hullámot.

Míg június vége és augusztus közepe között több mint 13-szorosára, napi 25 ezer közelébe nőtt a diagnosztizált új fertőzöttek száma – a harmadik, tavaszi hullám napi 40-45 ezres esetszámmal tetőzött –, addig augusztus második felében már jelentősen, 20 ezer környékére csökkent ez a mutató.                    

Az új, diagnosztizált koronavírus-fertőzések napi száma Franciaországban. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)Az új, diagnosztizált koronavírus-fertőzések napi száma Franciaországban. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)

Bár a Coviddal összefüggő halálesetek száma a hétnapos átlagot tekintve még emelkedik – naponta mintegy 130-an veszítik életüket –, ez a mutató általában 4-6 hetes késéssel szokta követni az esetszámok változását, azaz hamarosan ebben a tekintetben is csökkenésre lehet számítani.

Mi áll a háttérben?

De mi okozta a fordulatot: minek köszönhetően ugrott meg az átoltottság és lassult a járvány terjedése?

A német Die Welt szerint a változást Emmanuel Macron július 12-i televíziós beszéde, egész pontosan az abban felvázolt intézkedések indították el. A francia elnök ugyanis

akkor jelentette be az úgynevezett „pass sanitaire”, azaz a Coviddal szembeni védetteknek járó igazolvány bevezetését.    

Kemény kezű elnök:  Emmanuel Macron 2021. július 14-én, Franciaország nemzeti ünnepén Párizsban.   EPA/MICHEL EULERKemény kezű elnök: Emmanuel Macron 2021. július 14-én, Franciaország nemzeti ünnepén Párizsban. EPA/MICHEL EULER

A német lap szerint a francia kormány a dokumentummal gyakorlatilag kötelezővé tette az oltást. Jogilag persze nincs szó erről, ugyanakkor az oltatlanokat olyan súlyos korlátozásokkal sújtották, amelyek miatt sokan közülük inkább mégis elfogadták a vakcinát.

Ami a részleteket illeti:

aki nincs beoltva koronavírus ellen – illetve nem esett át a betegségen, és friss negatív tesztje sincs –, az Franciaországban nem járhat étterembe, moziba vagy éppen bevásárlóközpontba, nem vehet részt nagy kulturális vagy sportrendezvényeken, illetve nem utazhat távolsági busz- és vonatközlekedésben.

A kórházakban és az idősotthonokban már nyáron

oltási kötelezettséget vezettek be, amit jövő hétfőtől a gazdaság egyes ágaira is kiterjesztenek: minden olyan dolgozónak rendelkeznie kell az említett igazolvánnyal, aki közvetlen kapcsolatban áll ügyfelekkel, vevőkkel.

A kormány azt is bejelentette, hogy ősztől már nem lesznek ingyenesek a PCR-tesztek. Ennek az intézkedésnek szintén az a célja, hogy kvázi rákényszerítsék az oltakozásra az ellenkezőket.

A stratégia a jelek szerint bevált:

Macron bejelentése óta 11,5 millió francia vette fel a vakcinát.

Ennek köszönhetően Franciaország még Nagy-Britanniát is megelőzte átoltottságot tekintve (a britek sokáig Európa „oltóbajnokai” voltak a gyors vakcinabeszerzés miatt – a szerk.), valamint – és ez még fontosabb – az egész társadalmat terhelő lezárások nélkül sikerült visszafognia a negyedik hullámot, és el tudta kerülni az egészségügy túlterhelődését.

Friss statisztikák szerint a Covid-fertőzött oltatlanok 6-szor nagyobb valószínűséggel kerülnek kórházba és 11-szer nagyobb valószínűséggel kerülnek intenzív osztályra, mint a beoltottak. 

Százezrek az utcákon

A teljes képhez persze hozzátartozik, hogy az említett döntések a társadalom egy részében komoly ellenérzéseket váltottak ki. A bejelentés óta szombatonként tömegek tüntetnek a szigorítások ellen: volt olyan hétvége, amikor csaknem negyedmillióan vonultak utcára, de még múlt szombaton is mintegy 175 ezren demonstráltak.

A tiltakozók azt mondják, hogy

az oltások kvázi kötelező tételével Macron egy „kétosztályos” társadalmat hozott létre – azaz diszkriminálta a vakcinát elutasítókat.

Az intézkedések pártolói viszont azt hangoztatják, hogy a társadalom egészének érdeke a döntő, ez pedig a minél nagyobb átoltottság.                 

Kérdés persze az is, hogy a fenti eredmények mennyire lesznek tartósak, azaz ősszel – múlt évben ekkor durvult be igazán a járvány  –  folytatódnak-e majd a pozitív trendek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Szép lassan tovább olvad a gázár a tőzsdéken
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 11:14
A múlt héten a csővezetékek robbanása miatti kialakult pánik teljesen kiárazódott az európai gázárakból, és kedden tovább csökkent a tőzsdei ár.
Makro / Külgazdaság Az orosz parlament felsőháza is megszavazta az ukrán megyék annektálását
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 10:49
Ratifikálta az orosz parlament felsőháza (Szövetségi Tanács) hétfőn a négy, orosz ellenőrzés alá került ukrajnai régió Oroszországhoz való "csatlakozásáról" szóló szerződéseket.
Makro / Külgazdaság Japán felett haladt el egy észak-koreai rakéta
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 07:31
Észak-Korea kedden ismét rakétakísérletet hajtott végre, ez alkalommal közepes hatótávolságú ballisztikus rakétával, amely elhaladt Japán fölött, 2017 óta először.
Makro / Külgazdaság Megdöbbentő Magyarország oligarchásodása
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 07:20
Egyértelműen kiderült, hogy az Európai Parlament képviselői egyáltalán nem bíznak a magyar kormányban és nem hiszik el, hogy az uniós források megszerzése érdekében vállalt intézkedéseket végre is hajtják, írja a hvg.
Makro / Külgazdaság Aggasztó, amit az atomfegyverekkel tesznek az oroszok, tovább nyomulnak az ukránok
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 06:59
Ukrajnak mind a keleti, mind pedig a déli frontvonalon sikereket ért el, ami különösen fájó lehet Putyinnak. Mindez ugyanis a négy ukrán megye elszakítását célzó színjátékot aláássa. Közben aggasztó hírek jelennek meg arról, hogyan mozgat az orosz hadsereg atomfegyvereket.
Makro / Külgazdaság "Nem fagyunk meg a politikátokért” – lépéskényszerbe került az EU
Wéber Balázs | 2022. október 4. 05:31
Gázársapkát egyelőre nem vezet be az EU, de a csillagászati energiaárakon nagy profitot elérő cégeket megadóztatja, a befolyt összegből pedig a fogyasztókat támogatja. A döntés már megszületett, a végrehajtás a tagállamok feladata. Brüsszel és a kormányok tehát próbálják kezelni az energia-drágulás okozta válságot – kérdés, hogy ez elég lesz a társadalmi elégedetlenség és az erősödő EU-szkeptikus mozgalmak féken tartására.   
Makro / Külgazdaság Elengedték a zaporizzsjai atomerőmű vezérigazgatóját
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 20:13
Herszon megyében két települést is visszafoglalt az ukrán hadsereg az orosz erőktől, a beékelődést az orosz hadvezetés is megerősítette. Az oroszok elengedték a hétvégén „őrizetbe vett” atomerőmű-igazgatót. Rómában és Varsóban is bekérették az orosz nagykövetet, míg Litvánia kiutasította az orosz ügyvivőt. Ez történt a háború hétfői napján.
Makro / Külgazdaság Ki adta a legtöbb nehézfegyvert Ukrajnának? A válasz meglepő
Litván Dániel | 2022. október 3. 19:13
Nem az Egyesült Államok és nem is a NATO, hanem Oroszország volt olyan előzékeny, hogy kisegítette a hiányt szenvedő ukránokat. A zsákmányolt orosz fegyverek nélkül a harkivi és a limani győzelem sem jöhetett volna össze az ukránoknak.
Makro / Külgazdaság A vádkikényszerítés lehetősége az első lépés az uniós pénzek lehívása felé
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 17:40
Az uniós pénzek lehívása érdekében az Országgyűlés elfogadta a Büntetőeljárási törvény módosítását, de a kormány az Alkotmánybíróság előzetes normakontrollját kéri, melyről kedden dönt a Ház. A javaslatcsomag többi eleméről ugyancsak kedden szavaznak a honatyák.
Makro / Külgazdaság Nem, továbbra sem lesz szankció a gázra
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:40
Az Európai Unió újabb szankciós csomagra készül, amely annak ellenére, hogy a magyar kormány ezekből itthon belpolitikai gumicsontot alkotott, továbbra sem érinti azokat a területeket, amely miatt magyar vétó fenyegetne. Többek között erről beszélt kollégánk, Király Béla a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG