<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Rendszeres tesztelés, kötelező maszkviselés, oltás ösztönzése – így kezdik majd a tanévet az osztrák iskolák. Az oltatlan felnőttek pedig számos korlátozásra számíthatnak, ha továbbra sem fogadják el a koronavírus elleni vakcinát. Nyugati szomszédunknál a lakosság csaknem 40 százaléka továbbra sincs beoltva. A napi Covid-halottak száma egyelőre nem, az új fertőzöttek és a kórházi ellátásra szorulók száma viszont már jelentősen emelkedik.

Négypontos tervet dolgozott ki az osztrák kormány az iskoláknak tanévkezdésre annak érdekében, hogy csökkentsék a koronavírus-járvány negyedik hullámának erejét, továbbra is fenntarthassák a jelenléti oktatást, és elkerüljék a karantént.  

Teszt, maszk, oltóbusz

Egyrészt a tanév első két hetében

minden diáknak és tanárnak hetente háromszor kell teszteltetnie magát függetlenül attól, hogy felvette-e már az oltást vagy sem. A három tesztből egynek PCR-tesztnek kell lennie.

Ebben az időszakban maszkot is kötelező lesz hordaniuk, amit csak a tanítás idejére vehetnek le.

Az a járvány alakulásától függ majd, hogy milyen szabályok lesznek érvényesek a két hetes biztonsági időszak letelte után.

Aki vissza akarja kapni megszokott életét, annak engednie kell. (Bécs belvárosa. Pixabay.com)
Aki vissza akarja kapni megszokott életét, annak engednie kell. (Bécs belvárosa. Pixabay.com)

Másrészt – bár az oltások szabályozása továbbra is tartományi hatáskörbe tartozik – a kormány javítja a vakcinálás keretfeltételeit. Az iskolák előtt például oltóbuszok parkolhatnak majd. A beoltott diákoknak az első két hét után már nem kell teszteltetniük magukat.

Harmadrészt a zeneoktatásban speciális légtisztító-készülékeket fognak használni, hogy keretek közé szorítsák a vírus cirkulálását. A kormány 4 ezer ilyen készüléket oszt majd szét az iskoláknak. Negyedrészt pedig szeptembertől bevezetnek egy korai riasztási rendszer, amely a szennyvíz elemzésével jelzi előre a járvány alakulását. (Ilyen Magyarországon már működik.)

Mindemellett Sebastian Kurz kancellár már bejelentette: amennyiben továbbra is emelkednek a járványügyi számok, akkor

a diszkókban és az éjszakai bárokban, klubokban ősztől bevezetik az úgynevezett 1G-szabályt, azaz csak a beoltottak látogathatják majd ezeket a helyeket.

Tehát a gyógyultak vagy negatív teszttel rendelkezők sem léphetnek be, ha nincsenek beoltva.          

Ausztria eddig relatív jól kezelte a koronavírus-pandémiát. De jól fel kell készülnünk az őszre, a számok ugyanis ismét emelkedni fognak    

-fogalmazott a kancellár múlt hétvégén.

Megindult a negyedik hullám  

Ami a konkrét mutatókat illeti, Ausztriában jóval meredekebben növekszik az új regisztrált fertőzöttek száma, mint itthon. Míg július elején 80 fertőzött volt naponta egy hetes átlagban, addig az elmúlt napokban már több mint ezer. (A harmadik hullám idején napi 3 ezer fertőzött környékén tetőzött a járvány.)

A diagnosztizált koronavírus-fertőzések napi száma Magyarországon és Ausztriában. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)
A diagnosztizált koronavírus-fertőzések napi száma Magyarországon és Ausztriában. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)

Míg nálunk a kórházi kezelésre szorulók száma is alacsonyan, 70-90 környékén stagnál, Ausztriában megduplázódott, mintegy 150-re ugrott ez a mutató az elmúlt egy hónapban.

A Covid-áldozatok száma szerencsére egyik országban sem emelkedik egyelőre. Itthon 1-2, Ausztriában 1 ember veszíti életét naponta heti átlagban.

A koronavírusos halálesetek napi száma Magyarországon és Ausztriában. (Hétnapos átlag. Forrás: Our World In Data)
A koronavírusos halálesetek napi száma Magyarországon és Ausztriában. (Hétnapos átlag. Forrás: Our World In Data)

Szakértők ugyanakkor attól tartanak, hogy a negyedik hullám felfutásával ez a szám is jelentősen emelkedni fog, ugyanis mindkét országban relatív magas az oltást elutasítók aránya. Magyarországon eddig a népesség mintegy 58, Ausztriában pedig 62 százaléka vette fel az oltást, tehát az oltatlanok aránya 42, illetve 38 százalék.

Nyomás alatt az oltatlanok

Az osztrák kormány ezért – célcsoportokra szabottan – fokozza az oltás felvételére ösztönző kampányát, és egyre nagyobb nyomást gyakorol az oltatlanokra: a diszkók és éjszakai klubok látogatásának tilalmát újabbak követhetik majd.

A Die Presse szerint

nagyon valószínű, hogy az oltást elutasítók nem járhatnak majd moziba, edzőterembe és hasonló helyekre. Nem kizárható az sem, hogy a korlátozást kiterjesztik majd a teljes vendéglátásra és a szállásfoglalásra.

Ez – írja az osztrák lap – egy indirekt oltási kötelezettségnek felelne meg.

Ausztriában egyébként rendszeresek a kisebb-nagyobb tüntetések a Covid-oltások ellen. A tiltakozók a többi közt azzal érvelnek, hogy a vakcinák túl gyorsan lettek kifejlesztve, és nincs még elegendő információ az esetleges negatív hosszútávú hatásaikról. 

Mi van itthon?

Magyarországon tavasszal, a harmadik hullám idején a fentiekhez hasonló korlátozások voltak érvényben a nem védettekkel (főleg az oltatlanokkal) szemben.

Az őket sújtó korlátozások egy részét június végén eltörölték, miután a beoltottak száma elérte az 5,5 milliót.

Számos eseményen – ide tartoznak a sport-, a zenés-táncos, illetve a zárt térben tartott vagy 500 főt meghaladó, szabadtéren tartott egyéb rendezvények – ugyanakkor továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni.

Emellett – számos más uniós országhoz hasonlóan - az egészségügyi dolgozók számára a magyar kormány is kötelezővé tette az oltást.

Érdekesség ugyanakkor, hogy az augusztus 20-i ünnepségeken, a budapesti fogathajtó Eb-n, valamint az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson nem kell vagy nem kellett betartani a hatályos járványügyi intézkedéseket: ezek a programokat szabadon, korlátozások nélkül lehet vagy lehetett látogatni.

Ausztriában „egyébként” eddig 680 ezer fertőzöttet diagnosztizáltak, és 10 770-en hunytak el a járvánnyal összefüggésben. Itthon 811 ezer fertőzöttet azonosítottak, és 30 055-en vesztették életüket.     

Makro / Külgazdaság Száműzetésben halt meg a korábbi pakisztáni elnök
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 10:51
Hetvenkilenc éves korában elhunyt Pervez Musarraf volt pakisztáni elnök Dubajban - jelentette be vasárnap a pakisztáni hadsereg és az Egyesült Arab Emírségek pakisztáni konzulátusa.
Makro / Külgazdaság Lakóépületet támadtak rakétával Harkivban az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 10:28
Hárman megsebesültek egy orosz rakétacsapásban, amely egy lakóépületet ért vasárnap Harkiv városában - közölte Telegramon a kelet-ukrajnai Harkiv megye kormányzója.
Makro / Külgazdaság Máris komoly gondjai vannak Meloninak?
Király Béla | 2023. február 5. 10:10
Giorgia Meloni miniszterelnök a feszültséget keltő belpolitikai viták azonnali enyhítésére szólította fel a kormány- és ellenzéki pártokat szombaton közölt nyílt levelében, miközben Rómában és Milánóban az anarchista mozgalom csoportjai vonultak utcára.
Makro / Külgazdaság A vérszivattyú sem érdekli az oroszokat, folytatódik a nyomás
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 08:58
Az oroszok kegyetlen anyagháborút folytatnak, a veszteségektől függetlenül próbálják növelni a katonák számát a frontokon. Emiatt folyamatosan nagyon sok embert veszítenek, miközben jelképes eredményeket érnek el a fronton. Vasárnap reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Peking tiltakozik, Amerika hajthatatlan – a kémbotrány folytatódik
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 08:32
A kínai külügyminisztérium vasárnap tiltakozott Washingtonnál, amiért az amerikai haderő megsemmisítette az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt.
Makro / Külgazdaság A világ nincs felkészülve a hosszú őrlődésre – pedig az jöhet!
Tiszóczi Roland | 2023. február 5. 05:39
A demográfiai hanyatlás és a deglobalizáció miatt az infláció magasabb maradhat, mint amihez a döntéshozók a járvány előtt hozzászoktak. Ez mind a jegybankok, mind a kormányzatok beavatkozási lehetőségét erősen korlátozza majd, így pedig hosszú recesszió jöhet.
Makro / Külgazdaság Elkezdték odaadni az orosz oligarchák lefoglalt pénzét az ukránoknak
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 16:55
Az USA-ban most először járultak hozzá, hogy egy orosz oligarcha lefoglalt vagyonából Ukrajna újjáépítését támogassák. Újabb fogolycserére került sor a háborúzó felek közt - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Betelt a pohár a magyar orvosoknál: nem viszik tovább a rossz egészségügyi rendszert a hátukon
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 15:02
Nem viszik hátukon tovább a rossz egészségügyi rendszert az orvosok: rendkívüli közgyűlésen döntöttek erről szombaton. Követeléseket fogalmaztak meg, és azt javasolják az orvosoknak: ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket, helyezzék letétbe feladatellátási szerződéseik, önkéntes többletmunkájuk felmondását.
Makro / Külgazdaság Újabb ország küld Leopard harckocsikat Ukrajnába
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 13:14
Portugália Leopard 2 típusú harckocsikat küld Ukrajnának - közölte Antonio Costa miniszterelnök. Igaz, először rendbe kell hozni őket.
Makro / Külgazdaság Kovács Gergely: az EU nem arra lett kitalálva, hogy olyan szereplők legyenek benne, mint Magyarország
Székely Sarolta | 2023. február 4. 11:41
Kétéves születésnapját ünnepeli most az Mfor.hu és a Privátbankár.hu online rendezvénye, a Klasszis Klub. Ezúttal Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke volt vendégünk, akivel a következő évi választások mellett beszélgettünk a közbeszerzésekről, uniós pénzekről és az ellenzék állapotáról is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG