<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Rendszeres tesztelés, kötelező maszkviselés, oltás ösztönzése – így kezdik majd a tanévet az osztrák iskolák. Az oltatlan felnőttek pedig számos korlátozásra számíthatnak, ha továbbra sem fogadják el a koronavírus elleni vakcinát. Nyugati szomszédunknál a lakosság csaknem 40 százaléka továbbra sincs beoltva. A napi Covid-halottak száma egyelőre nem, az új fertőzöttek és a kórházi ellátásra szorulók száma viszont már jelentősen emelkedik.

Négypontos tervet dolgozott ki az osztrák kormány az iskoláknak tanévkezdésre annak érdekében, hogy csökkentsék a koronavírus-járvány negyedik hullámának erejét, továbbra is fenntarthassák a jelenléti oktatást, és elkerüljék a karantént.  

Teszt, maszk, oltóbusz

Egyrészt a tanév első két hetében

minden diáknak és tanárnak hetente háromszor kell teszteltetnie magát függetlenül attól, hogy felvette-e már az oltást vagy sem. A három tesztből egynek PCR-tesztnek kell lennie.

Ebben az időszakban maszkot is kötelező lesz hordaniuk, amit csak a tanítás idejére vehetnek le.

Az a járvány alakulásától függ majd, hogy milyen szabályok lesznek érvényesek a két hetes biztonsági időszak letelte után.

Aki vissza akarja kapni megszokott életét, annak engednie kell. (Bécs belvárosa. Pixabay.com)  Aki vissza akarja kapni megszokott életét, annak engednie kell. (Bécs belvárosa. Pixabay.com)

Másrészt – bár az oltások szabályozása továbbra is tartományi hatáskörbe tartozik – a kormány javítja a vakcinálás keretfeltételeit. Az iskolák előtt például oltóbuszok parkolhatnak majd. A beoltott diákoknak az első két hét után már nem kell teszteltetniük magukat.

Harmadrészt a zeneoktatásban speciális légtisztító-készülékeket fognak használni, hogy keretek közé szorítsák a vírus cirkulálását. A kormány 4 ezer ilyen készüléket oszt majd szét az iskoláknak. Negyedrészt pedig szeptembertől bevezetnek egy korai riasztási rendszer, amely a szennyvíz elemzésével jelzi előre a járvány alakulását. (Ilyen Magyarországon már működik.)

Mindemellett Sebastian Kurz kancellár már bejelentette: amennyiben továbbra is emelkednek a járványügyi számok, akkor

a diszkókban és az éjszakai bárokban, klubokban ősztől bevezetik az úgynevezett 1G-szabályt, azaz csak a beoltottak látogathatják majd ezeket a helyeket.

Tehát a gyógyultak vagy negatív teszttel rendelkezők sem léphetnek be, ha nincsenek beoltva.          

Ausztria eddig relatív jól kezelte a koronavírus-pandémiát. De jól fel kell készülnünk az őszre, a számok ugyanis ismét emelkedni fognak    

-fogalmazott a kancellár múlt hétvégén.

Megindult a negyedik hullám  

Ami a konkrét mutatókat illeti, Ausztriában jóval meredekebben növekszik az új regisztrált fertőzöttek száma, mint itthon. Míg július elején 80 fertőzött volt naponta egy hetes átlagban, addig az elmúlt napokban már több mint ezer. (A harmadik hullám idején napi 3 ezer fertőzött környékén tetőzött a járvány.)

A diagnosztizált koronavírus-fertőzések napi száma Magyarországon és Ausztriában. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)A diagnosztizált koronavírus-fertőzések napi száma Magyarországon és Ausztriában. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)

Míg nálunk a kórházi kezelésre szorulók száma is alacsonyan, 70-90 környékén stagnál, Ausztriában megduplázódott, mintegy 150-re ugrott ez a mutató az elmúlt egy hónapban.

A Covid-áldozatok száma szerencsére egyik országban sem emelkedik egyelőre. Itthon 1-2, Ausztriában 1 ember veszíti életét naponta heti átlagban.

A koronavírusos halálesetek napi száma Magyarországon és Ausztriában. (Hétnapos átlag. Forrás: Our World In Data)A koronavírusos halálesetek napi száma Magyarországon és Ausztriában. (Hétnapos átlag. Forrás: Our World In Data)

Szakértők ugyanakkor attól tartanak, hogy a negyedik hullám felfutásával ez a szám is jelentősen emelkedni fog, ugyanis mindkét országban relatív magas az oltást elutasítók aránya. Magyarországon eddig a népesség mintegy 58, Ausztriában pedig 62 százaléka vette fel az oltást, tehát az oltatlanok aránya 42, illetve 38 százalék.

Nyomás alatt az oltatlanok

Az osztrák kormány ezért – célcsoportokra szabottan – fokozza az oltás felvételére ösztönző kampányát, és egyre nagyobb nyomást gyakorol az oltatlanokra: a diszkók és éjszakai klubok látogatásának tilalmát újabbak követhetik majd.

A Die Presse szerint

nagyon valószínű, hogy az oltást elutasítók nem járhatnak majd moziba, edzőterembe és hasonló helyekre. Nem kizárható az sem, hogy a korlátozást kiterjesztik majd a teljes vendéglátásra és a szállásfoglalásra.

Ez – írja az osztrák lap – egy indirekt oltási kötelezettségnek felelne meg.

Ausztriában egyébként rendszeresek a kisebb-nagyobb tüntetések a Covid-oltások ellen. A tiltakozók a többi közt azzal érvelnek, hogy a vakcinák túl gyorsan lettek kifejlesztve, és nincs még elegendő információ az esetleges negatív hosszútávú hatásaikról. 

Mi van itthon?

Magyarországon tavasszal, a harmadik hullám idején a fentiekhez hasonló korlátozások voltak érvényben a nem védettekkel (főleg az oltatlanokkal) szemben.

Az őket sújtó korlátozások egy részét június végén eltörölték, miután a beoltottak száma elérte az 5,5 milliót.

Számos eseményen – ide tartoznak a sport-, a zenés-táncos, illetve a zárt térben tartott vagy 500 főt meghaladó, szabadtéren tartott egyéb rendezvények – ugyanakkor továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni.

Emellett – számos más uniós országhoz hasonlóan - az egészségügyi dolgozók számára a magyar kormány is kötelezővé tette az oltást.

Érdekesség ugyanakkor, hogy az augusztus 20-i ünnepségeken, a budapesti fogathajtó Eb-n, valamint az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson nem kell vagy nem kellett betartani a hatályos járványügyi intézkedéseket: ezek a programokat szabadon, korlátozások nélkül lehet vagy lehetett látogatni.

Ausztriában „egyébként” eddig 680 ezer fertőzöttet diagnosztizáltak, és 10 770-en hunytak el a járvánnyal összefüggésben. Itthon 811 ezer fertőzöttet azonosítottak, és 30 055-en vesztették életüket.     

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hiába szívja a fogát a dráguló energia miatt Európa? Akad, aki optimista
Kollár Dóra | 2022. október 2. 19:23
Emmanuel Macron a múlt héten egyszerű üzenetet fogalmazott meg azon francia vállalkozások számára, amelyek méregdrága energiaszerződések aláírására készülnek: ne tegyék. Az elnök úgy véli, hogy a cégeknek el kell utasítaniuk a piacokon kínált őrült árakat, és ragaszkodott ahhoz, hogy az európai kormányok el fogják érni, hogy a költségeket ésszerű szintre csökkentsék. Nem mindenki ilyen optimista.
Makro / Külgazdaság A háború kezdete óta először szólt Putyinhoz a pápa - nincs már egy orosz sem Limanban
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 18:04
A mai az első alkalom, hogy a pápa közvetlenül az orosz vezetőhöz intézett beszédet. Limanból teljesen kitakarították a megszállókat, máshol még heves harcok dúlnak. Elállt a gázszivárgás a felrobbantott vezetékeken. 221 napja tart a háború - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Az oroszok azt állítják: bizonyíték van arra, hogy a Nyugat robbantotta fel az Északi Áramlatot
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 16:12
Meg lehet javítani a felrobbantott gázvezetékeket, de sok idő és pénz kell hozzá az oroszok szerint. A kémfőnök azt állítja: közvetett bizonyítékokat látott arról, hogy a Nyugat hajtotta végre a terrorcselekményt.
Makro / Külgazdaság Szövetség Putyin ellen: szlovák nehézfegyvereket gyártanak Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 14:54
Németország, Dánia és Norvégia 16 darab szlovák Zuzana-2-es önjáró tarackot vásárol Ukrajna számára - közölte vasárnap a német védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Egy csapásra megrogyott a brit gazdaság - tényleg nem volt jó ötlet a masszív adócsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 12:38
A semmiből jött az új brit miniszterelnök adócsökkentési csomagja, és azonnal megrogyasztotta a brit gazdaságot - Liz Truss elismeri, hogy talán nem így kellett volna csinálni. Nem csoda: pár hét után máris bukásra áll a felmérések szerint.
Makro / Külgazdaság Putyin jól benézte európai játszmáját
Káncz Csaba | 2022. október 2. 12:11
Oroszország szempontjából talán a legnagyobb csapás, hogy a Kreml mostantól elfelejtheti Európát mint energiaellátásának elsődleges piacát. A legjobb esetben egy évtizedbe telik, amíg Moszkva Ázsiában visszaszerzi azt, amit Európában elveszített – és ez azt feltételezi, hogy képes bevonzani a szükséges külföldi tőkét és technológiát a szükséges projektek elindításához. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Figyelem, harci helikopterek zaja veri fel a csendet Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 11:27
Intenzív hanghatásra kell számítani egy nemzetközi helikopteres harcászati oktatótanfolyam miatt hétfőtől október 21-ig Veszprém megyében és Somogy megye északi részén.
Makro / Külgazdaság Újra lesújt az orbáni átok? Trópusi barátja mellett kampányol a magyar miniszterelnök
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 10:35
Egész hosszú listája van azoknak a politikai vezetőknek, akik azután buktak meg, hogy Orbán Viktor támogatásáról biztosította őket. A magyar miniszterelnök most Jair Bolsonaro mellett kampányol, aki az előzetes felmérések szerint vesztésre áll - egy vereség pedig politikai karrierjének végét jelentheti. 
Makro / Külgazdaság Hamarosan egy magyar kamionos se teheti be a lábát Oroszországba
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 09:02
Oroszország megtiltja a belépést az ország területére az Európai Unió tagállamaiban regisztrált közúti fuvarozóknak - jelentették be Moszkvában.
Makro / Külgazdaság Megalázó orosz vereségről beszélnek a szakértők - nem ömlik már a gáz az egyik vezetékből
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 08:47
A stratégiai szempontból kulcsfontosságú Liman elvesztése után megalázó orosz vereségről beszélnek a szakértők. Egy orosz nukleáris támadás magukat az oroszokat is hátráltatná; nem ömlik tovább a gáz az Északi Áramlat 2-ből. A háromnaposra tervezett invázió 221. napja kezdődött el - összefoglaló.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG