<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Olaszországban és Franciaországban egyre durvább korlátozásokkal próbálják rákényszeríteni az oltatlanokat a koronavírus elleni vakcina elfogadására. A stratégia beválni látszik: az oltási hajlandóság mindkét államban növekszik. Részben még nagyobb szigorításokra készül a német kormány. Az intézkedések ugyanakkor ellenállást is szülnek. Magyarországon egyelőre relatív kevés területen korlátozzák az oltatlanok életét.

Ha részt akarsz venni a közösségi életben, és a megszokott módon szeretnéd élni mindennapjaidat, oltasd be magad koronavírus ellen – lényegében ez az üzenete azoknak a korlátozásoknak, amelyekről már döntött vagy dönteni készül az olasz és a francia kormány.

Olaszok: még a tanároknak is kötelező

Olaszországban ma már csak

az mehet étterembe, színházba, múzeumba vagy éppen fitneszstúdióba, akinek van úgynevezett Zöld Igazolványa. Ezt csak azok kaphatják meg, akik beolttatták magukat, felgyógyultak a betegségből vagy negatív Covid-teszttel rendelkeznek.

A tesztelés ugyanakkor pénzbe kerül – a gyorstesztekért 30, a PCR-tesztekért 50-60 eurót kell fizetni –, ráadásul azok csak 48 óráig érvényesek. Aki tehát tartós és ingyenes megoldást szeretne, és nem esett át a fertőzésen, az kénytelen beoltatni magát.

Hátrányban az oltatlanok:  a Zöld Igazolvány ellen demonstrálnak tüntetők Rómában 2021. augusztus 7-én. EPA/ANGELO CARCONIHátrányban az oltatlanok: a Zöld Igazolvány ellen demonstrálnak tüntetők Rómában 2021. augusztus 7-én. EPA/ANGELO CARCONI

A közelmúltban Ferenc pápa, aki már januárban megkapta a vakcinát, is benyújtotta igényét a Zöld Igazolványra, hogy ezáltal is támogassa az olasz kormány oltási kampányát. A kabinet ezzel próbálja lassítani a járvány terjedését és megakadályozni egy esetleges újabb karantén bevezetését.

Emellett a kormány

kötelezővé tette az oltást az egészségügyben dolgozók számára, és kvázi ezt tervezi az oktatásban is: az új tanévben csak azok az iskolai dolgozók vehetik fel a munkát, akiknek van Zöld Igazolványa. Az ellenkezőket felfüggesztik.

Az oltási terv fontos része még a 12-18 év közöttiek vakcinálása is.

Sőt, ez még nem minden:

a tervek szerint a jövőben a távolsági vonatközlekedésben, a repülőkön és  a kompokon is csak Zöld Igazolvánnyal lehet majd utazni.

Sőt, már arról is folyik a vita, hogy a magánszektorban is kötelezővé lehetne tenni a dokumentumot.

A stratégia beválni látszik: a Die Welt szerint az elmúlt napokban 20 millió alkalommal töltötték le a Zöld Könyvet az olaszok, az átoltottság pedig a nyári vakáció ellenére is folyamatosan növekszik. Az Our World In Data adatai szerint az olaszok csaknem kétharmada kapta már meg minimum az egyik oltást.

Mint ismert, 2020 tavaszán Olaszországot az elsők között érte el Európában a koronavírus-járvány. Eddig 4,4 millió fertőzöttet regisztráltak, és 128 ezren vesztették életüket a vírussal összefügésben.

Az új fertőzöttek száma július óta ismét emelkedik. Az áldozatok száma alacsony szinten van, ugyanakkor szintén enyhén nőtt az elmúlt hetekben.  

A koronavírusos halálesetek napi száma Olaszországban. (Hétnapos átlag. Forrás: Our World In Data)A koronavírusos halálesetek napi száma Olaszországban. (Hétnapos átlag. Forrás: Our World In Data)

 

Franciák: vonatozás csak igazolvánnyal     

Szigorú stratégiát követ az oltási hajlandóság növelése érdekében Franciaország is. Emmanuel Macron francia elnök már

július közepén bejelentette az egészségügyben dolgozók kötelező oltását, valamint a védettséget igazoló dokumentum bevezetését, amely szükséges az éttermek, bevásárlóközpontok és más nyilvános létesítmények látogatásához, valamint a vonaton való utazáshoz is.

Az igazolványt itt is azok kaphatják meg, akik beolttatták magukat Covid ellen, felgyógyultak a betegségből vagy negatív teszttel rendelkeznek. A teszt nem lehet régebbi 72 óránál, ősztől pedig már fizetni kell érte a tervek szerint. 

Egyszerű a képlet. Minél többet oltunk, annál kevesebb teret engedünk a vírusnak a terjedésre

- mondta akkor Emmanuel Macron.

A stratégia itt is működni látszik: a német lap szerint július közepe óta egyértelműen felgyorsult az oltások üteme. A lakosok csaknem kétharmada már itt is megkapta minimum az első oltását.

A nyugat-európai országban eddig csaknem 6,4 millió Covid-fertőzöttet és 112 ezer Covid-halottat regisztráltak. Az új fertőzöttek száma július itt is jelentősen növekszik.

Az új áldozatok száma júniusban és júliusban mélyponton volt, augusztusban ugyanakkor itt is enyhén emelkedett: az elmúlt egy hétben 50-en vesztették életüket naponta.

A koronavírusos halálesetek napi száma Franciaországban. (Hétnapos átlag. Forrás: Our World In Data)A koronavírusos halálesetek napi száma Franciaországban. (Hétnapos átlag. Forrás: Our World In Data)

Németek: extra szigor

Németországban is tervben vannak már az oltatlanokat sújtó szigorítások. A kiszivárgott hírek szerint szeptember elejétől vagy közepétől – az adott tartomány fertőzöttségi és átoltottsági szintjétől függetlenül – bizonyos rendezvényeken és aktivitásokban csak azok vehetnek majd részt, illetve bizonyos helyszínekre csak azok léphetnek be, akik be vannak oltva Covid ellen, átestek a betegségen vagy negatív teszttel rendelkeznek.

A korlátozások érintik a vendéglátóhelyek belső helyiségeit, a szállodákat, a testi közelséggel járó szolgáltatásokat, a zárt térben zajló rendezvényeket és sportolást, valamint tömegrendezvényeket bel- és kültéren egyaránt.

Bizonyos szolgáltatásokból és rendezvényekről még azokat is kitilthatják, akiknek negatív teszteredményük van, de nem oltatták be magukat.

Németországban eddig 3,8 millió Covid-fertőzöttet és csaknem 92 ezer Covid-halottat regisztráltak. A fertőzöttek száma itt is növekedni kezdett a Delta-variáns miatt. Az új áldozatok száma viszont továbbra is alacsony, tartós emelkedés egyelőre nincs,

A koronavírusos halálesetek napi száma Németországban.  (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)A koronavírusos halálesetek napi száma Németországban. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)

Az oltatlanokat sújtó korlátozások ugyanakkor mindhárom országban ellenállást szülnek. Németországban a járvány kitörése óta rendszeresek a lezárások elleni tüntetések, Franciaországban múlt héten 200 ezren demonstráltak országszerte az új szabályok ellen, Olaszországban pedig a tiltakozók már egészségügyi diktatúrát emlegetnek.

És mi a helyzet itthon?

Ami Magyarországot illeti, tavasszal olyan korlátozásokról döntött a magyar kormány – az oltatlanok például nem ülhettek be az éttermek zárt helyiségeibe, nem járhattak moziba, színházba –, amelyekkel nyilvánvalóan nyomás alá helyezte a vakcinát elutasítókat döntésük megváltoztatása érdekében.

Az őket sújtó korlátozások egy részét június végén eltörölték, miután a beoltottak száma elérte az 5,5 milliót.

Számos eseményen – ide tartoznak a sport-, a zenés-táncos, illetve a zárt térben tartott vagy 500 főt meghaladó, szabadtéren tartott egyéb rendezvények – ugyanakkor továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni.

Emellet az egészségügyi dolgozók számára a magyar kormány is kötelezővé tette az oltást.

Érdekesség ugyanakkor, hogy az augusztus 20-i ünnepségeken, a budapesti fogathajtó Eb-n, valamint az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson nem kell majd betartani a hatályos járványügyi intézkedéseket: ezek a programok bárki számára szabadon, korlátozások nélkül látogathatók.

Itthon eddig 810 ezer fertőzöttet diagnosztizáltak, és mintegy 30 ezren hunytak el a járvánnyal összefüggésben. Június óta szerencsére mind az új fertőzöttek, mind az új áldozatok száma mélyponton van: napi mintegy 50 fertőzöttet és egy elhunytat jegyeztek fel az elmúlt napokban heti átlagban.                 

A koronavírusos halálesetek napi száma Magyarországon. (Hétnapos átlag. Forrás: Our World In Data)A koronavírusos halálesetek napi száma Magyarországon. (Hétnapos átlag. Forrás: Our World In Data)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Törökország nagy afrikai offenzívája – végre egy sikersztori
Káncz Csaba | 2021. október 19. 18:31
Beszorulva pénzügyileg és a főbb külpolitikai frontjain, Törökország aktív politikája Afrikában a kormányzat számára végre egy eladható sikersztori.  A kontinens az uralkodó AKP párt számára nem csak kiaknázatlan gazdasági lehetőségek ígéretét hordozza, hanem olyan területekre térhetnek vissza, ahol egykor az oszmán birodalom uralkodott.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az OTP a ludas a BUX csökkenéséért
MTI | 2021. október 19. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 281,03 pontos, 0,51 százalékos csökkenéssel, 54 356,89 ponton zárt kedden.
Makro / Külgazdaság Elhúzódó infláció elleni harcra számítanak Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. október 19. 16:31
Alapvetően a nyersanyagárak jelentős emelkedése miatt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének azt követő szavaiból, hogy a Monetáris Tanács újabb 15 bázisponttal, immár 1,8 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Erre a forint nagyot gyengült, az euróval szemben 2,5 egységet, amiből arra lehet következtetni, hogy a piaci szereplők a vártnál gyorsabb infláció miatt talán mégis nagyobb kamatemelést tartottak volna szükségesnek.
Makro / Külgazdaság Tartották magukat az ígéretükhöz Matolcsy Györgyék: itt az újabb kamatemelés!
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 14:00
A piaci várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal, 1,8 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot. Az indoklást a Monetáris Tanács 15 órakor megjelenő közleményéből ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Márki-Zay Péter sok elemét megtartaná az orbáni gazdasági modellnek, de korrupció nélkül
Vég Márton | 2021. október 19. 13:59
Márki-Zay Péter fő üzenete a korrupció felszámolása és a fideszes lopás megakadályozása. Értékrendje szerint nem az számít, hogy egy közbeszerzést rokon vagy fideszes cég nyer el, hanem az, hogy olcsó legyen.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő prognózist adott Orbán Viktor főtanácsadója
Csabai Károly | 2021. október 19. 11:29
A gazdaságpolitikai kérdésekben a kormányfőt képbe helyező Nagy Márton azt mondta, hogy a kormányzati költekezések miatt a negyedik negyedévben, illetve 2022 első három hónapjában a költségvetés hiánya a féléves GDP közel 16 százaléka lehet.
Makro / Külgazdaság Pénzmegvonással sújthatja Lengyelországot Brüsszel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 19. 11:09
Az uniós pénzek megvonásának lehetőségére utalt az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben Lengyelországgal kapcsolatban. A lengyel kormányfő szerint a pénzügyi zsarolás megengedhetetlen.
Makro / Külgazdaság Sok községben aggasztóan alacsony a foglalkoztatási ráta
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 10:21
A községek ötödében 60 százalék alatti volt ez a mutató 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: egyre többen vannak lélegeztetőn
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 09:31
A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb - közölte az operatív törzs. Egyre többen vannak kórházban.
Makro / Külgazdaság Izzasztó napja lesz ma Orbán Viktor legfontosabb szövetségesének
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 08:55
A lengyel alkotmánybíróság nagy port kavart döntéséről vitázik ma az Európai Parlament a lengyel kormányfő részvételével. Mateusz Morawiecki szerint Lengyelország EU-tag marad, de ragaszkodik a szuverenitásához.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos