<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Olaszországban és Franciaországban egyre durvább korlátozásokkal próbálják rákényszeríteni az oltatlanokat a koronavírus elleni vakcina elfogadására. A stratégia beválni látszik: az oltási hajlandóság mindkét államban növekszik. Részben még nagyobb szigorításokra készül a német kormány. Az intézkedések ugyanakkor ellenállást is szülnek. Magyarországon egyelőre relatív kevés területen korlátozzák az oltatlanok életét.

Ha részt akarsz venni a közösségi életben, és a megszokott módon szeretnéd élni mindennapjaidat, oltasd be magad koronavírus ellen – lényegében ez az üzenete azoknak a korlátozásoknak, amelyekről már döntött vagy dönteni készül az olasz és a francia kormány.

Olaszok: még a tanároknak is kötelező

Olaszországban ma már csak

az mehet étterembe, színházba, múzeumba vagy éppen fitneszstúdióba, akinek van úgynevezett Zöld Igazolványa. Ezt csak azok kaphatják meg, akik beolttatták magukat, felgyógyultak a betegségből vagy negatív Covid-teszttel rendelkeznek.

A tesztelés ugyanakkor pénzbe kerül – a gyorstesztekért 30, a PCR-tesztekért 50-60 eurót kell fizetni –, ráadásul azok csak 48 óráig érvényesek. Aki tehát tartós és ingyenes megoldást szeretne, és nem esett át a fertőzésen, az kénytelen beoltatni magát.

Hátrányban az oltatlanok:  a Zöld Igazolvány ellen demonstrálnak tüntetők Rómában 2021. augusztus 7-én. EPA/ANGELO CARCONIHátrányban az oltatlanok: a Zöld Igazolvány ellen demonstrálnak tüntetők Rómában 2021. augusztus 7-én. EPA/ANGELO CARCONI

A közelmúltban Ferenc pápa, aki már januárban megkapta a vakcinát, is benyújtotta igényét a Zöld Igazolványra, hogy ezáltal is támogassa az olasz kormány oltási kampányát. A kabinet ezzel próbálja lassítani a járvány terjedését és megakadályozni egy esetleges újabb karantén bevezetését.

Emellett a kormány

kötelezővé tette az oltást az egészségügyben dolgozók számára, és kvázi ezt tervezi az oktatásban is: az új tanévben csak azok az iskolai dolgozók vehetik fel a munkát, akiknek van Zöld Igazolványa. Az ellenkezőket felfüggesztik.

Az oltási terv fontos része még a 12-18 év közöttiek vakcinálása is.

Sőt, ez még nem minden:

a tervek szerint a jövőben a távolsági vonatközlekedésben, a repülőkön és  a kompokon is csak Zöld Igazolvánnyal lehet majd utazni.

Sőt, már arról is folyik a vita, hogy a magánszektorban is kötelezővé lehetne tenni a dokumentumot.

A stratégia beválni látszik: a Die Welt szerint az elmúlt napokban 20 millió alkalommal töltötték le a Zöld Könyvet az olaszok, az átoltottság pedig a nyári vakáció ellenére is folyamatosan növekszik. Az Our World In Data adatai szerint az olaszok csaknem kétharmada kapta már meg minimum az egyik oltást.

Mint ismert, 2020 tavaszán Olaszországot az elsők között érte el Európában a koronavírus-járvány. Eddig 4,4 millió fertőzöttet regisztráltak, és 128 ezren vesztették életüket a vírussal összefügésben.

Az új fertőzöttek száma július óta ismét emelkedik. Az áldozatok száma alacsony szinten van, ugyanakkor szintén enyhén nőtt az elmúlt hetekben.  

A koronavírusos halálesetek napi száma Olaszországban. (Hétnapos átlag. Forrás: Our World In Data)A koronavírusos halálesetek napi száma Olaszországban. (Hétnapos átlag. Forrás: Our World In Data)

 

Franciák: vonatozás csak igazolvánnyal     

Szigorú stratégiát követ az oltási hajlandóság növelése érdekében Franciaország is. Emmanuel Macron francia elnök már

július közepén bejelentette az egészségügyben dolgozók kötelező oltását, valamint a védettséget igazoló dokumentum bevezetését, amely szükséges az éttermek, bevásárlóközpontok és más nyilvános létesítmények látogatásához, valamint a vonaton való utazáshoz is.

Az igazolványt itt is azok kaphatják meg, akik beolttatták magukat Covid ellen, felgyógyultak a betegségből vagy negatív teszttel rendelkeznek. A teszt nem lehet régebbi 72 óránál, ősztől pedig már fizetni kell érte a tervek szerint. 

Egyszerű a képlet. Minél többet oltunk, annál kevesebb teret engedünk a vírusnak a terjedésre

- mondta akkor Emmanuel Macron.

A stratégia itt is működni látszik: a német lap szerint július közepe óta egyértelműen felgyorsult az oltások üteme. A lakosok csaknem kétharmada már itt is megkapta minimum az első oltását.

A nyugat-európai országban eddig csaknem 6,4 millió Covid-fertőzöttet és 112 ezer Covid-halottat regisztráltak. Az új fertőzöttek száma július itt is jelentősen növekszik.

Az új áldozatok száma júniusban és júliusban mélyponton volt, augusztusban ugyanakkor itt is enyhén emelkedett: az elmúlt egy hétben 50-en vesztették életüket naponta.

A koronavírusos halálesetek napi száma Franciaországban. (Hétnapos átlag. Forrás: Our World In Data)A koronavírusos halálesetek napi száma Franciaországban. (Hétnapos átlag. Forrás: Our World In Data)

Németek: extra szigor

Németországban is tervben vannak már az oltatlanokat sújtó szigorítások. A kiszivárgott hírek szerint szeptember elejétől vagy közepétől – az adott tartomány fertőzöttségi és átoltottsági szintjétől függetlenül – bizonyos rendezvényeken és aktivitásokban csak azok vehetnek majd részt, illetve bizonyos helyszínekre csak azok léphetnek be, akik be vannak oltva Covid ellen, átestek a betegségen vagy negatív teszttel rendelkeznek.

A korlátozások érintik a vendéglátóhelyek belső helyiségeit, a szállodákat, a testi közelséggel járó szolgáltatásokat, a zárt térben zajló rendezvényeket és sportolást, valamint tömegrendezvényeket bel- és kültéren egyaránt.

Bizonyos szolgáltatásokból és rendezvényekről még azokat is kitilthatják, akiknek negatív teszteredményük van, de nem oltatták be magukat.

Németországban eddig 3,8 millió Covid-fertőzöttet és csaknem 92 ezer Covid-halottat regisztráltak. A fertőzöttek száma itt is növekedni kezdett a Delta-variáns miatt. Az új áldozatok száma viszont továbbra is alacsony, tartós emelkedés egyelőre nincs,

A koronavírusos halálesetek napi száma Németországban.  (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)A koronavírusos halálesetek napi száma Németországban. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)

Az oltatlanokat sújtó korlátozások ugyanakkor mindhárom országban ellenállást szülnek. Németországban a járvány kitörése óta rendszeresek a lezárások elleni tüntetések, Franciaországban múlt héten 200 ezren demonstráltak országszerte az új szabályok ellen, Olaszországban pedig a tiltakozók már egészségügyi diktatúrát emlegetnek.

És mi a helyzet itthon?

Ami Magyarországot illeti, tavasszal olyan korlátozásokról döntött a magyar kormány – az oltatlanok például nem ülhettek be az éttermek zárt helyiségeibe, nem járhattak moziba, színházba –, amelyekkel nyilvánvalóan nyomás alá helyezte a vakcinát elutasítókat döntésük megváltoztatása érdekében.

Az őket sújtó korlátozások egy részét június végén eltörölték, miután a beoltottak száma elérte az 5,5 milliót.

Számos eseményen – ide tartoznak a sport-, a zenés-táncos, illetve a zárt térben tartott vagy 500 főt meghaladó, szabadtéren tartott egyéb rendezvények – ugyanakkor továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni.

Emellet az egészségügyi dolgozók számára a magyar kormány is kötelezővé tette az oltást.

Érdekesség ugyanakkor, hogy az augusztus 20-i ünnepségeken, a budapesti fogathajtó Eb-n, valamint az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson nem kell majd betartani a hatályos járványügyi intézkedéseket: ezek a programok bárki számára szabadon, korlátozások nélkül látogathatók.

Itthon eddig 810 ezer fertőzöttet diagnosztizáltak, és mintegy 30 ezren hunytak el a járvánnyal összefüggésben. Június óta szerencsére mind az új fertőzöttek, mind az új áldozatok száma mélyponton van: napi mintegy 50 fertőzöttet és egy elhunytat jegyeztek fel az elmúlt napokban heti átlagban.                 

A koronavírusos halálesetek napi száma Magyarországon. (Hétnapos átlag. Forrás: Our World In Data)A koronavírusos halálesetek napi száma Magyarországon. (Hétnapos átlag. Forrás: Our World In Data)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nagy sikert könyvelhet el az ukrán hadsereg
Privátbankár.hu | 2022. október 1. 19:09
A stratégiailag fontos luhanszki város, Liman visszafoglalása az ukrán hadi vezetés szerint Donbasz felszabadításához is vezethet. Eközben az oroszok elismerték, hogy „ideiglenesen őrizetbe vették” a zaporizzsjai atomerőmű vezetőjét, hogy kihallgathassák.
Makro / Külgazdaság Von der Leyen: a bolgár–görög gázvezeték Európa szabadságát jelképezi
Privátbankár.hu | 2022. október 1. 16:36
A Bulgáriát és Görögországot összekötő gázvezeték kiépítéséhez az Európai Bizottság 250 millióval járult hozzá. Ursula von der Leyen szerint az ilyen projekteknek köszönhetően Európának elegendő földgáza lesz télire.
Makro / Külgazdaság Fontos dokumentumot fogadott el az Európai Tanács, Orbán Viktor is rábólintott
Dobos Zoltán | 2022. október 1. 14:54
A magyar kormányfő mást mond idehaza és mást tesz Brüsszelben. Most épp az Oroszország elleni büntetőintézkedések megerősítését hagyta jóvá azok után, hogy nemzeti konzultációt indít ellenük.
Makro / Külgazdaság Katonai puccs buktatta meg az elnököt Burkina Fasóban
Privátbankár.hu | 2022. október 1. 13:11
Az ugyancsak puccsal hatalomra került elnököt váltó új katonai vezető felfüggesztette az alkotmányt, feloszlatta a kormányt és a parlamentet, valamint kijárási tilalmat rendelt el.
Makro / Külgazdaság Dávid Ferenc: kutya kötelessége a kormánynak idehozni az uniós pénzeket bármi áron
Székely Sarolta | 2022. október 1. 12:21
A jelenlegi 15 százaléknál is magasabb inflációt már Forma-1-es tempónak nevezte vendégünk, Dávid Ferenc közgazdász, az árnyékkormány gazdasági minisztere a lapcsoportunk által rendezett Klasszis Klubban. A kicsivel több mint egyórás beszélgetés során kitértünk a forint árfolyamára, a monetáris politika hibáira, valamint a minimálbér-tárgyalások nehézségeire is.
Makro / Külgazdaság Most kiderül, mennyien is vagyunk!
Privátbankár.hu | 2022. október 1. 11:34
Október 1. és 16. között online is ki lehet tölteni a népszámlálási adatlapot. A KSH szerint a kérdőíven szereplő kérdéseket az interneten fél óra alatt meg lehet válaszolni.
Makro / Külgazdaság Rontott Nagy-Britannia államadós-osztályzatán a Standard&Poor’s
Privátbankár.hu | 2022. október 1. 10:53
A hitelminősítő szerint növekedni fog a szigetország államháztartási hiánya és az államadósság aránya is.
Makro / Külgazdaság Kim Dzsongun megint a rakétáival „játszadozott”
Privátbankár.hu | 2022. október 1. 10:00
Két újabb észak-koreai kísérleti rakéta csapódott a Japán-(Keleti)-tengerbe. A héten ez már a harmadik rakétatesztjük.
Makro / Külgazdaság Orosz csapatok elrabolták a zaporizzsjai atomerőmű vezetőjét, az oroszok megvétózták az ENSZ BT határozattervezetét
Privátbankár.hu | 2022. október 1. 08:50
Mozgalmas este és reggel volt az orosz–ukrán háborúban: ülésezett az ENSZ Biztonsági Tanácsa, amerikai fegyvertámogatást kaphat Ukrajna, és lerabolták a zaporizzsjai atomerőmű vezérigazgatóját.
Makro / Külgazdaság Összeomlott a forint, hiába emelt nagyot az MNB - A hét videója
Izsó Márton - Gáspár András - Király Béla | 2022. szeptember 30. 19:52
A hét egyik legfontosabb hazai gazdasági eseménye a forint mélyrepülése volt. A magyar fizetőeszköz mélyen alulteljesítőnek bizonyult a régiós devizákhoz képest is. Csütörtökön mind az euróval, mind a dollárral szemben történelmi mélypontra került, majd a gyengülés pénteken is folytatódott. Kollégáink, Gáspár András, a Privátbankár lapcsoport lapigazgatója és Király Béla elemezték a forint és a magyar gazdaság helyzetét.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG