<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A tervek szerint augusztus elsejétől csak az utazhat be Németországba, aki aláveti magát egy Covid-tesztnek, vagy igazolni tudja a koronavírus elleni védettségét. A kötelezettség elvileg a repülőn, vonaton és autón érkezőkre is vonatkozik. Ausztriába szintén csak védettséget igazoló dokumentummal utazhatunk be – a Szputnyik-oltást továbbra sem fogadják el sem az osztrákok, sem a németek , ha ilyenünk nincs, akkor 24 órán belül teszteltetnünk kell magunkat.

Már augusztus elsejétől jelentősen szigoríthatja a német kormány a beutazási szabályokat annak érdekében, hogy útját állja a koronavírus-járvány újbóli terjedésének.

Gyorsteszt a határon

A tervek szerint vasárnaptól minden, a német határt átlépő, a fertőzéssel szemben nem védett személynek kötelező lesz Covid-tesztet csináltatnia – függetlenül attól, hogy milyen közlekedési eszközzel érkezik.

A szövetségi kormány biztosított minket arról, hogy mindent megtesz egy egységes tesztelési kötelezettség bevezetésére – nem csak a repülőutak esetében, hanem az autó- és a vasúti forgalomban is

jelentette ki Markus Söder a német közszolgálati televízióban (ARD).

Augusztustól már nem csak a légiutasokat tesztelik. Naplemente a korábbi Tempelhof Repülőtér felett Berlinben 2021. július 8-án. EPA/FILIP SINGERAugusztustól már nem csak a légiutasokat tesztelik. Naplemente a korábbi Tempelhof Repülőtér felett Berlinben 2021. július 8-án. EPA/FILIP SINGER

A bajor miniszterelnök szerint az eredetileg kitűzött dátum – szeptember 11 – egy viccel ért volna fel, hiszen addigra már túl vagyunk a nyaralási szezonon.

Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter a Bildnek azt mondta, hogy

a tesztkötelezettség azokra nem vonatkozik majd, akik megkapták a koronavírus-elleni oltást vagy felgyógyultak a betegségből, és ezt igazolni tudják.

A kínai vakcinákat és az orosz Szputnyikot továbbra sem fogadják el az Európai Gyógyszerügynökség engedélyének hiánya miatt. 

A hatóságok szúrópróba-szerű ellenőrzéseket végeznének, állandó határellenőrzést nem terveznek. A Spiegel értesülései szerint gyorsteszt is elegendő, egyes országokból érkezőknek ugyanakkor PCR-tesztet kell csináltatniuk, ha el akarják kerülni a karantént.        

Jelenleg csak azok kötelesek teszteltetni magukat a német határon, akik repülővel vagy járványügyi szempontból kockázatosnak ítélt országból érkeznek, és nincsenek teljesen beoltva Covid ellen, valamint gyógyulás útján sem szereztek védettséget.

Korábban kormányközeli források azt közölték, hogy az utazási szigorítások még jóváhagyás alatt állnak. A tartományok azonban nyomást gyakoroltak a kormányra, mert megbízható feltételeket szerettek volna a beutazásokra.

A szigorítást pártolók szerint arra azért van szükség, mert

az utazók – például a nyaralásból hazatérők – továbbra is nagy szerepet játszanak a vírus terjesztésében.           

Az intézkedést ugyanakkor nem mindenki támogatta. Christine Lambert igazságügyminiszter (Német Szociáldemokrata Párt) például az arányosság elvére hivatkozva ellenezte azt, az AfD (Alternatíva Németországért) pedig ezzel egybehangzóan azt közölte, hogy

a kötelező tesztelés aránytalanul nagy megterhelést okozna az utazóknak, a hatóságoknak és a turizmusnak.

Korlátozás az oltatlanoknak

A német kormány egyéb területeken is szigorítana. Bizonyos fertőzöttségi szint elérése esetén az oltatlanok például nem vehetnének igénybe bizonyos szolgáltatásokat: nem (vagy csak megkötésekkel) járhatnának étterembe, moziba és egyes rendezvényekre.

Németország azért vezethet be újabb korlátozásokat, mert a jelek szerint ismét terjedni kezdett koronavírus: az új esetek száma június vége és július vége között napi mintegy 500-ról 1600 környékére emelkedett. Utóbbi érték azonban még mindig nagyságrendekkel elmarad az áprilisi, 20 ezer feletti csúcsértékektől.    

A fertőzésszám növekedését szerencsére – legalábbis egyelőre –

nem követte az áldozatok számának emelkedése: az elmúlt hét napban átlagosan 24-an vesztették életüket naponta a Coviddal összefüggésben. (Június utolsó hetében 46 volt ez a szám.)

Németországban a járvány kitörése óta csaknem 3,8 millió Covid-fertőzöttet regisztráltak, és 91,6 ezren hunytak el.

Ausztria: a kínai vakcina ok, az orosz nem  

Ami a régió többi országát illeti, Ausztriában például a beutazás feltételei attól függnek, hogy kis vagy nagy rizikójúnak ítélt területről érkezik az adott személy, derül ki a hivatalos kormányzati tájékoztatásból.

A nagy kockázatúnak ítélt államokból – néhány kivételtől eltekintve – tilos beutazni Ausztriába. A kis kockázatúnak ítélt országokból érkezőknek (Magyarország is ide tartozik)

magukkal kell hozniuk és – ha a hatóságok kérik – be kell mutatniuk egy védettséget igazoló dokumentumot: negatív tesztet, oltási igazolványt vagy igazolást arról, hogy átestek a fertőzésen.

 A dokumentumnak német vagy angol nyelvűnek kell lennie.

Annak, akinek nincs ilyen dokumentuma, a beutazást követő 24 órán belül Covid-tesztet (PCR vagy antigén tesztet) kell csináltatnia.

A beutazást ugyanakkor itt is bonyolítja, hogy

az osztrák hatóságok kizárólag a Pfizert, az AstraZenecát, a Johnson&Johnsont, a Modernát, valamint a kínai Sinopharmot és Sinovacot ismerik el – az orosz Szputnyikot nem.

Az orosz oltóanyag annak ellenére sem kapta még meg az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét, hogy általában jól teljesít a teszteken.

Ausztriában eddig 657,5 ezer Covid-fertőzöttet és 10 737 Covid-halottat jegyeztek fel. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Idén tényleg gazdag lesz az idősek karácsonya? A Hét Videója
Baka F. Zoltán - Izsó Márton | 2021. szeptember 24. 18:44
Valóban, eddig soha nem látott pénzt kapnak a rendes nyugdíjon felül a jogosultak év végén, de nagy az aránytalanság.
Makro / Külgazdaság Bizonytalan koalíciós politikát hozhat a vasárnapi német választás
Káncz Csaba | 2021. szeptember 24. 14:51
Három párt esetén a kormányalakító tárgyalások az eddigieknél is bonyolultabbak lesznek, hiszen a három formáció bel- és külpolitikájában érzékelhető távolságok vannak. Párizsban növekszik a félelem a hárompárti koalícióval meggyengülő Németországtól. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: rekordmagas lehet a gazdasági növekedés 2021-ben
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 13:02
A pénzügyminiszter szerint az újraindítás célja nem a 2019-es szint, hanem a koronavírus kitörése előtti lendület elérése.
Makro / Külgazdaság Törlesztési csődközelben a China Evergrande
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 11:32
Közelebb került egy esetleges törlesztési csődhöz a China Evergrande, a második legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő csoport, miután elmulasztotta egyik dollárkötvényének kamatait kifizetni a csütörtöki határidőre.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a korábban elvett nyugdíjat még a választások előtt visszaadná
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 08:25
A miniszterelnök még nem látja a pontos megoldást, de mindent megtesz azért, hogy a 13. havi nyugdíjakat a tervezettnél gyorsabban kifizessék, és az érintettek még a választások előtt megkapják a pénzt.
Makro / Külgazdaság Fontos bejelentést tett Varga Mihály az adóvisszatérítésről
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 24. 07:24
Döntött a kormány a családi adóvisszatérítés részleteiről - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter péntek reggel a közösségi oldalára feltöltött videóban.
Makro / Külgazdaság Hajléktalan tüntetők foglalták el a tőzsdét Brazíliában
MTI | 2021. szeptember 24. 06:54
Több tucat hajléktalan tüntető rövid időre elfoglalta csütörtökön a brazíliai Sao Paulo, Latin-Amerika legnagyobb tőzsdéjét, hogy elítéljék az országban egyre növekvő egyenlőtlenséget.
Makro / Külgazdaság Választ Németország – Újabb kritikát kapott az Orbán-kormány
Wéber Balázs | 2021. szeptember 24. 05:34
A német választások kimenetele teljesen nyílt, de akár az SPD, akár a CDU-CSU nyer, csak kisebb pártokkal összefogva alakíthat majd kormányt, mondta Thomas Petersen, az Allensbach Közvéleménykutató Intézet projektvezetője a Privátbankár.hu-nak adott interjúban. A kommunikációs szakember szerint a német politika „hollandosodik”: két nagy erő helyett féltucatnyi, közel azonos erősségű párt alakíthatja a politikai életet. Szerinte Magyarország szempontjából szinte mindegy, hogy ki nyeri a német választást, a kormányzásra esélyes pártok külpolitikája ugyanis hasonló. A szakember, aki múlt héten tartott előadást Budapesten a Mathias Corvinus Collegium egyik intézetének meghívására, aggódik a magyarországi fejlemények miatt. Úgy érzi, hogy a rendezvényen megpróbálták eszközként felhasználni. Mint mondta, nyilvánvaló, hogy a magyar kormány hatalmas pénzeket fordít propagandára.
Makro / Külgazdaság AUKUS: veszélybe került a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozása
Káncz Csaba | 2021. szeptember 23. 18:32
Az új biztonságpolitikai megállapodás negatívan befolyásolja a már amúgy is megrendült atomsorompó szerződést. Az AUKUS után kevés érv marad a „Nyugat” kezében akár az iráni, akár az észak-koreai, esetleg japán, dél-koreai, szaúdi vagy török atomprogramokkal való nemzetközi vita során. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ürge-Vorsatz Diána: a karbonsemlegesség elérése már nem opció, hanem kötelesség
Tiszai Balázs | 2021. szeptember 23. 16:07
A klímakutató az 59. Közgazdász-vándorgyűlésen beszélt arról, hogy már most mennyire kritikus szintre ért a klímaváltozás - de arról is, hogy az azt kiváltó fosszilis energiaipar leszerelése, bár rengetegbe kerül, megéri - anyagilag is.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos