<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Bár az orosz oltóanyag általában jól teljesít a teszteken, az uniós gyógyszerügynökség engedélyét továbbra sem kapta meg. Ez pedig meglehetősen rossz hír a külföldi utazást tervező szputnyikosoknak. Az orosz vakcinát Magyarország relatív olcsón vette, és már szinte teljesen eloltotta.

Tovább csúszik a Magyarországon is használt koronavírus elleni vakcina, az orosz Szputnyik V uniós jóváhagyása.

Jelentős hiányosságok?

Az engedélyezésre jogosult uniós szerv, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ugyanis eddig csak

hiányos klinikai adatokat kapott az oltóanyagot kifejlesztő, állami tulajdonú Gamaleya Intézettől, gyártással kapcsolatos adatok pedig alig jutottak el hozzá

- állítja a Reuters az EMA-hoz közeli, a jóváhagyási folyamatot ismerő forrására hivatkozva.

A bennfentes szerint a Gamaleyában dolgozó tudósok nincsenek hozzászokva, hogy egy olyan szabályozó szervvel dolgozzanak együtt, mint az Európai Gyógyszerügynökség.

Az EMA állítólag a „jelentős” kategóriába sorolta a hiányosságokat.

Ez enyhébb minősítés a „kritikus”-nál, de erősebb a „kicsi”-nél, és azt jelenti, hogy azokat orvosolni kell.

Eddig nem találtak fogást rajta.  Egy egészségügyi dolgozó tart a kezében egy ampulla Szputnyik-vakcinát Sri Lankán. EPA/CHAMILA KARUNARATHNEEddig nem találtak fogást rajta. Egy egészségügyi dolgozó tart a kezében egy ampulla Szputnyik-vakcinát Sri Lankán. EPA/CHAMILA KARUNARATHNE

A hírügynökség értesüléseit egyelőre sem az intézet, sem az azt felügyelő Orosz Egészségügyi Minisztérium, sem a Kreml nem kommentálta.

Vagy a nyugati gyógyszerlobbi? 

Az oltóanyag külföldi értékesítéséért felelős Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RDIF) ugyanakkor azt közölte, hogy a névtelen forráson alapuló cikk

„hamis és pontatlan állításokat” tartalmaz. Szerintük valójában „a nyugati gyógyszerlobbi” támadja a Szputnyikot.

Az oroszok egyébként már idén márciusban benyújtották az engedélyezési kérelmet az EMA-hoz, amelynek döntését májusra-júniusra prognosztizálták. Hivatalos határidő nincs. Kirill Dmitrijev, az RDIF elnöke szerint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jóváhagyását őszre, szeptemberre vagy októberre várják.

Az EMA zöld jelzésének hiánya miatt az EU továbbra sem fogadja el az orosz vakcinát. Tehát hiába van már uniós oltási igazolványunk,

ha Szputnyik-vakcinát kaptunk, továbbra sem utazhatunk szabadon az EU-n belül

– kivéve, ha az egyes tagállamok saját hatáskörben máshogy döntöttek. (Ezt a kiskaput nyitva hagyta Brüsszel, azaz utazás előtt érdemes megnézni az adott ország szabályozását - a szerk.)

Eddig bevált

Mindez már csak azért is fájdalmas a szputnyikosoknak, mert

az orosz oltóanyag rendre jól teljesít a vizsgálatokon, és egyelőre semmi sem utal arra, hogy kevésbé lenne hatékony vagy biztonságos, mint a már az EU-ban is engedélyezett nyugati vakcinák, a Pfizer, a Moderna vagy éppen az  AstraZeneca.

A tapasztalatok eddig nem igazolták vissza azokat a nemzetközi kritikákat, amelyek kezdetben érték az orosz oltóanyagot a fejlesztés gyorsasága és a klinikai vizsgálatok harmadik fázisának hiánya miatt. (A Szputnyik V az első regisztrált Covid elleni vakcinaként hirdeti magát, Oroszországban már 2020 augusztusában, bő fél évvel a járvány kitörése után engedélyezték.)   

A The Lancet orvosi szaklapban idén februárban megjelent, a harmadik fázis eredményeit is tartalmazó kutatás szerint

a Szputnyik a Covid-betegséget összességében 91,6, a komoly megbetegedést pedig 100 százalékos hatékonysággal akadályozza meg.

Hasonlóan pozitív visszajelzések érkeztek a világ számos részéről is. Argentínában az orosz vakcina hatékonyabbnak bizonyult a kínai Sinopharmnál és és az indiai Covishieldnél is, és már az első adag után ellenanyag-termelést váltott ki csaknem minden beoltottnál.

Tavasszal egy 10 ezer fő bevonásával készült szerb kutatás szintén azt állapította meg, hogy

a Szputnyik megfelelő védettséget nyújt a Coviddal szemben,

és megfelelőnek bizonyult az orosz vakcina a Szlovák Tudományos Akadémia orvosbiológiai központjának tesztjein is. (Igaz, Szlovákia 200 ezerből 160 ezer Szputnyik-vakcinát végül visszaadott Oroszországnak az érdeklődés hiánya miatt – a szerk.)

Egy április végi Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy a hazai adatok alapján az orosz vakcina a leghatékonyabb. A Semmelweis Egyetem közelmúltban lezajlott laboratóriumi vizsgálatán pedig szintén a Szputnyik érte el a legjobb eredményt:

a vakcinánál 100 százalékos pozitivást mértek, azaz minden beoltottnak határérték feletti antitest-szintje volt.

A szintén a közelmúltban lezajlott fővárosi antitestszint-vizsgálatnál pedig 128 szputnyikos közül 121-nél találtak megfelelő mennyiségű antitestet. (Az antitest hiánya egyébként nem jelenti feltétlenül a védettség hiányát, hiszen az több további tényezőből – sejtes immunitás, memóriasejtek jelenléte, nyálkahártya immunitása – áll.)

Egy friss orosz tanulmány szerint a Szputnyik – más vakcinákhoz hasonlóan – az agresszív új mutánsokkal, például a Delta-variánssal szemben gyengébb immunválaszt vált ki, mint az alapverzióval szemben. Alexander Gintsburg, a Gamaleya Intézet igazgatója szerint ugyanakkor a vakcina még így is erős az új variánsokkal szemben.

Az orosz vakcinát eddig 67 ország engedélyezte, és így potenciálisan 3,5 milliárd embert érhet el. Az oltóanyagot szeptembertől Indiában is gyártják majd.

Szinte mindet eloltottuk

Magyarország összesen kétmillió dózis Szputnyikot vásárolt, ami egymillió ember beoltására elég. Ebből – Gulyás Gergely múlt heti közlése szerint – már csak kevesebb mint 50 ezer darab van készleten.

A Szputnyikért dózisonként 9,95 dollárt, azaz mai árfolyamon 8,4 eurót fizetett a magyar kormány.

Ez relatív jó ár például ahhoz képest, hogy a teszteken általában rosszabbul teljesítő kínai Sinopharm nettó 30 euróba került.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Egyre jobban kellene az uniós pénz Magyarországnak - vannak, akik mindent elvennének tőlünk
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 08:42
A lengyelek megalkudtak Brüsszellel, de a helyreállítási pénzhez még nem jutottak hozzá - Magyarországnak egyre jobban kellene a pénz, de egyelőre a pletykák szerint csak jobb tárgyalási pozíciót akarunk kicsikarni, előrelépésről nincs szó.
Makro / Külgazdaság Az oroszok újra beüzemelték a mariupoli kikötőt, újabb város felé masíroznak a seregeik - összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 06:53
Az ukrán elnök arról beszélt az éjjel, hogyan lövik nyugati nehézfegyverekkel az orosz erőket - az oroszok pedig amerikai fegyverrendszerek kilövéséről adtak hírt. Elkezdődött a háború 134. napja.
Makro / Külgazdaság Egyre dagad a brit belpolitikai botrány - sorra kérik a miniszterelnök lemondását a kormánytagok
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 06:26
Boris Johnson még mindig tartja magát, nem hajlandó lemondani - pedig sorbaállnak az irodája előtt a magasrangú kormánytagok, hogy távozásra szólítsák fel.
Makro / Külgazdaság „A benzinár is elszállt” – nyugati szomszédunkban is bedurvult az infláció
Wéber Balázs | 2022. július 7. 05:21
Bár Ausztriában még nem mindenki érzi az energiaár-robbanást, az általános drágulás egyértelmű, az infláció pedig csaknem fél évszázados csúcson van. Helyi magyarok és hivatalos statisztikák segítségével próbáltunk képet alkotni az inflációs helyzetről nyugati szomszédunknál.         
Makro / Külgazdaság Medvegyev atommal fenyegetőzik - Von der Leyen: Európának fel kell készülnie az orosz gáz teljes elzárására - Esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 19:38
Összefoglalónk az ukrajnai háború 133. napjáról.
Makro / Külgazdaság Meddig kell együtt élnünk a magas inflációval? Lesz még ennél is gyengébb a forint? - Klasszis podcast
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 19:23
Hogyan lehetséges az, hogy az MNB egyre feljebb viszi az irányadó kamatát, mégis azt látjuk, a forint csak egyre gyengül? S meddig mehet fel az infláció? Ezekről is beszélgettünk a Klasszis podcastban Virovácz Péterrel, az ING makrogazdasági elemzőjével.
Makro / Külgazdaság Mentőövet dobott a forintnak az MNB
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 18:58
Egy-másfél százalékot segített a forint árfolyamán az elért mélyponthoz képest az MNB szerdán délután tett jelzése az egyhetes betéti kamatok további emeléséről.
Makro / Külgazdaság Alig lassult az amerikai szolgáltatóipar növekedése
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 17:49
Az amerikai szolgáltatóipari szektor teljesítménymutatói júniusban előző havinál gyengébben, de a vártnál jobban alakultak az ISM és az S&P Global gazdasági kutatóintézetek beszerzésimenedzseri-indexeinek a tanúsága alapján.
Makro / Külgazdaság A digitális euróra 2026 második felétől lehet számítani
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 16:07
Jól halad az Európai Központi Bank digitális euró fejlesztési projektje, de bevezetésére 2026 második fele előtt még nem kell számítani - közölte szerdán Burkhard Balz, a német Bundesbank igazgatótanácsának a tagja, aki egyúttal tagja az EKB digitális euró projektjét felügyelő munkacsoportnak is.
Makro / Külgazdaság 2024 - már félnek a következő amerikai republikánus elnöktől
Káncz Csaba | 2022. július 6. 15:49
Tekintettel elődjeinek a régióban elért eredménytelenségére, Biden a biztonság és a kereskedelem területein akarja meggyőzni az ázsiai szövetségeseket. A régiós döntéshozók fejében azonban mindenhol jelen van az aggodalom, hogy 2024-ben újra egy elszigetelődő elnök léphet be a Fehér Házba. Káncz Csaba jegyzete.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG