3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Ha marad a mostani választási rendszer, Renzi megy.
Matteo Renzi olasz kormányfő sajtóértekezletet tart az Eurócsoport pénzügyminisztereinek. MTI/EPA/Olivier Hoslet

Matteo Renzi olasz miniszterelnök a december 4-i alkotmányos népszavazás kudarca esetén kész másnak átadni a helyét - erről a kormányfő maga beszélt a Radio Montecarlo olasz kereskedelmi rádiónak hétfőn adott interjújában. Renzi, aki a politikai reformok emberének nevezte magát, az interjúban kijelentette, hogy a népszavazás következményei a szavazatok összesítésekor, vagyis december 5-én dőlnek el.

Kész volt mindenre

Úgy fogalmazott, ő nem olyan politikus, aki képes az "eléldegélésre és a lebegésre", azért vállalta a miniszterelnökséget, mert ki akarta vezetni Olaszországot a "mocsárból". "Azért vagyunk hatalmon, hogy megváltoztassuk a dolgokat, különben jöjjön valaki más" - mondta. Hozzátette, hogy a 2014. februári miniszterelnöki kinevezése óta azon dolgozott, hogy a magába roskadt, alvó, összekuporodott Olaszországot a jövőbe vezesse. Kijelentette, hogy a "reform következő vonata" húsz év múlva tér vissza, ha egyáltalán visszatér. "Negyvenegy éves vagyok és büszke arra, hogy két és fél évig az országomat szolgáltam (...), azért vagyok miniszterelnök, hogy megváltoztassam az országot" - fogalmazott.

Az olasz ellenzék szerint a miniszterelnök kijelentéseivel "rákapcsolt" a népszavazási kampányra. Matteo Salvini, a jobboldali Északi Liga vezetője a népszavazás kudarca esetén azonnali parlamenti választások kiírását sürgette. Pier Luigi Bersani, a Renzi vezette Demokrata Párt (PD) volt főtitkára viszont úgy nyilatkozott, ha a népszavazáson a nemek győznek, Matteo Renzinek akkor is miniszterelnöknek kell maradnia.

Olaszország lehet az EU következő fekete báránya, az újabb válság is innen jöhet. A bankok katasztrofális helyzetéről itt írtunk legutóbb >>>

Miről szavaznak az olaszok?

December 4-én az olasz szavazóknak egyetlen kérdésre kell válaszolniuk. A népszavazás érvényessége nem függ a részvételtől. A referendum a Renzi-kormány által indított parlamenti és választási reform egyik mérföldköve, amely az eddig kétkamarás olasz parlamenti rendszer megváltoztatását, a felsőház eltörlését célozza a törvényhozás munkájának felgyorsítása, a parlamenti költségek csökkentése, valamint az olasz politikai rendszer stabilitása érdekében.

A reform lényege, hogy ha a népszavazáson az igenek győznek, a következő parlamenti választástól az olasz parlamentet csak a 630 tagú képviselőház alkotja, a jelenlegi 315 fős szenátus 100 tagúra csökken, és rendkívüli intézkedéseket kivéve elveszíti törvényhozási hatáskörét. A reform ellenzői szerint mindez a demokrácia csorbulásához és hatalomkoncentrációhoz vezetne. A törvénycsomagot az olasz parlament idén áprilisban megszavazta, de hatályba lépéséhez az alkotmányt is módosítani kell, ezért a változtatásokat népszavazásra kell bocsátani.

A legutolsó közvélemény-kutatások szerint a nemmel szavazók tábora kevéssel, de meghaladja a reformot támogatók számát, miközben a bizonytalanok aránya továbbra is 20 százalék feletti.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Olcsóbban jönnek az élelmiszerek
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:51
A magyar ipar termelői árai lejjebb mentek éves szinten. Az élelmiszereknél majdnem 7 százalékos a csökkenés. 
Makro / Külgazdaság Csalóka számok a turizmusban: csak a tavalyi padlónál jobb a helyzet
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:41
A vendégéjszakák száma 25, a vendégeké 30 százalékkal nőtt 2023 márciusához képest.
Makro / Külgazdaság Kulcsjátékos fogta vissza Magyarországot
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:30
Bár bővült a magyar gazdaság, az ipar teljesítménye rosszul alakult. 
Makro / Külgazdaság Hoppá! Hirtelen olcsóbb lett az üzemanyag a Mol-kutakon
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 07:49
Jelentősen csökkentette az árakat a Mol a saját töltőállomásain. 
Makro / Külgazdaság Végre elképzelhető lehet a tűzszünet, az oroszok készülnek az ünnepségre, Ukrajnának több pénzre lehet szüksége
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 07:25
Moszkva egyik kerületében ingatlanfejlesztést terveznek mit sem törődve azzal, hogy korábbi nukleáris kutatóintézetek radioaktív hulladékát szállító vezetékek fölött húznák fel az épületeket.
Makro / Külgazdaság Tizenkilencre húz lapot Orbán Viktor júliusban, ebből botrány lehet az Európai Parlamentben - ezt is elárulta Ujhelyi István
Litván Dániel | 2024. április 30. 05:39
Vírusként kezelik a magyar miniszterelnököt uniós körökben, Orbán Viktor pedig 19-re próbál meg lapot húzni. Erről is beszélgettünk Ujhelyi Istvánnal, aki tíz év után hagyja ott az Európai Parlamentet, de nem csalódott, hanem várja, mi sül ki a Magyar Péter által begyújtott tűzből.
Makro / Külgazdaság Megmenekül a román Malév
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 15:42
Az Európai Bizottság 95,3 millió eurós állami támogatást hagyott jóvá a román állami légitársaság számára - közölte hétfőn egy Facebook-bejegyzésben Sorin Grindeanu közlekedésügyi miniszter.
Makro / Külgazdaság Már nem romlott tovább az euró Németországban
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 15:31
A márciusival megegyező volt az áprilisi éves infláció Németországban a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfőn ismertetett előzetes adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Ukrán-arab kereskedelmi megállapodás született
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 15:16
Ukrajna és az Egyesült Arab Emírségek a hétfőn kiadott közös közlemény szerint befejezte a piacra jutást kölcsönösen megkönnyítő kétoldalú kereskedelmi megállapodás aláírását előkészítő tárgyalásokat.
Makro / Külgazdaság Kevés a villanyautóknak szóló töltőpont az EU-ban
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 14:01
Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG