Hirdetés
Hirdetés

Leminősíthetik Olaszországot, de valójában a csőd szélén áll?

2016. október 22., 09:44

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Olaszország államadós-besorolásának kilátását a Fitch Ratings, elsősorban azért, mert az államháztartási konszolidáció ismétlődő halasztgatása rontja a hitelességet. Van, aki szerint már a csőd szélén áll.

A nemzetközi hitelminősítő "BBB plusz" befektetési ajánlású osztályzattal tartja nyilván a hosszú futamidejű olasz szuverén adósságot. A cég péntek éjjel Londonban közölte, hogy a kilátás rontásával egy időben ezt az osztályzatot megerősítette.

A negatív kilátás indoklásában a Fitch kiemelte, hogy a 2017-re szóló olasz költségvetési tervezet 2,3 százalékos GDP-arányos hiánycélt tűzött ki, jóllehet az áprilisban elfogadott stabilitási programban még 1,8 százalékos, a tavalyi stabilitási programban 0,8 százalékos hiányterv szerepelt. A Fitch Ratings a maga részéről 2,4 százalékos hiányt vár jövőre. A cég szerint 2013 óta immár gyakorlattá vált a költségvetési elcsúszás Olaszországban.

Hirdetés

A hazai össztermékhez mért bruttó államadósság-ráta 2016 végére 132,8 százalékra emelkedhet a tavalyi év végén mért 132,3 százalékról. A Fitch azzal számol, hogy a bruttó adósságráta 2017-ben - a korábban vártnál két évvel később - tetőzik 133,3 százalékon, és a későbbiekben is csak lassan csökken.

Mindezt az olasz bankrendszer magas nem teljesítő kinnlevőség-portfóliója is tetézi. A Fitch Ratings adatai szerint a szektorszintű nominális nem teljesítő kinnlevőség-állomány a június végi állapot alapján 331 milliárd euró volt; ez a teljes követelésportfólió 16,4 százaléka és az éves olasz GDP 20 százaléka.

A reálértéken számolt olasz hazai össztermék jelenleg épphogy meghaladja a 2000-ben elért szintet, és 7 százalékkal elmarad a 2007-ben mért legutóbbi csúcstól. Görögországot nem számítva ez a legrosszabb teljesítmény az euróövezetben.

A Moody's Investors Service "Baa2", a Standard & Poor's "BBB mínusz" hosszú távú szuverén besorolással tartja nyilván Olaszországot. A Moody's osztályzata egy, az S&P olasz besorolása két fokozattal gyengébb a Fitch Ratings által Olaszországra érvényben tartott minősítésnél, de mindkét cég olasz adósosztályzata stabil kilátású.

Olaszország a csőd szélén áll?

A következő hetekben rendezendő olasz népszavazás sokak szerint ismét elég komoly válságot okozhat az Euróövezetben, ha a választók az EU-ellenes pártokat erősítik vele. Másutt, az Alapblogon csak a politikai elitnek készülő újabb pofonról beszélnek, amelynek hatása nem fogható a Brexithez.

Csőd szélén álló országnak nevezi Olaszországot Zsiday Viktor, a Concorde Alapkezelő szakembere az Alapblogon az olasz államkötvények alacsony hozama kapcsán. Szerinte ekkora adósságot ilyen romló demográfia mellett nyilvánvalóan nem lehet visszafizetni.

„Egy olyan államban, ahol végzetesen leromlott a versenyképesség, 15 éve nincs növekedés, ahol hagyománya van a korrupciónak és elinflálásnak. (…) Vagy elinflálják az eurót magát, vagy kilépnek az eurózónából és akkor az új lírát inflálják el, vagy simán csődbe mennek.”

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Hidegháború jöhet a hazai IT-fronton

Hidegháború jöhet a hazai IT-fronton

Információink szerint kódolva volt a rendszerben, hogy a Microsoft Magyarország nem hosszabbít szerződést a T-Systems-szel, ez a nemzetközi gyakorlatnak teljesen megfelelő döntés volt. Míg egyik informátorunk úgy látja, hogy ennek semmi köze ahhoz, hogy hamarosan a 4iG lesz a tulajdonos, addig egy másik, informatikai fronton otthonosan mozgó forrásunk úgy gondolja, hogy egyértelműen emiatt született a döntés.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?