Hirdetés
Hirdetés

Leminősíthetik Olaszországot, de valójában a csőd szélén áll?

2016. október 22., 09:44

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Olaszország államadós-besorolásának kilátását a Fitch Ratings, elsősorban azért, mert az államháztartási konszolidáció ismétlődő halasztgatása rontja a hitelességet. Van, aki szerint már a csőd szélén áll.

A nemzetközi hitelminősítő "BBB plusz" befektetési ajánlású osztályzattal tartja nyilván a hosszú futamidejű olasz szuverén adósságot. A cég péntek éjjel Londonban közölte, hogy a kilátás rontásával egy időben ezt az osztályzatot megerősítette.

A negatív kilátás indoklásában a Fitch kiemelte, hogy a 2017-re szóló olasz költségvetési tervezet 2,3 százalékos GDP-arányos hiánycélt tűzött ki, jóllehet az áprilisban elfogadott stabilitási programban még 1,8 százalékos, a tavalyi stabilitási programban 0,8 százalékos hiányterv szerepelt. A Fitch Ratings a maga részéről 2,4 százalékos hiányt vár jövőre. A cég szerint 2013 óta immár gyakorlattá vált a költségvetési elcsúszás Olaszországban.

Hirdetés

A hazai össztermékhez mért bruttó államadósság-ráta 2016 végére 132,8 százalékra emelkedhet a tavalyi év végén mért 132,3 százalékról. A Fitch azzal számol, hogy a bruttó adósságráta 2017-ben - a korábban vártnál két évvel később - tetőzik 133,3 százalékon, és a későbbiekben is csak lassan csökken.

Mindezt az olasz bankrendszer magas nem teljesítő kinnlevőség-portfóliója is tetézi. A Fitch Ratings adatai szerint a szektorszintű nominális nem teljesítő kinnlevőség-állomány a június végi állapot alapján 331 milliárd euró volt; ez a teljes követelésportfólió 16,4 százaléka és az éves olasz GDP 20 százaléka.

A reálértéken számolt olasz hazai össztermék jelenleg épphogy meghaladja a 2000-ben elért szintet, és 7 százalékkal elmarad a 2007-ben mért legutóbbi csúcstól. Görögországot nem számítva ez a legrosszabb teljesítmény az euróövezetben.

A Moody's Investors Service "Baa2", a Standard & Poor's "BBB mínusz" hosszú távú szuverén besorolással tartja nyilván Olaszországot. A Moody's osztályzata egy, az S&P olasz besorolása két fokozattal gyengébb a Fitch Ratings által Olaszországra érvényben tartott minősítésnél, de mindkét cég olasz adósosztályzata stabil kilátású.

Olaszország a csőd szélén áll?

A következő hetekben rendezendő olasz népszavazás sokak szerint ismét elég komoly válságot okozhat az Euróövezetben, ha a választók az EU-ellenes pártokat erősítik vele. Másutt, az Alapblogon csak a politikai elitnek készülő újabb pofonról beszélnek, amelynek hatása nem fogható a Brexithez.

Csőd szélén álló országnak nevezi Olaszországot Zsiday Viktor, a Concorde Alapkezelő szakembere az Alapblogon az olasz államkötvények alacsony hozama kapcsán. Szerinte ekkora adósságot ilyen romló demográfia mellett nyilvánvalóan nem lehet visszafizetni.

„Egy olyan államban, ahol végzetesen leromlott a versenyképesség, 15 éve nincs növekedés, ahol hagyománya van a korrupciónak és elinflálásnak. (…) Vagy elinflálják az eurót magát, vagy kilépnek az eurózónából és akkor az új lírát inflálják el, vagy simán csődbe mennek.”

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kivéreztetnék Oroszországot – az új amerikai jelentés nem kertel

Kivéreztetnék Oroszországot – az új amerikai jelentés nem kertel

A RAND friss jelentésében ajánlásokat fogalmaz meg Oroszország destabilizációjára, figyelembe véve annak sérülékenységeit. Ennek egyik eszköze a szakemberek kivándorlásának serkentése, különös tekintettel a magasan képzett fiatalokra. A kutatóintézet anno részt vett annak a stratégiának a kidolgozásában is, amely a Szovjetuniót megbuktatta. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta

Szavazás

Ön szerint mi a legnagyobb gond Magyarországon?