<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Üzenetértékű látogatást tesz Lengyelországban kedden és szerdán Joe Biden, csaknem napra pontosan egy évvel az Ukrajna elleni orosz katonai agresszió évfordulóján. Az amerikai elnök tárgyal majd a kelet-európai NATO-tagállamokat tömörítő Bukaresti Kilencek államfőivel, így előreláthatólag Novák Katalin köztársasági elnökkel is. A látogatás üzenete Moszkvának az elrettentés, térségünknek pedig az, hogy Washington számít a hozzájárulásunkra.

Tavaly március után a héten ismét hivatalos látogatást tesz Lengyelországban Joe Biden. Az amerikai elnök szándékoltan egy szomorú évfordulóra időzítette útját – február 24-én lesz ugyanis egy éve annak, hogy Oroszország megindította azóta is tartó háborúját Ukrajna ellen.

A vizit célja, hogy Joe Biden „ismételten megerősítse az Egyesült Államok rendületlen támogatását" a szövetség (a NATO) biztonsága mellett, közölte a Fehér Ház az utat beharangozó washingtoni sajtótájékoztatóján.

Az amerikai elnök váratlanul már ma megkezdte európai útját: hivatalosan be nem jelentett látogatást tett Kijevben Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknél, és újabb, mintegy 500 millió dollár értékű katonai támogatást jelentett be Ukrajna számára.

Volodimir Zelenszkij és Joe Biden séta közben Kijevben 2023. február 20-án. Fotó: EPA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE
Volodimir Zelenszkij és Joe Biden séta közben Kijevben 2023. február 20-án. Fotó: EPA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Miről tárgyal Varsóban?

Holnap elsőként Andrzej Duda lengyel elnökkel tárgyal majd. A téma a két ország közötti bilaterális együttműködés, Ukrajna támogatása és a NATO elrettentő erejének fokozása lesz.

Az amerikai elnök meg fogja köszönni Dudának és a lengyeleknek az Ukrajnának juttatott 3,8 milliárd dollár értékű katonai és humanitárius támogatást, valamint több mint 1,5 millió ukrán menekült befogadását, mondta John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának koordinátora.

A találkozón szóba kerül majd Lengyelország fontos logisztikai szerepe, így az is, hogyan tud Varsó segíteni az Egyesült Államoknak a katonai és humanitárius segítség eljuttatásában, nem csak a tengerentúlról, hanem más szövetséges országokból is.

Biden megköszöni majd Dudának azt is, hogy „vendégül látják” a már megnövelt létszámú amerikai csapatokat, az állandó jelleggel ott állomásozókat és azokat is, amelyeket az európai csapaterősítés keretében küldtek Európába az orosz inváziót követően. Jelenleg 10 ezer amerikai katona van Lengyelországban, a többségük egy rotációs rendszer keretében.

Kedd este az amerikai elnök beszédet is mond majd Varsóban arról, ahogy – mint John Kirby fogalmazott – „az Egyesült Államok összefogta a világot, hogy támogassa az ukrán népet a szabadságuk és demokráciájuk védelmében.” Biden egyúttal világossá teszi, hogy kitartanak Ukrajna mellett, ameddig szükséges.

Novák Katalinnal is egyeztet

Szerdán pedig a kelet-európai NATO-tagállamokat tömörítő Bukaresti Kilencek vezetőivel találkozik majd az amerikai elnök: ehhez a csoporthoz tartozik Magyarország mellett Észtország, Lettország , Litvánia, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Románia és Bulgária. Olyan szövetségesekről van szó, amelyek most „a kollektív védelmi vonalunk frontvonalában vannak”, fogalmazott a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának koordinátora.

A találkozón Biden megerősíti majd az Egyesült Államok „rendületlen támogatását”, és megvitatja a Kilencek vezetőivel az elmúlt egy évben a NATO megerősítésére tett lépéseket és a jövőbeni teendőket.

A 2015-ben létrejött Bukaresti Kilenceknek különböző szintű – államfői, külügyminiszteri és védelmi miniszteri – formációi vannak. Ezúttal a legmagasabb szintű formáció képviselteti magát, azaz előreláthatólag Novák Katalin köztársasági elnök tárgyal majd Joe Bidennel.

Egy erre vonatkozó újságírói kérdésre az államfő múlt héten azt mondta: tervei szerint részt vesz majd a csúcstalálkozón, ahol – mint fogalmazott – Joe Bident is tájékoztatja majd az ukrajnai háborúról és a békekötés mielőbbi szükségességéről.

Novák Katalin egyébként tavaly szeptemberben New Yorkban, az ENSZ Közgyűlés „margóján” már találkozott az amerikai elnökkel és feleségével, Jill Bidennel is.

Joe Biden, Novák Katalin és Jill Biden 2022. szeptemberben New Yorkban, az ENSZ Közgyűlésen. Fotó: Facebook/Novák Katalin
Joe Biden, Novák Katalin és Jill Biden 2022. szeptemberben New Yorkban, az ENSZ Közgyűlésen. Fotó: Facebook/Novák Katalin

Dupla üzenet

Ami a történések hátterét illeti, a lengyelországi vizit és az egyeztetés a keleti NATO-tagországokkal egyszerre praktikus és szimbolikus.

A Politico szerint Washington egyrészt jelezni akarja ezeknek az országoknak, hogy számít a hozzájárulásukra (a védelmi kiadások jelentős növelése már folyamatban van), és emlékeztetni akarja Vlagyimir Putyint azokra a következményekre, amelyekkel akkor szembesülne, ha a NATO területére is kiterjesztené a háborút.

A Bukaresti Kilencek persze nem teljesen egységesek: még az azonos gondolkodású országoknak is különböznek a prioritásaik eltérő földrajzi fekvésük miatt, ráadásul – írja a brüsszeli lap – „van néhány oroszbarát kívülálló”, például Magyarország, amely semmilyen fegyvert nem szállít Ukrajnának, és továbbra is fenntartja a kapcsolatot a Kremllel.

„Szerintem Magyarországon a legnagyobb probléma a vezetés retorikája, amely néha tényleg átlépi a vörös vonalat” – mondta Jan Lipavsky cseh külügyminiszter. Hozzátette ugyanakkor, hogy Magyarország teljesíti a NATO-val szembeni kötelezettségeit, és részt vesz a védelmi erőfeszítésekben.

Makro / Külgazdaság Hamarosan terítékre kerülhet a svéd NATO-csatlakozás a törököknél?
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 18:56
A hétfő legfontosabb történései röviden.
Makro / Külgazdaság Hoppá, az altatás szexuális hallucinációkat okozhat
Kormos Olga | 2023. május 29. 18:18
Egy eddig ismeretlen kutatás azt vizsgálta, hogy egyeseknél az altatás vagy érzéstelenítés tévesen szexuális emléktöredékeket okozhat, ami hosszú távon pszichés traumákhoz is vezethet.   
Makro / Külgazdaság Nem zárható ki egy háború Oroszország és a NATO között
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 16:58
Nem lehet kizárni egy Oroszország és a NATO közti háborút. Amennyiben kitörne, Csehország az első pillanattól kezdve részese lenne - jelentette ki Karel Rehka, a cseh hadsereg vezérkari főnöke hétfőn Prágában egy biztonságpolitikai konferencián.
Makro / Külgazdaság Feszült a helyzet: a NATO békefenntartói is megjelentek Koszovóban
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 16:14
Három észak-koszovói településen kezdődött a hétfő reggel a rendőrség és a helyi szerbek közötti összeütközésekkel, a helyzet romlását megakadályozandó a kérdéses helyekre kivonult a NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó erő, a KFOR is.
Makro / Külgazdaság Ne repüljön, szálljon vonatra! - Komolyan veszik a klímavédelmet Franciaországban
Elek Lenke | 2023. május 29. 14:56
A gallok nem viccelnek, hanem tesznek is a klímavédelemért. Még akkor is, ha óriási üzlet a légi közlekedés. A közelmúltban sokakat meglepett, hogy betiltották a belföldi repülőjáratokat azon városok között, amelyek esetében két és fél óra alatt meg lehet tenni az utat vonattal is.
Makro / Külgazdaság Választás elé állították a spanyolokat
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 14:26
Előrehozott parlamenti választásokat jelentett be július 23-ára Pedro Sánchez miniszterelnök hétfőn Madridban.
Makro / Külgazdaság Tovább szárnyal szomszédunk gazdasága
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 14:03
A horvát gazdaság teljesítménye 2,8 százalékkal nőtt az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte első gyorsbecslése alapján a horvát statisztikai hivatal (DZS) hétfőn.
Makro / Külgazdaság Erdogan: ideje a nemzeti álmok érdekében egyesülni
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 12:18
Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőre virradó éjszaka Ankarában az elnökválasztás második fordulójának csaknem végleges eredménye alapján bejelentett győzelmére utalva azt mondta, újraválasztásával Törökország, a nemzet minden része, a demokrácia és az ország teljes 85 milliós népessége is nyert.
Makro / Külgazdaság Rekorddöntés kell ahhoz, hogy másfél százalékkal nőhessen idén a GDP? Klasszis podcast
Csabai Károly | 2023. május 29. 11:26
Mi a különbség a technikai és a "sima" recesszió között? Sorrendben a negyedik negyedévben is mínuszos lehet a GDP? Elérhető-e a 1,5 százalékos gazdasági növekedés? Ezekről, valamint az idei és a jövő évi költségvetésről beszélgetett főszerkesztőnk, Csabai Károly az ING Bank vezető makrogazdasági elemzőjével, Virovácz Péterrel.
Makro / Külgazdaság Menekültek ezrei haladnak át Magyarországon
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 09:58
Az ORFK napi jelentése.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG