<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ma kezdődött Brüsszelben a kétnapos EU-csúcs, amelyet megelőzően 17 ország vezetője levelet írt az uniós intézményeknek az LMBTQ-közösség jogainak védelme érdekében. A dokumentum utalások szintjén a melegellenesnek tartott magyar törvényt kritizálja, amit az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen korábban szégyenletesnek nevezett. A magyar kormány ezt vitatja. Az ügy még a tegnapi német-magyar Eb-meccset is átszőtte.

Levélben kérte 17 uniós állam- és kormányfő az uniós intézmények vezetőit az LMBTQ-közösség diszkriminációja elleni küzdelem folytatására a ma kezdődött brüsszeli EU-csúcs előtt.

Toleranciát kérnek

A dokumentumban, amelyet az Európai Bizottság vezetői mellett az Európai Tanács és az EU soros, portugál elnökségének címeztek, ugyan nem említik név szerint Magyarországot, de a Politico szerint a célzás egyértelmű  – a levél reakció a magyar parlament által múlt héten elfogadott pedofiltörvényre, amely a kritikák szerint melegellenes.

A levél, amely egyúttal a Melegbüszkeség napja, június 28-a előtt született, „alapvető jogokat érő fenyegetések”-ről tesz említést, különös tekintettel a szexuális orientáció alapján történő diszkriminációra.

Az aláírók szerint ezért meg kell erősíteni az LMBTQ-közösség jogainak védelmét:

A tisztelet és a tolerancia az európai projekt lényege. Továbbra is elkötelezettek vagyunk emellett annak érdekében, hogy a jövőbeli európai generációk az egyenlőség és a tisztelet atmoszférájában nőjenek fel.

A dokumentumot Belgium, Dánia, Németország, Észtország, Írország, Görögország, Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Ciprus, Lettország, Luxemburg, Málta, Hollandia, Finnország, Svédország és a legfrissebb hírek szerint Ausztria írta alá.

Megint áll a bál. Orbán Viktor miniszterelnök az EU-csúcs előtt Brüsszelben 2021. június 24-én. EPA/OLIVIER HOSLET   Megint áll a bál. Orbán Viktor miniszterelnök az EU-csúcs előtt Brüsszelben 2021. június 24-én. EPA/OLIVIER HOSLET

Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök a brüsszeli hírportálnak úgy fogalmazott:

Azoknak az értékeknek a kiemeléséről van szó, amelyek Európát alkotják. (…) Nem tolerálhatjuk az intoleranciát. Nem engedhetjük, hogy egy tagállam olyan törvényeket hozzon, amely stigmatizál egy szexuális kisebbséget, valamint összekeveri a pedofíliát a homoszexualitással.  Nekünk, állam- és kormányfőknek ez elfogadhatatlan

- fűzte hozzá.

Beindítanák a jogállamisági mechanizmust

Ezzel párhuzamosan tegnap David Sassoli, az Európai Parlament (EP) elnöke általánosságban arra kérte Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, hogy tartassa be a jogállamiság követelményeit minden tagállammal, és szükség esetén indítsa meg a vonatkozó eljárást.

Meggyőződésünk, hogy egyes tagállamok megsértették a jogállamiság elveit, az ilyen eseteket szankcionálni kell

- fogalmazott.

Szerinte Brüsszelnek azonnal alkalmaznia kell az idén életbe lépett jogállamisági mechanizmust, amely a jogállamiság betartásához köti az uniós források kifizetését. (A mechanizmusról itt írtunk részletesen, videónkat pedig itt tekintheti meg.)

Az EP-elnöke emlékeztetett arra is, hogy Magyarország és Lengyelország keresetet nyújtott be az Európai Unió Bíróságához a mechanizmus miatt. Az EP kérésére az uniós bíróság gyorsított eljárásban vizsgálja a mechanizmust, a tárgyalást október 11-12-ére tűzték ki. (Erről itt olvashatnak többet.)

Az EP egyébként kész jogi eljárást indítani az Európai Bizottság ellen, ha az késlekedik a mechanizmus alkalmazásával.

Von der Leyen: szégyenletes a törvény

Ursula von der Leyen a magyar pedofiltörvénnyel kapcsolatban tegnap sajtótájékoztatón közölte: az Európai Bizottság minden rendelkezésre álló eszközt felhasznál arra, hogy biztosítsa az uniós állampolgárok jogainak tiszteletben tartását.

Szerinte a tervezet "szégyenletes", mert egyértelműen diszkriminatív: hátrányosan különböztet meg embereket a szexuális irányultságuk alapján. Ezáltal az alapvető uniós értékek megsértését is jelenti, fűzte hozzá.

Mint mondta, az EU nem enged az olyan elvekből, mint az emberi méltóság, az egyenlőség és az emberi jogok tiszteletben tartása.

Olyan Európai Unióban hiszek, amely elfogadja a sokszínűséget (...), ahol azok lehetünk, akik vagyunk, és azt szerethetjük, akit csak akarunk

- fogalmazott.

Von der Leyen egyúttal utasította a felelős biztosokat, hogy a törvény hatálybalépése előtt küldjenek levelet a magyar hatóságoknak, kifejezve az uniós bizottság jogi aggályait.

Korábban közösségi oldalán pedig szintén azt írta:

Ez a magyar törvénytervezet szégyenletes. Nem csak szexuális irányultság alapján diszkriminál, hanem az EU alapvető értékeivel is szembe megy. Ebben nincs kompromisszum.

Orbán: elfogult Brüsszel

Orbán Viktor miniszterelnök viszont Von der Leyen közleményét nevezte szégyenletesnek.

Szerinte az

valótlan állításokra épül. A nemrég elfogadott magyar törvénytervezet védi a gyermekek jogait, garantálja a szülők jogait, és nem vonatkozik a 18 éven felüliek szexuális orientációval kapcsolatos jogaira, így semmilyen diszkriminatív elemet nem tartalmaz

- fogalmazott a magyar kormányfő.

Hozzátette:

a magyar törvény az Európai Unió Alapjogi Chartájának 14. cikk, 3. bekezdésén nyugszik.

A charta e rendelkezése értelmében a szülők azon jogát, hogy gyermekeik számára vallási, világnézeti vagy pedagógiai meggyőződésüknek megfelelő nevelést biztosítsanak, tiszteletben kell tartani.

Orbán Viktor szerint a bizottság elnökének közleménye szégyenletes, mert elfogulatlan vizsgálat nélkül tesz közzé elfogult, politikai véleményt.

Goretzka szívecskét küldött

A vitatott magyar törvény egyébként nem csak Brüsszelben lett téma, hanem még a foci Eb-n is. Tegnap, a még hosszú ideig emlékezetes német-magyar csoportmeccs helyszínén, Münchenben szivárványszínű zászlók lengtek a városházán, a német szurkolók egy része szivárványszínű zászlókat lobogtatott a stadionban,

Leon Goretzka német középpályás pedig továbbjutást érő gólja után egy szívecskét mutatott a kapu mögötti magyar szurkolóknak minden bizonnyal az elmúlt napok történéseire utalva. 

A müncheni főpályaudvaron egyébként szintén szivárványszínű zászló várta a magyar drukkereket, akiket (vagy egy részüket) egyes német lapok szélsőjobboldali huligánoknak tituláltak. Néhányukat a rendőrség őrizetbe vette, egyikőjüket náci karlendítés miatt.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a müncheni történésekkel kapcsolatban a mai Kormányinfón azt mondta: nem helyes a politikát és a sportot összekötni, a bajor hatóságok pedig kifejezetten barátságtalanok voltak a magyar szurkolókkal szemben. 

Bár a magyar törvény

hivatalosan nem szerepel a mai EU-csúcs napirendjén, az előzmények alapján valószínűtlen, hogy ne kerülne terítékre valamilyen formában.

A hivatalos program szerint az uniós állam- és kormányfők egyébként a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállításról, az EU-n belüli szabad mozgás megkönnyítéséről, az oltásokról, a migrációs nyomás csökkentéséről, valamint a Törökországhoz és Oroszországhoz fűződő viszonyról egyeztetnek a kétnapos csúcson.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Diákok oltása: az iskolaigazgatók feladata lett a szervezés
Privátbankár.hu | 2021. július 28. 08:14
A kormány döntése alapján iskolakezdés előtt oltást kaphatnak a 12-18 éves diákok. Ennek megszervezése az iskolaigazgatók feladata lett. 
Makro / Külgazdaság Minimálbér: egy hónap és kezdődik a tárgyalás
MTI | 2021. július 28. 06:58
Már zajlanak az egyeztetések a kormány és a munkaadók között a jövő évi minimálbér és garantált bérminimum emeléséről - erről beszélt a Világgazdaság szerdai számában Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára.
Makro / Külgazdaság Gyengülnek a Föld életjelei - figyelmeztetnek a világ vezető kutatói
MTI | 2021. július 28. 06:43
A Föld "életjeleinek" gyengülésére figyelmeztet szerdán a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint 10 ezer vezető kutatója.
Makro / Külgazdaság Joe Biden figyelmeztet: valódi háborúk lehetnek a kibertámadásokból
MTI | 2021. július 28. 06:28
Az Egyesült Államok ellen intézett súlyos kibertámadás akár valódi lövésekkel járó háborúhoz is vezethet egy másik nagyhatalommal - figyelmeztetett kedden Joe Biden amerikai elnök.
Makro / Külgazdaság Putyin ideges - titkos űrmegfigyelő bázisa az afgán határnál üzemel
Káncz Csaba | 2021. július 27. 17:43
A tádzsik hegyekben 2216 méter magasan található az orosz űrhaderő kulcsfontosságú „Okno-M” nevű bázisa, amely 50 000 méter magasságig képes követni űrbeli tárgyakat. Irán is ideges a Talibán gyors katonai térnyerése miatt, hiszen a hatalmát több etnikai és politikai csoport sem fogadná el, ezért az újabb afgán polgárháború kitörése sem kizárt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A hét második felétől indul a regisztráció a harmadik oltásra
MTI | 2021. július 27. 16:44
Vasárnaptól kezdődik a 60 év felettiek oltási akciója, amelyben háziorvosok, önkéntes orvosok és egyetemi hallgatók személyesen keresik fel a koronavírus ellen még be nem oltott időseket - közölte az országos oltási munkacsoport vezetője kedden a közmédiával.
Makro / Külgazdaság Idén még 4 százalék felett lehet az infláció az MNB szerint
Király Béla | 2021. július 27. 15:46
Az MNB Monetáris Tanácsa újabb 30 bázispontos lépéssel emelte az alapkamatot. A jegybank alelnöke, Virág Barnabás a döntés hátterét értelmezte.
Makro / Külgazdaság Az Európai Bizottság hét tagállam helyreállítási tervének tárgyalási határidejét hosszabbítja meg
MTI | 2021. július 27. 15:16
Az Európai Bizottság hét uniós tagállam, köztük Magyarország esetében hosszabbítja meg a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk utáni talpraállás finanszírozását segítő helyreállítási tervről szóló tárgyalások határidejét - közölte Veerle Nuyts, az Európai Bizottság illetékes szóvivője a brüsszeli testület szokásos sajtótájékoztatóján kedden.
Makro / Külgazdaság Határozottan emeltek Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2021. július 27. 14:07
A jegybank kommunikációjából előzetesen lehetett számítani az újabb kamatemelésre, a kérdés elsősorban az volt, hogy ez mekkora mértékű lesz. A keddi ülésén a Monetáris Tanács 30 bázispontos emelésről határozott, ez egyértelmű jelnek tűnik a piacok felé, hogy az MNB fellép az inflációval szemben.
Makro / Külgazdaság Eddigi csúcsán a negyedik hullám Izraelben, több mint 2 ezer új fertőzött egy nap alatt
MTI | 2021. július 27. 13:42
Az újonnan azonosított fertőzöttek 57,22 százaléka már beoltott volt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos