4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Abban egyetértés van, tovább csökken az alapkamat, a monetáris politika enyhítése viszont hosszú távon visszaüthet.

A jelenlegi kedvező piaci kockázati környezetben szinte bizonyosan folytatódik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatcsökkentési ciklusa, ám hosszabb távlatban szigorítás is szükségessé válhat - jósolták az MNB Monetáris Tanácsának keddi kamatdöntő ülése előtt londoni pénzügyi elemzők.

Meddig merészkedik a jegybank?

Az egyik legnagyobb citybeli befektetési bankcsoport, a Barclays felzárkózó piacokra szakosodott főközgazdásza, Daniel Hewitt 0,20 százalékpontos csökkentést, az idei év végére pedig 3,00 százalékos MNB-alapkamatot jósolt. Hewitt szerint az MNB politikája a jelek alapján az, hogy addig folytatja a monetáris politika enyhítését, amíg a forintárfolyam szilárd. A Barclays vezető londoni elemzője szerint azonban ez azzal a kockázattal járhat, hogy az MNB "túl messzire megy", és forinteladási nyomás alakulhat ki, mielőtt az enyhítési ciklus leállna. A magyar jegybank növekedési hitelprogramja növeli a reálgazdasági pénzellátást, és ez is emeli annak a kockázatát, hogy ha a globális kockázatvállalási hangulat megfordul, a forint sebezhetővé válik - vélekedett a Barclays elemzője. A szakértő közölte: a ház középtávon - ahogy a közműdíj-csökkentések dezinflációs hatása kiesik a bázisból, és a magyar gazdaság aktivitása élénkül - 2,5 százalék körüli szintre visszatérő tizenkét havi inflációs ütemekkel számol Magyarországon. Ez az inflációs pálya támogatja a további monetáris enyhítést, ám ha romlik a hangulat a piacokon, az MNB gyors visszafordulásra kényszerülhet.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői ugyanakkor azt hangsúlyozták ugyancsak 0,20 százalékpontos keddi kamatcsökkentést valószínűsítő előrejelzésükben, hogy a magyar gazdaság kockázati alapmutatói javulnak. A ház szakértői kiemelték, hogy a forint a monetáris tanács előző havi ülése óta 2 százalékot erősödött az euróhoz képest, a magyar szuverén adósságállomány törlesztési leállásának kockázatára köthető piaci biztosítási cseretranzakciók középárfolyama 20 bázisponttal csökkent, az állampapírhozamok 40 bázisponttal estek. Mindeközben az adóhatásoktól megszűrt alapszintű éves infláció a fele az MNB 3 százalékos céljának. A JP Morgan londoni elemzői közölték, hogy alapeseti prognózisuk 3,00 százalékig süllyedő MNB-alapkamatot valószínűsít, és a ház szerint a jelenlegi kockázati környezetben egyre valószínűbbnek tűnik, hogy az MNB ezt a kamatszintet már decemberben eléri.

A gyorsuló infláció vethet véget a kamatcsökkentésnek

A Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési részlegének szakelemzői is azt emelték ki a keddi kamatdöntő ülés előtti - ugyancsak 0,20 százalékpontos csökkentést valószínűsítő - előrejelzésükben, hogy a monetáris tanács előző ülése óta még kedvezőbbé váltak a piaci kondíciók a további enyhítéshez. A forint erősödött, a magyar befektetési eszközök iránt tartós a kereslet, és enyhülnek az azzal kapcsolatos piaci aggodalmak, hogy a devizaalapú hitelek konvertálása milyen hatást gyakorol a bankszektorra, a devizatartalékokra és a forintárfolyamra. A Goldman Sachs londoni elemzői szintén 3,00 százalékig csökkenő MNB-alapkamatot várnak az idei év végére, jóllehet szerintük van valamelyes bizonytalanság a további enyhítés ütemével és teljes mértékével kapcsolatban. A jelenleginél is kedvezőbb piaci környezet - különösen a forint folytatódó erősödése - esetén a Goldman Sachs elemzői szerint az év vége után is folytatódhatnak az MNB-kamatcsökkentések, bár esetleg a jelenlegi 0,20 százalékpontos lépéseknél kisebb ütemben, mivel a monetáris tanács várhatóan elkezdi majd a piac felkészítését az enyhítési ciklus befejezésére. A GS londoni közgazdászai szerint ugyanakkor 2014 negyedik negyedévében már várhatóan elkezdődik az MNB monetáris politikájának normalizálása, ahogy a közműdíj-csökkentések hatása kiesik a fogyasztói árindexből, és az infláció gyorsulni kezd. A cég elemzői 2015 végéig alapesetben 1,25 százalékpontos MNB-kamatemelést várnak, hangsúlyozták ugyanakkor, hogy még kedvezőbbé váló kondíciók esetén ehhez a menetrendhez képest késhet a monetáris politika normalizálási folyamatának kezdete.

A Royal Bank of Scotland londoni befektetési részlegének közgazdászai legutóbbi helyzetértékelésükben szintén úgy vélekedtek, hogy 2014-ben indokolttá válhat a kamatemelés az MNB részéről, elsősorban a magyar gazdaság esetleg "meglepő" ütemű növekedése és a lejáró adóssághányad piaci finanszírozásához szükséges pozitív reálhozam fenntartása miatt. A cég szakértői szerint az általuk várt monetáris szigorítási ciklus kezdetétől számítva egy- vagy kétéves távlatban 2,00-3,00 százalékpontos MNB-kamatemeléssel lehet számolni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG