TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Salvini ma diadalittasan térhet vissza az olasz nagypolitika színpadára. Ha az EU egységének megbontásáról van szó, akkor a magyar miniszterelnök sem lehet messze – ő jövő vasárnap lép fel Rómában. Káncz Csaba jegyzete.
Matteo Salvini Emilia-Romagna régió központjában, Ravennába, 2020. január 24-én kampánybeszéd közben. Fotó: EPA / Pasquale Bove

Ma kulcsfontosságú, Olaszország- és az EU politikai dinamikáját is meghatározó regionális választásokat tartanak az észak-olasz Emilia-Romagna és a dél-olasz Kalábria tartományokban. A római kormányban tavaly szeptemberben bekövetkezett baloldali fordulat óta több felmérés is azt jelzi, hogy a Matteo Salvini (Liga), Silvio Berlusconi (FI) és Giorgia Meloni (FdI) összefogásával létrejött egyesült jobboldalnak minden esélye megvan arra, hogy mindkét tartományban súlyos csapást mérjen az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Demokrata Párt (PD) koalíciójára.

Salvini ante portas

Pedig a 4,5 millió lakosú, évente 157 milliárd eurós GDP-vel bíró, fejlett Emilia-Romagna tartomány hagyományosan baloldali régió. Az alig 2 milliós Kalábria a 34 milliárd eurós éves GDP-jével Itália szegényházának számít és egykor a Liga a térséget az „ország piócájának” nevezte. Márpedig ma mindkét tartományban a Salvini vezette jobboldalnak áll a zászló.

Orbán Viktor nagy olasz harcostársa, Salvini tehát diadalittasan térhet vissza az olasz nagypolitika színpadára. Salvini célja az, hogy idén a régiók nagy részét bevegye partnereivel. Egy sor fontos régióban rendeznek ugyanis még választást, így Apuliában, Kampaniában, Toscanában, Ligúriában, valamint Venetóban. Ezekkel a remélt győzelmekkel Orbán „harcostársa” azt kívánja igazolni, hogy a jelenlegi kabinetnek nincs társadalmi támogatottsága, s irányváltásra van szükség Rómában - amit egy előrehozott választás testesítene meg.

A mai győzelem Emilia-Romagnában súlyos jobbegyenes lenne az egyébként is rogyadozó olasz kormánykoalíció számára, amely a múlt héten már emúgy is kapott egy balegyenest. Az M5S vezetője, Luigi Di Maio ugyanis lemondott a párt vezetőjeként (de megőrizte külügyminiszteri pozícióját), miután pártja népszerűsége hónapok óta hanyatlik, vezető tisztségviselők ugrottak ki a pártból és folyamatosak voltak a belharcok. Helyi megfigyelők szerint az M5S képtelen volt egy hatékony, kormányzóképes párttá válni az eredeti, frusztrált protest-mozgalomból.

Brutális kampány

A brit The Times értékelése szerint, ha sikerül visszaszereznie a hatalmat, akkor az olasz Liga vezére felújítja populista programját és helyreállítja a kapcsolatokat olyan kedvenc partnereivel, mint Putyin és Orbán. A politikus a kisvárosok segítségével igyekszik visszadolgozni magát a hatalomba, azaz követi Donald Trump és Boris Johnson példáját, és nagyon úgy néz ki, hogy megfelelő húrt talált el ezeken a településeken. Épp ezért a szélsőséges politikus az elmúlt hetekben végiglátogatott egy sor ilyen mezőgazdasági központot a tartományi választások előtt.

Tegyük hozzá, hogy Salvini ennél sokkal etikátlanabb kampánymódszereket is bevetett. Emilia-Romagna tartomány széhelyén, Bolognában például kamerák kíséretében látogatott ki egy külvárosi tömbházhoz és becsöngetett egy arab nevű lakóhoz. Miután megtudta, hogy tunéziai származású, megkérdezte a lakót, hogy ő is kábítószer-csempész-e?

Salvini aljas lépése diplomáciai botrányt okozott, nyíltan tiltakozott a „rasszista és szégyentelen” lépés ellen a tunéziai parlament elnökhelyettese. A Rómába rendelt tunéziai nagykövet pedig levelet írt az olasz szenátus vezetőjének, amelyben „megdöbbenését” fejezte ki a „nyomorúságos provokáció” miatt.

Orbán egy hét múlva megy

Káncz Csaba

Reális tehát az a várakozás, hogy legközelebb Salvini alakíthat koalíciós kormányt, benne az Olaszország Fivéreivel (FdI), amely még a Ligától is jobbra áll. Egy ilyen koalíció földrengést ígér az euróövezet, illetve az egész EU számára. Még akkor is, ha kezét megkötik a nemzetközi pénzügyi piacok.

De ha az EU egységének megbontásáról van szó, akkor a magyar miniszterelnök sem lehet messze. S valóban, február 4-én (az Európai Néppárt brüsszeli kongresszusával egyidőben) Orbán is felszólal Rómában az „Isten, Becsület, Haza: nemzeti konzervativizmus” című konferencián, többek között Salvinivel és Giorgia Melonival, az Olaszország Fivérei (FdI) párt vezetőjével, aki önmagát Mussolini szellemi örökösének tartja.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél