<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Az Eurostat friss összeállításában azt vizsgálta, milyen arányban dolgoznak a népességen belül azok, akik vagy egy EU-s országból, vagy az EU-n kívülről vándoroltak be valamelyik tagállamba. Általánosságban igaz, hogy az aktivitás évek óta csökken a harmadik országból érkezők körében, miközben nő a helyiek és az EU-s migránsok esetében; Magyarország a migráns-foglalkoztatottság arányában az élmezőnyben van, a helyben születettek körében viszont csak a középmezőnyben.
Összefoglaló:
- a gazdaságilag aktívak aránya az EU-ban nőtt a nem bevándorlók és az unión belüli bevándorlók körében
- csökkent viszont az EU-n kívüli országból érkező bevándorlók körében
- Magyarországon a migránsok foglalkoztatottsági rátája magasabb, mint a helyieké
- az EU-n kívülről érkezők foglalkoztatottsági rátája Magyarországon az 5. legmagasabb az egész EU-n belül

Gazdaságilag aktívak

A gazdaságilag aktívak aránya (ide tartoznak a munkahellyel rendelkezők és a munkanélküliek, vagyis mindenki a gazdaságilag inaktívakon - a gyerekeken, az iskolásokon, a felsőoktatásban tanulókon és a nyugdíjasokon - kívül) az elmúlt években folyamatosan emelkedett az EU-ban. Míg 2008-ban ez a ráta azok körében, akik nem minősülnek bevándorlónak, 76 százalék alatt volt, 2017-re 78 százalék fölé emelkedett.

Az aktivitási ráta azok körében a legmagasabb, akik az EU-ban születtek, de egy másik uniós tagállamba vándoroltak: arányuk megközelítette a 82 százalékot is 2017-ben. Az emelkedés mértéke esetükben hasonló a nem bevándorlók rátájához.

A nem az EU területén született bevándorlóknak kevesebb mint 73 százaléka tartozott a gazdaságilag aktívak közé 2017-ben - ez az egyetlen kategória, ahol az Eurostat csökkenést tart számon. 2008-ban még 74 százalék fölött volt a harmadik országból érkező bevándorlók aktivitási rátája.

Az aktivitási ráta alakulása a 20-64 év közötti népesség körében (százalékban).
Kék: az EU egy másik országából származó bevándorlók; narancs: helyi születésűek (nem bevándorlók); piros: EU-n kívül született bevándorlók. Forrás: Eurostat

Összességében az EU 17 országában magasabb a külföldön születettek aktivitási rátája, mint a nem bevándorlóké: Hollandiában és Lettországban a különbség meghaladja a 10 százalékot is. Magyarországon a bevándorlók (EU-s és EU-n kívüli országból érkezők) aktivitási rátája magasabb, mint a helyi születésűek aktivitási rátája.

Különbség a nem bevándorlók és bevándorlók aktivitási rátája között, százalékpontban a 20-65 éves korosztályban. Ahol pozitív a szám, ott a helyiek foglalkoztatottsági rátája magasabb, ahol negatív, ott a bevándorlóké. Forrás: Eurostat

Foglalkoztatottság

A foglalkoztatottsági ráta (azaz a dolgozók aránya a teljes népesség körében) hasonló trendet mutat. Az EU-ban a nem bevándorlók körében 73 százalékos volt az átlagos foglalkoztatottság a 20-64 évesek körében, miközben a bevándorlóké 67,1 százalék. Itt is az EU-n kívüliek húzzák le az arányt: az unión belüli migránsok 75,4 százalékos foglalkoztatási rátával rendelkeznek (tekintve hogy a migráció célja sok esetben épp a külföldi munkavállalás), míg a harmadik országból érkezők foglalkoztatási rátája mindössze 63 százalékos.

A 20-65 éves lakosság körében mért foglalkoztatottsági ráta az egyes tagállamokban 2017-ben. Kék rombusz: EU-ban született bevándorlók Narancs vonal: helyi születésűek (nem bevándorlók) Piros X: nem EU-ban született bevándorlók. Forrás: Eurostat. Kattintásra nagyobb lesz!

Magyarország a migráns-foglalkoztatottsági mutatókban egyébként az élmezőnybe tartozik: 2017-ben a nálunk élő, EU-ból származó migránsok 77,4 százaléka dolgozott (ezzel 7. helyen vagyunk a 28-ból), az EU-n kívülről származó migránsoknak pedig 71,7 százaléka (5. helyezés). A helyben születettek és helyben élők, magyarán a nem bevándorlók körében a foglalkoztatottsági ráta 73,2 százalékos - ezzel csak a középmezőnyben vagyunk, a 13. helyet csíptük el, bár így is a 73 százalékos uniós átlag fölött vagyunk valamivel.

Május 1-jei felvonulás Budapesten, 1985-ben. Fotó: Fortepan / Magyar Rendőr

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin hamarosan fontos csatát nyerhet - napi háborús hírek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 19:03
Méterről méterre, de haladnak előre az oroszok, Putyin mégis hajlandó lenne fogolycseréről, sőt az ukrán kikötők megnyitásáról is tárgyalni - legalábbis ezt állította ma. Háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ukrajnai háború – miért is van hazánk még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen? - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. május 27. 18:43
Oroszország ukrajnai inváziója megrendítette a globális rend alapjait, a konfliktus mértéke és kimenetele még nem világos. A háború feltárta Oroszország politikai, hírszerzési és katonai gyengeségeit, egyben aláásta Moszkva pozícióját mind globálisan, mind a posztszovjet térben.  A konfliktus már tovagyűrűzött Ázsiára, és felerősítette a Kína és az Egyesült Államok közötti nagyhatalmi versenyt. Az amerikai közvélemény és a republikánus párt támogatása Ukrajna irányába egyre csökken, ahogy a Biden-kormány növeli a segélyeket.  De miért is tartja Orbán Viktor miniszterelnök hazánkat még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen?  Káncz Csaba videó-interjúja.
Makro / Külgazdaság Az olaszok szerint beválni látszik Putyin számítása
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 16:59
Az orosz elnök egy újabb migrációs hullámmal helyezné nyomás alá Európát - az olasz kormány már aggódik.
Makro / Külgazdaság A miniszter szerint átalakításra szorul a magyar gazdaság húzóágazata
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 15:28
Palkovics László egy autókiállítás megnyitóján beszét a magyar járműipar előtt álló kihívásokról.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos szövetségese átáll a törökökhöz
Káncz Csaba | 2022. május 27. 15:19
Az ukrajnai háború feltárta Oroszország politikai és katonai gyengeségeit, ezzel Kazahsztánt geopolitikai pályájának villámgyors módosítására késztetve. Május elején Tokajev elnök meglátogatta Erdogan elnököt Ankarában, ahol a két fél megállapodott a török ​​„Anka” drón koprodukciójában, valamint közös hadgyakorlatok megtartásában. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Nagyon rossz ötlet a reklámadó a Reklámszövetség szerint
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 14:29
A szektorban nincs extraprofit, a reklámadó pedig az egész gazdaságra káros hatásokkal lesz a szakmai szervezet szerint.
Makro / Külgazdaság Most Menczer Tamás szúrt vissza Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 13:35
Szijjártó Péter távollétében államtitkára kérte ki magának az ukrán energetikai miniszter nyilatkozatát.
Makro / Külgazdaság Egyesül két magyar alapkezelő - együtt 1200 milliárdos vagyont kezelnek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 11:14
Egyesül a Budapest Alapkezelő és MKB-Pannónia Alapkezelő, a jogutód társaság 2022. szeptember 1-én kezdi meg működését. Az egyesüléssel létrejövő alapkezelő által kezelt vagyon megközelíti az 1 200 milliárd forintot.
Makro / Külgazdaság Az elbukott francia elnökválasztás után tovább tervezgeti az összefogást Marine Le Pen és Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 09:41
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Makro / Külgazdaság Londonban is felfedezték az extraprofitot - jön a brit különadó és rezsicsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 08:34
Részben a nagy energiaipari cégek profitjára kirótt átmeneti különadókból kompenzálja a háztartások emelkedő megélhetési költségeit a brit kormány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG