<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Limannál nagyon súlyos az orosz erők helyzete, senki sem tudja, pontosan mit fog az elnök Oroszországhoz csatolni.

Miközben érkeznek a spontán ünneplő tömeget szállító buszok a Vörös térre, a négy ukrán megye Oroszországhoz csatolásának hivatalos bejelentesének ceremóniájára, nem érkeztek orosz szempontból túl jó hírek a frontról.

Miután már napok óta látszott, hogy az ukránok körbezárhatják a donyecki Liman városát - és persze ezzel a várost védő, és már kimenekülni nem tudó orosz csapatokat -, ezt most váratlan helyről erősítették meg. Nem más, mint Gyenisz Pusilin, a szakadár Donyecki Népköztársaság Moszkvából támogatott vezetője jelentette be, hogy "félig bekerítették" a várost az ukránok, miután Jampil és Drobiseve falvak már elmondása szerint "nincsenek teljesen orosz ellenőrzés alatt". Ez igazából azt jelenti, hogy a Limant az orosz megszállás alatt álló területekkel összekötő összes útvonal vagy ukrán ellenőrzés alatt áll, vagy már ukrán kézifegyverekkel is tűz alatt tartható.

A limani kiszögellésben jelenleg is több ezer orosz (és szeparatista) katona tartózkodik, teljes bekerítésük nagyon súlyos helyzetbe hozná a megszálló erőket ezen a frontszakaszon. Ukrán források a Liman környékén futólépésben visszavonuló orosz katonákról tettek közzé egy videófelvételt.

A helyzet azonban ennél is súlyosabb lehet orosz szemszögből. A limani kiszögellés lezárása mellett ugyanis folyamatosan érkeznek a hírek erről a frontszakaszról további ukrán sikerekről. Emlékezzünk: két hete az ukránok harkivi ellentámadása során a front áttörése után orosz mélységi védelem híján elképesztő sebességgel tudtak előrehaladni az ukránok az orosz védelmi vonalak hátában. Lehetséges, hogy most is valami hasonló van folyamatban, és a következő napokban az oroszok és "szövetségeseik" egy hasonló összeomlását láthatjuk majd.

Mit is csatolnának el?

E fejlemények tükrében különösen érdekes kérdés, hogy pontosan milyen területekre is vonatkozna a Putyin által ünnepélyesen aláírandó annekció. A négy szóban forgó ukrán megye teljes területére, vagy csak a most orosz ellenőrzés alatt álló területekre? Ez nagyon nem mindegy, hiszen a teljes méretükben Ukrajna területének mintegy 18 százalékát (109 ezer négyzetkilométert) kitevő megyék közül csak Luhanszk van szinte teljesen orosz megszállás alatt. a másik háromban jelentős (és a mai napon például óráról órára növekvő) területek ukrán ellenőrzés alatt állnak.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő sem oszlatta el a ködöt ma délelőtt, amikor nem adott egyértelmű választ újságíróknak arra, hogy Herszon és Zaporizzsja megye teljes területét is Oroszország részének nyilvánítja-e majd ma Putyin.

"Mindent világossá teszünk ma"

- mondta Peszkov.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin is bevallotta, fájnak a szankciók az országának
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 13:15
Idén és jövőre is GDP-csökkenéssel számol az orosz elnök.
Makro / Külgazdaság Együtt védi digitális pénzünket a jegybank és a nemzetbiztonság
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 11:29
A cél a kiberkockázatok csökkentése az online piactérben.
Makro / Külgazdaság Késik a kormányalakítás Izraelben
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 10:12
Benjámin Netanjahu kifut az időből, ezért hosszabbítást kért Jichák Hercogtól.
Makro / Külgazdaság Közösen fejleszt új generációs harci repülőgépet három ország
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 09:51
Ez Japán első ilyen jellegű programja európai országokkal. A távol-keleti állam Kína és Észak-Korea részéről érzékel fenyegetést.
Makro / Külgazdaság Az Országgyűlés újraválaszotta az MNB felügyelő bizottsági tagjait
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 08:19
Maradt az elnök, Papcsák Ferenc is.
Makro / Külgazdaság Rakétaállásokat telepítettek a zaporizzsjai atomerőmű közelébe
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 07:05
Az orosz–ukrán háború 289. napjánál tartunk.
Makro / Külgazdaság A törökök támogatnák a finn NATO-csatlakozást, ha cserébe fegyvert kaphatnának tőlük
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 06:29
Ankara szerint a finn fegyverembargó feloldása egyik feltétele annak, hogy Törökország támogassa Helsinki NATO-csatlakozási törekvéset.
Makro / Külgazdaság Biztonsági zónát hoznak létre az ukránok a zaporizzsjai atomerőmű körül
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 19:55
A csütörtök történései röviden, egy helyen.
Makro / Külgazdaság Több száz ukrán céget tudtak eddig áttelepíteni a nyugati megyékbe
Mester Nándor | 2022. december 8. 18:56
Közben folytatódik a privatizáció és az állami támogatási program.
Makro / Külgazdaság Eldőlt: Horvátország csatlakozhat a schengeni övezethez
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 17:26
Az európai uniós tagállamok belügyminiszteri tanácsa csütörtökön jóváhagyta Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez, nem született viszont döntés arról, hogy Bulgária és Románia mikor csatlakozhat a személyek szabad mozgását is garantáló nemzetközi zónához.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG