2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Elszegényedő háztartásokkal és hátat fordító befektetőkkel kell számolnia a Bank of England vezetőségének a népszavazás után. Nem lesz egyszerű feladat.

A jegybank elnöke, Mark Carney elmondása szerint már most látszik a népszavazás hatása a gazdaságon. Ahogy arról már korábban írtunk, a britek kilépése fél százalékkal fogná vissza a gazdaság növekedését az eljövendő három évben, bizonyos piaci szereplők azonban ennél jóval hamarabb tapasztalhatják majd a változásokat, legalábbis a Bloomberg szerint.

Minden mindennel összefügg

A szigetország háztartásait kiszolgáltatottá teszi az egyébként is magas eladósodottság és a növekvő munkanélküliség, a hitelezési költségek emelése pedig sérülékennyé tenné a hiteltörlesztési képességeiket. Ráadásul, ha az ingatlanok ára nyomás alá kerül, úgy a befektetők is könnyen hátat fordíthatnak a piacnak, amivel egy újabb jelentős bevételforrástól esne el az állam. A legnagyobb pofont azonban a bankrendszer hitelezőképességének a csökkenése jelentené a Bank of England számára, mivel ez finanszírozza a gazdaság növekedését.

Így, hogy enyhítsék a nyomást, a pénzügyi bizottság kedden úgy döntött, hogy visszavonják azt a márciusi intézkedést, ami megemelte a bankok kötelező tartalékrátájának a mértékét. Ezt az ún. „anticiklikus tőketartalékot” a tervek szerint legalább a jövő év közepéig nullán tartják majd, ami mintegy 5,7 milliárd fontnyi banki tartalék felszabadítását teszi lehetővé. Ez potenciálisan 150 milliárd fonttal növelheti a bankok által kihelyezhető hitelek mennyiségét. A jegybank ezzel együtt kész további lépéseket hozni a nyár folyamán, amennyiben a stabilitás megőrzése ezeket szükségessé teszi.

Mi lett a fonttal?

A brit valuta brutális zuhanáson ment keresztül az elmúlt két hétben, a britek kilépés melletti döntése 10 százalékos mínuszba vágta a fontot, majd ma elérte a 31 éves mélypontját. A helyzeten az sem segített, hogy végül a népszavazás eredménye után David Cameron miniszterelnök is leköszönt a posztjáról. A brit államkötvények hozama szintén történelmi mélységekbe csúszott.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megerősítette a magyar államadós-osztályzatot a Fitch Ratings
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 07:04
A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentett döntése alapján érvényben maradt a magyar szuverén devizakötelezettségek "BBB" szintű osztályzata.
Makro / Külgazdaság Megint többet kell fizetni hétfőtől a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 18:41
Vége a jó világnak.
Makro / Külgazdaság Máris megvan a vámháború első áldozata? Mi lesz a pálinkákkal?
Buksza blog | 2024. június 14. 16:08
Az Európából Kínába szállított szeszesitaltermékek, például pálinkafélék, mondjuk a francia konyak lehet az első európai áldozata a kínai elektromos autókra kivetett európai uniós büntetővámra adott pekingi válasznak.
Makro / Külgazdaság Putyin Zaporizzsja és Herszon megyét is magának követeli
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 14:20
Aligha elfogadható ez Ukrajnának.
Makro / Külgazdaság Áprilisban csökkent az euróövezet külkereskedelmi többlete
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 13:25
Az előző havinál és a vártnál is jóval kisebb külkereskedelmi többlettel zárta áprilist az euróövezet az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken publikált első becslése alapján.
Makro / Külgazdaság Áll a bál a Vörös-tengeren is, súlyosan megsebesült egy matróz
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 11:14
Húszi rakéták vettek célba több hajót is, egy súlyos sebesült is van.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor is beismerte, hogy bajban van Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 10:44
"Két hölgy" miatt. Ha nem jön össze az új frakció, még messzebb kerül Brüsszel elfoglalása, márpedig a magyar miniszterelnök szerint sem áll jól a dolog.
Makro / Külgazdaság Kezdődik a háború Kína és Brüsszel között?
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 09:46
Pekingben közölték, nem hagyják válasz nélkül az ellenséges lépést, megtorló intézkedések jöhetnek.
Makro / Külgazdaság Kapott egy jó hírt Lázár János
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 08:31
A márciusi kiábrándító adatok után jelentősen javult egy fontos gazdasági mutató.
Makro / Külgazdaság Megismételhetik a főpolgármester-választást! Ezt kezdeményezi Karácsony Gergely
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 16:28
Budapest teljes területén, a lehető legrövidebb időn belül. Bármi is legyen az eredménye a szavazatok pénteki újraszámlálásának.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG