<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Elszegényedő háztartásokkal és hátat fordító befektetőkkel kell számolnia a Bank of England vezetőségének a népszavazás után. Nem lesz egyszerű feladat.

A jegybank elnöke, Mark Carney elmondása szerint már most látszik a népszavazás hatása a gazdaságon. Ahogy arról már korábban írtunk, a britek kilépése fél százalékkal fogná vissza a gazdaság növekedését az eljövendő három évben, bizonyos piaci szereplők azonban ennél jóval hamarabb tapasztalhatják majd a változásokat, legalábbis a Bloomberg szerint.

Minden mindennel összefügg

A szigetország háztartásait kiszolgáltatottá teszi az egyébként is magas eladósodottság és a növekvő munkanélküliség, a hitelezési költségek emelése pedig sérülékennyé tenné a hiteltörlesztési képességeiket. Ráadásul, ha az ingatlanok ára nyomás alá kerül, úgy a befektetők is könnyen hátat fordíthatnak a piacnak, amivel egy újabb jelentős bevételforrástól esne el az állam. A legnagyobb pofont azonban a bankrendszer hitelezőképességének a csökkenése jelentené a Bank of England számára, mivel ez finanszírozza a gazdaság növekedését.

Így, hogy enyhítsék a nyomást, a pénzügyi bizottság kedden úgy döntött, hogy visszavonják azt a márciusi intézkedést, ami megemelte a bankok kötelező tartalékrátájának a mértékét. Ezt az ún. „anticiklikus tőketartalékot” a tervek szerint legalább a jövő év közepéig nullán tartják majd, ami mintegy 5,7 milliárd fontnyi banki tartalék felszabadítását teszi lehetővé. Ez potenciálisan 150 milliárd fonttal növelheti a bankok által kihelyezhető hitelek mennyiségét. A jegybank ezzel együtt kész további lépéseket hozni a nyár folyamán, amennyiben a stabilitás megőrzése ezeket szükségessé teszi.

Mi lett a fonttal?

A brit valuta brutális zuhanáson ment keresztül az elmúlt két hétben, a britek kilépés melletti döntése 10 százalékos mínuszba vágta a fontot, majd ma elérte a 31 éves mélypontját. A helyzeten az sem segített, hogy végül a népszavazás eredménye után David Cameron miniszterelnök is leköszönt a posztjáról. A brit államkötvények hozama szintén történelmi mélységekbe csúszott.

Makro / Külgazdaság Megdöbbentő letartóztatás Oroszországban: a hidegháború óta nem történt hasonló
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 11:08
Egy nyugati portál újságíróját vette őrizetbe az FSZB.
Makro / Külgazdaság Bővítik az oroszok a zaporizzsjai erőmű dolgozói számát
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 10:06
Április végéig négy és fél ezerre emeli Oroszország a megszállt Zaporizzsjai Atomerőmű dolgozóinak létszámát. Ezt Renat Karcsaa, a Roszenergoatom orosz konszern vezérigazgatójának tanácsadója mondta el csütörtökön a TASZSZ orosz hírügynökségnek.
Makro / Külgazdaság Brutális pénzzel küzd az USA világszerte az átlátható kormányzásért
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 09:50
A demokráciák erősödtek az első, 15 hónapja tartott demokrácia csúcstalálkozó óta az akkor tett vállalásoknak is köszönhetően - jelentette ki az Egyesült Államok elnöke a Csúcstalálkozó a demokráciáért elnevezésű nemzetközi virtuális konferencia nyitónapján szerdán. Joe Biden kifejtette, hogy a világtörténelem válaszút előtt áll, a ma meghozott döntések pedig évtizedekre befolyást gyakorolnak a világ folyamatainak irányára.
Makro / Külgazdaság Elkötelezettségről vallott a kínai miniszterelnök
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 09:10
A kínai miniszterelnök szerint országa elkötelezett, hogy megnyitja a világ második legnagyobb gazdaságát, és olyan reformokat hajt végre, amelyek elősegíthetik a növekedés élénkülését. A geopolitikai feszültségek csak visszafogják a fejlődést világszerte - tette hozzá.
Makro / Külgazdaság Magasan Donald Trump van az élen
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 08:37
Erősödött Donald Trump támogatottsága a republikánus párti szavazók körében legnagyobb vetélytársa, Ron DeSantis floridai kormányzó előtt, a demokrata szavazók megosztottak Joe Biden újraindulását tekintve - derül a FoxNews szerdán publikált közvéleménykutatásából.
Makro / Külgazdaság Meglepő beismerést tett Putyin
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 08:04
Az elmúlt órák eseményei egy csokorban.
Makro / Külgazdaság Törökországba megy Putyin
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 07:36
Ezt Tayyip Erdogan török elnök közölte szerda este.
Makro / Külgazdaság Nagyot csökken az alapszámlák díja hamarosan
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 07:07
A tényleges csökkenésre még azért sokat kell várni.
Makro / Külgazdaság Fontos dolgot mondott Bahmutról Zelenszkij, lelőttek egy orosz vadászbombázót
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 20:25
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság A nap képe: így spanol egymással a brit király és a német államfő
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 19:44
III. Károly megkezdte Berlinben első külföldi állami látogatását.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG