<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az örmény demokratikus események rögtön hullámokat keltettek a posztszovjet térségben: a régóta hatalmon lévő belorusz elnök nyilatkozott, hogy csökkenti hatalmát, igaz, majd csak később. Lehet, hogy az arab tavasz mintájára megérkezik a posztszovjet tavasz is? Öt ország kedves vezetője aggódhat.

Miután hétfőn népe elkergette az alkotmányt módosító, suttyomban hatalomban maradni próbáló örmény elnök-miniszterelnököt, úgy tűnik, más, hasonló szituációban lévő vezetőknek is eszébe juthatott, hogy a példa ragadós lehet. A felbomló Szovjetunió helyén Oroszországon kívül létrejövő sok ország eleinte szép alkotmányokat írt, aztán helyenként jött egy-egy vezető, nem ritkán a korábbi kommunista pártfőtitkár, aki aztán módosította ezeket úgy, hogy a végtelenségig hatalmon maradhasson, ahogy a szovjet rendszerben lehetett volna.

Intő példa

Alexandr Lukasenko 1994-ben lett Belarusz, azaz Fehéroroszország elnöke, ő is elhárította az időbeli korlátokat, és azóta, vagyis 24 éve stabil kézzel kormányoz, lényegében ellenzék nélkül. Most az örmény események után egy nappal parlamenti beszédében megemlítette, hogy tervezi hatalmának csökkentését, decentralizálását. Azt ígérte, hogy az alkotmány is módosulhat, ő pedig könnyedén átadhatja hatásköreinek egy részét a kormányzat különböző ágainak.

Mindezt azzal indokolta, hogy változnak az idők, változnak az emberek, de ezek meglehetősen tágan értelmezhető kijelentések. Nyilvánvaló, hogy az örmény miniszterelnök példája késztette ígéretekre Lukasenkót, hisz végülis ő maga is hasonló módon maradt hatalmon időtlen idők óta, és az örmény események, az arab tavasz, sőt, hogy még korábbra menjünk: térségünk kommunista rendszerinek dominószerű összedőlése intő példa a hosszan regnáló vezetőknek.

A 89-es dominó

Kelet-Európában annak idején nálunk és Lengyelországban haladtak előre gyorsan a reformok, 1989-ben már szóba kerültek a szabad választások. Romániában, Bulgáriában, Csehszlovákiában és Kelet-Németországban masszívan ragaszkodtak az idős, régóta regnáló kommunista pártfőtitkárok hatalmukhoz és elaggott rendszerükhöz, mígnem korábbi támaszuk, a Szovjetunió vezetője, Mihail Gorbacsov nem jelezte, hogy kiállt mögülük, döntsön a nép.

Az események napok alatt lezajlottak: jött a prágai bársonyos forradalom, a bulgáriai hasonló esemény és a berlini fal leomlása. Egyedül Romániában húzta még másfél hónapig a legkegyetlenebb diktátor, Ceausescu: őt fegyveres harcban kellett megdönteni, viszont egy lendülettel mindjárt ki is végezték.

Arab tavasz

Az arab tavasz 2011-ben Tunéziában kezdődött Ben Ali megdöntésével, de aztán gyorsan terjedt a vírus: Egyiptomban felkeltek az évtizedek óta regnáló Mubarak ellen, majd jött Líbiában a véreskezű, 42 éve uralkodó Kadhafi elleni lázadás, amibe a NATO is besegített. Végül Szíriára került a sor, ott hosszas polgárháború alakult ki, de végül bukásra állt az elűzni kívánt Aszad, amikor Oroszország és Irán a segítségére sietett.

Nem jár úgy?

Nos, a Szovjetunió utódállamaiban több helyen ül a trónuson igen régi vezető: Belaruszon kívül Azerbajdzsánban, Kazahsztánban, Türkmenisztánban és Tádzsikisztánban, és ők most aggódhatnak. Lukasenko mindenesetre elmondta, hogy felkérte az alkotmányozó gyűlést, tegyenek javaslatokat az alkotmány módosítására, de csak hosszabb távon. Hozzátette azonban, hogy olyan változás nem lesz, ami lehetővé tenne egy ukrán típusú forradalmat, valamint hogy ő sosem fogja megszegni ígéreteit, így nem is jár úgy, mint az örmény kolléga.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Újabb drámai rekordot döntött a koronavírus Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 09:13
A tegnapi csúcs után ismét sosem látott szintre nőtt a napi új fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Lassul a gazdaság – egyből hozzányúltak a kamatokhoz Kínában
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 07:37
A kínai jegybank csökkentette az egy- és ötéves hitelek referenciakamatát, hogy ezzel is segítse a lassuló gazdaság élénkítését.
Makro / Külgazdaság Joe Biden megmagyarázta a bizonyítványt – Amerika arra készül, hogy Putyin megszállja Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 06:48
Hivatalba lépése egyéves évfordulója alkalmából a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján Joe Biden amerikai elnök védelmébe vette elnöksége eddigi mérlegét, megpróbálta kicsinyíteni elnöksége kudarcait, külpolitikáról szólva pedig azt mondta, hogy szerinte Vlagyimir Putyin bevonul majd Ukrajnába.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter bejelentette: újabb feladatokat kap a budapesti terrorellenes iroda
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 06:26
Újabb feladatokat kap az ENSZ terrorizmusellenes központjának budapesti regionális irodája - közölte a külgazdasági és külügyminiszter, miután találkozott a terrorizmusellenes tevékenység koordinálásáért felelős ENSZ-főtitkárhelyettessel, Vlagyimir Voronkovval.
Makro / Külgazdaság Ha egy ekkora birodalom elindul – interjú a magyar-orosz turisztikai kapcsolatokról
Elek Lenke | 2022. január 20. 06:07
A Covid miatt az oroszok sem turistáskodhatnak már vagy két éve. Pedig az előző két évtizedben bejárták a világot. No, nem mindenki persze, csak aki tehette, de egy ekkora népességű országban a lakosság tíz százaléka – ennyien szoktak útra kelni „békeidőben” – is jelentős arány. Minderről dr. Szegedi Andreával, a Magyar-Orosz Baráti Társaság elnökségi tagjával, egyetemi tanárral, az orosz piac turisztikai szakértőjével beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Angela Merkel tényleg nyugdíjba vonult? Visszadobott egy állásajánlatot
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 17:47
Angela Merkel elutasította António Guterres ENSZ-főtitkár állásajánlatát - közölte szerdán a volt német kancellár irodája.
Makro / Külgazdaság Ha megtanulunk együtt élni a járvánnyal, egész jó évünk lehet
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 16:58
Folytatódhat gazdaság helyreállítása, idén a bővülési ütem Európában meghaladhatja a 4 százalékot, Magyarországon akár 4,5 százalékot is - vélik a Raiffeisen bank elemzői.
Makro / Külgazdaság Ideges skandinávok - Putyin tervbe vette nukleáris erőinek megerősítését a térségben
Káncz Csaba | 2022. január 19. 15:26
Az orosz kutatási anyag szerint a további eszkaláció esetén a Kreml megerősíti stratégiai nukleáris erőit Kalinyingrádban és Belaruszban – a NATO határa mentén. A térségbeli feszültség tovább növekedett kedden a belarusz védelmi minisztérium bejelentése kapcsán, miszerint február 10. és 20. között közös hadgyakorlatot tartanak az orosz és belarusz hadsereg részvételével. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Kunetz Zsombor: megvan a negyedik oltás szakmai ajánlása, de nem sokra megyünk vele
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 11:23
Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi menedzser szúrta ki, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ mégis megemlíti a negyedik oltás szakmai ajánlását, de sokra nem mennek vele az orvosok.
Makro / Külgazdaság Újabb fertőző kór ütötte fel a fejét Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 10:39
Ismét megjelent a magas patogenitású madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a vírust ezúttal Csengerújfaluban, egy 37 ezer egyedet számláló pecsenyekacsa-tartó gazdaságban mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló