<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A főváros pályáztatni fog az épület értékesítésére, hiába jelezte az MNB, hogy megvásárolná.
Kép forrása: MTI, Nagy Zoltán

Eddig a fővárosnak négymilliárd forintba került a Bálna, ennél kevesebb aligha lehet a minimális ár. A NOL értesülései szerint akár a következő közgyűlésen téma lehet a Duna-parton álló Bálna eladása. A városvezetés ugyanis pályázatot írna ki az üvegcet értékesítésére, amelyhez azonban a Fővárosi Közgyűlésnek is hozzá kell járulnia. A kiírásban a minimálár mellett a jelenlegi bérlők szerződéseit­ érintő passzusokat is meghatároznák.

Az ingatlan-értékbecsléssel a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ (BFVK) Zrt.-t bízták meg – tájékoztatta a Népszabadságot Bagdy Gábor gazdasági főpolgármester-helyettes, aki egyúttal megerősítette, hogy november óta tárgyal a Magyar Nemzeti Bank (MNB) képviselőivel az eladás kereteiről.

Csak az MNB érdeklődik komolyan

Tagadta viszont azt az értesülést, miszerint az adásvételi szerződés gyakorlatilag készen várja, hogy aláírják. Olyannyira, hogy az erről szóló előterjesztést már szerdán tárgyalta volna a közgyűlés.

A nagy értékű ingatlanok eladását rendelet szabályozza, amely előírja pályázat kiírását, ráadásul a Bálna értékesítésekor az érvényes bérleti szerződésekre is tekintettel kell lenniük. A feltételrendszer kidolgozása folyamatban van, mint ahogy zajlik az ingatlan értékének felmérése is. Azt viszont nem tagadta, hogy eddig egyetlen komoly érdeklődőről tudnak, és az az MNB.

A bank interaktív eszközökkel felszerelt látogatóközpontot és pénztörténeti múzeumot alakítana ki az épületben. A főváros által meghatározandó minimálárról egyelőre csak annyit árult el, hogy a bekerülési költséget mindenképpen meg szeretnék kapni.

A Közraktárak épületegyüttesre a beruházó Porto Investment Kft. 8,5 milliárdot költött, ebből 7,5 milliárdot adott az MKB. A főváros a perek idején kötött alkukban 6,5 millió eurót fizetett a beruházónak, 2,7 millió eurót a generálkivitelezőnek. Szeptemberben pedig 1,32 milliárd forintot szavaztak meg a befejezésre. Így jutott a főváros cirka négymilliárd forintért a 13 664 négyzetméteres multifunkcionális központhoz.

A Bálna eladásából származó pénzt elsősorban fejlesztésre költené a városvezetés, de nem kizárt, hogy a működési költségekbe is belefolyik egy része. Nagy kérdés azonban, hogy a perekkel kipányvázott ingatlanért hányan szállnak versenybe.

A bérleti díjból származó bevételek is jócskán elmaradtak a várakozástól. Négy éve még évi hárommilliárd forinttal számoltak, tavaly már a 400 millió forintra taksált üzemeltetési költség kitermelésével is elégedett lettek volna.

.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Döntött Svédország a NATO-csatlakozásról, továbbra sincs döntés az olajembargóról – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 19:31
Svéd NATO-csatlakozás, orosz olajembargó és magyar vétó, háborús cselekmények - ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Nagyon fontos helyről kapott gratulációt Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 18:29
Brüsszelből, az Európai Bizottság fejétől.  
Makro / Külgazdaság Elmondta Orbán Viktor, mit keresünk még az EU-ban
Wéber Balázs | 2022. május 16. 17:46
Ma délután az Országgyűlés ötödször is miniszterelnökké választotta Orbán Viktort. A kormányfő beszédében elmondta: Magyarország helye ebben az évtizedben is az EU-ban van, de továbbra is harcolni fog a jogaiért. Szerinte a NATO biztos támasz, de a magyar hadsereget erősíteni kell, mert a gyenge országokat fenyegetik támadások. Beszélt arról is, hogy a kibontakozó gazdasági válság idején sem adják fel eredményeiket és céljaikat: a teljes foglalkoztatottságot, a családtámogatást, a nyugdíjak értékének megőrzését és a rezsicsökkentést.
Makro / Külgazdaság Putyin most ráfordul a muszlim világra
Káncz Csaba | 2022. május 16. 16:41
Moszkva igyekszik demonstrálni, hogy továbbra is kiemelt figyelemmel fordul a muszlim világ irányába. A térség országai nem csatlakoztak a Nyugat Moszkva elleni szankcióihoz, de aggódnak a konfliktus gazdasági stabilitásra gyakorolt ​​hatása miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Olyan összeget kér Magyarország Brüsszeltől, ami kérdésessé teszi az orosz olaj bojkottját
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 16:08
A magyar külügyminiszter szerint vagy a vezetékes import korlátozásától el kell tekinteni, vagy 15-18 milliárdos beruházási programot kell Brüsszelnek finanszírozni.
Makro / Külgazdaság Áll a bál Brüsszelben – kiakadtak Magyarországra a vétó miatt
Wéber Balázs | 2022. május 16. 14:12
Több tagországnak sem tetszik, hogy az EU a jelek szerint Magyarország miatt nem tudja elfogadni az Oroszország elleni olajembargót.
Makro / Külgazdaság Fenyegetőzött egy sort Oroszország – mi lesz, ha Svédország és Finnország NATO-tag lesz?
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 11:55
Az orosz külügyminiszter-helyettes szerint nem kell illúziókba esni.
Makro / Külgazdaság A magyar kormány továbbra is nemet mond az uniós olajembargóra
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 11:28
Túlmegy a magyar kormány által meghúzott határokon. 
Makro / Külgazdaság Nagyon ígérgetik az EU-s vezetők, hogy jön a hatodik szankciós csomag
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 10:25
De egyelőre a mikorról még nincs konkrétum, több időre van szükségük.
Makro / Külgazdaság Kikapott a kancellár pártja a legnagyobb német tartományban
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 09:33
A CDU behúzta a szavazatokat Észak-Rajna-Vesztfáliában.  
hírlevél
Ingatlantájoló