3p
Ezt mondják londoni elemzők a gyorsuló infláció miatt.
Matolcsy György MNB-elnök a növekedési hitelprogramjáról tartott konferencián, 2013-ban. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A Fitch Group pénzügyi szolgáltatási és hitelminősítői vállalatcsoporthoz tartozó BMI Research pénzügyi-gazdasági elemzőház az európai felzárkózó piacokról összeállított, Londonban ismertetett havi előrejelzési körképében azt jósolta, hogy az MNB egyelőre igyekszik a lehető leghosszabb ideig kitartani a 0,90 százalékos jelenlegi alapkamat mellett.

A ház szerint nem elképzelhetetlen, hogy az MNB akár hosszabb ideig is eltűri a célsávját túllépő inflációt, tekintettel egyebek mellett az euróövezeti jegybank (EKB) ultraenyhe monetáris politikájára, amely a BMI Research elemzői szerint legalább 2019-ig fennmarad.

Közel a teljes foglalkoztatottság és elértük a 3 százalékos inflációt

A Magyar Nemzeti Bank közzétette inflációs jelentését, melyből kiderül, hogy a jegybanki célok gyakorlatilag teljesültek: 3 százalékhoz közelít az infláció és 3,8 százalékhoz a munkanélküliség, ami közgazdasági értelemben a teljes foglalkoztatottságot jelenti. A monetáris politika ennek ellenére laza marad. A Privátbankár.hu elemzése >>>>

Nem hagyják erősödni a forintot

Ebben a környezetben az MNB el akarja kerülni a forint eltúlzott mértékű erősödését is, mivel ez kritikus jelentőségű a magyar export versenyképessége szempontjából, és a magyar jegybank akár a tőkekivonással és a forint gyengülésével szemben is komoly türelmet tanúsítana, figyelembe véve a jelentős magyar fizetésimérleg-többletet - vélekednek a BMI Research londoni elemzői.

A ház szerint ugyanakkor több ok is van annak feltételezésére, hogy a következő hónapokban a teljes kosárra számolt infláció mellett a maginfláció is gyorsulásnak indul. A keresleti oldalról megnyilvánuló inflációs nyomás az idei egész évben várhatóan erősödni fog a feszes munkapiaci helyzetből eredő erős bérkiáramlás miatt, emellett valószínűleg az expanzívvá váló költségvetési politika és a gyorsuló gazdasági növekedés is inflációs felhajtóerőt jelent. 

A BMI Research elemzői azzal számolnak, hogy az MNB alapkamata 2017 végéig 1,15 százalékra, 2018 végéig 2,50 százalékra emelkedik a jelenlegi 0,90 százalékról.

Az ilyen ütemű MNB-kamatemelés nem konszenzusos előrejelzés a City elemzői közösségében, de azt más nagy londoni házak is jósolják, hogy a magyar jegybank előbb-utóbb kamatemelésbe kezd.

Vissza az egéssszel

A Capital Economics közgazdászainak előrejelzése szerint a magyar hazai össztermék (GDP) a konszenzust meghaladó mértékben, 3,5 százalékkal bővül az idén, és mivel a magyar gazdaságban elfogytak a kapacitásfeleslegek, az erőteljes kereslet emelni fogja a maginflációs nyomást is. A Capital Economics várakozása szerint a teljes kosárra számolt éves infláció ebben a környezetben valószínűleg már az idei harmadik negyedévben irányt vesz az MNB 2-4 százalékos célsávjának felső tartományai felé, és ez jó eséllyel monetáris szigorítást eredményez.

A cég szerint ennek első lépése valószínűsíthetően a jelenleg alkalmazott nem konvencionális monetáris intézkedések visszavonása lesz, ami várhatóan a 0,90 százalékos MNB-alapkamat szintjére emeli a bankközi rátákat.

A Capital Economics londoni elemzői az MNB első kamatemelését jövőre várják, és azzal számolnak, hogy a magyar jegybank alapkamata 2018 végére 1,75 százalékra emelkedik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG