<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Munkanélküliség, szegénység, megtelt egyetemek – egyre több egyiptomi is megkísérli csónakon elhagyni hazáját. Meg lehet-e előzni egy onnét jövő menekültáradatot megállapodás kötésével? – teszi fel a kérdést a német Die Zeit. Félő ugyanis, hogy a felajánlott pénzek eltűnnek, ahogy a többi 5,5 milliárd dollár is.
Egyiptomi szegények (Wikimedia Commons, Badaweee)

Valamikor tavasszal említette az egyiptomi elnök, Ab al-Fattah al-Sissi, hogy országa ötmillió menekültnek ad otthont. Nemrég New Yorkban megismételte ezt a számot, anélkül, hogy megnevezte volna a forrását – írja a német Die Zeit.

(Orbán Viktor magyar miniszterelnök múlt héten már 5,5 millióról beszélt. Ő sem nevezte meg a hír forrását – a szerk.)

Az ENSZ menekültügyi szervezetének kairói irodája tavaly 250 ezer menekültet regisztrált Egyiptomban, akiknek körülbelül fele szíriai volt – írja a német lap. Azt feltételezik, hogy a tábornokból lett egyiptomi elnök hirtelen minden, az országában élő nem egyiptomit menekültnek számolt, és ezzel Brüsszelt akarta ijesztgetni.

Az elnök az egyiptomi demográfiai számokkal is gyakran ijesztget, évente 2,6 millióval lesznek többen az egyiptomiak és 600 ezren kerülnek ki az iskolapadból. Nekik a reménytelenségen és a napszámosként kapott szánalmas napidíj miatti állandó nyomoron kívül alig tudnak mit ajánlani, a munkanélküliség magas, az egyetemek túlcsordulnak. (A Wikipedia szerint az idén 91,8 millió lesz az ország lakossága, a 2006-os népszámlálás még csak 72,8 milliót mutatott.)

Ha Egyiptom összeomlana, több millió Iszlám Állam-harcos lepné el a világot, így Egyiptom a terrorizmus elleni harc legfőbb bástyája – próbálja elhitetni az elnök. A Törökországgal kötött megállapodás óta az egyiptomi vezetők jól tudják, hogy szép nagy pénzt lehet leakasztani Európa migránsoktól és terrortól való félelméből – jegyzi meg a német lap epésen. Saját országukat ugyanakkor gazdasági és pénzügyi válságba vezették.

Egyelőre Egyiptom partjainál zavartalanul működhetnek az embercsempészek, nő az onnét érkező menekültek száma, egyre több közülük a kísérő nélküli kiskorú egyiptomi. Legtöbbjüket a szüleik küldik, hogy a nyomor ellen elmeneküljenek.

Nemrég 550-en szenvedtek közülük hajótörést, akiknek csak kisebb részét sikerült megmenteni. Egy felnőtt átcsempészése 3500, egy családé 5500 euróba került. Az egykori halászok az üresre halászott vizek miatt gyakran állnak embercsempésznek, a rosszul fizetett rendőrök pedig kenőpénz fejében szemet hunynak – céloz rá a cikk. Néha egy részük lebukik, de a főnököket nem kapják el.

Angela Merkel német kancellár nemrég Egyiptommal, Tunéziával és, ha lehetséges, Líbiával is a törökhöz hasonló megállapodást kezdeményezett. Nemrég Martin Schultz, az Európai Parlament elnöke is hasonlóan nyilatkozott. Ám Egyiptom ma is a leginkább segélyezett ország a Földön, 5,5 milliárd dollárt kap évente, ennek nagy része azonban vélhetően elfolyik a korrupció csatornáin.

A lakosság több mint fele ugyanis koldusszegény. Eközben Sissi rezsimje a világ negyedik legnagyobb fegyvervásárlója, a hadsereg kezében van a hatalom. Ezen kívül azzal van elfoglalva, hogy emberi jogi szervezetek ellen járjon el, mivel ezeket külföldről finanszírozzák. „Nem az az érdekünk, hogy a segélyeink az egyiptomi hadsereg apparátusában tűnjenek el” - mondta a német Zöldek egyik politikusa.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Örvénybe került Izrael és Irán – öngyilkos drón jött a kibertámadás után
Káncz Csaba | 2021. augusztus 2. 17:52
Az iráni dróntámadás oka egy július elején elkövetett, átfogó izraeli kibertámadás lehet, amely során lebénult a teljes iráni vasúti hálózat. A kibertérben végrehajtott támadások napjainkban bármikor fizikai erőszakká eszkalálódhatnak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kevésnek tartja a piac az eddigi kamatemeléseket?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 14:52
Még kell egy kis ideig várni, hogy megtudjuk, lesz-e a hatása a jegybanki alapkamat megduplázásának. Addig viszont hosszú éveknek kell eltelnie, hogy kiderüljön, Budapest követheti-e rendezőként - egyedül vagy másokkal közösen - az olimpiai játékoknak vasárnapig helyt adó Tokiót a rendezők sorában. Ezek a kérdések foglalkoztatták munkatársunkat a Trend FM ma reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság 5,6 millió euróért megvette a magyar állam a Batthyány család okleveleit
MTI | 2021. augusztus 2. 14:29
520 dokumentumról van szó.
Makro / Külgazdaság Hirtelen megugrott a gépi lélegeztetésre szorulók száma Izraelben
MTI | 2021. augusztus 2. 12:37
Eddig két tucatnyian voltak, most már 42-en. Közben már egy hete minden nap kétezernél több új koronavírus-fertőzöttet azonosítanak.
Makro / Külgazdaság Kétszámjegyű volt a júniusi emelkedés az ipari termelői áraknál
MTI | 2021. augusztus 2. 12:20
Éves összevetésben összességében +11,6 százalék a dolgok állása.
Makro / Külgazdaság Betiltotta a korlátozások elleni tüntetéseket a berlini rendőrség
MTI | 2021. augusztus 2. 12:09
Három megmozdulást terveztek hétfőre a korona-korlátozások ellen.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: a jegybankelnök gyorsabban akar haladni, mint amire lehetőség van
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 11:22
Nagyinterjút adott az ATV-nek a pénzügyminiszter, és a karakterétől eltérően néha egészen csípős válaszokkal állt elő.
Makro / Külgazdaság Újabb rekordot dönt a benzinár
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 11:03
A 95-ös oktánszánú üzemanyag literje szerdától átlagban bruttó 2 forinttal kerül többe. A gázolaj ára viszont ezúttal nem változik.
Makro / Külgazdaság Beindult a szlovák oltáslottó
MTI | 2021. augusztus 2. 08:28
100 ezer eurót is lehet vele nyerni.
Makro / Külgazdaság Annyira durva az új-zélandi lakhatási válság, hogy a kormány emberi jogi vizsgálatot rendelt el
MTI | 2021. augusztus 2. 06:54
Az emelkedő lakásárak és bérleti díjak miatt a családok vészhelyzetbe kerültek. A kormány sokakat motelekben helyezett el, mivel nem áll rendelkezésre elegendő állami lakás sem.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos