4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Évente több száz új műholdat és eszközt juttat az emberiség az űrbe, nem is beszélve az adott esetben félresikerülő kísérletekről. Ezekből azonban előbb-utóbb szemét lesz, ami utána évszázadokig kering őrült sebességgel a bolygó körül. Az, hogy a fejünkre eshet valami, csak egy dolog: ha azonban eltrafálják a még működő műholdakat, úgy búcsút mondhatunk a telefonnak, internetnek és GPS-nek is.

Elon Musk nemrég egy rendkívül vagány akció keretében nem csak élesben tesztelte a SpaceX legújabb rakétáját, de egyben a Mars felé irányozta a meggypiros Tesla Roadsterét. A fellőtt autó megosztotta az embereket, egyesek reklámfogásként, mások az egyébként is szükséges teher (amúgy betontömböt küldtek volna fel) hasznosításaként látták. Egy azonban biztos: mostantól egyike annak a rengeteg űrszemétnek, amit az emberiség felbocsátott az idők során. Bár a Tesla egy jó darabig nem sok vizet fog zavarni, a Földet körülvevő szemétfelhő megkeserítheti a jövő generációinak életét, véli a BBC.

Rengeteg apró szemét

Ahogy arról már korábban írtunk, ezek az alacsony pályán keringő, épphogy a légkör peremén egyensúlyozó törmelékdarabok azonban óriási pusztításra képesek, mivel rendkívül gyorsan, nagyjából 29 – 48 ezer kilométer per órás sebességgel száguldoznak a bolygó körül. Ráadásul a számuk egyre csak gyarapszik, tavaly mintegy 86 rakétakilövéssel 400 új űreszközt állítottunk pályára. A NASA űrszemét-szakértője, Jer Chy Liou elmondása szerint jelenleg mintegy 7600 tonna szemét kering a bolygó körül, és legalább 23 ezer nagyobb darabot tart folyamatosan ellenőrzése alatt a NASA. Ezen kívül még legalább tízmillió, alig egymilliméteres szilánk keringhet, ami épp olyan veszélyes.

Nagyjából így néz ki most a Föld környéke. Forrás: NASA

A legnagyobb ugrás 2007-ben történt, amikor Kína szándékosan szétrobbantotta a Fengyun-1C meteorológiai műholdját, majd két évvel később pedig, 2009-ben megtörtént az első, nem szándékos, működőképes műhold-baleset is: az amerikai Iridium 33 összeütközött az orosz Koszmosz 2251 műholdjával. 2012-ben az Európai Űrügynökség óriási megfigyelőállomása, az Envisat mondta fel a szolgálatot, ezzel ez a nyolc tonnás, 30 láb hosszú monstrum az egyik legnagyobb szemétdarab, ami a Föld körül kering.

Egyre több lesz

A veszély az úgynevezett Kessler-szindrómában keresendő: a rettenetes sebességgel száguldó szemétdarabok ugyanis összeütköznek, így egyetlen becsapódás még több szemetet termel. Ez adott esetben ahhoz vezethet, hogy a szemétfelhő gyakorlatilag teljesen ellehetetleníti új eszközök felbocsátását, vagy a már fent lévők megtartását. Az effektet egyébként film is szemléltette, köztük Alfonso Cuarón 7 Oscar-díjat nyert Gravitációja is:

Az így keletkezett törmelékfelhők óriási veszélyt jelentenek a fent működő, a mindennapi életünket (telekommunikáció, GPS, meteorológiai mérések) biztosító műholdakra: csak tavaly a NASA 21 elkerülő pályakorrekciót hajtott végre a műholdakon, ebből négyszer a kínai, kétszer pedig az orosz-amerikai törmeléket kerülgették. Az ESA nem volt ilyen szerencsés: az ő műholdjuk károsodást szenvedett, amikor egy törmelékdarab megrongálta a szerkezetet, szerencsére működőképes maradt.

Megoldás: lőjünk fel új dolgokat?

A SpaceX egyik idénre tervezett útjai között szerepel az Európai Űrügynökség (ESA) egyik programja is, ők arra kérték ugyanis Muskot, hogy a következő szállítmánnyal küldjenek fel egy kis műholdat, a REMOVEdebris-t, amivel a tervek szerint nem csak keresik, hanem ki is tudják iktatni majd a nagyobb szemétdarabokat. A projekt koordinátora, Guglielmo Glietti elmondása szerint az új eszközzel egy vizuális navigációs rendszer mellett egy kis szigonyvetőt is tesztelnek – ezzel lehet majd a nagyobb törmelékdarabokat begyűjteni. Emellett képesek lesznek egy kis ejtőernyőt erősíteni a nagyobb darabokra – ez lassítja a keringésüket, minek által a Föld képes bevonzani őket, és elégnek a légkörben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott a Szegeden építkező kínai autógyár
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 13:16
Az Európai Bizottság vizsgálata szerint az akkumulátoros elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásban részesül, ami gazdasági kárral fenyegeti az Európai Unió elektromos járműgyártásban érdekelt vállalatait, valamint hátrányos lehet a kínai gyártmányok uniós importőreire, felhasználóira és fogyasztóira, ezért ideiglenes kiegyenlítő vámok bevezetését helyezte kilátásba - tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.
Makro / Külgazdaság Le kell cserélni az árakat a magyar benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 12:03
A gázolaj átlagára péntektől 600 forint fölé kerül. 
Makro / Külgazdaság Sötét alagútba tart a német lokomotív
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 11:27
A kelet-közép-európai régió gazdasága az a német iparhoz kapcsolódó beszállítói láncra épül, így idegesítő azt látni, hogy a rendszer központja olyan fordulóponthoz ért, amit mintha nem tudna kezelni. Legalábbis erre jutott egy friss elemzés. 
Makro / Külgazdaság Meglepetést okozott Kína
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 10:34
A piaci várakozásokat alulmúlta a kínai infláció. 
Makro / Külgazdaság Az oroszok tudják, hogy elveszíthetik a háborút?
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 07:22
Harkivot visszafogottabban lövik az oroszok, miután az ukrán sereg támadja az orosz területen lévő csapatokat. 
Makro / Külgazdaság Nagyon nagy a baj: nincs elég cement, tégla, üveg és beton Ukrajnában
Mester Nándor | 2024. június 11. 15:17
Az építőanyagokat előállító gyárak közül sokat lebombáztak az oroszok, az ukránok pedig nem tudják hitelesen felmérni, hogy mennyi anyag kell az infrastruktúra és az épületek újjáépítéséhez. Enélkül a nyugati kormányok és cégek nem fognak túl sok pénzt adni, miközben azért a vállalatok ugrásra készen várják, hogy béke legyen.
Makro / Külgazdaság Tizenharmadszor is átírta az alaptörvényt az Országgyűlés
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 14:57
Szabályozni kellett, kinek nem adhat kegyelmet a jövőben a köztársasági elnök - de az uniós hitelfelvétel módjáról és a hadsereg bevetésének lehetőségéről is rendelkeztek.
Makro / Külgazdaság Irigykedve nézünk erre a cseh adatra
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 10:59
Csehországban főként az élelmiszerárak mérséklődése miatt csökkent a pénzromlás mértéke májusban.
Makro / Külgazdaság Mi kell ahhoz, hogy jobban éljünk? Botos Katalint erről is kérdezzük a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. június 10. 16:22
A közgazdász, gazdaságtörténész, a rendszerváltás utáni első kormány, az Antall József vezette kabinet pénzügyi államtitkára, majd tárca nélküli minisztere, az Állami Bankfelügyelet 1992-1994 közötti elnöke június 19-én, szerdán délután fél 4-kor lesz a vendégünk. Az egyórás beszélgetésen szokás szerint nemcsak mi kérdezzük Botos Katalint, hanem Önök is, ehhez csak egy ingyenes regisztrációra van szükség.
Makro / Külgazdaság Elképesztő összefüggéssel próbálják bizonyítani a Fidesz-szavazóknak, hogy semmit nem veszítettek az EP-választásokon
Privátbankár.hu | 2024. június 10. 15:57
Kormánypárti elemzők azt hozták ki, hogy a Fidesz és a KDNP vasárnap elért eredménye ismét kétharmados parlamenti többséget eredményezett volna.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG