TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az orosz támogatású szír kormányerők és az amerikai támogatású SDF kurd-arab szövetség erői múlt héten az Eufrátesz folyónál találkoztak, amikor kettévágták az Iszlám Államot. Először vita keletkezett, hogy férnek meg egymás mellett, de megegyeztek, nem lökdösődnek, békésen nyomulhatnak az olajmezők felé.

Néhány hét alatt teljesen átrajzolódott Szíria térképe. Addig az ország keleti és középső részeit az Iszlám Állam uralta, de a kormánycsapatok aktív orosz katonai részvétellel zajló hadműveletei felgyorsultak, az ország középső részét visszafoglalták, majd egy zseniális csapdát állítottak az Iszlám Államnak. Ez elvonta erőiket Deir ez-Zor városától, ahová így egy frontális támadással berontottak az orosz vezetésű erők, és a város két oldalán ki is értek az Eufráteszhez, sőt egy helyen át is keltek rajta és hídfőt létesítettek.

Néhány csörte után megegyeztek

A túlsó oldalon az SDF váratlan hadműveletet indított (addig hónapok óta csak Rakka városának ostromával voltak elfoglalva), és megközelítette egymást a két erő. Vita támadt, mert mint kiderült, korábban arról volt szó, hogy az Eufrátesz egyik oldala az egyik félé, másik a másiké. Csakhogy a keleti oldalon vannak az olaj-, és gázmezők, és mindkét fél igyekszik elérni azokat. Feltételezhető volt, hogy a két nagyhatalom nem hagyja elfajulni a helyzetet, hanem ahogy Szíriában már eddig is sokszor, most is meg fognak egyezni.

Ez pénteken sikerült is, azóta a két fél óvatosan tevékenykedik egymás közelében, és ma össze is értek az általuk ellenőrzött területek az Eufráteszen túl. Közben az Eufrátesz nyugati oldalán teljesen felszámolták a csapdába zárt dzsihádista csoport területét, így Deir ez-Zortól északnyugatra a teljes folyópart a kormányerők ellenőrzése alatt áll, míg az SDF kiszélesítette az észak felől elfoglalt területet a folyótól keletre.

Szíria keleti fele, ennyi van még az Iszlám Államból (szürke terület). Forrás: syria.liveuamap.com

Az olajmező

Látszik, hogy a két erő megfér egymás mellett az Iszlám Állam elleni műveletek utolsó szakaszában, és egyeztetik, ki merre halad, de egy nagy kérdés maradt: kié lesz az Omar nevezetű olajmező, amely messze a legnagyobb Szíriában. Elképzelhető, hogy erről is megegeztek, de nem hozták nyilvánosságra, esetleg még folynak a tárgyalások. Az nem valószínű, hogy aki kapja-marja alapon történne a dolog, mivel az óhatatlanul összecsapást jelentene a két oldal között.

Ha az Iszlám Állam kiűzését követő béketárgyalásokon ugyanolyan súllyal vesz majd részt a két nagyhatalom, mint a harcokban, lehet, hogy akár az olajkitermelés, vagy az olajbevételek megosztásáról is meg tudnak egyezni, sőt, azt sem kizárt, hogy egy olyan föderális államot tudnak létrehozni Szíriában, ahol a két oldal ugyan gyűlölési egymást, de egymástól elszeparálódva mégis együtt tudnak működni, ilyen megoldásra Boszniában van példa.

Irak sem akar lemaradni

Közben Irak is felgyorsította az Iszlám Állam elleni harcot, nem akarja, hogy nagyon lemaradjon, hisz akkor a Szíriából kiszorított erőkkel egyedül kell megbirkóznia, a legcélszerűbb, ha nagyjából egyszerre tudják befejezni a hadműveletet a két országban. Most a az iraki és kurd területek közti kis IÁ enklávét számolják fel, utána már csak egy hosszú, elnyúló sáv van hátra az Iraki határ mentén, melynek nagy része sivatag, érdemi kihívást csak a sűrűn lakott Eufrátesz-völgy fog jelenteni.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél