<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 40 bázisponttal, 2,9 százalékra emelte azt a kamatot, amelyen a kereskedelmi bankok egy hétre elhelyezhetnek nála betétet. Ez kilenc napon belül már a harmadik szigorítás, mely során e kamat 110 bázisponttal ment feljebb, s mivel az egyhetes betéti kamat számít irányadónak a gyorsuló infláció megfékezés szempontjából, ez azt jelenti, hogy a magyar kamatszint már magasabb a lengyelnél és a csehnél.

Ismét kamatot emelt a Magyar Nemzeti Bank. De nem az alapkamatot vitte feljebb, ahogy azt általában szokta, az maradt továbbra is 2,1 százalék.

Az MNB az egyhetes betéti kamatot emelte meg 40 bázisponttal, 2,9 százalékra. Mivel ez a kamat múlt kedden emelkedett a jegybanki rátával együtt 30 bázisponttal, 2,1 százalékra, majd múlt csütörtökön további 40 bázisponttal, 2,5 százalékra, ez azt jelenti, hogy kilenc nap alatt összességében 110 bázisponttal szigorított a bankok bankja.

Azért emelt ismét kamatot az MNB, mert az éves infláció októberben 6,5 százalékra ugrott, ez kilenc éve nem látott magas szint.

Ráadásul a múlt keddi kamatdöntő ülése után a jegybank kilátásba helyezte, hogy a pénzromlás még magasabb is lehet novemberben, 7 százalék feletti. Ez a mostani kamatszintek mellett azt jelenti, hogy a bankokban elhelyezett megtakarításokra fizetett kamat nem hogy képes lenne ellensúlyozni az infláció miatti értékvesztést, hanem még több százalékpontos negatív reálkamatot is okoz, magyarul, a pénzüket félretevők buknak (igaz, nem akkorát, mint az, aki otthon, befőttesüvegben vagy párnacihában tartja a megspórolt összegeit).

Futnak a pénz értéke után. Fotó: MTIFutnak a pénz értéke után. Fotó: MTI

Az MNB múlt kedden jelölte ki az alapkamat helyett az egyhetes betétek kamatát irányadónak, mivel ez kétszer akkora pénzmennyiség kondícióját befolyásolhatja majd, azon keresztül, hogy ha a bankok magasabb kamatot kapnak a betétjekre, akkor ők is hajlamosabbak magasabb kamatot adni a náluk elhelyezett megtakarításokra. Amelynek láttán a betétesek esetleg nagyobb számban dönthetnek úgy, hogy fogyasztás helyett inkább félretesznek, vagy legalábbis változtatnak az arányokon.

Márpedig a kevesebb költés az inflációs nyomást is enyhítheti.

Ugyanezzel a pozitív hatással járhat, ha a forint erősödik, ez esetben ugyanis az importé kevesebbe kerülhet, ami egy olyan nyitott gazdaságnál, mint a magyar, fajsúlyos tényező. Márpedig a forint éppen a napokban történelmi mélységekbe gyengült, az euróval szembeni jegyzése 372,20-on állt meg. Annak ellenére, hogy az MNB - mint említettük - már múlt csütörtökön emelte az egyhetes betéti kamatot.

Nem a kamatemelésnek köszönhető tehát, hogy a forint a mélypontjáról elrugaszkodott, hanem inkább az enyhülő nemzetközi hangulatnak.

A forint a mai napon az euróval szemben 368,5-ös szint környékén tartózkodott, háromnegyed 9-ig. Akkor a kamatemelésről érkező hírre erősödni kezdett, fél 10 magasságában már több mint 2 egységgel állt feljebb, ám azt követően ismét gyengült, 11 előtt 367-es szint fölött tartózkodott. Ami nem biztató a jövőre nézve, azt üzeni ugyanis, hogy a piaci szereplők még mindig nem tartják elegendőnek a kamatemelést. Kétségtelen, az új szint is még több mint 3,5 százalékponttal elmarad az októberi éves inflációtól, s még többel a novemberi várakozásoktól.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csehországban és Németországban is ott lehet már az Omicron
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 14:04
Hollandiában 61 esetet igazoltak, de Cseh- és Németországban is vizsgálnak egy-egy pozitív tesztet produkált fertőzöttet, akik már valószínűleg az új mutánst kapták el. Bár a határzárak valószínűleg nem fognak sokat érni, mégis egyre-másra jelentenek be utazási korlátozásokat a világ országai.
Makro / Külgazdaság Fidesz-győzelmet tippel a nemzetközi elemzőcég, de szoros versenyre számít
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 10:38
A megszokottnál szorosabb versenyt, de a mostani a kormány hatalomban maradását várja a Fitch Solutions hitelminősítő cégcsoportjához tartozó kutatóvállalat a 2022-es szavazáson. Az inflációt viszont nem tartják hosszú távú kockázatnak a cég elemzői.
Makro / Külgazdaság A kocsmákból nem lehet kitiltani az oltatlanokat – Csehországból jelentjük
Wéber Balázs | 2021. november 27. 06:31
A távozó és a jövendőbeli cseh kormány is az oltással oldaná meg a Covid-válságot, ezért számos eszközzel próbálja rábírni a vakcina felvételére az oltatlanokat. Ők nem járhatnak például színházba vagy kocsmába, és munkába is csak teszttel. Egy helyi magyar ugyanakkor lapunknak azt mondta: a szabályok betartatása nehézkes, a csehek pedig hajlamosak a kijátszásukra. Sokan végül beoltatják magukat, de nem meggyőződésből, hanem a szabadságuk visszaszerzése miatt.
Makro / Külgazdaság Nagyot zuhantak a pesti részvények
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 18:53
A mai napon bizony jócskán estek a budapesti részvények.
Makro / Külgazdaság 10 tényező, ami miatt gödörbe süllyedt a forint - A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. november 26. 18:33
Legalább tíz oka van annak, amiért a héten a forint új történelmi mélypontra érkezett, közöttük Magyarország-specifikus és nemzetközi tényezők is. A kamatemelések mellett az MNB még sok szempontból laza, mint a kötvényvásárlások és olcsó hitelek terén. A kormány pedig szórja a pénzt, miközben a globális tőkepiaci hangulat sem éppen rózsás.
Makro / Külgazdaság Riadót fújt Izrael az új afrikai mutáns miatt
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 17:11
Izraelben vészhelyzeti intézkedéseket vezetnek be a koronavírus eddigieknél is fertőzőbb afrikai változatának a megjelenése miatt - jelentette a katonai rádió pénteken.
Makro / Külgazdaság Gyilkos ázsiai haditengerészeti verseny indult
Káncz Csaba | 2021. november 26. 15:14
Peking már három éve teszt-lövést hajtott végre az 5700 kilométer hatótávolságú, több-funkciós rakétájával.   A harmadik kínai anyahajót 3-6 hónapon belül vízre bocsátják.  Káncz Csaba jegyzete  
Makro / Külgazdaság Hoppá: mégis részt vesz Magyarország az EU-s vakcinavásárlásban!
Kormos Olga | 2021. november 26. 14:19
Magyarország mégis részt vesz az EU harmadik vakcinavásárlási szerződésében, amelyet a Pfizer/BioNTech-kel kötöttek.
Makro / Külgazdaság A negyedik hullám küszöbén még dőlt a pénz a lakáshitelesekhez
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:58
2021 harmadik negyedévében a hazai vállalatok hitelállománya nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő mértékben, 9 százalékkal bővült, a lakossági hitelkihelyezések pedig még ennél is jobban, 16,3 százalékkal.
Makro / Külgazdaság Vészhelyzet Németországban
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:03
Vészhelyzet alakult ki Németországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt, amelyet sürgősen meg kell állítani, különben túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer - mondta az ügyvezető szövetségi kormány egészségügyi minisztere Berlinben.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló