3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Két éve aggódnak közgazdászok és politikusok, hogy a világgazdaság motorjának tekintett Kína növekedése lelassul. Nos, eddig nem ez történt: az első negyedévben a gazdasági növekedés 6,9 százalék volt, a vártnál nagyobb. A fák persze nem nőnek az égig, de az valószínű, hogy Kína rövidesen a világ legnagyobb gazdasága lesz.

A kínai meredek gazdasági növekedés lassan 40 éve zajlik, azóta az akkor meglehetősen szegény, Indiával egy szinten lévő ország az indiai gazdaság négyszeresére nőtt (lakosságszámuk most nagyjából azonos), és vásárlóerő-paritáson meghaladta az amerikait. A kétszámjegyű növekedés, úgy tűnik, véget ért, de ilyen viszonylag magas szinten ez érthető is, a fák nem nőnek az égig. Az ország célja egyelőre az érdemben 5 százalék fölötti növekedés, ameddig csak lehet.

Nem kell félni

Tavaly nagy volt az ijedelem, hogy a növekedési ütem csökkenése gyors lesz, és így az a húzóerő és felvevőpiac, amit a kínai növekedés évről évre adott a világnak, hirtelen kiesik. Nos, erről szó sincs: egyrészt egyelőre nem fenyeget a veszély, hogy a növekedés 6,5 százalék alá csökkenjen, másrészt a gazdaság szerkezetének átalakulása miatt a belső fogyasztás erősebben növekszik (most évi 10 százalék volt az első negyedévben), így a világgazdaságra jelentős húzóhatással bír.

A mostani adatban benne van a túlfűtötté váló ingatlanpiac árnövekedése is, ami előbb-utóbb el fog tűnni, sőt ha a piaci lufi ereszteni kezd, ez a GDP adatban is megjelenhet. Mindazonáltal arra lehet számítani, hogy a gazdasági növekedés csak lassan fog tovább csökkenni, ahogy az ország gazdasága egyre nagyobb lesz, az egy főre jutó érték egyre kevésbé marad majd el a fejlettebb országokétól. Ha például a magyart eléri, feltehetően már ugyanolyan nehéz lesz a további út, mint nekünk.

Még 60 százalék

Az igazán meghatározó pont az lesz a kínai gazdaság méretében, amikor nominálisan is megelőzi az első helyét immár nagyjából 130 éve őrző amerikait. Vásárlóerő-paritáson ez már meg is történt, ami azt jelenti, hogy az amerikainál négyszer nagyobb létszámú kínai lakosság az amerikai életszínvonal negyedén, vagy ennél már kicsit jobban él. Az amerikai éves GDP jelenleg kb. 18 ezermilliárd dollár, a kínai 11. Ahhoz, hogy utolérje tehát, bő 60 százalékot kell Kínának nőni az amerikai gazdaság időközbeni növekedésén túl.

Vagy így, vagy úgy

Ha feltételezzük, hogy a következő években Kína 5 százalékkal fog gyorsabban növekedni, mint Amerika, akkor ez 10 év alatt fog bekövetkezni. Ha az eltérés 4 százalékos, akkor 12-13 év, ha 3, akkor 16-17 év. Ha egész lecsökkenne a következő 10 évben a kínai gazdaság növekedési előnye, akkor sincs veszve minden: van egy tényező, ami miatt mindenképpen bekövetkezik az előzés. Ez nem más, mint a jüan hosszabb távon várható felértékelődése. Ha a kínai árszínvonal akkora lenne, mint az amerikai, akkor már most is 19 ezermilliárd dollár lenne a kínai GDP, ez a vásárlóerő-paritás.

Kínának jelentős kereskedelmi többlete van Amerikával és más országokkal szemben is, és idővel ezt a jüan felértékelődése fogja mérsékelni. Persze a jüan árfolyama nem mozog teljesen szabadon, az állam ellenőrzi, de hosszú távon neki sem fog érdekében állni a alulértékeltség. Ekkor pedig a tényleges gazdasági növekedésen felül is közelíteni fog egymáshoz a két GDP adat. Ezek alapján úgy véljük, hogy 10 éven belül mindenképpen Kína lesz a világ legnagyobb gazdasága.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG