3p
A napokban írtunk arról, hogy torzul a világ devizarendszere attól, hogy a kínai jüan még nem tölt be olyan szerepet, mint az euró vagy a dollár. Nos, ez rövidesen megváltozhat.

Kína kérte

A kínai jegybank maga kérte az IMF-et hogy vegye fel a jüant a saját valutakosarába. Feltehetően a kínai jegybank is felmérte, hogy enélkül nem fejlődik tovább egészségesen a gazdaság. Kína gazdasága reálértéken már nagyjából akkora, mint az EU vagy Amerika, így teljesen logikus, hogy devizája is hasonló funkciókat töltsön be, mint az euró vagy a dollár.

Jelenleg az IMF valutakosara a dollárt, az eurót, a japán jent és az angol fontot tartalmazza, ami reális is, mert a jüanon kívül ez a 4 legfőbb valuta. Ha belekerül a jüan, akkor a súlyánál fogva várhatóan ezermilliárd dollár, a nemzetközi tartalékok nagyjából 10 százaléka fog jüanba, vagyis kínai eszközökbe áramlani.

Egyre népszerűbb

A lényeg tehát az IMF döntése. Ha a szervezetet hivatalosan tartalékvalutának minősíti a jüant, akkor a nemzetközi bizalom rögtön megnő iránta, és rögtön megkezdődik a tartalékok átallokálása. Az IMF szerint Kína komoly lépéseket tett pénzrendszerének liberalizálása érdekében, így lehet, hogy most már meghozza a döntést a nemzetközi szervezet. 2010-ben még elvetették az ötletet.

A jüan egyébként 5. helyen áll a nemzetközi fizetéseknél használt valuták listáján, noha megilletné már a harmadik hely. Ha az IMF pozitívan dönt, valószínűleg annyira megnövekszik a jüanban bonyolított forgalom, hogy ez meg is valósul. Kanada például már ma is igen széles körben használja a jüant: a Kínával folytatott kereskedelemben szinte teljes egészében azt használja, így a kanadai dollár után a jüan a 2. az ország fizetési forgalmában.

Leendő súlya és a piaci hatás

A jüannak tehát teljesíteni kell az ún. SDR kritériumot (Special Drawing Rights), és ha az IMF úgy ítéli meg, hogy ez megvan, akkor kapja meg a valuta az SDR jogot, és részévé válik az SDR kosárnak. Az IMF weboldala szerint a kosár jelenlegi összetétele: 41,9 százalék dollár, 37,4 százalék euró, 11,3 százalék font sterling és 9,4 százalék jen. A jüan súlya, ha bekerülne, kezdetben 13-14 százalék között lehetne elemzők szerint.

Ha most nem jön össze a dolog, akkor piaci szereplők szerint 2020-ban már biztosan sikerül. Ha viszont most meglesz, óriási tőkeáramlás indul meg a kínai eszközök (elsősorban kötvények) felé, amely az egész deviza, és értékpapírpiacot megbolygatja, és persze jól felhúzza a kínai eszközök árfolyamát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor barátai is egyre szorosabb orosz és kínai fogásban
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:34
Az új szerb kormány május 2-án tette le az esküt. Összetétele azt mutatja, hogy Belgrád még inkább elkötelezte magát a Moszkvával és Pekinggel való szorosabb kapcsolat mellett. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Javítgatja a KSH az ipari termelés adatait, de az összkép ugyanolyan sötét
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:51
Tovább finomítottak a márciusi számokon, a lényeg azonban nem igazán változott.
Makro / Külgazdaság Ezzel sem fog kampányolni a kormány: szabadesésbe fordult az építőipar teljesítménye
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:31
Még az előző rossz hónapot is alul tudta múlni a márciusi adat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG