<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Az Európi Központi Bank igazgatótanácsának egyik tagja, a német Sabine Lautensläger jelezte, hogy a korábbi jelzésekkel szemben mégiscsak megkezdik rövidesen a kötvényvásárlási program lezárását. Hozzátette: itt az ideje az EKB-nál is véget vetni az extrém laza monetáris politikának. Kérdés, a nem német tagok is osztják-e a véleményt?

Első alakalommal történik meg, hogy az EKB monetáris politikáért felelős tanácsának egy tagja jelzi, hogy ideje abbahagyni a fedezetlen kötvényvásárlási programot. Igaz, hogy ez a tag történetesen német, és Németország már egy ideje követeli az extrém és immár teljesen fölösleges monetáris lazaság megszüntetését, de mindezeddig a bank, és különösen vezetője, Mario Draghi hallani sem akart erről.

Megjött az infláció

A Commerzbank vezető közgazdásza a Marketwatch szerint azt nyilatkozta, hogy a kötvényvásárlási programot minél előbb abba kell hagyni, mert túl sok a kedvezőtlen mellékhatás. Egyrészt lufi fújódott a kötvények árában, sőt bizonyos mértékig a részvénypiacokon is, ugyanakkor a déli tagállamok nem nehezedik semmilyen nyomás, hogy megreformálják gazdaságaikat. Ráadásul az eurózóna 10 ezermilliárd eurós gazdasága erősödni látszik több éves gyengélkedés után, a német infláció pedig 1,7 százalékra ugrott, így a reálkamat erősen negatív lett, ami német megtakarítók számára elfogadhatatlan.

Lautenschläger, az EKB egyetlen német igazgatótanácsi tagja már korábban is szkeptikus volt a kötvényvásárlással kapcsolatban, de most már határozottan kifejtette álláspontját, miszerint minden feltétel adott a tartós inflációhoz (vagyis a deflációs veszély már a múlt ködébe vész), és nem lenne jó addig várni, amíg a túlzott infláció veszélye felmerül. Szerinte a kötvényvásárlást már december előtt be kéne fejezni, és ebben támogatja őt a Bundesbank elnöke, Jens Weidmann, aki kezdettől ellenezte a programot.

Lomhák

A múlt hónapban az EKB 25 tagú kormányzótanácsa (az igazgatóság 6 tagja és a 19 tagállam jegybankelnöke) még támogatta a kötvényvásárlási program meghosszabbítását, noha korábban az volt a terv, hogy márciustól kezdve havi 10 milliárd euróval csökkentik a mértéket, és így év végére kifut a program. Ez úgy módosult, hogy havi 80-ról 60 milliárdra csökken az összeg, viszont nem határozták meg az időpontot, hogy meddig tart, vagy hogy mikor csökkenhetne tovább.

Fokozatosság, kezdés mihamarabb

Lautenschläger szerint lényeges lenne, hogy az extrém laza monetáris politika fokozatosan szűnjön meg, ehhez viszont folytatni kéne a kötvényvásárlási program csökkentését akár már áprilistól. Az Ifo gazdaságkutató intézet elnöke szerint erre a kormányzótanácsot akkor lehet rávenni, ha az eurózóna egészének inflációja eléri az 1,5 százalékot. A németek attól félnek, és nem ok nélkül, hogy ebben az esetben a más most is 1,7 százalékos német infláció 2 százalék, a jegybanki cél fölé kerül, és mivel az ennek megfelelő semleges monetáris politika csak lassan, évek alatt állítható helyre, az infláció ezalatt alaposan elszállhat.

A türelem vége

Mindenesetre egyértelmű, hogy a németek nem tolerálják tovább az irreális és értelmetlen monetáris lazaságot. Kérdés, hogy az EKB meddig akar szembemenni velük (ráadásul anélkül, hogy ésszerűen indokolni tudnák a program fenntartását), ami komoly politikai kockázatokat is jelent. Németországban idén választások lesznek, a politikusok nem tudják megmagyarázni a lakosságnak, hogy miért az erősen negatív reálkamat, ami megnövelheti az eurózónával szembeni ellenérzéseket és az önálló német monetáris politika iránti nosztalgiát.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megint elzárják a gázt az oroszok az Északi Áramlat 1 vezetéken
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:58
De csak néhány napra. 
Makro / Külgazdaság Amerika drónokat és fegyvereket küldhet Ukrajnának - heves harcok Herszon megyében
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:38
Esti hírösszefoglalónkban a háború 177. napjának eseményeit vettük számba. 
Makro / Külgazdaság A hét videója: Putyin ledobta a gázbombát – egy válság háttere
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2022. augusztus 19. 19:17
Oroszország megtámadta Ukrajnát, az EU válaszul szankciókkal büntette a Kremlt, amely válaszul tekert néhányat a gázcsapon. A brutális adok-kapokat az uniós fogyasztók is megszenvedik: az energiaárak az egekben, az infláció elszabadult, az életszínvonal zuhan. Az igazi feketeleves pedig télen jöhet, ha Putyin teljesen elzárja a gázcsapot. Mostantól egy jelszó maradt: a spórolás. A hét videójában az európai gázválság hátterét világítjuk meg, és megnézzük, mi várhat ránk a közeljövőben.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos telefonhívást kapott – küldöttek mehetnek az elfoglalt atomerőműbe
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 17:16
Emmanuel Macron francia elnök felhívta Vlagyimir Putyint.
Makro / Külgazdaság Válság szélére került Berlin és Peking kapcsolata
Káncz Csaba | 2022. augusztus 19. 16:17
Az „ifo Intézet” jelentése szerint egy kereskedelmi háború, valamint az EU és Németország leválasztása Kínáról csaknem hatszor annyiba kerülne Berlinnek, mint a Brexit. A német légierő vadászgépei részt vesznek a ma kezdődő ausztrál hadgyakorlaton, amely az Egyesült Államokkal szövetséges euroatlanti és csendes-óceáni katonaság közötti kapcsolatok növekvő tendenciájának része a Kínával növekvő geopolitikai feszültségek közepette. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kié az elfoglalt ukrán atomerőműből származó energia? Megszólalt az ENSZ-főtitkár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 15:34
Antonio Guterres Odesszában van, ott beszélt erről.
Makro / Külgazdaság Kínos ügyben tesz ma tanúvallomást a német kancellár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 14:32
Korábbi polgármestersége alatt trükközött egy bank.
Makro / Külgazdaság Most kiderült, mely bank drágította legjobban a lakáshitelét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 11:34
Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.hu adataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
Makro / Külgazdaság A németek többsége már spórol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 10:27
Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
Makro / Külgazdaság Nagyon rég nem volt ekkora infláció Japánban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 09:21
Japánban júliusban 2,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest, az infláció gyorsult a június 2,4 százalékhoz képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG