<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Európi Központi Bank igazgatótanácsának egyik tagja, a német Sabine Lautensläger jelezte, hogy a korábbi jelzésekkel szemben mégiscsak megkezdik rövidesen a kötvényvásárlási program lezárását. Hozzátette: itt az ideje az EKB-nál is véget vetni az extrém laza monetáris politikának. Kérdés, a nem német tagok is osztják-e a véleményt?

Első alakalommal történik meg, hogy az EKB monetáris politikáért felelős tanácsának egy tagja jelzi, hogy ideje abbahagyni a fedezetlen kötvényvásárlási programot. Igaz, hogy ez a tag történetesen német, és Németország már egy ideje követeli az extrém és immár teljesen fölösleges monetáris lazaság megszüntetését, de mindezeddig a bank, és különösen vezetője, Mario Draghi hallani sem akart erről.

Megjött az infláció

A Commerzbank vezető közgazdásza a Marketwatch szerint azt nyilatkozta, hogy a kötvényvásárlási programot minél előbb abba kell hagyni, mert túl sok a kedvezőtlen mellékhatás. Egyrészt lufi fújódott a kötvények árában, sőt bizonyos mértékig a részvénypiacokon is, ugyanakkor a déli tagállamok nem nehezedik semmilyen nyomás, hogy megreformálják gazdaságaikat. Ráadásul az eurózóna 10 ezermilliárd eurós gazdasága erősödni látszik több éves gyengélkedés után, a német infláció pedig 1,7 százalékra ugrott, így a reálkamat erősen negatív lett, ami német megtakarítók számára elfogadhatatlan.

Lautenschläger, az EKB egyetlen német igazgatótanácsi tagja már korábban is szkeptikus volt a kötvényvásárlással kapcsolatban, de most már határozottan kifejtette álláspontját, miszerint minden feltétel adott a tartós inflációhoz (vagyis a deflációs veszély már a múlt ködébe vész), és nem lenne jó addig várni, amíg a túlzott infláció veszélye felmerül. Szerinte a kötvényvásárlást már december előtt be kéne fejezni, és ebben támogatja őt a Bundesbank elnöke, Jens Weidmann, aki kezdettől ellenezte a programot.

Lomhák

A múlt hónapban az EKB 25 tagú kormányzótanácsa (az igazgatóság 6 tagja és a 19 tagállam jegybankelnöke) még támogatta a kötvényvásárlási program meghosszabbítását, noha korábban az volt a terv, hogy márciustól kezdve havi 10 milliárd euróval csökkentik a mértéket, és így év végére kifut a program. Ez úgy módosult, hogy havi 80-ról 60 milliárdra csökken az összeg, viszont nem határozták meg az időpontot, hogy meddig tart, vagy hogy mikor csökkenhetne tovább.

Fokozatosság, kezdés mihamarabb

Lautenschläger szerint lényeges lenne, hogy az extrém laza monetáris politika fokozatosan szűnjön meg, ehhez viszont folytatni kéne a kötvényvásárlási program csökkentését akár már áprilistól. Az Ifo gazdaságkutató intézet elnöke szerint erre a kormányzótanácsot akkor lehet rávenni, ha az eurózóna egészének inflációja eléri az 1,5 százalékot. A németek attól félnek, és nem ok nélkül, hogy ebben az esetben a más most is 1,7 százalékos német infláció 2 százalék, a jegybanki cél fölé kerül, és mivel az ennek megfelelő semleges monetáris politika csak lassan, évek alatt állítható helyre, az infláció ezalatt alaposan elszállhat.

A türelem vége

Mindenesetre egyértelmű, hogy a németek nem tolerálják tovább az irreális és értelmetlen monetáris lazaságot. Kérdés, hogy az EKB meddig akar szembemenni velük (ráadásul anélkül, hogy ésszerűen indokolni tudnák a program fenntartását), ami komoly politikai kockázatokat is jelent. Németországban idén választások lesznek, a politikusok nem tudják megmagyarázni a lakosságnak, hogy miért az erősen negatív reálkamat, ami megnövelheti az eurózónával szembeni ellenérzéseket és az önálló német monetáris politika iránti nosztalgiát.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Népszámlálást tartottak Szlovákiában: hányan vallották magukat magyarnak?
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 12:52
36 ezerrel csökkent Szlovákiában a magukat magyar nemzetiségűnek vallók száma az elmúlt tíz évben, fogyatkozásuk üteme jelentősen lassult.
Makro / Külgazdaság Óriási sztrájk – lebénította a főváros közlekedését a vezetők tiltakozása Romániában
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 11:37
Egyetlen villamos, busz vagy trolibusz sem állt forgalomba a reggeli műszakra előirányzott, csaknem 1500 jármű közül.
Makro / Külgazdaság Szlávik János: akár már idén megjelenhet az oltás, amely a koronavírus minden variánsa ellen hatékony
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 11:06
Szlávik János főorvos, a Dél-Pesti Centrum Kórház infektológiai osztályának vezetője volt az InfoRádió Aréna című műsorának vendége.
Makro / Külgazdaság Az erősödő forint megnyugtathatta Matolcsy Györgyéket
Csabai Károly | 2022. január 20. 10:49
Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma sem emelt kamatot, ugyanúgy 4 százalékot fizet a kereskedelmi bankok nála egy hétre elhelyezett betéteiért, mint az utóbbi három alkalommal.
Makro / Külgazdaság Megvan a dátum: ekkor találkozik Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 09:57
Szijjártó Péter a TASZSZ hírügynökségnek beszélt arról, hogy mikor esedékes a találkozó.
Makro / Külgazdaság Újabb drámai rekordot döntött a koronavírus Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 09:13
A tegnapi csúcs után ismét sosem látott szintre nőtt a napi új fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Lassul a gazdaság – egyből hozzányúltak a kamatokhoz Kínában
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 07:37
A kínai jegybank csökkentette az egy- és ötéves hitelek referenciakamatát, hogy ezzel is segítse a lassuló gazdaság élénkítését.
Makro / Külgazdaság Joe Biden megmagyarázta a bizonyítványt – Amerika arra készül, hogy Putyin megszállja Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 06:48
Hivatalba lépése egyéves évfordulója alkalmából a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján Joe Biden amerikai elnök védelmébe vette elnöksége eddigi mérlegét, megpróbálta kicsinyíteni elnöksége kudarcait, külpolitikáról szólva pedig azt mondta, hogy szerinte Vlagyimir Putyin bevonul majd Ukrajnába.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter bejelentette: újabb feladatokat kap a budapesti terrorellenes iroda
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 06:26
Újabb feladatokat kap az ENSZ terrorizmusellenes központjának budapesti regionális irodája - közölte a külgazdasági és külügyminiszter, miután találkozott a terrorizmusellenes tevékenység koordinálásáért felelős ENSZ-főtitkárhelyettessel, Vlagyimir Voronkovval.
Makro / Külgazdaság Ha egy ekkora birodalom elindul – interjú a magyar-orosz turisztikai kapcsolatokról
Elek Lenke | 2022. január 20. 06:07
A Covid miatt az oroszok sem turistáskodhatnak már vagy két éve. Pedig az előző két évtizedben bejárták a világot. No, nem mindenki persze, csak aki tehette, de egy ekkora népességű országban a lakosság tíz százaléka – ennyien szoktak útra kelni „békeidőben” – is jelentős arány. Minderről dr. Szegedi Andreával, a Magyar-Orosz Baráti Társaság elnökségi tagjával, egyetemi tanárral, az orosz piac turisztikai szakértőjével beszélgettünk.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló