<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Először ismerte el kormányzati képviselő, hogy az útépítési pályázatok brüsszeli vizsgálata is érv volt a 110 milliárdos költségvetési zárolás mellett. Banai Péter Benő, az NGM államtitkára szerint haladnak a stratégiai átalakítások, de ma még tényleg magas az állami újraelosztás aránya.

A tárcáknak augusztus elejéig kell a Magyar Államkincstárnak bejelenteniük részletes zárolási javaslataikat - mondta a Napi Gazdaságnak Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetésért felelős államtitkára. A 110 milliárd forintos zárolás kapcsán elmondta, az elemzői konszenzus szerint idén a magyar költségvetés hiánya a GDP három százaléka alatt teljesül, az Európai Bizottság tavaszi prognózisában is 2,9 százalékos deficitet jelzett előre. Az elmúlt hónapok folyamatai miatt ugyanakkor a kabinet célszerűnek látta egy óvatossági, biztonsági intézkedés meghozatalát. Úgy tűnik, hogy az infláció miatt, ami az idén eddig gyakorlatilag nulla százalék körül mozog, némileg kevesebb áfabevétellel kalkulálhat a költségvetés. Emellett úgy döntött a kormány, hogy bővíti a közfoglalkoztatás keretében dolgozók létszámát, ami 47,3 milliárd forintos extra kiadást jelent a büdzsének.

Lekerült a napirendről az útépítők különadója?

Brüsszel azt vizsgálja, hogy mennyire volt szabályos az útépítő cégek pályáztatásának feltételrendszere. Ma még nem tudjuk, hogy mi lesz a döntés, ezért óvatossági lépésként a költségvetésben nagyobb tartalékot kell képezni – mondta Banai, aki ugyanakkor azzal, hogy a zárolás indokai között sorolta fel a tételt, jelezte, jelezhette, hogy a korábban meghirdetett, s egyes Fideszes érdekköröknek komoly hátrányt okozó útépítő cégekre kivetendő különadó lekerült a napirendről.

.Az év utolsó hónapjaiban derül ki, hogy a kormány a makrogazdasági, és az államháztartási mutatók tudatában fel tudja-e szabadítani az összeget. A 110 milliárd forintos zárolásból csupán 39,4 milliárd forint érinti a tárcákat. Nagy hányadot tesz ki ugyanakkor a beruházási alap megkurtítása, amivel kapcsolatban Banai elmondta: minden beruházás megvalósul, de nem feltétlenül idén. Áttekintették a tervezés alatt álló és a már futó beruházásokat, amelyek közül több eleve 2014-2015 között valósul meg, annak ellenére, hogy a fedezete az idei büdzsében már szerepel. Olyan eset nem lesz, hogy a vállalkozók által már beadott számlát nem egyenlíti ki az állam - hangsúlyozta. Az azonban előfordulhat, hogy egyes projektek megvalósulása átcsúszik a következő évre.

Megegyeznek Brüsszellel

Az államtitkár szerint az uniós támogatások intézményrendszerének magyar átalakítása miatt semmilyen forrásfelfüggesztés nem történt, s lezáródni látszik a vita az Európai Bizottsággal az irányító hatóságok és a közreműködő szervezetek átszervezése kapcsán. Az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság elkészítette a jelentését, amiből a kormány arra következtetett, hogy megnyugtató módon le lehet zárni a vitát. Nincs is olyan uniós előírás, hogy milyen szervezeti rendszerben, milyen formában kell egy tagállamnak a közvetítői feladatokat ellátni - mondta az államtitkár.

Haladnak a stratégiai átalakítások, de még magas az újraelosztás

Azzal kapcsolatban, hogy több nemzetközi tanulmány is szól arról, hogy a költségvetés 50 százalékos újraelosztási aránya a szomszédos országok 35-45 százalékos rátájával szemben igen magas, Banai a makrogazdasági adatok eredményeivel és azzal érvelt, hogy stratégiai átalakítások is lezajlottak. Ide sorolta az önkormányzati finanszírozás rendszerének megújítását, amelynek keretében a A kormány átvállalta ugyan az önkormányzatok teljes adósságát, ami természetesen forrásátcsoportosítással is járt, de „cserébe” a helyi önkormányzatoknak felelős gazdálkodást kell folytatniuk, s ezt az új önkormányzati szabályrendszer biztosítja. Ugyanakkor elismerte, hogy van még tennivaló, például az egészségügyi rendszer megkezdett megújításában is.

Az áfabevétel igazolja a pénztárgép-cserét

Az online kasszák esetében az intézkedés pozitív hatását igazolják egyes ágazatok bevallási adatai. Az áfacsalásban leginkább érintett kiskereskedelmi szektoroknál az első negyedévben 29 százalékkal, 17 milliárd forinttal több áfabevétel folyt be az államkasszába a tavalyi hasonló időszakhoz képest. A teljes kereskedelmi szektor pedig 55 milliárd forinttal, 15 százalékkal teljesített jobban a vizsgált időszakban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ukrán visszavonulás, Moszkva a negyven fölöttieket is várja a hadseregbe – A háború 94. napja
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 17:39
Szeverodonyeckben az ukránok szerint komoly harcok folynak, Putyin nyugati államfőkkel tárgyalt.
Makro / Külgazdaság Hiperszonikus cirkálórakétával kelti a félelmet Oroszország
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 15:55
Ezer kilométeres távolságra is elért a Cirkon.
Makro / Külgazdaság Oroszok állítják: Limant teljes egészében elfoglalták
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 13:46
Újabb terület orosz kézen. 
Makro / Külgazdaság Megint úgy utazunk, mint a járvány előtt. Újratöltött a turizmus.
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 11:40
Ha nem is olyan a világ, mint volt, de költéseinkben közelítünk. 
Makro / Külgazdaság Így trükközik Putyin, hogy enyhítse a szankciós károkat
Mester Nándor | 2022. május 28. 11:17
Itt a párhuzamos export. Főleg Kína lehet a segítség.
Makro / Külgazdaság K&H: 64 milliárdot fizettek be idén az ATM-ezők
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 10:00
Az automatás készpénzbefizetés nagyon népszerűvé vált az elmúlt évek során.
Makro / Külgazdaság Tömeges kirakatperre készülhet a Kreml, hogy igazolja az inváziót
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 09:20
Nürnberget emlegetik, és a nácitlanítást akarják alátámasztani.
Makro / Külgazdaság Még Zelenszkij is elismerte, hogy nagy baj van. Reggeli háborús összefoglaló.
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 07:30
Az ukránok visszavonulásra kényszerülhetnek, Joe Biden komolyan megvádolta Putyint, Oroszország "teljes körű győzelmet tervez" egy hírügynökség szerint.
Makro / Külgazdaság Putyin hamarosan fontos csatát nyerhet - napi háborús hírek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 19:03
Méterről méterre, de haladnak előre az oroszok, Putyin mégis hajlandó lenne fogolycseréről, sőt az ukrán kikötők megnyitásáról is tárgyalni - legalábbis ezt állította ma. Háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ukrajnai háború – miért is van hazánk még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen? - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. május 27. 18:43
Oroszország ukrajnai inváziója megrendítette a globális rend alapjait, a konfliktus mértéke és kimenetele még nem világos. A háború feltárta Oroszország politikai, hírszerzési és katonai gyengeségeit, egyben aláásta Moszkva pozícióját mind globálisan, mind a posztszovjet térben.  A konfliktus már tovagyűrűzött Ázsiára, és felerősítette a Kína és az Egyesült Államok közötti nagyhatalmi versenyt. Az amerikai közvélemény és a republikánus párt támogatása Ukrajna irányába egyre csökken, ahogy a Biden-kormány növeli a segélyeket.  De miért is tartja Orbán Viktor miniszterelnök hazánkat még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen?  Káncz Csaba videó-interjúja.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG