Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Vannak olyan kutatások, amelyek szerint bizonyos éghajlatú területeken jobban terjed az új koronavírus, mint másutt. De ezek még nem döntő erejűek, a legtöbb tudós nem meri kijelenteni, hogy ez a vírus is szezonális lenne. Az, hogy az egyik vírus szezonális, és nyáron visszaszorult, sajnos nem jelenti azt, hogy a másik is olyan.
(A kép illusztráció)

A megfázásos betegségek többsége tavasszal, a jó idő beköszöntével lassan el szokott tűnni. Az influenza, legalábbis Európában és más hasonló éghajlatú területeken inkább télen fordul elő, nyáron szinte sohasem. Reménykedhetünk abban hogy a koronavírus is eltűnik majd, ha beköszönt a nyár?

A Forbes.com meteorológus szerzője szerint még a CDC amerikai járványügyi kormányszervezet sem tud erre a kérdésre választ adni. A tudósok egyszerűen nem tudják még. Valószínűsíthető, hogy más kórokozókhoz hasonlóan ennek a vírusnak az aktivitása is csökkenni fog a nyári hónapokban, de nem biztos. Ráadásul egyes kórokozók, mint a normál influenza, csak a mérsékelt égövi országokban mutatnak ilyen szezonalitást.

A trópusokon az influenza nyáron is hasonlóképpen tud terjedni, mint nálunk télen. Nem tűnik el a melegben sem, aminek talán a magas páratartalomhoz lehet köze. Egyébként azt is kimutatták, hogy az időjárási körülmények szélsőséges és gyors változékonysága ősszel megnövekedett járványkockázatot jelez arra a szezonra.

A hivatalos verzió

“Még nem ismert, hogy az időjárás és a hőmérséklet befolyásolja-e a COVID-19 terjedését. Néhány más vírus, például a közönséges megfázás és az influenza, jobban terjed a hideg időjárású hónapokban, de ez nem jelenti azt, hogy lehetetlen lenne megbetegedni ezektől a vírusoktól más hónapokban is. Jelenleg nem ismeretes, hogy a COVID-19 elterjedése mérséklődni fog-e, amikor az időjárás melegebb lesz. Sokkal többet szükséges még megtanulni a COVID-19 terjedéséről, súlyosságáról és egyéb jellemzőiről és a kutatások még folynak.” (Centers for Disease Control, CDC, USA)

Van több szezonális kronavírus

A megbetegedéseket okozó vírusok gyakran szezonálisak, de nem mindig – írja a Foxnews is Dr. William Schaffnerre, egy járványügyi alapítvány igazgatójára hivatkozva. Valamennyire biztató, hogy van négy olyan, korábban is ismert koronavírus-fajta, amelyek szezonálisak. De hogy pontosan miért is, azt még homály fedi a tudósok szerint. Ilyen lehetett a 2002-2003-ban kitört SARS kórokozója is.

A Bloomberg által idézett egészségügyi szakértők is azt mondják, hogy ha az influenza szezonális változatosságot mutat is, az nem jelenti azt, hogy egy másik légúti vírus is úgy viselkedik. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 5-én azt közölte, nincs ok feltételezni, hogy a hőmérséklet szerepet játszik a járványban, de a kérdést érdemes vizsgálni.

Forró helyen kevésbé terjed?

Néhány kutató elemzést készített a témáról, de még nem tették közzé azt a megfelelő tudományos folyóiratokban, ami lehetővé tenné, hogy az eredményt más szakértők is ellenőrizzék. Amerikai és iráni kutatók egy csoportja arra a következtetésre jutott, hogy azok a helyek, ahol a Covid-19 fertőzés eddig sokáig jelen volt – például Wuhan Közép-Kínában, az olaszországi Milánó és Seattle az USA-ban – hasonlóan enyhe páratartalommal és körülbelül 5-11 Celsius fokos hőmérséklettel rendelkeznek télen.

További híreink a koronavírusról

A forróbb, nedvesebb helyeken viszont, mint például Bangkok, a vírust főként olyan embereknél találták meg, akik kívülről hozták be. Nem terjedt gyorsan a helyi közösségben – mondták a kutatók. Hozzátették azonban, hogy a jóslatokat egyelőre „rendkívül óvatosan” kell fogadni.

Jó neki, ha nedves

Különféle elméletek léteznek arról, hogy miért szezonálisak egyes vírusok. Bizonyítékok vannak például arra, hogy mind a hideg, száraz levegő, mind a különösen nedves körülmények kedvezőek az influenza terjedésének – írta a Bloomberg. Az emberek hajlamosak zárt helyen, tömegben tölteni a hideg és esős időt, fokozva a fertőződést. Ám több időt töltenek odakint szép időben, csökkentve a betegségek terjedését.

Lehetséges az is, hogy a nyár megemeli az emberek melatonin- és D-vitamin-szintjét, ami erősítheti immunrendszerüket. Olyan feltételezés is van, hogy a vírusok melegebb időben elveszítik erejüket, mert zsíros bevonatuk lebomlik.

Ebben volt nagyon más a SARS

A SARS légzőszervi szindróma 2002-2003-as súlyos járványa valóban enyhült a nyár folyamán. De ennek lehet, hogy kevés köze van az időjáráshoz. „A SARS nem természetes okok miatt halt ki” - írja Marc Lipsitch harvardi epidemiológus. Úgy véli, elsősorban az alkalmazott rendkívül intenzív közegészségügyi beavatkozások ölték ki.

A hatóságok többek között elkülönítették az eseteket és karanténba helyezték azok kapcsolatait is. A stratégia azért működött jól, mert a legfertőzőbb SARS-betegek nyilvánvaló tüneteket mutattak. Kína hasonló lépéseket tett most az új koronavírussal kapcsolatban is, de a vírus hosszú inkubációs periódusa (lappangási ideje) és a sok enyhe eset megnehezítették az elszigetelési erőfeszítéseket.

Ősszel úgyis visszajön?

Az influenza kitörésének enyhülése egyébként nem azt jelenti, hogy a vírus melegebb hőmérsékleten kihal. Csak nem terjed olyan könnyen. Tehát, ha a koronavírus nyáron esetleg el is múlik, ősszel könnyen visszatérhet – figyelmeztet a Bloomberg.

Beadták az első kísérleti oltást

Amerikai kutatók beadták az első kísérleti oltóanyagot az első önkéntesnek – írták amerikai lapok. A Kaiser Permanente Washington Research Institute kutatóintézet (Seattle) kísérletében 45 önkéntes két részletben, egymástól egy hónap különbséggel kap oltóanyagot. A kutatások azonban nem kecsegtetnek gyors eredménnyel, a széles körben alkalmazható, tömegesen gyártott oltás elkészültét legalább 12-18 hónapra teszik. Egyébként más szakemberek is legkorábban jövő év közepére becsülik ezt akkor, ha semmilyen váratlan nehézség nem jön közbe – ami viszont gyakran előfordul. (Lásd: De hol marad végre a koronavírus-vakcina?)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A postaköltségek és a koronavírus miatt kerül többe a jövő évi parlamenti választás, mint négy éve
Baka F. Zoltán | 2021. május 8. 17:16
Egyre többen akarnak levélben szavazni - tudatta lapunkkal a Nemzeti Választási Iroda.
Makro / Külgazdaság Brutálisan sok Pfizer-vakcinát vesz az EU
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 8. 14:14
Már 1,8 milliárd adagra van szerződése.
Makro / Külgazdaság Továbbra sem akar egységes uniós minimálbért a magyar kormány
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 8. 13:22
Szerinte nem célszerű ezt Brüsszelből szabályozni.
Makro / Külgazdaság Beolvasott a vakcinagyártó országoknak Von der Leyen
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 8. 12:04
Az Európai Bizottság elnöke azt üzente a többi közt az Egyesült Államoknak, hogy az EU-hoz hasonlóan lehetővé kellene tenniük az oltóanyagok kivitelét.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor az oltásról beszélt, majd aludt egy gyorsat
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 8. 10:49
Vakcina, oltás, a gazdaság újraindítása, ez itt a legfontosabb téma, mondta az uniós szociális csúcs helyszínén a miniszterelnök. 
Makro / Külgazdaság Covid: negyedéves mélypontra süllyedt a kórházban ápoltak száma
Privátbankár.hu | 2021. május 8. 09:29
Jelenleg 3633 koronavírusos beteg van kórházban. Utoljára február elején volt ennél kevesebb beteg. Az aktív fertőzöttek száma másfél hónapja nem volt ilyen kevés.
Makro / Külgazdaság Szputnyik-vakcinákért lobbizik Kelet-Németország
Wéber Balázs | 2021. május 8. 05:39
A német kormány egyes tartományok nyomására venne az oroszoktól Covid elleni vakcinát, ha azt az Európai Gyógyszerügynökség is jóváhagyja. A Szputnyik Kelet-Németországban népszerű, nem kis részben az NDK-s múlt és az orosz tudományos vívmányok miatt. Egy berlini kormányközeli forrásunk szerint a németek alapvetően a hatalomra és a hatóságokra bízzák ezt a kérdést.
Makro / Külgazdaság A szaúdi titkosszolgálat kritikus tárgyalásai Iránnal és Szíriával
Káncz Csaba | 2021. május 7. 17:26
Rijád napjainkra diplomáciailag sarokba szorult Biden iráni kurzusváltása, a jemeni háború elhúzódása és a libanoni politikai válság miatt.  A szaúdiak most hajlandónak mutatkoznak kiegyezésre az iráni tengellyel Szíriában, miközben Irán mérséklő erővel bír majd a jemeni húszi lázadókra.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Horvátország: június végéig be tudják oltani a felnőtt lakosság felét
MTI | 2021. május 7. 14:50
Horvátországban több mint húsz százalékkal csökkent a fertőzöttek száma a múlt héthez képest, és közel 800 ezren kapták meg valamely oltóanyag legalább első adagját - derült ki a válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A német kormány nem függesztené fel az oltóanyagok szabadalmi jogát
MTI | 2021. május 7. 13:50
Nem függesztené fel az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni védelemre kifejlesztett vakcinák szabadalmi jogát a német szövetségi kormány.
hírlevél
depositphotos