4p

Még az olimpiák ellenzői sem vitatják, hogy a nagy sportesemények élénkítik a rendező város idegenforgalmát, ám egy friss kutatás megkérdőjelezi ezt a hatást. 

A kevesebb mint fél év múlva kezdődő párizsi nyári olimpiai játékok egyik legfrissebb fejleménye, hogy a Szajna partján áruló könyveseket nem távolítják el helyükről a rendezvény idejére. Emmanuel Macron, Franciaország államfője személyesen lépett fel a bolhapiacszerű üzletsor védelmében, felülírva a biztonsági aggodalmakat.

Mennyire jó buli az olimpia? Fotó: Wikipedia
Mennyire jó buli az olimpia? Fotó: Wikipedia

Eközben a párizsiak továbbra is morognak a rendezéssel járó kényelmetlenségek miatt – derült ki az amerikai Conversation cikkéből. Az írás szerzője, Ivan Savin professzor két kutatótársával együtt nemrégen fejezett be egy kutatást a nagy sportrendezvények idegenforgalomra gyakorolt hatásáról. A francia főváros lakóit bosszantja, hogy – amint azt a könyvárusok szerencsésen végződött példája is mutatja – a hatósások nem sokat egyeztettek velük a rendezvénnyel járó gondokról. Utólag tudták meg, milyen közlekedési dugókra, lezárásokra számíthatnak. Kiderült, hogy a sportesemények helyszínei mellett az egész várost telerakják biztonsági kamerákkal.

Nem csillapodik a régi vita

Eközben tovább folytatódik a régi vita a nagy sportesemények negatív és pozitív következményeiről. Nehéz megkérdőjelezni, hogy ezek a rendezvények rövid távon jelentős pénzügyi veszteséggel járnak, ám az ellenérv az, hogy hosszabb távon megtérül a befektetés. A rendezvények hívei elsősorban az úgynevezett „puha” infrastruktúrára, a szállodai és vendéglátóipari fejlesztésekre mutogatnak.

A másik sokszor elismételt érv, hogy az ilyen események „felteszik az idegenforgalom térképére” az olimpiának, focivébének vagy más jelentős sport-, vagy kulturális események otthont adó várost. Emellett mindezzel összefüggésben serkentik a rendező országban az emberek vállalkozószellemét.

Az ellenzők a sportlétesítmények mindig elszálló, óriási építési és rendezési költségeit, a városi infrastruktúrát túlterhelő zsúfoltságot, a környezetet pusztító szemetelést, a bűnözés erősödését emlegetik. Érveik hatásosságát mutatja, hogy néhány komoly nagyváros, így Hamburg és Róma is lemondott arról, hogy olimpiát rendezzen.

Nem mindegy, hol van a rendező város

A Conversation szerzője két kollégájával elvégzett egy összehasonlító vizsgálatot a nyári és téli olimpiát, illetve focivébét rendező városok idegenforgalmának alakulásáról. Az 1995 és 2019 közötti rendezvényeket tekintették át.

Első lépésként kidolgoztak egy gazdasági modellt, ami azt mutatta meg, hogyan alakult volna az érintett országok turizmusa a nagy sportesemények megrendezése nélkül. Ezt összevetették a tényadatokkal. Ha az utóbbiak magasabbnak bizonyultak a számítottnál, akkor nettó pozitív hatásúnak könyvelték el az olimpiát vagy a focivébét, ha kisebbnek, akkor nettó negatívnak, ha nagyjából azonosnak, akkor semlegesnek. A rövid, közép- és hosszú távú hatásokat is vizsgálták. Eredményül azt kapták, hogy csak a Japán és Dél-Korea által közösen rendezett 2002-es és 2010-es dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság hozott jelentős növekedést a beutazó turistákban a rendező országoknak. A többi esemény vagy nettó negatív vagy semleges lett.

Az olimpiák közül csak a 2008-as pekingi nyári játékok bizonyultak nettó szempontból pozitívnak. A Sydney-ben, az Athénban, a Londonban és a Rióban megtartott olimpia rövid és középtávon mínuszos lett nettósítva. A téli játékok közül csak az oroszországi Szocsiban tartott 2014-es olimpia bizonyult pozitívnak. A vizsgált időszak további öt rendezvény nettó negatív lett. A kivétel a Japánban tartott téli játékok volt, amelynek egyéves hatása semlegesre jött ki.

Kijózanítóak a tanulságok

Összességében a 18 vendéglátó ország közül 11-ben a sportrendezvényt követő négy évben csökkent a turisták száma, míg háromban nem volt kimutatható jelentős változás. A magyarázat az, hogy a nagy felhajtásra érkező turisták kiszorítják azokat, akik egyébként felkeresnék a rendező várost, ám a várható zsúfoltság miatt kihagyják az utazást.

További tanulsága a kutatásnak, hogy a nagy sportesemények rendezése Észak-Amerikán és Európán kívül gyakorol pozitív hatást a turizmusra. Azoknak az országoknak, városoknak, amelyek ismert turistacélpontok, nem hoz pluszt a sporteseményekhez kapcsolódó felhajtás.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis kinek kéne kifizetnie a klímaváltozás okozta károkat?
Kollár Dóra | 2024. április 14. 17:37
Mostanra nem lehet az éghajlatváltozást figyelmen kívül hagyni, hiszen például a Csendes-óceán alacsonyan fekvő területein mindennapi valósággá vált – arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy a világ ingatlanjainak jelentős százalékát fenyegeti, akár ott is, ahol nem is gondolnánk rá.
Makro / Külgazdaság Német autóipari cégek ellenzik az uniós védővámokat Kínával szemben
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 12:15
A VDA szerint a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártanának.
Makro / Külgazdaság Évente harmadával nő a globális akkumulátorpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 11:09
A kínai gyártók már Európára összpontosítanak, írja a Roland Berger tanácsadó cég.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton a héten lenyomja a benzinárat?
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 09:31
A nyomásgyakorlás növekedésétől tartanak a piaci szereplők.
Makro / Külgazdaság Borulátóak a német vállalatok
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 08:50
Nem számítanak a gazdasági helyzet javulására az idén.
Makro / Külgazdaság Hiányoznak az uniós pénzek az építőiparban és a megszorítások is ártanak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:07
Az MBH Bank elemzése vegyes képet mutat az ágazatról.
Makro / Külgazdaság Berlinből üzentek Budapestre: ilyen alacsony is lehet az infláció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 13:23
Közel hároméves mélypontra lassult a német pénzromlás márciusban.
Makro / Külgazdaság Az EU pénzéből: Ungvárig utazhatunk majd európai nyomtávon
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:52
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök április 11-i Kárpátalján tett munkalátogatása során megkezdődött a Csap–Ungvár európai nyomtávú vasútvonalnak az építése.
Makro / Külgazdaság A románok már a 2,5 százalékot célozták, de közbeszólt a pénzhiány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:34
A magas infláció és külső problémák miatt Romániának nem sikerült katonai kiadásait a GDP 2,5 százalékára feltornáznia a tavalyi évben.
Makro / Külgazdaság Keresleti problémák tükröződnek a februári építőipari számokban
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:01
Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG