4p
Az egyik kelet-ukrajnai szakadár terület, a saját magát Donyecki Népköztársaságnak nevező régió vezetője, Alexander Zaharcsenko kedden olyan javaslatot tett, hogy Ukrajna helyett jöjjön létre egy új, föderális állam, meglepő névvel és fővárossal. Az ukrán elnök mindenesetre nem rajong az ötletért.

Az elv szép, csak nem reális

A javaslat lényege, hogy Ukrajna nem egy nemzetállam lenne, mint jelenleg, hanem olyan föderáció, melyben külön tagköztársaságok vannak (mint Oroszországon belül Karélia vagy Csecsenföld, illetve Németországon belül Bajorország). Ez elvileg nem ördögtől való gondolat, hisz az egy tömbben élő nagyobb népek-nemzetek számára gyakran megoldást jelenthet egy ilyen szisztéma.

Egy szövetségi államról lenne tehát szó, amelyben a régiók nagyfokú autonómiával rendelkeznének. Ez így van az említett példáknál is, és működnek is, különösen a német modell: onnan még senki sem akart kilépni, és senki nem is elégedetlenkedik. Kétségtelen viszont, hogy mindenki német is, és emellett bajor vagy szász, esetleg türingiai. Oroszországban pedig az a helyzet, hogy a köztársaságokban mindenhol kisebbségben vannak a nem orosz népek, kivéve Csecsenföldet és Dagesztánt, előbbinél volt is kemény függetlenségi háború.

Komolytalan részletek

A javaslatnak van egy-két durva pontja: Malorossziának, azaz Kis-Oroszországnak nevezné az ukrán utódállamot, ami történelmileg nem lenne újdonság, hisz magát Ukrajnát évszázadokon át Kis-Oroszországnak nevezték a szomszédos Fehéroroszország mintájára, az Ukrajna elnevezés széles körben csak a 19. században terjedt el. A névválasztás azonban a legtöbb ukránból nyilván ellenkezést váltana ki, bár az ország keleti felében sok, valamennyire orosz érzelmű polgár lakik, lehet, hogy őket célozza az ötlet.

Még meredekebb elgondolás, hogy a főváros ne Kijev, hanem Donyeck legyen. Az elképzelés ezen különös részletei olyan félelmeket ébresztenek, hogy maga a nagy Oroszország akarná lenyelni a Krím mintájára egész Ukrajnát vagy annak jelentős részét.

A tényleges helyzet

Az ukrán elnök hallani sem akar az elképzelésről, ahogy Németország és Franciaország, a minszki szerződés két aláírója sem. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy ha nincs valamilyen kompromisszumos javaslat, akkor a jelenlegi állapot véglegesedik, vagyis a kiszakadt területek nemzetközi státusza esetleg sosem lesz rendezve, de polgárai orosz állampolgárként élhetnek és utazhatnak a világban.

Zaharcsenko feltehetően azért is vettette fel az ötletet ebben a formában, hogy ötletét úgyis elutasítják, de azért megkísérli létrehozni az államot azokból a területekből, akik csatlakozni kívánnak hozzá. Ez a gyakorlatban legfeljebb a Luhanszki Népköztársaság, a szomszédos elszakadt terület lehetne, bár egyszer együtt már megalapították Novorossziát, azaz Új-Oroszországot, de ez az elnevezés időközben elhalt.

Az elszakított nemzet

A két enklávé a gyakorlatban ugyanúgy működik, mint a többi oroszok által lakott, de a Szovjetunió szabályozatlan felbomlásakor Oroszországon kívül rekedt terület: Abházia, Dél-Oszétia vagy a Dnyesztermenti Köztársaság. Ezek mind Oroszország védelme alatt állnak, polgárai megkapják az orosz állampolgárságot, de se önálló államként, sem Oroszország részeként nem ismeri el őket a világ országainak túlnyomó többsége.

Nesze semmi

Mindeközben a minszki egyezményt aláíró négy ország az egyezmény megvalósításáról beszél, Oroszországot is beleértve. Hogy utóbbi mit ért rajta, az kérdés, de a legtöbben már azt is nagy eredménynek tartják, ha nem folynak harcok, hanem valahogy stabilizálódnak a kialakult határok, avagy frontok, ki minek tekinti őket.

Ukrajna nyilván nem próbálkozhat azzal, hogy katonailag visszafoglalja az elszakadt területeket, hisz így vagy úgy, de a teljes nagyorosz haderővel kerül szembe. Oroszország sem szállja meg és annektálja nyíltan azokat a Krím mintájára, a nemzetközi közvélemény miatt. Marad egyelőre a status quo, miközben mindenki Minszket emlegeti, és a maga módján értelmezi.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG