3p
A kommunista párt szócsöve emlékeztet arra, hogy „egyes elemek Németországban és Európában aggódnak az úgynevezett Kína-veszély miatt” és ezek a körök kurzusváltást akarnak kierőszakolni Pekinggel szemben. Míg Washington többszöri fenyegetése ellenére Berlin és London eddig nem tiltotta ki a Huawei-t az 5G-s tenderéről, ezt Varsó a napokban megtette. Káncz Csaba jegyzete.
Katonai tiszteletadás a Pekingbe érkező Merkelnek (EPA/CLEMENS BILAN)

Merkel kancellár ma kezdi meg két napos tárgyalásait Kínában, ez a német vezető 12. látogatása 2005-ös megválasztása óta. A kínai kommunista párt szócsöve többségében pozitív várakozással tekint a találkozók elé. A Global Times írása korrekten állapítja meg, hogy Trump elnök hatalomra kerülése óta Pekinget és Berlint még inkább közelebb hozta a multilateralizmus-, a világkereskedelmi rendszer- és a szabályokon alapuló nemzetközi rend védelmének szükségessége.

Az, hogy ez milyen intenzíven foglalkoztatja a kínai elnököt – aki ma díszvacsorát ad Merkel tiszteletére-, mutatja az is, hogy Hszi Csin-ping 60-szor használta a „küzdelem” szót egy tegnapi beszédében, amelyben több évtizedes feszültséget vizionált a nemzetközi rendben.

Biztonságpolitikai kérdések

Peking figyelmét természetesen nem kerüli el, hogy a német gazdaság éppen recesszióba csúszik – amelyre már a német jegybank is figyelmeztet -, és éppen ezért Berlin ki van éhezve nagyobb megrendelésekre.

Káncz Csaba

A pártlap emlékeztet, hogy a kereskedelem az alapja a világ negyedik legnagyobb gazdaságának, miközben a németek 2018-ban már harmadik éve a világ legnagyobb folyó fizetési mérlegtöbbletét produkálják. A párt szócsöve nem is burkoltan emlékeztet ugyanakkor arra, hogy „egyes elemek Németországban és Európában aggódnak az úgynevezett Kína-veszély elmélet miatt” és ezek a körök egyre hangosabban akarnak kurzusváltást kierőszakolni Pekinggel szemben.

Nos, az igazat megvallva ezek a német körök nem igazán ideológiai alapon követelik a kurzusváltást, hanem biztonságpolitikai alapon.

A múlt hónapban a vezető német üzleti napilap egy hosszabb írást közölt arról, hogy a német cégek egyre gyakrabban szembesülnek kínai kibertámadásokkal, amelyek célja az üzleti titkaik ellopása. Ahogyan arról már többször beszámoltunk ezeken a hasábokon, Kínában a néphadsereg egy sanghaji irodaházban működtetett, úgynevezett 61398-as egysége végzi kibertámadásokkal a nyugati kereskedelmi- és technológiai titkok begyűjtését.

Aggodalmak a szellemi jogvédelem terén

A kancellári látogatás egyik fő célja, hogy elősegítse az EU és Kína közötti átfogó befektetésvédelmi egyezmény tető alá hozását még az év vége előtt. A tárgyalások ennek kapcsán 2014-ben kezdődtek részleteiben, de azóta az EU aggodalmai egyre csak fokozódtak a kínai szellemi jogvédelem ügyében. Az elmúlt évben az EU kemény álláspontot vett föl, amely Kínát „stratégiai versenytársnak” bélyegzi és amely lehetővé teszi kínai befektetések jóval szigorúbb vizsgálatát az európai országokban.

De míg Washington többszöri fenyegetése ellenére Berlin és London eddig nem tiltotta ki a Huawei-t az 5G-s tenderéről, ezt Varsó már megtette. Mike Pence alelnök kedden „biztonsági egyezményt” írt alá Varsóval, amely gyakorlatilag kizárja a kínai óriást a lengyel mobil infrastruktúra modernizációjából. Washington számára komoly csalódás, hogy az európai szövetségesek közül a lengyelek mellett csak a norvégokat tudták meggyőzni arról, hogy teljesen zárkózzanak el a Huawei 5G-s mobil rendszereitől.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Leállt az internet-összeköttetés az egyik fontos vezetéken
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 10:39
A vörös-tengeri válság már nem csupán a kereskedelmi hajózásban okoz komoly fennakadásokat, hanem a virtuális térben az interneten folyó adatcserében is. A felelősséget lehetetlen megállapítani.
Makro / Külgazdaság Aggasztja a befektetőket Kína titkolózása
Káncz Csaba | 2024. március 5. 09:31
Három évtized óta először fordul elő, hogy a kínai miniszterelnök nem tart sajtótájékoztatót az éves parlamenti ülés végeztével. A gazdasági visszaesés legegyértelműbb megnyilvánulása a deflációs erők egyre erősebb szorítása. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Kiborultak a lengyelek Magyarországra, elérte célját Szijjártó Péter külügyminiszter véleményes diplomáciai lépése
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 09:03
Nem maradt visszhang nélkül, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Alekszej Navalnij temetésének napján találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. 
Makro / Külgazdaság Magyarország rükvercelt egy nagyot
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 08:30
Megjöttek a részletes GDP-adatok: rosszul néz ki a tavalyi bizonyítvány. 
Makro / Külgazdaság Putyin új ötlettel rukkolhat elő
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 07:33
Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője feltűnően nagy hangsúllyal fényezte azokat a katonatiszteket, akik érdemeket szereznek az Ukrajna ellen vívott háborúban.
Makro / Külgazdaság A szakadék aljára került a forint
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 06:50
Az euróval szemben 3, a dollárhoz képest 5 százalékkal gyengült idén a forint. 
Makro / Külgazdaság Ukrajna szabadkereskedelmi megállapodásokra hajt - mire elég ez?
Bózsó Péter | 2024. március 5. 05:41
Ukrajna kiterjeszti szabadkereskedelmi megállapodását Kanadával, tárgyal az EU-val. Mekkora ennek a jelentősége?
Makro / Külgazdaság Döntő fontosságú adatokhoz jutottak az ukránok az oroszokról?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 19:37
Mutatjuk a hétfői nap legfontosabb történéseit.
Makro / Külgazdaság Moszkvát is elérhetné a német csodafegyver – az orosz média már német hidak bombázásáról beszél
Wéber Balázs | 2024. március 4. 19:11
Az egyik orosz titkosszolgálat lehallgatta, ahogy a német légierő vezetői azt latolgatják, le lehet-e rombolni a Taurusokkal a Krími hidat. A német robotrepülőgépekkel valószínűleg Moszkvát is el lehetne érni, ezért is ellenzi leszállításukat a német kancellár az ukrán hadsereg számára. Ennek ellenére az orosz állami média már német hidakkal szembeni ellencsapásokról beszél.
Makro / Külgazdaság Újabb trükkre készül az állami hivatal?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:31
Az elmúlt év kínjai után kellemes meglepetés volt a januári 3,8 százalékos éves inflációs ráta. Ám az örömbe némi üröm vegyült, mivel a hosszabb távú folyamatokat mutató maginfláció 6,1 százalék lett. Ráadásul kiderült, hogy az alacsony pénzromlás is úgy jött ki, hogy a KSH egy sajátos számítási metódus eredményeként nem vette figyelembe az üzemanyagáraknál a jövedékiadó-emelést. Most viszont már nincs mit tenni, a pénteken napvilágot látó februári adatban már szerepelnie kell annak hatásának, hogy a január 20-aihoz képest több mint 30 forinttal magasabbak lettek az üzemanyagárak. De mi várható az év hátralévő részében? Tartható lesz a 4 százalék alatti mérték? S meddig csökkenhet a jegybanki alapkamat, illetve megállítja-e valami a forintot abban, hogy ne kússzon megint a 400-as szint fölé? E kérdéseket is körüljárta a Trend FM hétfő délelőtti adásában főszerkesztőnk, Csabai Károly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG