<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Elmaradt az önkormányzati csődhullám, de attól még jelentősen csökkentek a bevételek, így a kiadások is, például rengeteg felújítást, beruházást kellett elnapolni. Belenéztünk a 2020-as zárszámadás önkormányzati részébe.

Alaposan megszenvedték az önkormányzatok a koronavírus-járvánnyal sújtott 2020-as évet, de annyira azért nem, hogy a prognosztizált csődhullám bekövetkezzen. Ám ez aligha a kormányon múlt - derül ki a 2020-as költségvetési zárszámadásból, amelyet még szeptember 30-án nyújtott be a kormány.

Két következménye biztosan volt az önkormányzatokra a járványnak: kevesebb lett a bevételük és a kiadásuk is, de az adósságuk is csökkent, mivel elmaradtak a felújítások, beruházások.

A helyi és települési adóból származó bevételből a költségvetés 2020-ra 1 029 299,0 millió forintot irányzott elő. A ténylegesen befolyt bevétel 2020-ban 879 075,7 millió forint volt, vagyis 150 223,3 millió forinttal (14,6 százalékkal) maradt el az előirányzat összegétől, a 2019. évben befolyt bevételeknél pedig 92 413,5 millió forinttal (9,5 százalékkal) volt alacsonyabb

- olvasható a dokumentumban.

Vagyis 2019-ben a települések 971 milliárd forint bevételt szereztek a helyi adókból, ez 2020-ban ezer milliárd fölé ment volna a tervek szerint, de a vírus miatt végül csak 879 milliárd forint lett belőle. A legnagyobb tétel az iparűzési adó: 2019-ben 788 milliárd forint származott ebből, 2020-ra 827 milliárd forintot reméltek, de csak 703 milliárd forint lett a vége. Már ebből az arányból is látszik, hogy az önkormányzatok panaszkodása jogos volt, de azért egy átmeneti, tehát 1-2 évre szóló 10 százalékos bevétel-csökkenés nem okozza az önkormányzatok becsődölését.

Tehát csak a helyi adók esetében buktak 92 milliárd forintot az önkormányzatok, de ebbe még nincs benne a gépjárműadó kormányzati elvonása. Ez újabb 34 milliárd forintos elvonást jelentett. Így együtt tehát 126 milliárd forintos bevétel kiesés volt a helyi adók szintjén.

A központi költségvetés a helyi önkormányzatok részére az év során 821,0 milliárd forint állami támogatást folyósított, ami 42,4 milliárd forinttal, 5,5 százalékkal magasabb az előző évi tényadathoz viszonyítva

- olvasható a zárszámadásban. Ugyanakkor a helyi önkormányzatok általános működésére és ágazati feladatainak támogatására csak 603,7 milliárd forint költségvetési pénzt utalt a kormány, ami 14,9 milliárd forinttal alacsonyabb az előző évinél.

A válság egyik következménye lett az is, hogy az önkormányzatok kevesebb hitelt vettek fel, tehát az eladósodottság mértéke nem romlott. Ennek akár örülni is lehetne, de a csökkenésnek oka az, hogy a világjárvány miatt lelassult beruházásokhoz az önkormányzatoknak kevesebb forrást kellett biztosítania, így nem volt szükség új adósság keletkeztetésére.

Konkrétan a helyi önkormányzatok 2020-ban 30,5 milliárd forint hitelt hívtak le, ez 63,4 milliárd forinttal marad el a 2019-es adattól, így az állomány is csökkent. A hitelállomány csökkenése annak köszönhető, hogy a két legnagyobb adósságállománnyal rendelkező önkormányzat, Budapest és Debrecen 2020-ban nem vett fel hitelt és nem is hívott le, ugyanakkor 36 milliárd forinttal törlesztette adósságát.

Tehát a két legnagyobb magyar város a járvány alatt nem hogy növelte volna az adósságát, még inkább a törlesztésre is bőven maradt pénze. Az önkormányzati alrendszer 2020. december 31-én összességében 201,3 milliárd forint adóssággal rendelkezett, ami 19 milliárd forinttal alacsonyabb a 2019-es adósságállománynál (220,3 milliárd forint).

Ami pedig a kiadási oldalt érinti:

A helyi önkormányzatok 2020. évi teljesített kiadása – a finanszírozási kiadásokkal együtt – 3122,6 milliárd forint volt, ami a 2019. évben teljesített kiadásnál 4,2 százalékkal (136,3 milliárd forinttal) maradt el

- derül ki a zárszámadásból.

Ezt nem a bérek elmaradása okozta, ugyanis bár az önkormányzati alkalmazásban állók átlagos száma 2123 fővel kevesebb lett 2020-ban, mint volt 2019-ben (tehát kevesebben dolgoznak), de a kifizetett keresetek összege 4,8 százalékkal magasabb az előző évinél. Viszont a felújítások közel 50 milliárd forinttal, a beruházások közel 20 milliárd forinttal csökkentek, és a dologi kiadásokon is megszorultak az önkormányzatok. 

Ami viszont a kormány legérdekesebb intézkedése volt, hogy ugye nem elég, hogy csökkentek az önkormányzatok bevételei, így kevesebb lett a kiadásuk is, de még nekik kellett többletet fizetniük az állam felé: a szolidaritási hozzájárulás eredeti előirányzata 43 milliárd forint volt, ehelyett végül az év közben módosított költségvetési törvény miatt 58,1 milliárd forintot kellett befizetniük.

Vélemény

Mindez nem fest túl jól, de ahhoz képest, hogy például Budapest már 2020-ban csődöt vizionált, mégsem annyira vészes, hogy az önkormányzatok tömegével jelentették volna, hogy fizetésképtelenek lettek. Egy kiadós megszorítás történt, de sem az a kormányzati érvelés nem volt igaz, hogy ez meg se kottyant az önkormányzatoknak, sem az ellenzéki világvége hangulat. A csőddel való riogatás teljesen túlzás volt, racionális gazdálkodással át lehetett vészelni a kedvezőtlen időszakot, amihez viszont kevés kormányzati segítséget kaptak. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elképesztő új generációs harci drónok – már a mesterséges intelligencia dönt
Káncz Csaba | 2022. január 21. 16:08
Az új generációs drón a mesterséges intelligenciának köszönhetően képes a pilóták által vezetett vadászgépekkel kötelékben repülni, valamint önálló missziókra is bevethető. A RAND szerint viszont az autonóm fegyverrendszerek lecsökkentik a stratégiai stabilitást, mindezt egy olyan időszakban, amikor kimondottan feszültté vált a nagyhatalmak közötti viszony. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A nap képe: különös emberrel találkozott az amerikai magyar nagykövet
Wéber Balázs | 2022. január 21. 15:24
Mike Waltz régebben kommandózott, ma kongresszusi képviselő.
Makro / Külgazdaság Döbbenetes számok jöttek a pedagógushiányról
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 14:48
Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete kérésére elvégzett felmérés aggasztó képest fest a pedagógusok helyzetéről.
Makro / Külgazdaság Karantén helyett heti kétszer tesztelnek az izraeli iskolákban
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 13:42
A karantén teljesen megbénítaná az ország oktatási rendszerét.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor szerint az egészségügyben dolgozókat támadja az ellenzék
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 08:57
A miniszterelnök szerint a járvány elleni védekezést az ellenzéki pártok nem csak nálunk kritizálják a kormány munkáját. Magyar sajátosság, hogy az itteni baloldal nem csak a kormányt támadja Orbán Viktor szerint, hanem az egészségügyben dolgozókat is.
Makro / Külgazdaság Újabb európai ország van túl az újabb járványhullámon
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 07:28
Franciaországban február 2-tól kezdve fokozatosan feloldják a koronavírus-járvány ötödik hulláma miatt bevezetett korlátozásokat - jelentette be Jean Castex miniszterelnök csütörtök esti sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Két oltás sem lesz elég a védettségi igazoláshoz
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 07:16
Csütörtök éjszaka jelent meg a Magyar Közlönyben a védettségi igazolványokkal kapcsolatos rendelkezés módosítása, amely a korábbiakhoz képest jelentős változásokat tartalmaz. Az oltatlanok teljesen elvesztik jogosultságukat.
Makro / Külgazdaság Súlyos fenyegetést kapott Putyin
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 06:28
Joe Biden amerikai elnök csütörtökön kijelentette, hogy bármiféle orosz behatolást Ukrajna területére az Egyesült Államok inváziónak fog tekinteni.
Makro / Külgazdaság Nem kell a pánik: nem döntötte be Európát az omikron
Wéber Balázs | 2022. január 21. 05:28
Bár az omikron soha nem látott csúcsokra lökte az új koronavírus-fertőzöttek számát sok európai országban, a kórházban kezeltek és az áldozatok száma stagnált vagy csak relatív kis mértékben emelkedett – derül ki körképünkből. A britek már túl is vannak a csúcson, és hamarosan feloldják a megmaradt korlátozásokat. Az óvatosság persze továbbra is ajánlott, ugyanakkor paradigmaváltás jöhet a válságkezelésben: a koronavírus a jövőben egy lehet a többi vírus közül.   
Makro / Külgazdaság Összegyűjtötték az aláírásokat az ellenzéki népszavazáshoz
Valkai Nikoletta | 2022. január 20. 18:31
A két kérdéshez összesen 470 ezer aláírást szedtek össze.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló