<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Elmaradt az önkormányzati csődhullám, de attól még jelentősen csökkentek a bevételek, így a kiadások is, például rengeteg felújítást, beruházást kellett elnapolni. Belenéztünk a 2020-as zárszámadás önkormányzati részébe.

Alaposan megszenvedték az önkormányzatok a koronavírus-járvánnyal sújtott 2020-as évet, de annyira azért nem, hogy a prognosztizált csődhullám bekövetkezzen. Ám ez aligha a kormányon múlt - derül ki a 2020-as költségvetési zárszámadásból, amelyet még szeptember 30-án nyújtott be a kormány.

Két következménye biztosan volt az önkormányzatokra a járványnak: kevesebb lett a bevételük és a kiadásuk is, de az adósságuk is csökkent, mivel elmaradtak a felújítások, beruházások.

A helyi és települési adóból származó bevételből a költségvetés 2020-ra 1 029 299,0 millió forintot irányzott elő. A ténylegesen befolyt bevétel 2020-ban 879 075,7 millió forint volt, vagyis 150 223,3 millió forinttal (14,6 százalékkal) maradt el az előirányzat összegétől, a 2019. évben befolyt bevételeknél pedig 92 413,5 millió forinttal (9,5 százalékkal) volt alacsonyabb

- olvasható a dokumentumban.

Vagyis 2019-ben a települések 971 milliárd forint bevételt szereztek a helyi adókból, ez 2020-ban ezer milliárd fölé ment volna a tervek szerint, de a vírus miatt végül csak 879 milliárd forint lett belőle. A legnagyobb tétel az iparűzési adó: 2019-ben 788 milliárd forint származott ebből, 2020-ra 827 milliárd forintot reméltek, de csak 703 milliárd forint lett a vége. Már ebből az arányból is látszik, hogy az önkormányzatok panaszkodása jogos volt, de azért egy átmeneti, tehát 1-2 évre szóló 10 százalékos bevétel-csökkenés nem okozza az önkormányzatok becsődölését.

Tehát csak a helyi adók esetében buktak 92 milliárd forintot az önkormányzatok, de ebbe még nincs benne a gépjárműadó kormányzati elvonása. Ez újabb 34 milliárd forintos elvonást jelentett. Így együtt tehát 126 milliárd forintos bevétel kiesés volt a helyi adók szintjén.

A központi költségvetés a helyi önkormányzatok részére az év során 821,0 milliárd forint állami támogatást folyósított, ami 42,4 milliárd forinttal, 5,5 százalékkal magasabb az előző évi tényadathoz viszonyítva

- olvasható a zárszámadásban. Ugyanakkor a helyi önkormányzatok általános működésére és ágazati feladatainak támogatására csak 603,7 milliárd forint költségvetési pénzt utalt a kormány, ami 14,9 milliárd forinttal alacsonyabb az előző évinél.

A válság egyik következménye lett az is, hogy az önkormányzatok kevesebb hitelt vettek fel, tehát az eladósodottság mértéke nem romlott. Ennek akár örülni is lehetne, de a csökkenésnek oka az, hogy a világjárvány miatt lelassult beruházásokhoz az önkormányzatoknak kevesebb forrást kellett biztosítania, így nem volt szükség új adósság keletkeztetésére.

Konkrétan a helyi önkormányzatok 2020-ban 30,5 milliárd forint hitelt hívtak le, ez 63,4 milliárd forinttal marad el a 2019-es adattól, így az állomány is csökkent. A hitelállomány csökkenése annak köszönhető, hogy a két legnagyobb adósságállománnyal rendelkező önkormányzat, Budapest és Debrecen 2020-ban nem vett fel hitelt és nem is hívott le, ugyanakkor 36 milliárd forinttal törlesztette adósságát.

Tehát a két legnagyobb magyar város a járvány alatt nem hogy növelte volna az adósságát, még inkább a törlesztésre is bőven maradt pénze. Az önkormányzati alrendszer 2020. december 31-én összességében 201,3 milliárd forint adóssággal rendelkezett, ami 19 milliárd forinttal alacsonyabb a 2019-es adósságállománynál (220,3 milliárd forint).

Ami pedig a kiadási oldalt érinti:

A helyi önkormányzatok 2020. évi teljesített kiadása – a finanszírozási kiadásokkal együtt – 3122,6 milliárd forint volt, ami a 2019. évben teljesített kiadásnál 4,2 százalékkal (136,3 milliárd forinttal) maradt el

- derül ki a zárszámadásból.

Ezt nem a bérek elmaradása okozta, ugyanis bár az önkormányzati alkalmazásban állók átlagos száma 2123 fővel kevesebb lett 2020-ban, mint volt 2019-ben (tehát kevesebben dolgoznak), de a kifizetett keresetek összege 4,8 százalékkal magasabb az előző évinél. Viszont a felújítások közel 50 milliárd forinttal, a beruházások közel 20 milliárd forinttal csökkentek, és a dologi kiadásokon is megszorultak az önkormányzatok. 

Ami viszont a kormány legérdekesebb intézkedése volt, hogy ugye nem elég, hogy csökkentek az önkormányzatok bevételei, így kevesebb lett a kiadásuk is, de még nekik kellett többletet fizetniük az állam felé: a szolidaritási hozzájárulás eredeti előirányzata 43 milliárd forint volt, ehelyett végül az év közben módosított költségvetési törvény miatt 58,1 milliárd forintot kellett befizetniük.

Vélemény

Mindez nem fest túl jól, de ahhoz képest, hogy például Budapest már 2020-ban csődöt vizionált, mégsem annyira vészes, hogy az önkormányzatok tömegével jelentették volna, hogy fizetésképtelenek lettek. Egy kiadós megszorítás történt, de sem az a kormányzati érvelés nem volt igaz, hogy ez meg se kottyant az önkormányzatoknak, sem az ellenzéki világvége hangulat. A csőddel való riogatás teljesen túlzás volt, racionális gazdálkodással át lehetett vészelni a kedvezőtlen időszakot, amihez viszont kevés kormányzati segítséget kaptak. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megint elzárják a gázt az oroszok az Északi Áramlat 1 vezetéken
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:58
De csak néhány napra. 
Makro / Külgazdaság Amerika drónokat és fegyvereket küldhet Ukrajnának - heves harcok Herszon megyében
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:38
Esti hírösszefoglalónkban a háború 177. napjának eseményeit vettük számba. 
Makro / Külgazdaság A hét videója: Putyin ledobta a gázbombát – egy válság háttere
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2022. augusztus 19. 19:17
Oroszország megtámadta Ukrajnát, az EU válaszul szankciókkal büntette a Kremlt, amely válaszul tekert néhányat a gázcsapon. A brutális adok-kapokat az uniós fogyasztók is megszenvedik: az energiaárak az egekben, az infláció elszabadult, az életszínvonal zuhan. Az igazi feketeleves pedig télen jöhet, ha Putyin teljesen elzárja a gázcsapot. Mostantól egy jelszó maradt: a spórolás. A hét videójában az európai gázválság hátterét világítjuk meg, és megnézzük, mi várhat ránk a közeljövőben.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos telefonhívást kapott – küldöttek mehetnek az elfoglalt atomerőműbe
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 17:16
Emmanuel Macron francia elnök felhívta Vlagyimir Putyint.
Makro / Külgazdaság Válság szélére került Berlin és Peking kapcsolata
Káncz Csaba | 2022. augusztus 19. 16:17
Az „ifo Intézet” jelentése szerint egy kereskedelmi háború, valamint az EU és Németország leválasztása Kínáról csaknem hatszor annyiba kerülne Berlinnek, mint a Brexit. A német légierő vadászgépei részt vesznek a ma kezdődő ausztrál hadgyakorlaton, amely az Egyesült Államokkal szövetséges euroatlanti és csendes-óceáni katonaság közötti kapcsolatok növekvő tendenciájának része a Kínával növekvő geopolitikai feszültségek közepette. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kié az elfoglalt ukrán atomerőműből származó energia? Megszólalt az ENSZ-főtitkár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 15:34
Antonio Guterres Odesszában van, ott beszélt erről.
Makro / Külgazdaság Kínos ügyben tesz ma tanúvallomást a német kancellár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 14:32
Korábbi polgármestersége alatt trükközött egy bank.
Makro / Külgazdaság Most kiderült, mely bank drágította legjobban a lakáshitelét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 11:34
Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.hu adataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
Makro / Külgazdaság A németek többsége már spórol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 10:27
Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
Makro / Külgazdaság Nagyon rég nem volt ekkora infláció Japánban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 09:21
Japánban júliusban 2,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest, az infláció gyorsult a június 2,4 százalékhoz képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG