Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Mindketten bekerültek a felsőoktatási intézményeket működtető, közérdekű vagyonkezelő alapítványok kuratóriumaiba. Ugyanakkor, míg a külgazdasági és külügyminiszter nevével fémjelzett alapítványt az illetékes törvényszék már bejegyezte, addig azt az alapítványt, amely kuratóriumának az OTP-vezér az elnöke, még nem.

A cikk eredetileg laptársunk oldalán, az Mfor.hu-n jelent meg.

Sorra jegyzik be a törvényszékek azokat az alapítványokat, amelyeket az állam az új felsőoktatási fenntartási modell értelmében az egyetemek működtetésére hozott, illetve hoz létre. A sort a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) kezdte, amely tevékenységét már 2019. július 1-jétől a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány dolga finanszírozni. Hozzá csatlakozik most további hat egyetem. 

Előadás a Soproni Egyetemen. Fotó: Soproni EgyetemElőadás a Soproni Egyetemen. Fotó: Soproni Egyetem

Valamennyi alapítvány tevékenységeként az intézményi fenntartás és vagyonkezelést jelölték meg. Általános céljaik:

 • a felsőoktatási és köznevelési tevékenység elősegítése;
 • a modern és nemzetközileg is versenyképes egyetemi képzések elősegítése;
 • az alapítványi célok eléréséhez szükséges oktatási, képzési és ösztöndíj feltételek elősegítése;
 • világszínvonalú egyetemi és egyetemen kívüli képzés, kutatás elősegítése;
 • ösztöndíjak, működési és fejlesztési finanszírozási szükségletek biztosítása és elősegítése – különösen az Egyetem finanszírozására irányuló rövid-, közép- és hosszútávú megállapodás révén.

Emellett az egyes alapítványok számára egyedi célokat is kitűztek.

Az alapítványok által felhasználható vagyon mértéke is egy kaptafára készült. Eszerint „az alapító okiratban megjelölt alapítványi cél megvalósítására az alapításkori, vagy egyéb módon a javára rendelt, általa megszerzett vagyona és annak teljes hozadéka, továbbá a bizalmi vagyonkezelésbe vett vagyon hozadéka, és az alapítást követően az alapítvány számlájára érkező készpénzadomány teljes összege, a természetben nyújtott adomány teljes egésze, valamint hozadéka fordítható, azzal, hogy az alapítvány vagyona 600.000.000,- Ft alá nem csökkenhet” – olvasható a törvényszékek által bejegyzett hivatalos dokumentumokban. 

A BCE-t működtető alapítvány még 10-10 százaléknyi Mol- és Richter-részvénycsomagot kapott, bizalmi vagyonkezelés keretében, ami azt jelentette, hogy azokat nem adhatta el, hanem csak a hozamukat (jelesül az azok után járó osztalékokat) fordíthatta a működése finanszírozására. Ám a kormány által kezdeményezett májusi törvénymódosítás szerint e részvények vagyonjuttatás keretében kapott eszközöknek számítanak, így már értékesíthetők. Azzal a feltétellel, hogy azokat először az államnak kell felajánlani, s csak ha az nem tesz 90 napon belül vételi ajánlatot, akkor lehet másnak eladni e papírokat. (A módosítást az ihlethette, hogy a koronavírus-járvány miatt bizonytalanná vált, hogy a tavaly még közel 12 milliárdos osztalékot fizetett Mol az idén is juttat-e az előző évi nyereségéből a részvényeseinek.)

A most létrejövő alapítványokat viszont már csak ingatlanokkal stafírozzák ki.

Az alapítványok kuratóriumában több ismert hazai személyiség is helyet kapott. Megbízatásuk határozatlan időre szól.

A kuratóriumi tagok a következők:

Universitas Miskolcinensis Alapítvány (Miskolci Egyetem)

Elnök:

 • Varga Judit igazságügyi miniszter.

További tagok:

 • Kriza Ákos, Miskolc korábbi fideszes polgármestere,
 • Thiell Maria-Theres, aki az idén áprilisban nyilvánosból zártkörűvé vált (egyúttal a Budapesti Értéktőzsdéről kivezetett) és tulajdonost váltott Budapesti Elektromos Művek igazgatóságának elnöke volt,
 • Fűkő László Károly, a német tulajdonú Robert Bosch Power Tool Kft. ügyvezetője,
 • Kovács Erika, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Békéltető Testületének elnöke.

Marek József Alapítvány (Állatorvostudományi Egyetem)

Elnök:

 • Náray-Szabó Gábor akadémikus, a Professzorok Batthyány Köre alelnöke.

További tagok:

 • Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő, az Orbán-család ügyvédje,
 • Sótonyi Péter Tamás, az Állatorvostudományi Egyetem rektora, a Professzorok Batthyány Köre elnöke,
 • Gönczi Gábor Márton, a Magyar Állatorvosi Kamara elnöke,
 • Fazekas Sándor fideszes országgyűlési képviselő, volt földművelésügyi miniszter, jelenleg kormánybiztos.

Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány (MOME)

Elnök:

 • Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál Közhasznú Nonprofit Kft. igazgatója, a néhai Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) korábbi főosztályvezető-helyettese.

További tagok:

 • Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. alapító-vezérigazgatója, tulajdonosa,
 • Szemerey Szabolcs (a hivatalos alapítványi dokumentumokban Szemery Szabolcsként szerepel, de a MOME honlapján már Szemereyként), aki Matolcsy György jegybankelnök rokonságába tartozik, s a MNB alapítványa által létrehozott  KEDO Zrt. (Kecskeméti Duális Oktatás) vezérigazgatója, oktatási célú fejlesztések szakembere,
 • Fülöp József, a MOME rektora,
 • Kopek Gábor miniszteri biztos.

Neumann János Egyetemért Alapítvány

Elnök:

 • Csizmadia Norbert, az MNB-alapítványa, a Pallas Athéné Domus Meriti kuratóriumának elnöke.

További tagok:

 • Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke,
 • Bánkuti Tamás József, az MNB-alapítvány igazgatója,
 • Nagy Zoltán, a Phoenix Mecano Kecskemét Kft. ügyvezetője, a Neumann János Egyetem címzetes tanára,
 • Gaál József, Kecskemét fideszes alpolgármestere, a Neumann János Egyetem címzetes docense.

Széchenyi István Egyetemért Alapítvány

Elnök:

 • Knáb Erzsébet, az Audi Hungaria Zrt. személyügyért és szervezetért felelős igazgatója.

További tagok:

 • Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter,
 • Dézsi Csaba András, Győr fideszes polgármestere, a Széchenyi István Egyetem Egészség- és Sporttudományi Karának professzora, tudományos dékánhelyettese,
 • Bokor József, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke, az egyetem Járműipari Kutatóközpontjának elnöke,
 • Sárai-Szabó Tamás Kelemen, az Oktatási Hivatal Szent Mór Bencés Perjelség perjele.

Két kakukktojás is található az egyetemi alapítványok sorában.

Az egyik a Soproni Egyetemért Alapítvány, amely cikkünk megjelenésekor még nem szerepelt a magyarországi alapítványok nyilvántartásában. Ami arra utal, hogy bár az alapítvány létesítése megtörtént, azt még az illetékes törvényszék nem vette nyilvántartásba. Honlapján azonban már szerepel a kuratóriumi tagok névsora:

Elnök:

 • Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

További tagok:

 • Zambó Péter, az erdőkért és földügyekért felelős államtitkár,
 • Ugró Sándor, a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatója,
 • Macsek Lajos, a Vértesi Erdő Zrt. vezérigazgatója,
 • Csóka Péter, a FAO Erdészeti Bizottságának elnöke.

A másik kivétel pedig a Színház- és Filmművészeti Egyetemért Alapítvány, amelynek vagyonjuttatását csak július 3-án szavazta meg az Országgyűlés. Bár az egyetem vezetősége több személyt is ajánlott a kuratóriumba, attól tartanak, hogy helyettük a fentiekhez hasonlóan inkább olyanok kerülnek be, akik közel állnak a kormányhoz. Elnökként például Kálomista Gábor nevét rebesgetik.

Az eddig nyilvánosságra került alapítványok dokumentumaiban nem szerepel a kuratóriumok tagjainak díjazása, ami egyáltalán nem jelenti azt, hogy erről nem született már döntés, csak azt még nem nyújtották be az illetékes törvényszékhez, vagy ha igen, akkor az még nem jegyezte be, illetve ha mégis, azt még nem tette közzé. Csak viszonyításképpen: mint arról beszámoltunk, az elsőként, már tavaly július 1-jétől egyetem (a budapesti Corvinus) működtetésére létrehozott Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány 2019-ben, féléves időszakra összesen 19,35 millió forint tiszteletdíjat fizetett a tavaly még öt kuratóriumi tagnak, Hernádi Zsolt Mol-vezérnek, Csák János üzletembernek, volt londoni nagykövetnek, Lánczi Andrásnak, a Corvinus rektorának, Martonyi János volt külügyminiszternek és Palotai Dánielnek, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatójának, ez egy főre közel 4 milliót jelent.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Forrongó Jeruzsálem – kemény figyelmeztetés Izraelnek
Káncz Csaba | 2021. május 10. 18:44
A nemzetközi közösség tegnap élesen elítélte az izraeli kisajátításokat Kelet-Jeruzsálemben, az ENSZ Biztonsági Tanácsa ma zárt ülést tart az ügyben. Az Arab Liga külügyminiszterei holnap tanácskoznak. Az erőszak veszélyezteti a koalíciós kormány megalakulását is. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Jövő héten kinyit Ausztria – ott is komoly előnyöket élveznek majd a beoltottak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 10. 18:27
Ausztriában május 19-én kinyitnak a hónapokkal ezelőtt a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bezárt éttermek, hotelek, kulturális és sportlétesítmények is - jelentette be Sebastian Kurz kancellár hétfő délután.
Makro / Külgazdaság Egyre elfogadottabb Le Pen pártja a franciáknál
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 10. 17:52
Egyre nő azok száma, akik szerint nem veszélyezteti a demokráciát. Minden második ember ugyanakkor továbbra is elutasítja.
Makro / Külgazdaság 2022-ben már havi 8250 forint lesz az egészségügyi szolgáltatási járulék
Kormos Olga | 2021. május 10. 16:18
Az egészségügyi szolgáltatási járulék immár évről-évre változó összeg. Ennek köszönhetően a jövő évi költségvetési törvényjavaslat 2022-re már 8 250 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot rögzít.
Makro / Külgazdaság 100,5 milliárdos plusszal zárt áprilisban az államháztartás központi alrendszere
MTI | 2021. május 10. 12:09
Kb. mint tavaly.
Makro / Külgazdaság Megint drágulás lesz a hazai benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2021. május 10. 10:33
Ezúttal azonban csak a gázolaj literenkénti bruttó átlagára megy feljebb, 2 forintal, a benziné változatlan marad. Aminek következtében március végét követően ismét az a helyzet áll elő, hogy a két üzemanyag-fajta szinte hajszálra ugyanannyiba kerül majd, csak most a benzin a drágább. 
Makro / Külgazdaság Keddtől Törökországba is utazhatnak a már beoltott magyarok
MTI | 2021. május 10. 09:57
És jöhetnek hozzánk a már beoltott törökök. A két ország kölcsönösen elfogadja egymás oltási igazolványait.
Makro / Külgazdaság Mától ismét iskola - vissza kell szocializálni a gyerekeket
Kormos Olga | 2021. május 10. 09:52
Ma reggel a felsőoktatás kivételével ismét visszaállt a rend: már nemcsak az általános iskolák alsósait, de a felsősöket, valamint a középiskolásokat is személyesen várták a tanárok. Több hónap után nem könnyű ismét a jelenléti oktatásban részt venni, sokan félnek is visszaülni a padokba. Egy édesapa ezért azt kéri a pedagógusoktól, hogy a visszatéréskor legyenek kíméletesek a gyerekekkel.
Makro / Külgazdaság 1003 milliárdból gazdálkodhat jövőre a Magyar Honvédség
Privátbankár.hu | 2021. május 10. 08:16
Ez jócskán több az idei keretnél. 
Makro / Külgazdaság Nem hosszabbítja meg szerződését az AstraZenecával az EU
MTI | 2021. május 10. 07:18
Bizalomhiány alakult ki az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyártóval szemben a lassú szállítások miatt, ezért nem hosszabbítja meg a vakcinavásárlási szerződést a céggel az Európai Bizottság - mondta vasárnap a VRT holland nyelvű belga köztévének Didier Reynders uniós biztos.
hírlevél
depositphotos