5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A válságot követően a korábbi külső eladósodásra építő növekedési modell helyett a magyar gazdaság fokozatosan egy hangsúlyosan belső megtakarításokra építő modellre tért át, amelyben első lépésként a makrogazdasági stabilitás helyreállítása jelentett prioritást. Az egyensúlyi pozíció helyreállításának időszakában a hazai kilábalás üteme visszafogottabban alakult, azonban a 2013-ban újrainduló reálgazdasági konvergencia már az Európai Unió tagállamai körében is kiemelkedő növekedéssel párosult. Az egészségesebbé váló finanszírozási környezetben a növekedés szerkezete is kiegyensúlyozottabbá vált. Azonban az elmúlt évekre jellemző felzárkózási ütem hosszú távú fenntartásához a versenyképesség folyamatos javítására van szükség.

A Privátbankár.hu-n Rippel Géza Újrainduló felzárkózás kiegyensúlyozott szerkezetben című szakmai cikkét közöljük. A szerző a Magyar Nemzeti Bank munkatársa.

A válságot követően a hazai gazdaságpolitika a makrogazdasági egyensúly helyreállításának és a reálgazdasági konvergencia újraindításának kihívásával szembesült. A korábbi időszak fenntarthatatlan növekedési modellje jelentős eladósodással járt, ami a kilábalás időszakában lezajló mérlegkiigazítási folyamatok következtében tartósan korlátozta a gazdasági teljesítményt.

A gazdaság külső és belső finanszírozási helyzetének stabilizálást követően a reálgazdasági konvergencia 2013-ban újraindult. A bruttó hazai termék 2014. évi 3,7 százalékos bővülését 2015-ben is 3 százalék közeli dinamika követte. A magyar gazdaság növekedése az elmúlt években felülmúlta az Európai Unió tagországainak átlagát. A hazai GDP szintje 2012 óta több mint 8,7 százalékkal emelkedett, amely alapján az uniós tagállamok és a régiós országok növekedési sorrendjének élmezőnyében foglal helyet (1. ábra).

Ezen időszakban a hazai gazdaság teljesítményét elsősorban az erős exportnövekedés, a jegybank gazdaságösztönző programjai, illetve az EU-forrásokból finanszírozott projektek támogatták. A 2010-et követően életbelépő munkaerő-piaci intézkedések hatására számottevően bővült az aktivitási ráta, így a gazdaság kínálati kapacitásainak bővülésén keresztül a potenciális kibocsátás is emelkedett.

1. ábra: GDP éves változása az Európai Unió országaiban.
Megjegyzés: *2015 negyedik negyedévére nem áll rendelkezésre adat, így az első három negyedév átlaga
Forrás: Eurostat

Az elmúlt évek növekedése az egyensúlyi mutatók javulása mellett valósult meg. A költségvetés stabilizációját a túlzottdeficit-eljárás alóli kikerülés és a bruttó államadósság elmúlt időszaki csökkenése jelzi. A magánszektor adóssághelyzetének javulása a nettó külső adósság jelentős mérséklődésével is párosult. Az erős gazdasági növekedést felmutató európai országok közül Magyarország nettó külső adóssága csökkent a leginkább az elmúlt években, így a dinamizálódó gazdasági teljesítménnyel párhuzamosan hazánk sérülékenysége is mérséklődött (2. ábra).

2. ábra: GDP és nettó külső adósság éves változása.
Megjegyzés: 2013 első és 2015 harmadik negyedéve között
*Nem áll rendelkezésre adat a teljes időhorizonton
Forrás: Eurostat

A válság alatt, illetve közvetlenül azt követően az adósságleépítési kényszer következtében a belső keresleti tételek (fogyasztás, bruttó állóeszköz-felhalmozás) negatívan járultak hozzá a hazai gazdasági teljesítményhez, így a magyar GDP bővülése érdemben elmaradt a visegrádi országokétól (3. ábra).

A stabilizálódó finanszírozási pozíció az elmúlt években már a magyar gazdaság növekedésének szerkezetében is tükröződött, így a hazai GDP bővülése kiegyensúlyozottabb szerkezetben valósult meg. A visegrádi országokét enyhén meghaladó mértékű gazdasági növekedéshez a belső és külső keresleti tételek egyaránt hozzájárultak.

Előretekintve az adósságleépítési periódusban elhalasztott hazai fogyasztás érdemi helyreállítási potenciált jelenthet. A háztartások fogyasztási kiadása továbbra is jelentősen elmarad a válság előtti szintjétől. A belföldi szereplők adóssághelyzetének javulása és a banki hitelkínálati feltételek oldódása lehetőséget teremt egy hangsúlyosabban a belső keresletre építő, az egyensúlyt megőrző gazdasági növekedésnek.

3. ábra: Hozzájárulás a GDP szintjének kumulált változásához.
Forrás: Eurostat

Fontos azonban megjegyezni, hogy az elmúlt évekre jellemző felzárkózási ütem hosszú távú fenntartásához további versenyképességet javító intézkedésekre is szükség van. Ezek fókuszaként elsősorban a munkaerő mennyiségi és minőségi jellemzői, a termelékenység javítása, a magyar gazdaságot jellemző dualitás oldása, az innovációs képesség erősítése, valamint az uniós források hatékony felhasználása tekintetében adódik a legnagyobb tér. A magyar gazdaság versenyképességének és növekedési képességének javítására vonatkozóan a Magyar Nemzeti Bank Versenyképesség és Növekedés című tanulmánykötete közel ötven javaslatot fogalmaz meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG