3p
Nem rázta meg drámai mértékben az orosz és a török szuverén befektetési termékek piacát, hogy kedden a török légierő lelőtt egy orosz vadászgépet.

 

 

A Markit kimutatása szerint a nap folyamán az orosz szuverén törlesztésleállási kockázat piaci biztosítási cseretranzakcióinak (credit default swaps, CDS) árazása 10 bázisponttal megugrott ugyan, ám ezzel együtt is kevesebb mint a fele az ukrajnai válság kiéleződése idején mért, 600 bázispont - tízmillió dollár névértékű orosz devizakötvényre számítva 600 ezer dollár - feletti csúcsoknak. A Markit adatai szerint az irányadó ötéves futamú orosz devizakötvény-állomány CDS-középárfolyama a keddi londoni kereskedés késői szakaszában 300 bázispont alatt járt.

A cég elemzői szerint az orosz szuverén adósságtermékek az idei év első három hónapját a purgatóriumban töltötték, tekintettel a Kelet-Ukrajnában akkoriban dúló fegyveres összecsapásokra, az elmúlt hónapokban azonban a piac ismét kezdte kegyeibe fogadni az orosz befektetési eszközöket. A szakértők szerint ennek elsősorban az a piaci érzet az oka, hogy a nemzetközi közösség hajlandó félretenni a múltbeli nézeteltéréseket az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet elleni fellépés érdekében.

E piaci hangulatban az utóbbi tizenkét hónap legalacsonyabb szintjére süllyedt az orosz szuverén CDS-kontraktusok árfolyama, annak ellenére is, hogy az Egyesült Államok kétkedve figyelte Oroszország szíriai beavatkozását. A Markit kimutatása szerint az orosz CDS-díjszabás különösen hatalmas mértékben, 110 bázisponttal csökkent éppen az orosz légierő szíriai hadműveleteinek kezdete óta. Ez a folyamat kedden ugyan megtorpant, de a ház szerint az orosz CDS-árazás megugrásának mértéke is viszonylagos piaci nyugalmat jelez.

A török gazdaságnak sem ez fáj

A török szuverén CDS-piacot sem rázta meg nagyon az incidens: a Markit adatai szerint ezek a piaci konstrukciók is drágultak tíz bázisponttal a keddi londoni kereskedésben, de szintén jóval alacsonyabban járnak a korábbi hónapokban mért szinteknél. Más nagy londoni házak szerint a török befektetési termékek piacának hangulatát inkább az új török kormány összetétele befolyásolhatja.

A Royal Bank of Scotland (RBS) londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői kedd esti helyzetértékelésükben valószínűtlennek nevezték, hogy az orosz gép lelövése után kiéleződött feszültség komolyabb biztonsági aggodalmakat keltene a piacon, annak ellenére sem, hogy az incidens rövid távon várhatóan megemeli a török befektetési termékeket terhelő kockázati prémiumot.

A cég elemzői szerint piaci szempontból inkább az tekinthető negatív fejleménynek, hogy a kedden megalakult új török kormányból kimaradt Ali Babacan, a piaci szereplők körében komoly megbecsülésnek örvendő volt miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter, aki az elmúlt évtizedben a török gazdaságpolitikát irányította, viszont bekerült Recep Tayyip Erdogan államfő veje, Berat Albayrak, aki energiaügyi miniszter lett.

Az RBS elemzőinek megítélése szerint ezek a fejlemények arra utalnak, hogy az új török kormánytól kisebb valószínűséggel várható piacbarát gazdaságpolitikai program meghirdetése.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG