<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A keleti nyitás kereskedelmi oldala komoly bukás, nem véletlenül nem hallunk róla mostanában. A keleti oligarchák viszont sokra és magasra vitték nálunk. A miniszterelnök szerint a szaúdi oligarcha Pharaon nemzetbiztonsági átvilágítása rendben volt, de akkor felmerül a kérdés, hogy milyen hatékony volt a több ezer offshore letelepedési kötvény vásárlóinak ellenőrzése?

A keleti nyitásról mostanában mintha kevesebbet hallanánk, talán azért, mert a korábban nagy csinnadrattával beharangozott kormányzati stratégia mély kátyúba került. Pedig ez az a stratégia, amely felkeltette euró-atlanti szövetségeseink politikai bizalmatlanságát, miközben a despotikus irányítású államokkal összességében csökkent a kereskedelmi forgalmunk az elmúlt években. Oroszország recesszióban van, Azerbajdzsán a Valutaalap hitelére szorult, a kazah valutának az értéke megfeleződött, Szaúd-Arábiában pedig most vezették be az ottani Bokros-csomagot. Törökországban ezalatt a deviza rekordmélységbe süllyedt, hogy az ottani rendkívüli állapotról és az ezzel párosuló jogfosztottságról már ne is beszéljünk.

Azeri-magyar, két jóbarát

Igazi ékköve a keleti nyitásának Azerbajdzsán, amelyet még Orbán Viktor nevezett mintaállamnak 2014 novemberében a magyar parlament épületében, a stratégiai szerződés aláírásakor. Mint köztudott, az azeri baltás gyilkost a kormányfő személyes döntésének eredményeképpen 2012-ben hazánk kiadta Bakunak, akit ott rögtön szabadon is engedtek. Sajnos a kétoldalú gazdasági kapcsolatok Budapest és Baku között ezen megdöbbentő gesztus ellenére sem indultak virágzásnak.

A bakui magyar kereskedőház tulajdonosa ugyanis Töröcskei István lett. Az a Töröcskei, aki az általa vezetett és csődbe vitt – részben állami tulajdonú – Széchenyi Bank irányítása során olyan cégeknek adott hiteleket, melyekben szintén ő volt a vezető. A kormányzat pedig újra kiírta a bakui kereskedőház vezetésére a pályázatot és egy ismeretlen hátterű cégnek, az Ibrahim Ismailov Llc.-nek adta oda.

A Keleti Nyitás stratégia egy másik kiemelt állomásaként 2016 januárjában Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével ötventagú üzleti delegáció érkezett háromnapos látogatásra Mongóliába. A látogatás alatt az Eximbank 25 millió dolláros hitelkeretet nyitott egy mongol biokombinát felújításához. Milyen kár, hogy idén a dollárhoz képest a mongol tugrik a világ legrosszabbul teljesítő devizája.

Pharaon, a telekszomszéd

Eközben pedig hazánkban tisztázatlan hátterű szaúdi, jordán és török milliárdosok kezdtek üzletelésbe, nem ritkán a hazai nagypolitika vezetőivel. Ami még a nemzetközi diplomáciát is megmozgatta, az Ghaith Pharaon esete, akinek kapcsán a múlt héten Eric Watnik, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének diplomatája elismerte, hogy csalás, zsarolás és felbujtás miatt is keresi az FBI a szaúdi származású üzletembert. Az Orbán család telekszomszédja és egyben üzleti partnerével kapcsolatban az idő előrehaladtával a megválaszolatlan kérdések csak szaporodnak.

Oknyomozó újságírók szerint Pharaon épp ugyanazon a napon járt idén nyáron a spliti kikötőben, mint Mészáros Lőrinc. Pharaonnal kapcsolatban Orbán Viktor is megszólalt a parlamentben. Sokak megdöbbenésére kijelentette, hogy "a szóban forgó úr" letelepedésének nemzetbiztonsági kockázatát megvizsgálta a magyar hatóság, és nem talált ilyet. De ha a miniszterelnök szerint a nemzetközileg körözött Pharaon nemzetbiztonsági átvilágítása rendben volt, akkor felmerül a kérdés, hogy milyen hatékony volt a több ezer offshore letelepedési kötvény vásárlók ellenőrzése?

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter mindenesetre azt mondta a Parlamentben a napokban: a nemzetbiztonsági bizottság kihelyezett ülésén a képviselők részletes tájékoztatást kaptak arról, hogy az érintett szaúdi állampolgár hogyan jutott be Magyarországra és itt milyen tevékenységet végzett. Szerinte tisztázódott, hogy a férfi törvényesen lépett be Magyarországra és itt törvényesen tartózkodott. Eközben a mai napig nem érkezett olyan információ az FBI-tól, amelyik alkalmassá tenné "az érintett személy" minden kétséget kizáró azonosítását – mondta Lázár.

Eközben kiderült az is, hogy az egyik Pharaon cégnek közös részvénytársasága van a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőházzal, ráadásul az állami résztulajdonú Mol is bevásárolta magát Pharaon pakisztáni olajvállalatába. Ne felejtsük, itt annak az országnak egyik oligarchájáról beszélünk, amely a WikiLeaks múlt héten kiszivárogtatott dokumentuma szerint pénzügyileg támogatja az Iszlám Államot. Summa summárum, a keleti nyitás kereskedelmi romjain a jelek szerint mintha mára már csak az oligarchák virágoznának.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mit gondolnak az oroszok a mozgósításról? Videó
Wéber Balázs | 2022. szeptember 25. 13:01
Erre kereste a választ az 1420 nevű orosz YouTube-csatorna a főváros, Moszkva és a dél-uráli Cseljabinszk utcáin.
Makro / Külgazdaság Az Airbnb-ből élő nők jóval kevesebbet keresnek, mint a férfiak
Kormos Olga | 2022. szeptember 25. 12:01
Egy széleskörű felmérésből az az érdekesség derült ki, hogy a női tulajdonosok átlagosan 30 dollárral olcsóbban adják ki egy éjszakára az ingatlanjaikat, mint a férfi lakástulajok.
Makro / Külgazdaság Lázongásoktól tartanak Németországban a brutális drágulás miatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 10:46
A koronavírus-járvány kezelése elleni radikális tüntetések sorozatához hasonló tiltakozó mozgalom indulhat el Németországban az energiaválság és az általános drágulás miatt.
Makro / Külgazdaság Elárulta Szijjártó Péter, miért találkozott Lavrovval
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 08:48
Magyarország energiaellátásának biztosításáról és a paksi atomerőmű bővítéséről is egyeztettek. Szerinte fontos a párbeszéd.
Makro / Külgazdaság Orosz rakétaeső zúdult ukrán városokra
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 07:59
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Moszkva nem hisz a könnyeknek – hisztéria lenne csupán a mozgósításra adott reakció?
Elek Lenke | 2022. szeptember 25. 05:44
Dmitrij Peszkovnak, az orosz elnök sajtótitkárának szavait idézi a Kommerszant című népszerű orosz online napilap, miszerint "józannak és megfontoltnak kell lenni" a mozgósítás kérdéseivel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Charles Michel: Európának nyitnia kell a menekülő oroszok előtt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 17:16
Az Oroszország és Grúzia közötti határon mintegy 10 kilométeres sor áll, ahol az embereknek több mint 20 órán át kell várakozniuk az átkelésre.
Makro / Külgazdaság ENSZ-főtitkár: Teherán tartózkodjon a szükségtelen erő alkalmazásától! Legalább 50 ember vesztette életét
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 15:26
António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította az iráni biztonsági erőket, hogy tartózkodjanak "a szükségtelen és aránytalan erő" alkalmazásától a kormányellenes tüntetéseken. A tüntetések kezdete óta legalább 50 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Katar jelentősen növeli LNG-termelését
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:50
Katar 126 millió tonnára kívánja növelni cseppfolyósítottföldgáz-termelését az északi mező déli szakaszának (NFS) fejlesztésével, amit részben a TotalEnergiest francia céggel valósít meg.
Makro / Külgazdaság Vírus: terjed az ebola
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:15
Ugandában 11-re emelkedett az ebolajarványban elhunytak száma, és további 11 ebolagyanús esetet kezelnek kórházban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG