4p
A munkaadói oldalhoz közel álló német gazdaságkutató intézet tanulmánya szerint is Németországnak egyre inkább bevándorlókra van szüksége a szakemberhiány miatt, ezt az igényt azonban a menekültek csak kis részben tudják betölteni. A képzettségük ugyanis túl alacsony. Azért hagyják el tömegesen a szírek Törökországot, mert ott feketén és kiszolgáltatottan kell éhbérért dolgozniuk.
Isztambuli felhőkarcolók

Németország egyre inkább a bevándorlókra van ráutalva, hogy a növekvő munkaerő-hiányt pótolni tudja – írja a Die Welt a munkaadókhoz közelinek mondott IW (Institut der deutschen Wirtschaft) kutatóintézetre hivatkozva. A menekültáradat azonban keveset tehet ezen munkaerőhiány leküzdésében, mert a menekültek iskolai képzettsége és szakmai tapasztalata elmarad az ország igényeitől.

Ezért Michael Hüther, az intézet igazgatója kanadai mintára pontrendszer bevezetését szorgalmazza, amellyel a jól képzett „munkamigránsok” az eddigi bürokratikus akadályok nélkül mehetnének Németországba dolgozni. Bevándorlás nélkül a munkaképes lakosság húsz év alatt több mint tízmillió fővel fog csökkenni – figyelmeztetnek a kutatók. (Németország lakossága most 82 millió fő körül van.)

Itt van nagy munkaerő-hiány

Különösen nagy szakemberhiány fenyeget az egészségügyben és az iparhoz kapcsolódó szakmákban. De diplomásokra és szakmunkásokra egyaránt szükség van. A digitalizálás miatt különösen nagy igény várható olyan szakemberekből, akik a modern technikai berendezések gyártásában, kezelésében, programozásában jártasak.

Az IW szerint a menekültek közül csak kevesen passzolnak ebbe a képbe. A 2014-ben elfogadott menekültkérelmek tulajdonosainak közel negyede nem végzett többet négy iskolai osztálynál. Így kétkezi munkára is csak több éves átfogó utóképzés után lennének alkalmasak. A felnőttek majdnem kétharmadának nincsen felsőfokú vagy más, szakmát adó képesítése. Ennek megfelelően csak a menekültek harmada dolgozik, azok is általában csak kisegítő munkákat.

Itt az új szó, a munkamigráció

„A menekültek nem azért jönnek, hogy megoldják a munkaerő-piaci problémáinkat, hanem azért, mert el kell hagyniuk a hazájukat” – figyelmeztet rá az igazgató. Védelmük humanitárius feladat, integrálásuk a német munkaerőpiacra alapvető érdeke az országnak és a menekülteknek is. De ezen felül szükség van irányított „munkamigrációra” is – mondta.

Franciaországból és Indiából mérnökök és más diplomások érkeznek, Kelet-Európából egészségügyi dolgozók. Menekültek ritkán dolgoznak az egészségügyben, kivéve 1500 szíriai orvost. Ők a románok, görögök és osztrákok után a negyedik legnagyobb szakértői munkavállalói csoportot adják a német egészségügyben, a magyarok egyébként 1322 fővel a hatodikak.

Az említett kanadai mintájú pontrendszerrel, amelyet már politikusok is szorgalmaznak, az EU-n kívülről munkavállalási szándékkal érkező szakemberek beutazását szeretnék megkönnyíteni.

(Korábbi hasonló véleményeket a menekültek munkaerőpiaci esélyeiről itt olvashatnak.)

Mi zúg Isztambul pincéiben?

„Isztambul pincéiben” címmel írt cikket a Die Zeit a Törökországban élő, már 2,5 millió főre becsült szír lakosság helyzetéről. A nagyváros munkásnegyedében például százával vannak eldugott varrodák, amelyeket csak a gépek zúgása árul el, és ahol heti hat napon, napi tíz órában minimális bérért dolgoznak feketén a szíriai menekültek. A hatalmas menekülttömegből mindössze 6800 főnek van legális munkavállalási engedélye.

Amikor megkérdezik a szíriaiakat, miért jönnek el Törökországból, általában azt válaszolják, „no future” – nincs jövő. Nincs más választásuk, mint feketén alantas munkák után járkálni, vagy Európába menni. Elvileg ez év elejétől egy tavalyi német-török megállapodás nyomán munkavállalási jogot kaptak a szírek, és ezzel jogot betegbiztosításra, valamint a 400 eurónak megfelelő minimálbérre.

Ám sokan kételkednek abban, hogy ez valóban megváltoztatja a helyzetüket. A feketegazdaságban csak illegálisan és olcsón érdemes őket foglalkoztatni. A legtöbb feketemunkás 220 eurót keres, ezért sok családban a gyerekeknek is dolgozniuk kell a megélhetésért. Hivatalosan minimálbérre bejelentve már 2500 lírába (közel 800 euróba) kerülnének a munkaadójuknak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A februári munkanélküliségi adatok a kormányt sem boldogítják
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:30
A februári munkanélküliségi ráta 4,6 százalék volt, ami több mint a 4,5 százalék januárban. A foglalkoztatottság közben tovább nőtt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG