<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Ketyeg az óra Brexit-ügyben: jelen állás szerint Nagy-Britannia jövő tavasszal akkor is kilép az EU-ból, ha nem állapodik meg Brüsszellel a távozás feltételeiről. Mivel az álláspontok továbbra sem közelednek, a rendezetlen Brexit egyre valósabb veszély.
Theresa May brit miniszterelnök (Fotó: MTI/EPApool/Will Oliver)


"Michel Barnier legyilkolta Theresa May brexites vámjavaslatait" – ezzel a főcímmel számolt be a Guardian a brit kilépési tárgyalások újabb, csütörtöki fordulójáról. A cím már jelzi, hogy Brüsszel és London álláspontja továbbra is merőben eltér, avagy – legalábbis a Downing Streetről nézve – az EU továbbra is lesöpri az asztalról London javaslatait arról, milyen kapcsolatokat tartsanak fenn egymással a Brexit után.

Mit szeretne London?

A brit kormány néhány hete tette közzé több mint százoldalas javaslatcsomagját, a Fehér könyvet. Ebben a többi közt egy szabadkereskedelmi térség és egy bizonyos szintű közös vámpolitika kialakítását javasolja az Európai Uniónak. A szabadkereskedelem az áruforgalomra terjedne csak ki, a szolgáltatásokra viszont nem, azaz a brit hazai össztermék 80 százalékát adó szolgáltatásokat tekintve a felek nem férnének a jelenlegi szinten hozzá egymás piacához.

London emellett nem alkalmazná tovább az unión belüli szabad mozgás alapelvét, azaz gyakorlatilag visszaállítaná a határellenőrzést. Ennek célja a bevándorlás kontrollálása és korlátozása. Theresa May brit miniszterelnök emellett ragaszkodik ahhoz, hogy a kilépés után is nyitott legyen a határ Észak-Írország és az Ír Köztársaság között.  A 499 kilométeres határ lesz majd az Egyesült Királyság és az Európai Unió egyetlen szárazföldi vámhatára. Itt jelenleg semmiféle útlevél- és vámellenőrzés nincs.     

Mi a fő probléma?

Brüsszel viszont a kezdetektől fogva azt mondja, hogy London nem tarthatja meg az EU nyújtotta előnyöket úgy, hogy közben nem vállal cserébe áldozatokat. Azaz nem tarthatja fenn az áruk szabad áramlását, miközben a személyekét korlátozza.

Kérdés az is, hogy miként lehetne az ír-északír határt a Brexit után is teljesen nyitva tartani úgy, hogy közben ne sérüljön se az EU vámuniójának integritása, se az Egyesült Királyság alkotmányos területi egysége.

London külön is tárgyal az uniós kormányfőkkel a lehetséges kompromisszumokról: Theresa May pénteken Sebastian Kurz osztrák kancellárral és Andrej Babis cseh miniszterelnökkel egyeztet majd Salzburgban, mielőtt megkezdi nyári szabadságát. A brit kormány képviselői pedig számos európai fővárosban lobbiznak azért, hogy rugalmasabbá tegyék az uniós álláspontot.    

Barnier: időpocsékolás a győzködés         

Az EU Brexit-ügyi főtárgyalója, Michel Barnier szerint időpocsékolás egyenként győzködni az uniós tagállamokat. „Csak az idejét pocsékolja, aki bármilyen kis különbséget szeretne találni a mandátumom és a kormányfők álláspontja között” – jelentette ki csütörtökön Brüsszelben az új brit Brexit-ügyi miniszterrel, Dominic Raabbal tartott sajtótájékoztatóján. Barnier szerint az uniós tagállamok vezetői nem megosztottak ebben  a kérdésben.

Hozzátette: az EU nem fogja engedni, hogy –  a közös vámpolitika részeként – Nagy-Britannia szedje be az uniós vámokat a hozzá érkező áruk után. "Az EU nem delegálja és nem is fogja delegálni az áfa- és a vámbeszedést egy nem EU-tag országnak, amely nem tartozik az uniós irányítási mechanizmus alá" - mondta az EU főtárgyalója.

Ketyeg az óra

Az álláspontok különbözősége miatt nagyon is valós annak a kockázata, hogy az Egyesült Királyság "véletlenül" megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból, figyelmeztetett hétfőn Berlinben Jeremy Hunt. Az új brit külügyminiszter szerint a rendezetlen kiválás "egy emberöltőre megváltoztathatja a brit közgondolkodást Európáról, és olyan szakadáshoz vezetne, amely nagyon káros lenne." Emellett egy ilyen kiválás komoly gazdasági károkkal is járna a félelmek szerint.    

Az Egyesült Királyság a jelenlegi állás szerint 2019. március 29-én éjfélkor megszűnik az Európai Unió tagja lenni, akár sikerül megállapodni a kilépés feltételeiről, akár nem.

Új népszavazás?

Bár a brit kormányfő többször is kizárta egy újabb Brexit-népszavazás lehetőségét, a közbeszédben ez az igény időről időre felmerül. A napokban például John Major volt brit kormányfő nyilatkozott úgy, hogy egy második referendum morálisan igazolható lenne a Brexit-pártiak szerinte irreális kampányígéretei miatt.

Theresa May két tűz közé került: Miközben az EU-pártiak új népszavazást követelnek, addig az EU-ellenes erők keményebb fellépést sürgetnek Brüsszellel szemben. Ennek hiánya miatt július elején több miniszter is távozott a kormányból.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ukrán visszavonulás, Moszkva a negyven fölöttieket is várja a hadseregbe – A háború 94. napja
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 17:39
Szeverodonyeckben az ukránok szerint komoly harcok folynak, Putyin nyugati államfőkkel tárgyalt.
Makro / Külgazdaság Hiperszonikus cirkálórakétával kelti a félelmet Oroszország
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 15:55
Ezer kilométeres távolságra is elért a Cirkon.
Makro / Külgazdaság Oroszok állítják: Limant teljes egészében elfoglalták
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 13:46
Újabb terület orosz kézen. 
Makro / Külgazdaság Megint úgy utazunk, mint a járvány előtt. Újratöltött a turizmus
Elek Lenke | 2022. május 28. 11:40
Ha nem is olyan a világ, mint volt, de költéseinkben közelítünk. 
Makro / Külgazdaság Így trükközik Putyin, hogy enyhítse a szankciós károkat
Mester Nándor | 2022. május 28. 11:17
Itt a párhuzamos export. Főleg Kína lehet a segítség.
Makro / Külgazdaság K&H: 64 milliárdot fizettek be idén az ATM-ezők
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 10:00
Az automatás készpénzbefizetés nagyon népszerűvé vált az elmúlt évek során.
Makro / Külgazdaság Tömeges kirakatperre készülhet a Kreml, hogy igazolja az inváziót
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 09:20
Nürnberget emlegetik, és a nácitlanítást akarják alátámasztani.
Makro / Külgazdaság Még Zelenszkij is elismerte, hogy nagy baj van. Reggeli háborús összefoglaló.
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 07:30
Az ukránok visszavonulásra kényszerülhetnek, Joe Biden komolyan megvádolta Putyint, Oroszország "teljes körű győzelmet tervez" egy hírügynökség szerint.
Makro / Külgazdaság Putyin hamarosan fontos csatát nyerhet - napi háborús hírek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 19:03
Méterről méterre, de haladnak előre az oroszok, Putyin mégis hajlandó lenne fogolycseréről, sőt az ukrán kikötők megnyitásáról is tárgyalni - legalábbis ezt állította ma. Háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ukrajnai háború – miért is van hazánk még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen? - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. május 27. 18:43
Oroszország ukrajnai inváziója megrendítette a globális rend alapjait, a konfliktus mértéke és kimenetele még nem világos. A háború feltárta Oroszország politikai, hírszerzési és katonai gyengeségeit, egyben aláásta Moszkva pozícióját mind globálisan, mind a posztszovjet térben.  A konfliktus már tovagyűrűzött Ázsiára, és felerősítette a Kína és az Egyesült Államok közötti nagyhatalmi versenyt. Az amerikai közvélemény és a republikánus párt támogatása Ukrajna irányába egyre csökken, ahogy a Biden-kormány növeli a segélyeket.  De miért is tartja Orbán Viktor miniszterelnök hazánkat még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen?  Káncz Csaba videó-interjúja.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG